Kolimace newtonova dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Arx

Příspěvek od Arx »

Zdravím všechny přítomné.
Mám zřejmě hloupý dotaz. U mého dalekohledu - NG 114/500 chybí středová značka na primáru. Co mám udělat - vyndat zrcadlo z tubusu a podle nějaké šablony o průměru zrcadla udělat nějakou značku v geometrickém středu a doufat, že se jedná zároveň i o optický střed? Abych řekl pravdu, tak po přečtení 30-ti stran vlákna o kolimaci Newtonova dalekohledu jsem upřímě zděšen, s čím jsem to vlastně začal koketovat ! :-/
Berkut 10x50
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Co mám udělat
co třeba to ignorovat a pozorovat dál ?

Pokud budeš chtít kolimovat laserovým kolimátorem, tak ten střed budeš potřebovat.

Řešit, jestli se jedná o optický střed je podle mě zbytečný masochismus ..

Arx

Příspěvek od Arx »

Ignorovat to můžu, ale i kdyby to bylo jakž takž v normě, stejně to budu muset jednoho krásnýho dne rozebrat, jelikož kolimace pomocí laseru je tady popisovaná jako vlastně jediná možná pro začátečníka. Ty ostatní metody jsou prý už vyšší dívčí...
Berkut 10x50
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Tak si to přečti ještě jednou, a podívej se na to tou nejjednodušší metodou- pohledem do okulárového výtahu bez okuláru, s okem uprostřed .Na to stačí jakýkoliv dekl na místo okuláru s dírou tak 2 mm uprostřed - dobře se  na to používala třeba krabička od kinofilmů. A hlavně-nejdříve ten dalekohled pořádně vyzkoušej a pozoruj.
Tohle je nějaké mánie všech nováčků, že je potřeba nejdříve koupit nové okuláry( vyměnit ty, které jsou podle nich určitě plastové), pokud možno ještě filtry a provést co nejvíce úprav dalekohledů, které popsali jiní nováčci.  A aniž by viděli, jak dalekohled kreslí, tak ho  nějak podle návodu, rozkolimovat. No a  pak už vůbec nevědí, jestli tomu pomohli nebo naopak
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Arx

Příspěvek od Arx »

Tak jsem se podíval do okulárového výtahu prostým okem a zdá se, že obraz sekundáru je uprostřed, jenom nějak nevidím ty úchyty primáru. Jak moc vlastně má být vysunutý okulárový výtah při kolimaci?
Berkut 10x50
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Tak, abys viděl celý primár.
Arx

Příspěvek od Arx »

A když ho nevidím, tak musím pohnout sekundárem? Někde čtu, že prostřední šroub je aretační, jinde zase že se jím pohybuje sekundárem od, nebo k primáru. Dokonce jsem se dočetl, že po povolení středového šroubu se otáčí držákem sekundáru kolem dokola. Myslím že u Matouška, aby toho nebylo málo, se píše o povolování a utahování pavouka. No to jsem z toho teda zvíře parohaté...
Berkut 10x50
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Mohl by ses držet té nejjednodušší rady a nic nedělat ? Pokud v okulárovém výtahu vidíš sekundár uprostřed, je to z 90% v pořádku a nic bych na tvém místě nedělal. Sice nevím, proč chceš vidět držáky zrcadla, ale pokud tedy chceš, tak zajeď okulárovým výtahem co nejníže.
No, a všechno co jsi se dočetl, je pravda a tak to funguje.Když se nad tím trochu zamyslíš, tak to pochopíš.
Arx

Příspěvek od Arx »

Ty držáky jsem chtěl vidět proto, že v téměř všech návodech se o tom píše a když nejsou vidět, tak je prý potřeba to napravit. Já sám bych si to nevymyslel. Jinak já s tím nic nedělám, ještě jsem na to nesáhl, jenom se snažím zjistit, jestli je všechno jak má být, nebo je třeba něco udělat. Včera jsem pozoroval asi čtyři hodiny, ale zdá se mi, že opticky dalekohled nedosahuje kvalit lidlskopu, což mně popravdě trochu zklamalo. Myslel jsem že zrcadlo s větším průměrem a kratším ohniskem ukáže objekty jasněji a ve větším zorném poli, ale není tomu tak. Při pozorování měsíce při zvětšení 25x je kolem okraje dost výrazné namodralé koma a pokud si to dobře vybavuji, tak v lidlskopu byl obraz ostřejší. Kamarád ho bohužel prodal, takže nemůžu vyzkoušet, jestli by s okuláry, které se dřív prodávaly s lidlskopem nebyl obraz lepší.
Berkut 10x50
ms
Věk: 52

Příspěvek od ms »

Myslel jsem že zrcadlo s větším průměrem a kratším ohniskem ukáže objekty jasněji a ve větším zorném poli, ale není tomu takJe tomu tak v prípade že sa použije rovnaký okulár. Tipujem že problém ktorý popisuješ je v biednom okulári. Ak chceš niečo vidieť, poriadny okulár treba. není na tom nič divné keď okulár bude najdrahšia časť takého ďalekohľadu. So 114mm newtonom sa dá objavovať dosť vecí, len to chce 1. dobrú tmu 2. dobrý okulár 3. dobrú kolimáciu. Začínaš zo zlého konca.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Je tomu tak v prípade že sa použije rovnaký okulár. Tipujem že problém ktorý popisuješ je v biednom okulári. Ak chceš niečo vidieť, poriadny okulár treba. není na tom nič divné keď okulár bude najdrahšia časť takého ďalekohľadu.
Takže TV Panoptic a je vyhráno :)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
ms
Věk: 52

Příspěvek od ms »

alebo ES 68° keď je teraz za dobrú cenu. to bude podobné. nedám dopustiť na kombinácie Panoptic+Newton a Erfle+dlhý refraktor. Ale to už je off-topic.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Myslel jsem že zrcadlo s větším průměrem a kratším ohniskem ukáže objekty jasněji a ve větším zorném poli, ale není tomu tak. Při pozorování měsíce při zvětšení 25x je kolem okraje dost výrazné namodralé koma ...Namodralé okraje jdou na vrub okuláru.Ale světelnější dalekohled(zvláště v téhle cenové relaci) je spíš mínus než plus. Pokud jde o dosah a použitelné zvětšení, měl bys na tom být podobně jako lídlskop, ale určitě bez barevné vady.
Arx

Příspěvek od Arx »

Ještě se zeptám - asi je to blbost - nemůže být třeba na sekundáru nějaká ochranná fólie, která by degradovala obraz? Nechci se ho dotýkat, tak se ptám. Jinak si myslím, že lepším okulárem určitě nic nezkazím, skusím si prozatím něco vypůjčit.
Berkut 10x50
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

nemůže být třeba na sekundáru nějaká ochranná fólie
Nemůže.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Odpovědět