Jaký koupit okulár?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Honza_K
Věk: 37

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Honza_K »

ahoj, mám dilema do blízké budoucnosti, jestli na DSO a panoramatické prohlídky oblohy koupit jeden lepší Explore Scientific 14mm 82° + časem dál rozvinout nebo univerzálnější BAADER 8-24mm HYPERION III CLICK ZOOM, který by mi ze začátku nahradil vícero ohnisek a výhody by našel, i pokud budu mít u teleskopu více lidí. Vesměs se chválí oba okuláry.

Vím, jsou principiálně odlišné, ale pro začátečníka bez rozvinuté řady okulárů je to těžká volba :)
Orion Optics UK VX10L f/6,3 Dobson; ES 68°Series Ar 24, Vixen LVW 13/8, Omegon LE Planetary 6/5; BDP Moon&Skyglow/Double polarising, Lumicon UHC/Comet
Artaban
Věk: 59

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Artaban »

JohnnyK: Jen všeobecně. Většina ametérů dává přednost běžným okulárům. Zoom okulár je použitelný,ale je to kompromis. Většinou má menší zorné pole, což je u DSO nevýhoda. Potřebná dobrá kresba u pozorování planet je často na průměrné úrovni. Někomu to stačit může a jeden okulár je jistě výhoda.
Nebo vydržet a kupovat okuláry postupně s dobrým plánem co dál koupit. Nevýhoda, je to čekání a pak plná krabice okulárů. Výhoda je kvalitnější okulár na míru pro konkrétní objekty. Častý postup většiny ametérů včetně mě.
Takže za mě koupit důležitá ohniska (zvětšení) okulárů a pomalu je doplňovat. Často se pak stane, že se seženou levněji v bazaru, což je taky výhoda.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MilAN
Věk: 76

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Vím, jsou principiálně odlišné, ale pro začátečníka bez rozvinuté řady okulárů je to těžká volba :)
No, pro začátečníka je nejdůležitější, aby se tím dalekohledem alespoň na objekty na obloze podíval. A na to bohatě stačí ty setové okuláry. Potřeba dalších vyplyne ze zkušeností.To tu ale žádný začátečních nechce akceptovat, někde si něco přečte a objednává. A celkem bez ohledu na to, co mu zde někdo píše, doporučuje nebo vymlouvá. Zrovna tak, jako ty si předem pořizuješ zbytečný filtr( viz sousední vlákno), který tu asi nikdo moc nedoporučuje .Spíše více příspěvků tu na něho je v sekci prodám.
Někdy tu mám spíše dojem, že nováček nestojí ani tak o radu, jako o "schválení" jeho volby.Když je souhlas, je to O.K., když ne , stejně si zdůvodní, proč si to koupí ( potom to prodám, ... na začátek to stačí ....někdo o tom dobře psal .... určitě to bude lepší než setové okuláry...)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ladis
Věk: 46

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od ladis »

Paradoxně po mnoha letech, až se člověk dostane k pozorování přes binohlavu, často ty "nekvalitní" setové okuláry ještě rád využije, dávají nakonec dost dobrý obraz. Takto jsem zužitkoval 2x setové SW 25mm a zobrazují v binohlavě parádně. Velice pěkně též zobrazují 2x 32mm OMNI plossl, ale s Denkmeierem standard (čistá apertura 26mm) již na okrajích vinětují. Je to vidět ve dne jako úzké černé obruče podél zorného pole. V noci to naštěstí neruší.

Takže setové okuláry využít a neprodávat! Sám jsem s nimi pozoroval úspěšně první měsíce po koupi dobsona a co vše jsem s nimi viděl!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
elon254

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od elon254 »

se 2 základníma setovýma okulárama(25 a 10mm) jsem pozoroval 7 let, do té doby s ještě horšími. dodnes mám a používám ten původní setový 25mm. to dnes ale nikdo nechce slyšet, dnes není moderní mít něco v základu. ještě před 15 lety jsme nikdo nevěděli co je to internet, ted máme všechnu moudrost světa na stole pře sebou a tak i jednáme.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Honza_K

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Honza_K »

Já určitě nepsal, že chci setové okuláry prodávat, mám setových 10 a 25 Super PL a pořídil jsem si 5mm Omegon na planety při dobrém seeingu (v 10mm jsem již párkrát pozoroval pruhy Jupitera a jeho měsíce a zajímá mě, jak vypadá ještě blíž) takže ho snad nekupuju neuváženě a to je zatím vše, protože sám vím, že víc určitě nevyužiji. Nejsem typ, který si koupí výbavu za 50k plnou drahých značek jako někteří jiní začátečníci a pak jí možná využiju nebo jí pak po opadnutém nadšení rozprodám, protože nebudu vědět, k čemu vlastně je.
Navíc učený z nebe nespadl. Jestli je pro mě filtr, který jsem si koupil vhodný, posoudím de facto až sám dle vlastní zkušenosti, pro mě to může být filtr, který mi bude vyhovovat, jiný nad ním zase bude ohrnovat nos. Každý je jiný. Na měsíc jsem se již také díval, ale bez filtru je to pěkný, ale ne tolik příjemný zážitek.

Nejsem zatím tak zkušený, abych si mohl dovolit kupovat filtry od Astronomiku na přesný účel nebo okuláry od TV nebo Vixenu. Takže jestli mám jako začátečník 5mm ortho, 10 a 25 mm plossl s tím, že do roka dvou bych chtěl něco kolem 15mm se širším pohledem snad nejsem tak marnotratný a rozmařilý  ;)
Orion Optics UK VX10L f/6,3 Dobson; ES 68°Series Ar 24, Vixen LVW 13/8, Omegon LE Planetary 6/5; BDP Moon&Skyglow/Double polarising, Lumicon UHC/Comet
ladis
Věk: 46

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od ladis »

Když se podívám zpětně, vědět to, co dnes, hned na začátku bych si koupil 70st. 2" okulár 26mm a k němu 2" UHC Astronomik.

Co to ukáže na jakémkoliv dalekohledu (velké zorné pole, nádherně zobrazí velké mlhoviny, ale i větší planetární mlhoviny, rozumná velikost výstupní pupily, pohodlné pozorování) je neskutečné.

Třeba na mlhoviny ve Střelci, Kasiopeji, v Perseu, Ori, Cyg ad. je to úžasný okulár. Rovněž na galaxijní kupy, otevřenky...

Toto bych si, pokud tedy už něco, koupil i jako začátečník. A určitě k 2" okuláru Astronomik UHC, ne Lumicon. Astronomik mi hezky zobrazí i hvězdné pole a přitom potlačí LP podobně, jako Lumicon (ten ale maže hvězdy a u velkého zorného pole 2" se mi jeho pojetí prostě nelíbí). Naopak Lumicon mám v 1,25" provedení a hodí se na velké a střední planetárky v mých dobsonech.

Výhoda 2" astronomiku je též ve spojení s LN300 levnou (ale výkonnou!) CCTV kamerou - po připojení LN300 k SW 102/500 s reduktorem 0,5x a našroubovaným 2" UHC Astronomik to dává při již někalikavteřinové integraci s gainem na LOW takové výsledky, že pozoruji mlhoviny v barvách a to i ty rozsáhlé (CCTV používám, když svítí Měsíc a nelze pozorovat vizuálně, abych využil jasné noci). Astronomik navíc "ponechá " hvězdy i na CCTV a výsledek je moc pěkný.

Dodnes vpzomínám na to, jak jsem viděl bublinku v barvě na CRT televizi právě přes LN300 a 500mm newton. 4s integrace s gainem na LOW a  viděl jsem ji nějak takto (akorát větší, přes celou obrazovku):

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
MilAN

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

JohnnyK:
Jen poznámka k tomu filtru: Na co si myslíš, že ho pro vizuální pozorování potřebuješ ? Tady nejde o to, co komu vyhovuje,  ale na co to je.
A na okraj: ten Omegon LE není ortho. Je to jiná optická konstrukce a je to velmi dobrý okulár.
Honza_K

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Honza_K »

u toho LE jsem ortho opravdu předpokládal, pokud se jedná o okulár na planety, nebo se tvrdí, že ortho má lepší ostrost atd., takže moje chyba a ostuda A ten filtr? dle popisu předpokládám lepší pohled na měsíc a jiné planety + snížení světelného znečištění. Proč by ho jinak Baader vyráběl, kdyby byl úplně k ničemu, ale předpokládám, že dostanu velmi negativní odpověď  :-/

EDIT: Ten filtr Baader Moon&Skyglow byl tedy evidentně unáhlená objednávka, abych tady tedy nemával červeným hadrem před očima zkušených astronomů, tak ten filtr ruším, je koupený (rozumějte objednán, ale ještě nezaplacen) a zeptám se rychle na 1 filtr (víc jich zatím do výbavy nechci), který bych měl z kraje koupit dle zkušeností Vás zkušených a bez kterého se v budoucnu stejně moc neobejdu. Mám 3 problémy, tak který eliminovat jako první?:
1. Měsíc, opravdu v teleskopu září
2. polovinu času sleduju na vesnici s krásnou temnou oblohou v JČ, ale druhou polovinu trávím v přesvětleném okolí Brna
3. M42 je pěkná mlhovina, ale není skoro vidět, jak je tmavší
Artaban
Věk: 59

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Artaban »

Měsíc září, ale máš jen dvoustovku a tak je filtr spíš zbytečný. Ani u mnohem větších průměrů mě filtr nepřišel nutný. Časem uvidíš sám, jestli ho potřebuješ. Na planety filtr taky ne. Max. na Mars a jaký si přečti v příslušném vlákně. Jsem ale tak trochu odpůrcem filtrů, tak asi proto to píšu Až použiješ ten Omegon, tak bude Měsíc tmavší.
U některých DSO filtr ano a taky tady najdeš obsáhlou debatu.

M42 je pěkná mlhovina, ale není skoro vidět, jak je tmavší
Rada snadná. Co nejlepší tmavá obloha a kup si větší dalekohled Jinak M42 je parádní i v horších podmínkách. Až jednou budeš hledat třeba galaxie kolem 13mag. tak si řeknem, jak jsou tmavé :)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
MilAN

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

JohnnyK.
Kdybys napsal, že je obloha moc světlá, tak se má smysl bavit o filtrech. Ale pokud je mlhovina tmavá, tak tady nepomůže žádný filtr.S každým filtrem bude stejně (nebo spíš o trochu víc) tmavá :)
Honza_K

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Honza_K »

Děkuju za radu, pravda, že třebas do barevných filtrů se mi vůbec nechce a probrouzdal jsem se v mezičase několika staršími vlákny o filtrech. V podstatě se tedy vyplatí, jen dva filtry, co jsem vyčetl, dvojitý polarizační a plnohodnotný UHC  8-)

Co se týče dilematu, půjdu tedy cestou vývoje, za nějaký čas, až se trochu víc vykoukám okuláry co mám, koupím tu ES 14mm 82° a pak v rámci let to budu lehce rozmnožovat, lepší je kvalita než kvantita :)

PS. nemůžu si koupit větší dalekohled, na to je moc nový a už teď je větší než mé staré třídvéřové Clio :D

EDIT pro Milana: Ten filtr byl původně zamýšlen pro Měsíc, ale dle reakcí mě asi jen zaskočila jeho úplně jiná jasnost v teleskopu než pouhým okem, takže ho třebas opravdu nebudu potřebovat nebo si tedy pořídím polarizační dvojitý jen kvůli pohodlnosti. Tmavou oblohu mám jen doma, dost často budu teleskop používat i v Brně, proto jsem předpokládal nějaký filtr na světelné znečištění, ale vše potřebné už jsem si vyhledal ve vláknech o filtrech ;)
MilAN

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od MilAN »

Já vím, že tady ničím teď obchody našim prodejcům, ale kdo ti , proboha, doporučil dvojitý polarizační filtr pro dalekohled D200 ? Vždyť skrz něj nic neuvidíš.K čemu ho chceš použít?
Honza_K

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Honza_K »

Nedoporučil nikdo, ale v podstatě jsem to tak pochopil z některých příspěvků, že je nejšikovnější na Měsíc, pro jeho příjemnější pozorování, ale protože už se to tu trochu motá dohromady, tak to shrnu
Původně jsem chtěl koupit ten Baader moon&skyglow, protože jsem si myslel, že by mi mohl zpříjemnit sledování měsíce, protože mě na můj vkus v teleskopu dost oslňoval. Ten jsi mi ale za pět minut dvanáct v podstatě rozmluvil, že je vlastně k ničemu. Takže jsem položil o pár odstavců výše rychlou otázku, jakým praktickým filtrem obecně začít. Jestli nějakým na Měsíc nebo se první vyplatí dobrý mlhovinový a nebo poprvé dávat peníze na nějaký pro čistší/kontrastnější oblohu, když se z části pohybuju ve městě. Artaban mi poradil, že zatím žádný

Přes den jsem si už hodně věcí o filtrech vyčetl v tématických vláknech, takže jsem došel k závěru, že pro sledování Měsíce, pokud oslňuje, si mohu nejlépe koupit dvojitý polarizační a na mlhoviny kvalitní UHC.
- Už vím, že v podstatě nepotřebuju žádný, ale jeden z těch dvou bych si chtěl přesto pro začátek pořídit :)
Peťa

Jaký koupit okulár?

Příspěvek od Peťa »

á vím, že tadyničím teď obchody našim prodejcům, ale kdo ti , proboha,doporučil dvojitý polarizační filtr pro dalekohledD200 ? Vždyť skrz něj nic neuvidíš.K čemu ho chceš použít?  
Já to nebyl, a ani z jejich prodeje nemám provizi :-), ovšem stejně si troufám podotknout:

- Měsíc pozoruju 98% času bez filtru a bez problémů
- když jsem ale pozoroval úplněk přes ED100 a bez binohlavy, tak mě obraz opravdu významně oslňoval a i čtyři minuty po skončení pozorování jsem v osvětlené místnosti stále cítil, že mám pravé oko oslněné - za úplňku pro citlivější oči takový otočný dvojitý polarizák umožňující nastavit tlumení jasu není k zahození
- ovšem netvrdím, že si ho všichni začátečníci hned mají běžet koupit, bude to individuální, v poslední době se snažím si kupovat jen příslušenství, které při pozorování opakovaně silně postrádám a totéž bych doporučil tazateli...
Odpovědět