Konečně se mi podařilo vyjet za tmou abych si nafotil tuhle krásnou galaxii. Původně bylo v plánu LRGB se sedmi hodinami dat, ale vzhledem k různým komplikacím jsem se musel nakonec spokojit s RGB a hodinou a půl na kanál. Asi největší komplikace byla, když jsem až po hodině zjistil, že mi strašně ujíždí pointace a při kontrole teleskopu jsem objevil, že se mi odlepil zdroj od kamery ze suchého zipu a houpe se na teleskopu a táhne ho na stranu

Data jsem ještě trochu vylepšil hodinou dat přes Ha filtr, které jsem fotil před pár týdny z města.
Chtěl bych se zeptat, co způsobuje, že mám na jasných hvězdách ty 3 vykouslé zuby? Fotím přes refraktor a neměl bych mít nic, co by bylo v cestě světla, objevilo se to až teď, je možné, aby to bylo od filtrů? Přeci jen fotím 90% fotek přes úzkopásmo a tam to nemám (i když teď mě napadá, že ty úzkopásmé filtry nepustí tolik světla, aby se to projevilo).
Na klik astrofotky a tech. karta.

Explore Scientific AP 102/714 ED APO Triplet + Lightwave 0.8x rovnač, Celestron 127/1500, Malokuk 60/240, Canon 100D, Canon 6D, ZWO ASI1600MM-Pro, ZWO ASI120MM-mini, Celestron Nexstar SLT, iOptron CEM60, Skywatcher Star Adventurer Mini
Astrofotky