Jak a s čím začít pointovat?

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
astar
Věk: 69

Re: Jak a s čím začít pointovat?

Příspěvek od astar »

Možná to sem asi moc nepatří .
Mám dotaz ohledně kamerky QHY5ii . Když vyjedu fotit, tak malou chvíli funguje, nestačí se ani udělat kalibrace. Pak vyběhne hláška viz příloha . Při dalších pokusech ,odpojit , znova nahodit PHD ,restart PC, tak se neobjeví obraz ,někdy jen první a pak zas ta hláška. Když ale připojím kameru doma na stole , tak naběhne . Zkusil jsem imitovat pointaci na stole přes malý objektiv a fungovalo , jediný , že nebyla připojena k montáži . Po třech takovýchto zkušenostech jsem nabyl dojmu , že je kamerka vadná a dělá si co chce. Přemýšlím tedy o nové . Byla by lepší ASI 120 ? Ta QHY má v obraze pruhy , jak to má ta Asina ?
Ještě jednu věc , může nějak kamerka poškodit notebook ? Ještě v záruční době výměna základní desky a po cca 14 měšcích totéž ? Asi čína šmejd Lenovo nebo tzv kurvítka .
Díky za reakce .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Chtělo by to tu přílohu :)
Pokud budeš mí ASInu snímací i pointační, je možné, že budou v konfliktu. Někde jsem viděl popis problémů s kombinací dvou ASI kamer, zkus pohledat.
U své QHY mám v obraze taky pruhy, ale ničemu to nevadí. Když uděláš dobrou kalibraci té kamerky v PHD2, tak mohou i zmizet. A nebo můžeš pro klid duše vybírat pointační hvězdu mimo tyto pruhy.
No a že by ti kamera odpálila základovku v notebooku? No, možné to je, ale nemyslím že moc pravděpodobné.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
astar

Příspěvek od astar »

Jde mi hlavně o to , že nefunguje jak má ? Jo zapomněl jsem tu přílohu . tak teď .
Přílohy
Hláška PHD.jpg
Hláška PHD.jpg (24.77 KiB) Zobrazeno 2648 x
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

hades píše:Chtělo by to tu přílohu :)

U své QHY mám v obraze taky pruhy, ale ničemu to nevadí. Když uděláš dobrou kalibraci té kamerky v PHD2, tak mohou i zmizet. A nebo můžeš pro klid duše vybírat pointační hvězdu mimo tyto pruhy.
Jenže ty pruhy nejsou statické, mění se. Kalibrace zrovna moc nepomůže a na světlém obrazu s vytaženým zesílením pro pointaci budou vždy vidět Zrovna tak u AS120, tak i ASI 174, jsou. Nesetkal jsem se s tím, že by v pointaci něčemu vadily.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Zkoušel jsi jiný USB kabel?
Jiný port na notebooku?
Používáš USB hub?
MilAN: v mém případě jsou statické, jsou vždy na stejném místě. Mám ale na mysli pruhy vertikální, ne horizontální
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
astar

Příspěvek od astar »

Lukáši, to víš že jsem zkoušel , jiný port . Nedávno jsem vyměnil i kabel , špatný kontakt v konektoru , při pohybu se kamera odpojila. Nový to nedělá. Ještě jedna změna proti dřívějšku je , že se mi to projevilo až na novém noťasu . Ten na focení je právě na opravě, ta deska.
Milan , když jsou ty pruhy i na té 120 i 174 , tak je to vlastně jedno :( .
Strašně mi ser.... to že venku ne a doma na stole ano :( :( . ( doma i venku stejný usb port).
juh

Příspěvek od juh »

astar píše:... Když vyjedu fotit, tak malou chvíli funguje, nestačí se ani udělat kalibrace. Pak vyběhne hláška viz příloha. Při dalších pokusech ,odpojit , znova nahodit PHD ,restart PC, tak se neobjeví obraz ,někdy jen první a pak zas ta hláška...
Priznám sa, že celkom tomu nerozumiem? Ak je kamera nahodená na ďalekohľade a montáži, tak dochádza k jej odpojeniu a keď je odpojená od ďalekohľadu a montáži (doma na stole), tak funguje dlhodobo a nedochádza k jej odpojeniu od PC/NB?

V prvom rade by som si pri testovaní otvoril "Device Manager", alebo "Správce zařízení" a skontroloval si tam pripojenie kamier, ako sa to správa. Ći po vyhlásení tej chyby v PHD2 dôjde aj k odpojeniu zariadenia (zmizne zo zoznamu zariadení) v "Device Manageri", prípadne či tam kamera zostane pripojená ako chybná, alebo ako neznáme zariadenie. Ak áno, mohla by byť chyba niekde v USB konektore, kábli, alebo priamo v kamere (len posledná možnosť mi nesedí s tým, že doma na stole funguje kamera úplne bez problémov). Ak zostane zobrazená kamera v "Device Manageri" medzi zariadeniami PC a ako zariadenie nehlási chybu, tak môže byť chyba v tom, že sa z nejakého dôvodu len nestíhajú prenášať dáta.
hades píše:... Pokud budeš mí ASInu snímací i pointační, je možné, že budou v konfliktu. Někde jsem viděl popis problémů s kombinací dvou ASI kamer, zkus pohledat. ...
Tento problém som tu niekde zaregistroval. Včera som skúšal dve ASI kamery, jednu ako pointačnú (pripojená k PHD2), druhú ako snímaciu (pripojená k APT). Celý čas, ako mi bežalo snímanie, to bežalo bez akýchkoľvek problémov. Ak má niekto problém, bude to skôr niekde v inštalácii a konfigurácii.
Bill

Příspěvek od Bill »

astar píše:Strašně mi ser.... to že venku ne a doma na stole ano :( :( . ( doma i venku stejný usb port).
A montáž napájíš stejně doma i venku? Nemůže to být nějaké rušení ze droje, zemní smyčka ap.?
Já bych zkusil noťas na baterky a jenom USB kabel ke kamerce bez USB HUBu. Pokud to pojede, tak přidávat další hračky...

Ono je možné, že to s jedním noťasem funguje a s jiným ne... Už jenom se liší napájení na USB portu, taky může být rozdíl, zda je port USB2 nebo 3...
M:736 750 113
astar

Příspěvek od astar »

Juh , po odkliknutí hlášky byla kamerka v PHD připojena, někdy se stalo po kliknutí na opakování , že hlásilo No camera. Zkusil jsem i EZP i tam ,venku, bylo načítání různé 1sec exp. 3x za sebou, pak cca 5sec nic . Furt je paradox proč se to chová rozdílně . No možná , až budu mít ten původní noťas , tak to nebude .

Testování na montáží je trochu problém vždy celé sestavit a td.
Teď jsem to zkusil tady, jen z krytkou , bez problému kamerka naběhla a snímá . Ani viklání kabelu neudělalo nic .

Bill : napájení montáže je baterie . Hub nepoužíváním , Tu simulaci na stole dělám bez propojení k montáží bez ST4 kabelu , Simulaci kalibrace jsem dělal pohybem obrazu bodu na PC . Pak se roz jela i pontace -pohyby v grafu .
Jo tady jsou jen USB3 na tom starým , 2xUSB2 +1xUSB3 a používám ten 2. Možná by to mohlo být v tom ?????? Ale to by se projevovalo jak na stole tak venku .

Ještě, ve správci zařízení je u kamerky otazník , nevím co znamená . Ovladač jsem nainstaloval ten co mají na svých stránkách.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Kluci ještě takovou mezi - otázku. Když je pointer delší ohniskové vzdálenosti, mohla by být pointace přesnější? Domnívám se, že by pointer mohl detekovat při delší ohniskové vzdálenosti dříve pohyb hvězdy. Samozřejmě by byl nárok na upevnění přísnější... Nebo se pletu?
Lectorem iustus...
astar

Příspěvek od astar »

Martine , kdysi jsem pointoval Cass 200/3400mm tv kamerkou Watec 903 , ale moc to nepomohlo , stejně rozkmit cca 1"
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Děkuji!
Lectorem iustus...
juh

Příspěvek od juh »

... Ještě, ve správci zařízení je u kamerky otazník , nevím co znamená . Ovladač jsem nainstaloval ten co mají na svých stránkách.
Otáznik znamená to, že operačný systém nevie správnne rozoznať pripojené USB zariadenie. Môže to byť buď nesprávnym, alebo nesprávne nainštalovaným driverom, alebo nejakou chybou drivera, alebo USB zariadenia. Prípadne tam môže byť konflikt s iným zariadením. Väčšinou sa odporúča to zariadenie odinštalovať a nainštalovať ho znova. Sú to všeobecné postupy popísané na internete.

Ale stále mi to nesedí s tým, že na stole to ide bez problémov ...
astar

Příspěvek od astar »

Juh , jak by se to projevilo ? Proč se to chová různě ,na stole pracuje i s tím otazníkem ?
Asi to nevyřeším a budu muset počkat až bude ten starej noťas opravenej :(
juh

Příspěvek od juh »

Veď to práve to mi nie je jasné. Ak by bola chyba niekde v ovládači, tak je jedno, kde je to zariadenie. V takom prípade by sa to malo správať rovnako bez ohľadu na to, kde sa to zariadenie nachádza. Podľa toho, ako sa to správa, mi dáva zmysel skôr to, čo písal Bill v #458.
Odpovědět