Mates napsal: Internet (a tím čerstvé informace) doma nemaje, vydal jsem se lovit kometu včera na denní obloze pozdě. Začal jsem ji hledat asi až v 16,00. Kdybych věděl, že všichni koukají už dopoledne, dopadlo to asi lépe. Snažil jsem se ji nalézt podle pozice Merkura. Bohužel v tu dobu už byl dost nízko nad obzorem kde byl vzduch velmi neklidný a taky velmi silný vítr. Ten ani tak nehýbal montáží ale spíš mě dost slzelo oko. Merkura jsem sice v 16,15 našel ale kometu už ne. No ale Merkura jsem ještě taky nikdy neviděl tak brzo odpoledne

.
Pro pozorování použit Newton 150/890 s "ruční " paralaktikou.Matesi, neříkám, že nevíš, cos viděl, ale chci tě upozornit, že včera večer byla kometa daleko jasnější než Merkur, tudíž spíše si viděl kometu ale nerozeznal ji v tom neklidu vzduchu od planety. Merkur jsem neviděl ani ve dne. Moc nevěřím, že byl večer vidět, i když tys tam třeba ty cirry nad obzorem neměl, jako my.
--------------------
Teď něco k dnešku. Jestliže ráno jsem psal, že sou cirry tak teď odpoledne je to lepší.
Ve 13:40 zazvonilo na hodinu, měl jsem mít informatiku v 6.tř. Když mně viděli s triedrem na stativu a bundou ve dveřích učebny, věděli, že počítače nebudou jejich hobby pro tuto chvíli
Šli jsme na západní stranu budovy školy, kde přes ulici na západ stojí kostel. Schovali jsme se do stínu střechy a zdi kostela, vlevo jsme měli jasnější díru mezi cirovitou oblačností. O pár stupňů dál zas stála borovice.
Hledal jsem kometu marně více než 5 minut. Stále jsem triedr poponášel, stále přeměřoval prstama vzdálenost. Děcka se dobře bavily, ale evidentně chtěli radši být venku než u PC
No co vám budu povídat. Už jsem to vzdával, když náhle jsem pod větví borovice kometu zahlédl, ale vzápětí mi oko přeostřilo na větve a bylo po ní. Poponesl jsem náš triedr 15x70 o metr blíž a kometa byla krásně pod jednou osamocenou visící větví. Přesně na délku té větve pod ní, prostě ideální orientační bod.
Obloha byla v tu chvíli dost vymetená. Podobně hezká byla včera před jedenáctou, určitě byla čistší než včera v poledne. No - kometu jsem viděl jako včera, jen ohon byl sotva patrný a jádro méně jasné. Pokud spekulujete o zeslabení na -4 mag, pak s klidem potvrdím, že nejméně o magnitudu slabší dnes byla, to nešlo přehlédnout.
Spolu se mnou se na ni podívalo 5 kluků ze šestky a jen jediný ji neviděl. Naopak převládalo nadšení a všichni tvrdili, že pod tou větví je dobře vidět. Nevím, dětské oko a zkušenost s pozorováním jsou jiné, ale třeba ji viděli. Minimálně z toho měli radost
Přeji jasné nebe vám i jižanům, myslím, že to bylo důstojné rozloučení s denní kometou 2007!