Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
W A S S A G O

Nováčci se představují

Příspěvek od W A S S A G O »

Zdravím všetkých k narodenínam som od manželky dostal nice darček viď podpis , teším sa na všetko s tym spojené . keďže u nas je stále oblačno okrem jedneho večera z jupiterom a rana zo saturnom nič. ale dúfam že sa vičasí :o
newton SW 200/1200 dobson, bresser 10x50, malokuk
speede

Nováčci se představují

Příspěvek od speede »

Ahojte všichni. Na Vaše fórum chodím čerpat rady už nějaký čas. Zaregistroval jsem se teprve minulý týden. O astronomii se zajímám už od dětství. Pro svůj první "dalekohled jsem jel přes celou republiku až do Prahy asi před patnácti lety. Byl to refraktor Buschnel 60/ohnisko už nevím, ale stál asi 12000,. Kč. Bohužel v té době jsem moc informací meměl a na trhu toho také moc nebylo. Dalekohled byl velké zklamání a brzy jsem ho odložil. V dnešní době by stál tak 1500.- a určitě byste ho nikomu nedoporučili. Je dobře, že se nováčci jako já mohou jít poradit třeba tady na Vaše fóum a že jim věnujete svůj čas.
Nedávno mně to chytlo zase a delší dobu vybírám vhodný přístroj. Nejdřív se mi velice líbil tento: http://www.celestron.com/astronomy/cele ... t-xlt.html
Cena je vysoká a proto jsem se rozhodl pro tento dobson: http://www.sky-watcher.net/product.php?cat=6&id=249
Chci jenom pozorovat a nechci zažít další zklamaní jako s prvním dalekohledem. Zítra objednávám u ATC Přerov a doufám, že ho budu mít doma co nedřív. Velmi se těším.
Rekmarik

Nováčci se představují

Příspěvek od Rekmarik »

Ahojte všichni. Na Vaše fórum chodím čerpat rady už nějaký čas. Zaregistroval jsem se teprve minulý týden. O astronomii se zajímám už od dětství. Pro svůj první "dalekohled jsem jel přes celou republiku až do Prahy asi před patnácti lety. Byl to refraktor Buschnel 60/ohnisko už nevím, ale stál asi 12000,. Kč. Bohužel v té době jsem moc informací meměl a na trhu toho také moc nebylo. Dalekohled byl velké zklamání a brzy jsem ho odložil. V dnešní době by stál tak 1500.- a určitě byste ho nikomu nedoporučili. Je dobře, že se nováčci jako já mohou jít poradit třeba tady na Vaše fóum a že jim věnujete svůj čas.
Nedávno mně to chytlo zase a delší dobu vybírám vhodný přístroj. Nejdřív se mi velice líbil tento: http://www.celestron.com/astronomy/cele ... t-xlt.html
Cena je vysoká a proto jsem se rozhodl pro tento dobson: http://www.sky-watcher.net/product.php?cat=6&id=249
Chci jenom pozorovat a nechci zažít další zklamaní jako s prvním dalekohledem. Zítra objednávám u ATC Přerov a doufám, že ho budu mít doma co nedřív. Velmi se těším.
Troufám si tvrdit, že oproti Buschel 60/? rozdíl budeš registrovat :)
a gratuluji k výběru.
hamr
Věk: 66

Nováčci se představují

Příspěvek od hamr »

Zklamání by nemělo být, já se podobně spálil před cca 20 lety s obdobným refraktůrkem 50/něco a na astro na dalších 10let zanevřel. Vrátil jsem se k němu cca před 8-9ti lety, teď mám právě 300ovku Newton a je to o něčem jiném. Jsem spíš fotič než pozorovatel, ale rozdíl bude propastný!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Matyas

Nováčci se představují

Příspěvek od Matyas »

Az ho budes mit, tak budes urcite nadseny speede :), ja jsem take spise jeste zacatecnik a vlasnim take dobson 12'', mam ho zatim od Vanoc, takze jsem ho mel venku asi jenom 4X a pokazde jsem u toho vydrzel sedet asi 7h. Jsme na tom asi tak podobne, nejprv skoukneme klasiky jako M42 apod., a pak se budeme moc pustit do slabsich kousku. Hodne stesti pri pozorovani!!! :)
Meade Lightbridge 1524/305, Bresser 700/70, Bresser 8X56,Nikon d3200+18-55mm, folie AstroSolar
okulary: PL26mm řada 5000, ts-planetary-hr-5mm, celestron-93424-xcel-lx-12mm
Filtr UHC Astronomik PROFI
Sedy filtr na Slunce a Mesic
Wellcosh

Nováčci se představují

Příspěvek od Wellcosh »

Ahoj,
jsem astronom-začátečník. Mám takový levný šunt, kterým se pořádně nedá pozorovat ani měsíc, takže se tu koukám po nějakém kvalitnějším přístroji.
Zdar všem astro-nadšencům
pmalon

Nováčci se představují

Příspěvek od pmalon »

Ahoj, jsem tady úplně nový, chvíli bude trvat, než se zorientuji. Amatérskou astronomií se ale už nějakou dobu zaobírám (tak od 1994) a asi budu znát i některé z Vás, tak doufám, že sem zapadnu, budu ale asi působit jako dinosaurus, jsem totiž už starý a plesnivý dědek (66).
Co se týče dalekohledů, tak něco by bylo: Cassegrain 180 mm, f15 s optikou od ATC Přerov (tč. rozebrán a v přestavbě) a letos jsem po letech podlehl komerčnímu vábení a pořídil refraktor SW 120 ED na EQ6 montáži. Vzhledem k počasí ještě ani pořádně nevím, jak to ukazuje. V této souvislosti mám dotaz: Asi tu na to bude specializované vlákno, ale někde se začít musí. Nejezdíte někdo koukat JV směrem od Prahy? Nemohl bych se někdy přidat?
weszter
Věk: 49

Nováčci se představují

Příspěvek od weszter »

Ahoj všem. asi abych se taky představil. Jsem úplně nový, i když inspiraci a informace zde již chvíli hledám. Sympatie k noční obloze jsem měl od dětství, ale teprve poslední dobou stále intenzivněji zjišťuji, že se můj pohled obrací k obloze již nějak moc často na to, abych toto pokušení nadále nechával bez "akce"... a vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, z nichž to starší mne dotazy na vesmír bombartuje se zvyšující se frekvencí, hledám touto cestou spřízněnou duši (nejlépe v okolí Pardubic). Zkušenosti mám prakticky nulové, vybavení žádné, ale chuť a nadšení mne se synem pořádně "melou".
Je poblíž někdo, kdo by nás vzal "do akce"? Rádi se přiučíme dříve, nežli investujeme... Auto mám :)
děkuji
weszter
Explore Scientific 12" UltraLight Dobson, Celestron ED80, iOptron CEM40, Classic Cassegrain 8"
mirjasek

Nováčci se představují

Příspěvek od mirjasek »

Ahoj a zdravím všechny zasvěcené do problematiky koukání se do různých trubek,rour a moždířů za pohledem nad naší zemskou atmosférou na ty blikající malé tečičky jsem se tady před nedávnem registroval a až teď zjišťuji že jsem si měl projít toto forum a až posléze kupovat svůj přístroj ....ale jak se říká komu není rady tomu není pomoci ;D pocházím z F-M a o astronomii jsem škrtnul když jsem byl ještě dítko školou povinné a v TV dávali seriál Okna vesmíru dokořán to už je doba co jsem to už neviděl a to bylo jediné co jsem v televizi sledoval pomalu i do závěrečných titulků jenže jak člověk rostl tak už měl jiné aktivity a na astronomii už času nezbývalo až to doslova vyprchalo a díky tomu jsem se z neznalostí vrhnul po svém prvním přístroji který ač se mi líbí tak svým výkonem asi mnoho lidí zde nenadchne (BRESSER Pollux 150/1400) ale není všem dnům konec a do budoucna se polepším a seženu si něco pořádného ;D
HonzaZ

Nováčci se představují

Příspěvek od HonzaZ »

Zdravím všechny. Jakožto nováček zde na AF bych se rád představil.
  Všechno to začalo o minulých velikonocích, kdy jsme se známými postávali večer venku a na obloze jasně zářil Jupiter. To jsem tehdy ještě nevěděl, ale nějak jsem z médií zaregistroval, že je těch planet na obloze nějak bohatěji a tak mě to zaujalo. Navíc jsem si vzpomněl, že jsem o koupi hvězdářského dalekohledu jako mladší kdysi snil. Hned jsem se zeptal, jestli nevědí o někom, kdo má nějakou zkušenost s hvězdářskými dalekohledy, no a hned jsem se dozvěděl, že o kus dál stojí jeden náš známý, který má zkušenosti s astrofotografií. O chvíli později jsem si s ním půl hodinky popovídal a pak už to šlo rychle. Na internetu jsem ke svému příjemnému překvapení objevil, jak daleko se posunuly možnosti ohledně informací i astrotechniky. Následovaly dva týdny pročítání internetu, telefonování s prodejci a samozřejmě i zavařených mozkových závitů :-). Vysvobozením bylo objednání mého prvního dalekohledu, a to: Dobsona SW300/1500 :-D. Ze zkušeností zde na fóru jsem pochopil, že bych jako koukač nefotograf u velkýho dobsona stejně skončil, tak jsem pořídil rovnou tenhle bojler. No praxe ale ukázala, že občas se chce člověk jen tak krátce juknout na měsíc, M42 nebo postavení měsíců Jupitera a tak mi doma později přibyl SW150/750 na EQ3, kterou jsem si časem přestavěl na azimutální. Prostě jen vynesu těch pár metrů před dům a hned koukám.) No a teprve před pár dny jsem objevil kouzlo triedru :-D. Já vím, mám to trochu obráceně než většina z vás, ale žádnej učenej z nebe nespad ne ?!  
   Za ten rok jsem už strávil desítky báječných hodin objevováním krás vesmíru.) Mým hlavním koníčkem je vlastně spíš muzika, ale tohle mě v posledním roce opravdu úplně pohltilo a jsem rád, že jsem si tento dávný sen splnil. A taky tu zkušenost můžu zprostředkovávat dalším (vždycky mě potěší, když někdo např. při prvním pohledu na Saturn udělá takový to nevěřícný „Jéééé...“ :)
  Nebýt Astrofóra, tak by moje cesta k astronomii i k pozorování vesmíru určitě nebyla tak snadná a nebyl bych tak skvěle motivovanej zážitky a zkušenostmi jeho členů. Proto patří všem, z jejichž zkušeností jsem čerpal a pořád čerpám mé velké „Díky!“. Taky zde na fóru je celkem nepřehlédnutelná přátelská atmosféra a ochota pomoct či poradit. V dnešní době, kdy se ve většině diskuzí jenom nadává na všechno a na všechny je to docela příjemná zkušenost. Jeden známý mi říkal, že to v jiných koníčcích zdaleka není tak samozřejmé. Např. mezi mnohými českými modeláři je prý spíš rivalita a neochota prozradit své know how :-(
 Doufám, že díky AF se mi časem podaří najít v okolí (Bystřice nad Pernšt.) nějaké další astronadšence a třeba se i sejít při nějakém tom pozorování. Protože to mám docela blízko k Zubří tady na Vysočině, tak mám v plánu letošní MHV a tudíž se už těším na setkání s některými z vás.

HonzaZ
AL-Dobson 400mm/F4 s ručními posuvy
Artaban
Věk: 59

Nováčci se představují

Příspěvek od Artaban »

HonzaZ: Budˇ zdráv na AF. Napsal jsi hotové slohové cvičení a jestli bodou i takové Tvoje reporty z pozorování, tak se máme na co těšit. SW dob.300mmm dobrá volba :)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
vasek79

Nováčci se představují

Příspěvek od vasek79 »

HonzaZ:

Ahoj,mile mě překvapilo tvoje skoro velkolepé představení se na AF Je vidět,že tě tento koníček natchl a proto si dovoluji upozornit mimo MHV i na Litické Hvězdobraní,které se koná 3. - 5. 5. 2013 na hradě Litice. Vše o této akci najdeš v sekci Astronomická setkání. Zaregistroval jsem taky,že sis pořídil Dobsona 300mm,dobrý začátek i přez to,že postupně tíhneš spíše k menším ohniskům a průměrům.. Věřím však,že "Dobeš" nezůstane ležet v koutě..:-) Tak ať se ti daří a možná se uvidíme v Liticích..

Hodně zdaru,zdraví tě Vašek
EQ6 SynScan,Astrograf 200/800 Carbon,Canon EOS 400D, Canon EOS 1000D modifikovaný + CLS CCD
Mareczech

Nováčci se představují

Příspěvek od Mareczech »

Ahoj všem zde na AF,
sice se zpožděním, ale přeci mě konečně dohnala potřeba slušného představení se, když už AF pročítám takovou dobu a vesele píšu své občasné začátečnické příspěvky.
Zájem o astronomii si nesu z dětství, nicméně nový (a mě do té doby netušený) rozměr v tomto koníčku mi ukázal až můj kamarád Eza (323K13L), kterýmu jsem dodnes vděčný za to, že si tenkrát pořídil astronomický dalekohled (a já do toho hned spadnul a musel si "nutně" koupit taky:-)
Takže nápad pořídit si dalekohled a proniknout do tajů vesmíru se ve mě urodil cca před rokem. Od té doby hltám co můžu a podle toho vypadá můj vývoj a zbrklé nákupy: nejprve dětský Bresser Venus, který ale aspoň splnil to, co jsem od něj očekával - ujištění, že mě vůbec bude bavit chodit za tmou a koukat na ty tečky nahoře. Díky němu mě pozorování skutečně chytlo a ihned následoval velký triedr, abych dosáhl toho, co mi ta dětská rourka neposkytla - dechberoucí prohlídky oblohy s oběma očima otevřenýma. Stejně ho dodnes používam nejčastěji.
První "pořádný" začátečnický dalekohled Bresser Messier 152/760 nebudu moc komentovat, protože mi zbývá jen 3925 znaků Jediný co zmínim je, že jsem si ho pořídil prostě proto, že pokud bych si ho nepořídil, tak bych s to vyčítal. Prostě se mi od prvního momentu líbil, dnes mi dělá radost, rád do něj koukám a využiju ho jak na balkoně v Praze (70% času) tak venku pod tmavou oblohou (zbytek času). Navíc se těším, až si ho dovybavím a dostanu z něj (snad) maximum. Aktuálně trpím "nemocí z okulárů" - jsem NAPROSTO FASCINOVÁN (a není to jen případ okulárů) jak existuje tolik možností, tolik provedení, tolik variant, a zároveň tolik debat, jaký vybavení je k tomu čemu dobrý/lepší/ideální/optimální/pohodlný, atd. atd..
Každopádně jsem letos přihlášen jak na Litice tak na MHV a už se STRAŠNĚ TĚŠIM, až si tyhle dvě akce okoukám, prožiju, a popovídám s podobně založenýma lidma. AF mi přijde stejně tak fantastické jako vesmír samotný (on to svým způsobem je takový jeden malý uzavřený vesmír...).
No nic, mám toho daleko víc, o co bych se rád podělil, ale to zas příště. Přeji čistou oblohu a blahodárné rozjímání u amatérské astronomie..

Marek "Mareczech" Začal
Jo a na barevnou vadu u čoček nehraju. Díky :-)
Celestron SkyMaster 25x100 na stativu Vanguard Tracker 2
Canon 15×50 IS
KOWA YF 8x30
Genira 8×30 made in DDR
filtry TS #80A a #21, Omegon LPR
vodička Baader a hadřík Meade
V.Silvestr

Nováčci se představují

Příspěvek od V.Silvestr »

Ahoj bydlím v okresní městě nedaleko Brna na pozorování tady mám jede kopec nedaleko o Nás místo na pozorování se dá vždycky nejaký najít. K astronomii jsemse dosta tak nejak nevině záčátke zimi jsem se začal nudit tak jsem sledoval různý dokumenty o vesmíru a tak a tom mě napadlo, by nebylo špatný koupit si nejaký dalekohled na pozorování. Tak jsem začal brouztat po internetu až jsem narazil na astro forum . To mi hodně pomohlo pří výběru dalekohledu teďka akorát čekám na vhodou chvíli kdy si ho zajedu koupit. :)
Koppik

Nováčci se představují

Příspěvek od Koppik »

Zdravím všechny vesmířany.
Vesmír i samotná noční obloha mě vždy fascinovaly. Jako skautský vedoucí jsem měl možnost trávit spoustu času pod opravdu temným nebem (Slezská Harta, Libavá) a s otočnou papírovou mapkou a bolavým krkem ze zaklánění, jsem strávil mnoho pěkných nocí. Což mi teď tak trochu chybí. Byť bydlím na vesnici na nejjižnějším okraji Ostravy, pořád to není tma tmoucí. V posledních letech je mým velkým koníčkem fotografie. Převážně portrét. Ale velmi často obracím objektiv i k nebi. I když výsledky jsou spíše sporadické. ( http://koppik.kvalitne.cz/nocni.html )Už delší dobu však sním o vlastním dalekohledu. Pročtením mnoha a mnoha vláken má volba nakonec padla na Dobsona SW 150/1200. Více se mi opravdu do začátku investovat nechce. A jelikož jsem technicko-kutilsky zaměřen, rád bych si postavil poncetku, aby se dala alespoň trochu fotit sluneční soustava. Chvíli sice potrvá, než dám finance dohromady, nicméně nápady a postřehy už nasávám delší dobu a registrace na tomto fóru po boku profíků budiž dalším krokem ke zdárnému cíli
Zatím všem přeji... no.. nejtemnější tmu a miliony hvězd hvězd ;-)
Meade 10"/1270 mm
Odpovědět