C/2006 P1 (McNaught)
C/2006 P1 (McNaught)
Včera i dne jsem ji bez problémů našel . Se sluneční folií jsem zaměřil na Slunce, pak cca 3 stupně pod něj , pak jsem folii sundal a po dekl. vrstevnici jsem šel cca 6 stupňů na východ. Kometa najela přímo do zorného pole.
Na paralaktické montáži to není problém . Ch ce to akorát znát přesné efemeridy .
Na paralaktické montáži to není problém . Ch ce to akorát znát přesné efemeridy .
C/2006 P1 (McNaught)
MaG napsal:
Teď něco k dnešku. Jestliže ráno jsem psal, že sou cirry tak teď odpoledne je to lepší.
Ve 13:40 zazvonilo na hodinu, měl jsem mít informatiku v 6.tř. Když mně viděli s triedrem na stativu a bundou ve dveřích učebny, věděli, že počítače nebudou jejich hobby pro tuto chvíli
Šli jsme na západní stranu budovy školy, kde přes ulici na západ stojí kostel. Schovali jsme se do stínu střechy a zdi kostela, vlevo jsme měli jasnější díru mezi cirovitou oblačností. O pár stupňů dál zas stála borovice.
Hledal jsem kometu marně více než 5 minut. Stále jsem triedr poponášel, stále přeměřoval prstama vzdálenost. Děcka se dobře bavily, ale evidentně chtěli radši být venku než u PC
Myslím Martine, že asi hodně lidí teď závidí tvým žákům a to nejen to, že viděli na rozdíl od nich kometu, ale i to jakého mají prima učitele
.
Risben
Teď něco k dnešku. Jestliže ráno jsem psal, že sou cirry tak teď odpoledne je to lepší.
Ve 13:40 zazvonilo na hodinu, měl jsem mít informatiku v 6.tř. Když mně viděli s triedrem na stativu a bundou ve dveřích učebny, věděli, že počítače nebudou jejich hobby pro tuto chvíli
Šli jsme na západní stranu budovy školy, kde přes ulici na západ stojí kostel. Schovali jsme se do stínu střechy a zdi kostela, vlevo jsme měli jasnější díru mezi cirovitou oblačností. O pár stupňů dál zas stála borovice.
Hledal jsem kometu marně více než 5 minut. Stále jsem triedr poponášel, stále přeměřoval prstama vzdálenost. Děcka se dobře bavily, ale evidentně chtěli radši být venku než u PC
Myslím Martine, že asi hodně lidí teď závidí tvým žákům a to nejen to, že viděli na rozdíl od nich kometu, ale i to jakého mají prima učitele
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 P1 (McNaught)
To jsou ty chvíle, kdy vím, že bych tuto práci za jinou nevyměnil. Snad mi ten elán vydrží. Dnes jsem vděčný nejen té jedné díře mezi mraky, ale i těm klukům, že se pro to okamžitě nadchli a šli se mnou ven, i když jsem jim říkal, že možná nebude nic vidět 
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
C/2006 P1 (McNaught)
Tak já jí dnes konečně podruhé spatřil triedrem 10x50 i přes tu hromadu cirrů (pozoroval jsem z mého školského ústavu), v jedné skulině téměř bez cirrů - která se objevila, asi po 25 minutách hledání. Člověk by řekl, že jsem měl už po takový době nějaký "haluze", ale skutečně jsem jí uviděl, a to sice ve 14,23 - 14,25 a ve 14,29 h. Kresbu přiložím později.
Koho zajímá něco víc než pouhý výlev emocí, tak přikládám moje odhady:
Koma s částí ohonu měla délku 15´ (s přesností 3 - 4´), ohon se dvěma jasnějšími vlákny (jedno bylo o něco silnější). Mezi oběma těmito vlákny byl ohon nepatrně řidší. Samotná koma, nebo spíš jádro s komou, bylo poměrně malé, kolem 4 - 6´v průměru.
Koho zajímá něco víc než pouhý výlev emocí, tak přikládám moje odhady:
Koma s částí ohonu měla délku 15´ (s přesností 3 - 4´), ohon se dvěma jasnějšími vlákny (jedno bylo o něco silnější). Mezi oběma těmito vlákny byl ohon nepatrně řidší. Samotná koma, nebo spíš jádro s komou, bylo poměrně malé, kolem 4 - 6´v průměru.
Tomáš Havlík &&www.astrodenik.wz.cz
C/2006 P1 (McNaught)
Tomku a ty odhady v minutách jsi porovnával s čím na denní obloze? Jediné co jsi mohl vidět bylo přezářené Slunce.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
C/2006 P1 (McNaught)
Zorné pole triedru mám 5° a k tomu tvrdím, že mám už nějakou zkušenost s pamatováním si velikostí měsíčního kotouče v triedru (nutno si odmyslet mírné zvětšení, resp. zkreslení velikosti Měsíce, způsobené jeho jasem). Samozřejmě má vše svojí toleranci, kterou jsem také udal.
Na čem jiném v tomto případě denního pozorování zakládat, než na zkušenosti? To, co jsem na kometě viděl, taky nijak dokázat němůžu. Jasnost si samozřejmě odhadnout netroufám.
Pozn. samozřejmě jsem si vypomáhal i mapkou, která byla svým způsobem nezbytná.
Na čem jiném v tomto případě denního pozorování zakládat, než na zkušenosti? To, co jsem na kometě viděl, taky nijak dokázat němůžu. Jasnost si samozřejmě odhadnout netroufám.
Pozn. samozřejmě jsem si vypomáhal i mapkou, která byla svým způsobem nezbytná.
C/2006 P1 (McNaught)
Dík za vysvětlení, jen by jsem nespecifikoval ten odhad tak nízkou tolerancí 3´- 5´ a druhém případě 3´- 4´.
Habl
Habl
C/2006 P1 (McNaught)
Vzhledem k odhadu 15´dlouhé komy s ohonem se dal odhadnout poměr komy vůči ohonu - to jde (dejme tomu, že jako pozorovatel jsem vyhodnotil, že 1/3 celé délky byla koma (15/3 je 5´, potom okolí této hodnoty je 4 - 6´), převedeno na čísla to pak vypadá, že jsem to měřil snad vědeckými přístroji
).
Jinak díky.
Jinak díky.
C/2006 P1 (McNaught)
Pratele, kolegove, tak jsem mel dnes aspon trochu stesti. Kolem pul jedne jsem to zkusil - u vedomi, ze vecer uz z toho asi nic nebude - a za chvili jsem ji nasel (v refraktoru 140/1200, 28x zvets.). Musela mit jiste -4. hv.vel., protoze svitila skrz pomerne huste cirry (za takovymi spolehlive prehlidnu Merkura) - videl jsem tedy jen jeji nejjasnejsi cast, jadro, s nejjasnejsi casti komy. O chvostu skrz ten sajrajt ani reci, ovsem je to moje prvni pozorovani komety za dne, cili dost mimoradne pozorovani. Bohuzel se mi brzy ytratila a pak jsem ji marne hledal dalsi skoro tri hodiny, uz bez uspechu. Ale toho uz nelituju, bylo to nadherny.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
C/2006 P1 (McNaught)
Achernar napsal: Pratele, kolegove, tak jsem mel dnes aspon trochu stesti. Kolem pul jedne jsem to zkusil - u vedomi, ze vecer uz z toho asi nic nebude - a za chvili jsem ji nasel (v refraktoru 140/1200, 28x zvets.). Musela mit jiste -4. hv.vel., protoze svitila skrz pomerne huste cirry (za takovymi spolehlive prehlidnu Merkura) - videl jsem tedy jen jeji nejjasnejsi cast,
jadro, s nejjasnejsi casti komy. O chvostu skrz ten sajrajt ani reci, ovsem je to moje prvni pozorovani komety za dne, cili dost mimoradne pozorovani. Bohuzel se mi brzy ytratila a pak jsem ji marne hledal dalsi skoro tri hodiny, uz bez uspechu. Ale toho uz nelituju, bylo to nadherny.
Tak to je supr! S tou jasností s tebou určitě souhlasím, jasná byla dost (takže ta hodnota -4 mag rozhodně není zavádějící).
Jsem rád, že v tom dneska nejsem sám, kdo jí pozoroal, protože mám nepříjemnej pocit, že se za svoje údaje budu zachvíli koupat ve vlnách kritiky a skepse! :-/
jadro, s nejjasnejsi casti komy. O chvostu skrz ten sajrajt ani reci, ovsem je to moje prvni pozorovani komety za dne, cili dost mimoradne pozorovani. Bohuzel se mi brzy ytratila a pak jsem ji marne hledal dalsi skoro tri hodiny, uz bez uspechu. Ale toho uz nelituju, bylo to nadherny.
Tak to je supr! S tou jasností s tebou určitě souhlasím, jasná byla dost (takže ta hodnota -4 mag rozhodně není zavádějící).
Jsem rád, že v tom dneska nejsem sám, kdo jí pozoroal, protože mám nepříjemnej pocit, že se za svoje údaje budu zachvíli koupat ve vlnách kritiky a skepse! :-/
C/2006 P1 (McNaught)
Tak ja som ju tiez dnes skusal,pocasie som mal celkom dobre,aj dobre podmienky,ale nakolko som bol v praci mal som len binokular10x50 a fotak.kometu som vyzualne nevidel,popozeral som aj nafoteny material a zda sa ze ani tam nic nieje,takze asi kometu uz nazivo neuvidim :'(.Aspon ze je tu dost inych ludi co mali viac stastia a dali na internet zaujimave obrazky.V poslednej dobe je komet celkom dost,tak verim ze coskoro zase nejaka pekna prileti a ze budem mat prilezitost ju aj pozorovat 
C/2006 P1 (McNaught)
Tomek napsal:
protože mám nepříjemnej pocit, že se za svoje údaje budu zachvíli koupat ve vlnách kritiky a skepse! :-/No, když si představím vedle sebe 8 Jupiterů a srovnám to s pohledem na jádro a komu komety, tak se nemůžeš divit.Ještě sis nevšiml, jak jsou odhady v triedru zkreslené (směrem nahoru ) ?
protože mám nepříjemnej pocit, že se za svoje údaje budu zachvíli koupat ve vlnách kritiky a skepse! :-/No, když si představím vedle sebe 8 Jupiterů a srovnám to s pohledem na jádro a komu komety, tak se nemůžeš divit.Ještě sis nevšiml, jak jsou odhady v triedru zkreslené (směrem nahoru ) ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
C/2006 P1 (McNaught)
No jo, chtelo by to zas nejakou Hyukatake nebo Halle-Bopp...
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
C/2006 P1 (McNaught)
MilAN napsal:
No, když si představím vedle sebe 8 Jupiterů a srovnám to s pohledem na jádro a komu komety, tak se nemůžeš divit.Ještě sis nevšiml, jak jsou odhady v triedru zkreslené (směrem nahoru ) ?
Zkreslené jistě být mohou. U Měsíce bych to však čekal více. Jak je tomu u dalekohledů, bychom se mohli taky dohadovat. Jak moc jsem tedy parametry komety přecenil, vzhledem k tvým včerejším pozorováním?
No, když si představím vedle sebe 8 Jupiterů a srovnám to s pohledem na jádro a komu komety, tak se nemůžeš divit.Ještě sis nevšiml, jak jsou odhady v triedru zkreslené (směrem nahoru ) ?
Zkreslené jistě být mohou. U Měsíce bych to však čekal více. Jak je tomu u dalekohledů, bychom se mohli taky dohadovat. Jak moc jsem tedy parametry komety přecenil, vzhledem k tvým včerejším pozorováním?
C/2006 P1 (McNaught)
Nepodceňuji tvůj odhad, ale zkus si někdy třeba porovnat odhadované rozměrové údaje od několika velmi zkušených pozorovatelů. Z 5° výchozí délky se opravdu těžko určují minuty. Mohu sehnat mikrometrický okulár a můžeme to zkusit.
Habl
Habl