Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
Push To ukazuje směry, kam točit ručně dalekohledem , abych se dodstal k vybranému objektu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Zdravím,
nevedel som nájsť moju sekciu a myslel som, že ju niekto vymazal. Vidím ale, že ste to presunuli. Tak som zisťoval a uvažoval ďalej, niektoré návrhy od členov fóra ohľadom modelov mi veľmi pomohli. Rozmýšľal som aj o tých Dobsonoch, najmä tento za tú cenu podľa mňa veľa muziky, len neviem, ako to riešite s parazitným bočným svetlom. A akú značku Dobsonov preferujete? Narazil som okrem SW aj na Meade, Zhumell a Orion. Rád by som vedel, ktorý kvalitatívne vychádza najlepšie.
V prípade ďalekohľadu na EQ montáži som uvažoval oTen 305 mm SW na tejto montáži mi príde na hrane s hmotnosťou, neviem, či pri pridaní príslušenstva by to tá montáž utiahla.
nevedel som nájsť moju sekciu a myslel som, že ju niekto vymazal. Vidím ale, že ste to presunuli. Tak som zisťoval a uvažoval ďalej, niektoré návrhy od členov fóra ohľadom modelov mi veľmi pomohli. Rozmýšľal som aj o tých Dobsonoch, najmä tento
Kód: Vybrat vše
https://www.astroobchod.sk/telescope_sky_watcher_3051500_12_dob_goto_cdd_842215gt/V prípade ďalekohľadu na EQ montáži som uvažoval o
Kód: Vybrat vše
https://www.astroobchod.sk/telescope_sky_watcher_10_254_1200_eq_6_pro_synscan_842227/Bresser Skylux 70x700
Binokuláry: Delta Optical Taiga 16x80 a sovietsky KOMZ B7x30 Sekunda
Canon EOS 50D
Binokuláry: Delta Optical Taiga 16x80 a sovietsky KOMZ B7x30 Sekunda
Canon EOS 50D
Urcite ten dobson pretoze je to omnoho praktickejsie na vizualne pozorovanie. Parazitne svetlo sa da vyriesit takymto rukavom https://www.dalekohlad-mikroskop.sk/pro ... -flex-goto aj ked skor by som si to asi usil doma na kolene.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
On ti nikdo moc neodpověděl - z hlediska kvality pozorování to bude v tom pořadí, v jakém jsi to napsal. Dobson 200/1200, Dobson 200/1000, Newton 150/750. Samozřejmě chápu, že ty další mají něco navíc... Asi nejlepší by bylo si zajít na nějaké pozorování v okolí - což je teď ale bohužel problém. Tam by jsi poznal, zda by ti klasický Dobson vyhovoval nebo ne. Samozřejmě i Dobson 200/1200 se dělá a plným pohonem a GoTo:aspius píše:Ktorý z týchto ďalekohľadov by ste odporučili pre úplného začiatočníka?
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 17728.html
Dělá se ale jenom v té skládací verzi, která ale každému nemusí vyhovovat...
M:736 750 113
Re: Pozorování v Praze a těsném okolí
Ahoj pratele,
pisi sem, abych nezakladal nove vlakno. Jsem naprosty zacatecnik, co se tyce pozorovani, pouze nadsenec do vesmiru. Zvazuji koupi dalekohledu. Problemem je, ze bydlim v Praze, konkretne SV - Letnany. Za predpokladu, ze bych chtel pozorovat z pohodli domova (alespon ze zacatku) - ma vubec cenu se o neco takoveho snazit, nebo je svetelny smog moc silny? Rad bych si poridil neco levnejsiho pro zacatek a zkousku - cena treba 1-2k max, pozorovat bych chtel hlavne planety a Mesic.
Dekuji moc za pripadne rady.
pisi sem, abych nezakladal nove vlakno. Jsem naprosty zacatecnik, co se tyce pozorovani, pouze nadsenec do vesmiru. Zvazuji koupi dalekohledu. Problemem je, ze bydlim v Praze, konkretne SV - Letnany. Za predpokladu, ze bych chtel pozorovat z pohodli domova (alespon ze zacatku) - ma vubec cenu se o neco takoveho snazit, nebo je svetelny smog moc silny? Rad bych si poridil neco levnejsiho pro zacatek a zkousku - cena treba 1-2k max, pozorovat bych chtel hlavne planety a Mesic.
biffa : Ahoj na AF. To koupíš dalekohled na úrovni spíš dětské hračky. Nespěchej a došetři tak 5 tis. na solidnější dalekohled. Planety a Měsíc se z Prahy pozorovat dá dobře. Na DSO ( mlhoviny galaxie atd) bude třeba někam za tmou.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Diky za radu. Muj prvotni napad byl prave neco takoveho sehnat, vyzkouset si, co to obnasi a potom posleze zakoupit neco lepsiho. Doufal jsem, ze na uplne zacatky by to mohlo stacit. Prece jenom 5k uz je docela vetsi investice do noveho konicku. Ale zvazim to.
Ta informace ohledne viditelnosti me potesila!
Ta informace ohledne viditelnosti me potesila!
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Problém je, aby tě taková hračka za 1 000 Kč spíše neodradila, protože si řekneš, že je v tom obraz hrozný, klepe se to. Opravdu je lepší koupit už něco pořádnějšího. Pokud máš hlouběji do kapsy, cenově je nejvýhodnější (poměr cena / výkon - průměr objektivu) tzv. Dobson.
Já jsem také z Letňan. Mám z balkonu dobrý výhled na celý jižní obzor a planety a Měsíc z něj pozoruji v pohodě. Samozřejmě s větším zvětšením to je jak kdy, ty „efekty“ míchání tepléhé/studeného vzduchu okolo staveb prostě jsou...biffa píše: Problemem je, ze bydlim v Praze, konkretne SV - Letnany.
Pokud máš dobrý výhled směrem na jih a vyloženě ti nesvítí žádná lampa do očí, tak to půjde.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
I s hodně levným dalekohledem se to dá, ale vážně to není nic extra.
Začínal jsem s obyčejným 76/700 a základními okuláry, i tak jsem byl první měsíc z pozorování nadšený.
Planety to docela ukáže (ale nebudou žádné detaily - zvětšení max 150x), Měsíc bude vidět hezky.
Otevřené hvězdokupy to ukáže v pohodě, Andromedu též (respektive...je to víceméně stejný flek jak v 250ce dobsonu).
Kulová hvězdokupa je v tom vidět jako rozmazaný kruh.
Mlhoviny jsem nezkoušel.
Pak jsem po měsíci pořídil 250ku dobsona, rozdíl samozřejmě naprosto propastný - jednak vidím mnohem více detailů, druhak je pohodlnost pozorování úplně někde jinde (lepší okuláry). Nevýhoda je, že je to velké a těžké, tahat to pořád do auta a z auta je otrava, ale co už.
Takže za mě by bylo lepší našetřit, ale pokud z nějakého důvodu nechceš, tak si kup zde na fóru hodně probíraný Lidlskop nebo nějakou 114ku z druhé ruky.
Nečekej zázraky, koukej na Měsíc, planety, otevřené hvězdokupy a nějakou zábavu si s tím určitě užiješ.
Ale je otázka času, než si pojedeš pro větší dalekohled.
Začínal jsem s obyčejným 76/700 a základními okuláry, i tak jsem byl první měsíc z pozorování nadšený.
Planety to docela ukáže (ale nebudou žádné detaily - zvětšení max 150x), Měsíc bude vidět hezky.
Otevřené hvězdokupy to ukáže v pohodě, Andromedu též (respektive...je to víceméně stejný flek jak v 250ce dobsonu).
Kulová hvězdokupa je v tom vidět jako rozmazaný kruh.
Mlhoviny jsem nezkoušel.
Pak jsem po měsíci pořídil 250ku dobsona, rozdíl samozřejmě naprosto propastný - jednak vidím mnohem více detailů, druhak je pohodlnost pozorování úplně někde jinde (lepší okuláry). Nevýhoda je, že je to velké a těžké, tahat to pořád do auta a z auta je otrava, ale co už.
Takže za mě by bylo lepší našetřit, ale pokud z nějakého důvodu nechceš, tak si kup zde na fóru hodně probíraný Lidlskop nebo nějakou 114ku z druhé ruky.
Nečekej zázraky, koukej na Měsíc, planety, otevřené hvězdokupy a nějakou zábavu si s tím určitě užiješ.
Ale je otázka času, než si pojedeš pro větší dalekohled.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
U dalekohledů to je asi tak, že člověk začne s částkou pár tisíc Kč a skončí s částkou pár tisíc €
Ale možná jsem to jen já
Nejdůležitější je zápal, za pár tisíc se nechá vidět z planet a Měsíce hodně.
Nejdůležitější je zápal, za pár tisíc se nechá vidět z planet a Měsíce hodně.
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
Len drobná pripomienka.
Ak správne chápem "pozorovanie z pohodlia domova" - to by mohlo znamenať pozorovanie z balkóna alebo z okna? V takom prípade by dobson resp. newton všeobecne mohol byť trochu problematický kvôli tomu, že má okulár vpredu. Takže súčasťou zamierenia by musel byť aj posun ďalekohľadu. Balkóny bývajú dosť úzke, či si tak pamätám. V prípade terasy alebo väčšieho priestoru tento problém odpadá. Alebo to máte nejako inak vymyslené?
Ak správne chápem "pozorovanie z pohodlia domova" - to by mohlo znamenať pozorovanie z balkóna alebo z okna? V takom prípade by dobson resp. newton všeobecne mohol byť trochu problematický kvôli tomu, že má okulár vpredu. Takže súčasťou zamierenia by musel byť aj posun ďalekohľadu. Balkóny bývajú dosť úzke, či si tak pamätám. V prípade terasy alebo väčšieho priestoru tento problém odpadá. Alebo to máte nejako inak vymyslené?
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Osobně, jsem před více než 20 lety, začínal s monokulárem, Celestron 20 až 60 a průměrem 60. Mám ho dodnes.
Určitě se ho zbavovat nebudu. Na pokoukání po noční obloze není šatný a lze ho použít i pžez den.
Určitě se ho zbavovat nebudu. Na pokoukání po noční obloze není šatný a lze ho použít i pžez den.
Zdravím všechny, plánuji si pořídit svůj první dalekohled (začátečník), několik dnů už okolo toho bloumám, zjišťuju a vyhledávám... Mám rozpočet do (okolo) 5 tis. Kč, je tohle prosím dobrá volba? http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 63669.html
Nebo je v této cenové kategorii něco lepšího?
Chtěla jsem původně něco na "trojnožce", ale asi ji oželím....
Díky za každý tip či radu
Nebo je v této cenové kategorii něco lepšího?
Chtěla jsem původně něco na "trojnožce", ale asi ji oželím....
Díky za každý tip či radu
balada: Ahoj na AF. Lepší je ten delší např. http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3652.html
Jak na komfort při pozorování, tak i parametrama. Přišetřil bych.
Jak na komfort při pozorování, tak i parametrama. Přišetřil bych.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000