Jak a s čím začít pointovat?
Re: Jak a s čím začít pointovat?
No vše je na baterie, jak PC tak montáž , připojení jen poinační a snímací kamery a myš , nic víc . Spíš bych to viděl vtom , že je to jiný botebook.
Jinak díky za podněty .
Jinak díky za podněty .
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Má to smysl jenom pokud máš přesnější montáž a/nebo excelentní seeing. S mou EQ6 je třeba pointovat 0.5-1s a díky seeingu delší pointer stejně neví, kde ta hvězda vlastně jeCztwerec píše:Kluci ještě takovou mezi - otázku. Když je pointer delší ohniskové vzdálenosti, mohla by být pointace přesnější? Domnívám se, že by pointer mohl detekovat při delší ohniskové vzdálenosti dříve pohyb hvězdy. Samozřejmě by byl nárok na upevnění přísnější... Nebo se pletu?

Já pointuju hledáčkem ohnisko 1800 - ale pokud je horší seeing, tak je to ztracené a balím...
M:736 750 113
Ještě jsem udělal jeden pokus .Sestavil jsem montáž u garáže ,dal jen pointer. Kamerka fungovala cca 20min., pak zamrzala a opět ta hláška . Nic pak už nepomohlo ji na hodit. Můj závěr kamera je vadná !!!
Měl někdy někdo problémy s QHY5 ?
Tak teď mám dilema jakou novou koupit . Po této zkušenosti QHY moc nedůvěřuji .

Měl někdy někdo problémy s QHY5 ?
Tak teď mám dilema jakou novou koupit . Po této zkušenosti QHY moc nedůvěřuji .
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Je to sice jen elektronika, ale tipoval bych spíš kabel, vyvaklaný konektor. Zkus to v jiném PC, s jiným kabelem. Ta konstrukce těch kaemr je relativně jednoduchá, nemyslím, že by se tam něco rozbilo. Není to moc časté, spíš vyjímečné.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Martine, zkusil jsem výměnu kabelu , jiný port , hejbal kabelem když snímá - neodpojí se. Venku nemohu připojit k jinému PC nemám momenrálně další NB.
Zrovna teď jsem ji připojil a v EZP ( je v něm progrssbar při načítání ) tam běželo načítáni , za par minut pak 2načtení pak 3-5sec nic pak 3 načtení a zas nic a tak dál . Přepnul jsem do PHD ,jen snímaní a zatím 15 min načítává . Uvidím jak dlouho . Nejhorší je , že tady na stole mi to jde,neobjevilo se , jak sem to dal na montáž ,tak jen cvíli , naposled 20 min a ty hlášky .
Nemohu se tedy na to spolehnout ,už 3. výjezdy , jedenou u garáže a stále problém
.
Doplnění :
Zatím kamerka snímá hodinu na stole.
Zejtra a v neděli (počasí by mělo být) udělám ještě pokusy u garáže na montáži . Pokud problém bude trvat , tak koupím novou kamerku .
Zrovna teď jsem ji připojil a v EZP ( je v něm progrssbar při načítání ) tam běželo načítáni , za par minut pak 2načtení pak 3-5sec nic pak 3 načtení a zas nic a tak dál . Přepnul jsem do PHD ,jen snímaní a zatím 15 min načítává . Uvidím jak dlouho . Nejhorší je , že tady na stole mi to jde,neobjevilo se , jak sem to dal na montáž ,tak jen cvíli , naposled 20 min a ty hlášky .
Nemohu se tedy na to spolehnout ,už 3. výjezdy , jedenou u garáže a stále problém

Doplnění :
Zatím kamerka snímá hodinu na stole.
Zejtra a v neděli (počasí by mělo být) udělám ještě pokusy u garáže na montáži . Pokud problém bude trvat , tak koupím novou kamerku .
Celé mi to pripadá, že sú niekde na montáži nejaké vadné kontakty a to má za dôsledok, že keď je všetko zapojené, tak v tej zostave nastávajú stavy, kedy padnú napäťové úrovne na USB a HW v tomto NB ich nedokáže spracovať (vnikajú tam nejaké nedefinované stavy). V každom prípade by som si otestoval, ako beží kamera, keď je pripojená k ďalekohľadu a montáži, ale tak, aby montáž nebežala a ani nebola pripojená k batérii / napájaniu. Ak sa to bude správať rovnako, ako sa to správa na stole, tak by som hľadal problém niekde v montáži.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Nová kamera to vůbec nemusí vyřešit. Tohle bude nějaké rušení USB sběrnice. Typicky to dokáže třeba PWM od motorů montáže. Mě jeden čas shazoval poinatční kameru (Lodestar) krokový motorek od fokuséru
Také nějaké blbé zemní smyčky. Průšvih umí být i vyhřívátko, pokud se nějak omylem spojí zem nebo + pól na vlastní dalekohled. Tam je to pak obvykle takový spoj-nespoj, nebo kapacitní vazba přes lak, elox, přes tubus, fokusér, až na plášť kamery. Těch míst kde to může vznikat je hromada, ale vadná kamera to rozhodně není, když to chodí na stole.
Asi bys měl popsat, jak to máš vše pospojované, napájené, atd...

Asi bys měl popsat, jak to máš vše pospojované, napájené, atd...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jedině že by byl špatnej ten ST4 konektor , jinak to není ničím jiným spojeno s montáží.
Tím , že to dám na montáž a nezapnu ji, je to vlastně totéž jako když to mám na stole .
Teď dávám na montáž jen ten pointační a zkusím aby se kabely nijak nedotýkaly montáže. Nemůže to být nějak spjato s NB ?? Na tom co mám v opravě to fungovalo , jen sem měl problém s kabelem vykal se a kamerku podle náklonu odpojil , mám nový .
Tím , že to dám na montáž a nezapnu ji, je to vlastně totéž jako když to mám na stole .
Teď dávám na montáž jen ten pointační a zkusím aby se kabely nijak nedotýkaly montáže. Nemůže to být nějak spjato s NB ?? Na tom co mám v opravě to fungovalo , jen sem měl problém s kabelem vykal se a kamerku podle náklonu odpojil , mám nový .
Nemusí byť vadný ani ST4 konektor. Jednoducho do elektroniky montáže budú tiecť nejaké prúdy cez NB a tie tam nevedia tiecť inokadiaľ len cez USB. Tým môžu spôsobovať rušenie (poklesy napäťových úrovní na USB) a tie následné stavy, ktoré tam vznikajú.
Pravdepodobne by to mohlo bežať aj v takom prípade, ak by montáž a NB boli napájané zo samostatných zdrojov.
Čo sa týka nového a strého NB, tak to bude sôr v tom, že HW v tom novom NB dokáže rozoznať menšie napäťové úrovne ako 0 a 1 a ten starý NB to už nedokáže vyhodnotiť, tak zahlási chybu.
Pravdepodobne by to mohlo bežať aj v takom prípade, ak by montáž a NB boli napájané zo samostatných zdrojov.
Čo sa týka nového a strého NB, tak to bude sôr v tom, že HW v tom novom NB dokáže rozoznať menšie napäťové úrovne ako 0 a 1 a ten starý NB to už nedokáže vyhodnotiť, tak zahlási chybu.
Už jsem psal, NB jede z vlastní baterie , montáž z 12V baterie. Spojeno jen NB-kabel do kamery - z kamery ST4 do montáže , níň spojů už nejde .
Ano. Pokud ho máš připojený na zdroj, který má ochranný kolík, tak to může být zemní smyčka - ale tvrdil jsi, že jedeš na vnitřní baterku (doufám, že jsem to pochopil správně). Pokud to dělá noťas i s interní baterii - pořád ten USB port může být ošizený - může být více háklivý na rušení ap.astar píše:Teď dávám na montáž jen ten pointační a zkusím aby se kabely nijak nedotýkaly montáže. Nemůže to být nějak spjato s NB ?? Na tom co mám v opravě to fungovalo , jen sem měl problém s kabelem vykal se a kamerku podle náklonu odpojil , mám nový .
Ale popiš raději přesně jak to máš pospojované a jak napájené. ST-4 port by měl být galvanický oddělený, spíše bych čekal problém s USB.
Určitě nemáš napájený noťas a montáž ze stejné baterie přes nějaký měnič?
Zkus ještě nějaký kratší/tlustší USB kabel ke kamerce (pokud máš a ještě si nezkoušel)...astar píše:Už jsem psal, NB jede z vlastní baterie , montáž z 12V baterie. Spojeno jen NB-kabel do kamery - z kamery ST4 do montáže , níň spojů už nejde .
Pokud má noťas porty na více místech - zkus USB z jiné skupiny.
Jako další zoufalý pokus - pokud máš USB HUB - zkus ho dát do cesty. Vyzkoušej na straně noťasu i kamery.
Tohle by mohlo být rušení naindukované do kabelu. Nemáš nějaký kabel s odrušovacím feritem? Pokud jde sundat, dej ho na ten USB kabel od kamery na stranu noťasu. Pokud má velkou díru, tak ho můžeš protáhnout vícekrát...astar píše:Už jsem psal, NB jede z vlastní baterie , montáž z 12V baterie. Spojeno jen NB-kabel do kamery - z kamery ST4 do montáže , níň spojů už nejde .
Nejčastěji bývají na kabelech k monitoru, ale i jiných...
Naposledy upravil(a) Bill dne 24. 04. 2020, 15:17, celkem upraveno 1 x.
No teprv teď mi napadlo , že mám měnič pro ten starý NB a sním nebyl problém viz foto NGC 4725 . Vše se děje až teď s novým NB HP ( náhrada, starý v opravě ) . Montáž ale nejde přes ten měnič , rozbočení je před ním . No tady u garáže jsem montáž napájel z adaptéru 12V , jak sem napsal , tak cca 20min fungovalo . Pak by se to muselo nějak procucat přes ten ST4 kabel do kamery .
Zkusím tedy v So NE , i když dost věcí jsem již zkoušel , ale pro jistotu je zopakuji, kabely baterku ,porty .
Stím odrušením nevím , použiji kabel originál od kamery ten sem nezkusil , Tady na stole to zatím běží 2h.
Jsem rád za rady . Někdy se stane , že člověk něco bere za samozřejmé a nenapadne ho , že to bude nějaká malá drobnost s nedozírnými dopady
.
Potom odrušení se podívám mám nějaké staré kabely od monitoru . Není to něco co je třeba na napáječích cca cm silný váleček ?
Zkusím tedy v So NE , i když dost věcí jsem již zkoušel , ale pro jistotu je zopakuji, kabely baterku ,porty .
Stím odrušením nevím , použiji kabel originál od kamery ten sem nezkusil , Tady na stole to zatím běží 2h.
Jsem rád za rady . Někdy se stane , že člověk něco bere za samozřejmé a nenapadne ho , že to bude nějaká malá drobnost s nedozírnými dopady

Potom odrušení se podívám mám nějaké staré kabely od monitoru . Není to něco co je třeba na napáječích cca cm silný váleček ?
Tak jsem to včera zase zkusil. Fungovalo to s originál kabelem cca 40min . Pak se to seklo a nepomohlo už nic . Pokud by to bylo jen v nějakém rušením , tak po odpojení a pak připojení kabelu, by se to mělo alespoň na chvíli rozběhnout, ne? To rušení není trvalé , když to běželo těch 40 mim? Taky jsem zkusil vypnout BN ,prohodit porty , kabely aby se nedotýkaly montáže a nešlo . Jen jsem nezkusil ten obrušovací ferit, nenašel jsem . Připadá mi , že si to nějak Windows pamatují , jinak si to nedovedu vysvětlit .Doma, předtím odpoledne , jsem to měl zapnuté , ale jen snímání, bez montáže a běžela 5 h. Prostě s tímto BN a na montáži, to nebude fungovat
.
Na tom původním ,co je na opravě, to běhalo dobře. Už je to druhá výměna základní desky(Lenovo V310 i5) .První vydržela 20 měsíců ,druhá jen 14
. Kolik vydrží ta třetí ????? . Prostě nic není jednoduché .

Na tom původním ,co je na opravě, to běhalo dobře. Už je to druhá výměna základní desky(Lenovo V310 i5) .První vydržela 20 měsíců ,druhá jen 14