INDI, KStars a Ekos

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
stmare
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek od stmare »

Chci se jen zeptat, jestli někdo již použil Nouovi skripty, zbuildil si Ekos a ten venku úspěšně otestoval?
Já to venku zkoušel, ale měl jsem asi špatně naklikané primary a secondary teleskop, resp. ten secondary a sice pointaci, která chtěla jít přes st4, ale měl jsem to přes USB. To nové Ekos gui co se týče konfigurace mi připadá neintuitivní. Určitě to půjde, ale neměl jsem trpělivost a nikde to není moc dobře popsané a dostupná videa jsou nad starým GUI.
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

v optical train si je treba nastaviť "Guide via" na montáž. Ak je tam guide kamera tak sa bude používať ST4. Treba si tam vytvoriť dva image train. Do každého nastaviť samostatnú kamerku, teleskop a montáž. Teda od každej kamerky ísť spätne po optickej trase a nastavovať zariadenia cez ktoré to prechádza. V obydvoch train sa nastaviť aj mount. A train s guide kamerka vybrať aj guide via ako montáž.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
stmare
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Ano, díky, tak jak to píšeš, tak to bude, právě s těmihle komboboxy v těch trainech jsem chtěl šibovat, abych to rozchodil.

Jinak, jestli alespoň nějakou zpětnou vazbu můžu poskytnout, tak nebyly po Nouově buildu žádné problémy na úrovni driverů, že by se něco nepřipojilo, nebo nešlo ovládat. Teleskop skywatcher jsem ovládal, stějně jako DSLR Nikon a také ZWO ASI 120 na guiding bez problémů.

Jen správně nakonfigurovat ty trainy a bude pointace chodit.
SW 100ED APO, ATR2600C
stmare
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Již konečně otestováno a pointováno s RPi4 a Ekosem vytvořeným nouvými skripty, stabilita asi dobrá, nespadlo mi to. Kvalitu pointování Ekosem teď nebudu rozvádět, ale byla horší než když jsem měl Astroberry, asi to bude návrat k phd2, jen si ještě phd2 zbuildit (z fragmentu nouova skriptu).

Co mě ještě trápí je, že se mi foťák připojuje jako mass media storage, ačkoliv jsem doma vypínal v konfiguraci, musel jsem ještě venku řešit. Foťák je potom bussy a nejde se k němu připojit na focení (nevím jestli by nebylo řešením volba jiného portu pro focení).

Jinak, obecně k Raspberry, pak mě ještě potrápilo, že mi nefungoval příliš wifi hotspot, nešlo se k němu připojit. Raspberry jsem posunul, aby nebyl v mezeře, kterou mám mezi lištou a dalekohledem a pak již vše ok, píšu to sem, třeba to taky někoho zaskočí...
SW 100ED APO, ATR2600C
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Problém s WiFi jsem sporadicky řešil zhruba dva roky, než jsem pravou příčinu zjistil. Problémem je USB 3.0, které interferuje s frekvencí 2.4 GHz! Jakákoli intenzivní komunikace maximální rychlostí znamenala ztrátu 2.4 GHz signálu, což bylo při dolaďování kompozice a neustálého vyčítání obrazu z kamery katastrofálním problémem. Po přechodu na frekvenci 5 GHz problém zmizel. Na tento problém vydal tiskovou zprávu samotný Intel už kolem roku 2012, kde doporučil umístit jakékoli 2.4 GHz zařízení co nejdále od USB 3.0 kabelu / portu / čipu.

Nemá Ekos v konfiguraci možnost výběru pointačního programu? Matně si vzpomínám na volby PHD, LinGuider a interní řešení. Já používám samostatně LinGuider a jediný problém s ním je, že při ztrátě hvězdy (přechod oblačnosti apod.) nevypne poslední korekce chodu a montáž stále a stále ujíždí dokud to manuálně nestopnu.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
stmare
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Zajímavé, že takové interference mohou vznikat. Dobré vědět.

Jinak samořejmě víme, že Ekos může spolupracovat i s externím pointéry, já se takhle vrátím zpět k integraci Ekos-phd2, neboť s pointováním Ekosem jsem nebyl teď spokojen.

Trochu se motám dokola. To co mi úspěšně fungovalo na Astroberry, mi teď tak dobře nefunguje. Teď mám sice stabilní build ale měl bych hledat řešení na to co mi před tím fungovalo out of the box... Takže z pokročilého opět začátečník :D

Mějte se, a díky za rady, snad se teď na chvíli odmlčím v tomto vlákně, ledaže někdo bude potřebovat něco ode mě.
SW 100ED APO, ATR2600C
mirkovacik
Věk: 53

Příspěvek od mirkovacik »

biker.fm píše: 09. 07. 2024, 20:52 Jestli je v adreasi .indi soubor eqmod.xml, smazat ho a pak zkusit znovu pripojeni.
Pokud i tak se nepodari pripojit, ja to vyresil eqdirectem do usb a tim se mi veskere problemy vyresily.
Konecne som sa k tomu trocha dostal. Zistil som, ze v danom adresari vobec nie je subor eqmod.xml. ostatne zariadenia tam svoje subory maju a maju tam aj subor s defaultami. Eqmod nie.

V tomto adresari asi s pravami problem nebude, ked ine subory sa tam robia a aj modifikuju.

Pls, neposlete mi niekto tie 2 subory eqmod, co tam patria? Mozno to bude najjednodu hsie ich tam dat. Najlepsie z eq6-r, ale je to asi jedno.
stmare
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

prosim te, zkus pro jistotu jeste jit do terminalu a tam napsat:
ps aux|grep indi
Ten driver to musi vypsat, to je zaklad. Myslim, ze kstars ci ekos ten driver umi i nahodit, pokud se neco zaskrtne.
SW 100ED APO, ATR2600C
mirkovacik

Chlapci, že dám všetko aktualizovať nou skriptami...
Teraz mám toto, vid obr.
Čo mám robiť?
Přílohy
nouscrerr.png
nouscrerr.png (166.93 KiB) Zobrazeno 2041 x
mirkovacik

Chlapci, neviem, ako je to možné, ale dajako som sa na tú montáž pripojil...
A to som s tým nič neurobil...

Jediné, čo som dal, bolo update a upgrade všetkého. Niečo z toho zabralo. Nikto nevie čo. Nou skripty mi nezbehli. S týmto keby ste mi ešte poradili... Predsa len by som to nechal prebuildovať...

PS: Pri tých pokusoch som skúsil to spustiť aj cez "sudo Kstars". V tomto prípade sa mi pre KStars zobrazila horná lišta. To tu bolo indikované ako bug, čiže tá lista bude asi súvisieť s právami.

Ďakujem všetkým za pomoc.
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

V tom skripte zlyhalo klonovanie repozitára. Pridal som do nich podmienku aby sa nepokračovalo ďalej ale vypísalo chybu.

Na chýbajúci title bar by malo zafungovať spustenie kstars cez tento príkaz.

Kód: Vybrat vše

kstars -platform xcb
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
stmare
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Ještě v kstars ekos postrádám Dark Library, jak se uvádí např. zde. Mám tam v nastavení taby General, Scheduler, Capture a Analyse. Místo Dark Library tam mám Analyse.
KStars mám 3.7.1. Podle mě je to chyba.
A když zaškrtnu v Guide sekci Dark a kliknu na Capture, tak ten dark taky neudělá a napíše "no suitable dark frames or defect maps found. Please run the Dark Library wizard in Capture module.", ačkoliv tímhle tu library měl vytvořit, alespoň tak to čtu v tom návodu.
SW 100ED APO, ATR2600C
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

Dark library je teraz ako tlačítko v Capture module.
stmare
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Ano, tam to tlačítko je. Ten use case je ale neintuitivní. Jít do Capture modulu, tam to přepnout z hlavního trainu na svůj guiding train, pak to tlačítko dark lib a v něm udělat ty darky. Pak nezapomenout vrátit train na hlavní. Jít do guiding modulu a tam zaškrtnout dark a pak už ty darky fungují.
Díky!
SW 100ED APO, ATR2600C
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Ahoj, nemuzu to najit (asi blbe ctu navody :-P). Kde nastavim aby po meridian flipu a kalibraci pointace se provedlo automaticke ostreni a az pak se pokracovalo ve foceni ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Odpovědět