Stavba dalekohledu
Stavba dalekohledu
Promiň, ale tomuhle nemůže nikdo rozumnět. Okulár LE2 + čočka nedá určitě ohnisko + 10 cm. Nepleteš ohnisko se stavební délkou ? Pokud bys měl jmenovaný objektiv kompletní , odkud u něho měříš ohnisko, že jsi si tak jistý správnými rozměry.? Nebylo by lepší vzít objektiv do jedné ruky, okulár do druhé, podívat se s tím po krajině a změřit vzdálenost mezi nimi ? Tak, jak jsme to jako malé děti dělaly s čočkami?
Tohle je takové psaní o ničem a bez základních údajů ti nikdo nemůže poradit. Vůbec není jasné co máš, a cvo to znamená nejde zaostřit. Zrovna tak neznáme ohniska a to , odkud měříš nějakou vzdálenost. Použij, prosím tě, originál okulár a originál objektiv, bez nějakého "vylepšování" , zvlášť, když neznáš parametry toho, co půoužíváš. Skompletovat nějaké čočky podle tvaru a myslet si, že mám okulár nějakého typu - to prostě nejde.
Tohle je takové psaní o ničem a bez základních údajů ti nikdo nemůže poradit. Vůbec není jasné co máš, a cvo to znamená nejde zaostřit. Zrovna tak neznáme ohniska a to , odkud měříš nějakou vzdálenost. Použij, prosím tě, originál okulár a originál objektiv, bez nějakého "vylepšování" , zvlášť, když neznáš parametry toho, co půoužíváš. Skompletovat nějaké čočky podle tvaru a myslet si, že mám okulár nějakého typu - to prostě nejde.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stavba dalekohledu
No s tou čočkou navíc to mělo konečnou ohniskovou vzdálenost asi 10 mm, což bych řekl, že pži zvětšení 40x by mi to mělo zaostřit. Tím se však zase vracíme k ústřednímu problému: "Jaktože nelze zaostřit".
Jen teď mám problém to tam poskládat. Podle toho co jsem se díval, tak z dvojvypuklé, poslkovypkl tmelené a dutovypuklé tmelené čočky nic neposkládám.
Jen teď mám problém to tam poskládat. Podle toho co jsem se díval, tak z dvojvypuklé, poslkovypkl tmelené a dutovypuklé tmelené čočky nic neposkládám.
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Stavba dalekohledu
Ohniskový vzdálenosti jsem měřil pomocí vzdálenosti obrazu slunce na stěně od čočky. Čočky jsem od sebe před stavbou vzdaloval a přibližoval celé hodiny, avšak stále se mi nepodařilo zaostřit (= uvidět jasný obraz).
A stím okulárem je to tak, že jsem ho dostal se slovy, že tam je přidaná jedna čočka a výsledná ohnisková vzdálenost je 1cm (což jsem si ověřil). Nejde o to, že bych si tu něco stavěl, jak to do sebe pasuje...
Omlouvám se, pokud píšu nejasně a zmateně.
A stím okulárem je to tak, že jsem ho dostal se slovy, že tam je přidaná jedna čočka a výsledná ohnisková vzdálenost je 1cm (což jsem si ověřil). Nejde o to, že bych si tu něco stavěl, jak to do sebe pasuje...
Omlouvám se, pokud píšu nejasně a zmateně.
Stavba dalekohledu
teď mám problém to tam poskládat
proto jsem psal jaký to "byl" okulár. pokud sis to neoznačil, tak hodně štěstí....
proto jsem psal jaký to "byl" okulár. pokud sis to neoznačil, tak hodně štěstí....
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Stavba dalekohledu
Víš, trochu se v té optice vyznám, ale představa, že bych uměl jen tak určit ohniskovou vzdálenost okuláru na 10 mm mi moc bez znalostí trocha optiky nejde na rozum.
Ale k vlastnímu problému :
Pokud ti to nejde zaostřit , předpokládal bych, že jedinou možností je to, že je na vině ta sestava čoček, kterou nazýváš okulár a ve skutečnosti to je skupina nějak naskládaných čoček ale bohužel nějak jinak,než by měly být. ( ne tedy, že by nešla najít poloha zaostření,ale výsledné zobrazení toho okuláru dává naprosto nepoužitelný neostrý výsledek).
Objektiv je v originální konfiguraci nebo také doznal tento ne zrovna laciný objektiv nějaké vylepšení?
Ale k vlastnímu problému :
Pokud ti to nejde zaostřit , předpokládal bych, že jedinou možností je to, že je na vině ta sestava čoček, kterou nazýváš okulár a ve skutečnosti to je skupina nějak naskládaných čoček ale bohužel nějak jinak,než by měly být. ( ne tedy, že by nešla najít poloha zaostření,ale výsledné zobrazení toho okuláru dává naprosto nepoužitelný neostrý výsledek).
Objektiv je v originální konfiguraci nebo také doznal tento ne zrovna laciný objektiv nějaké vylepšení?
- Stanislavxyz
Stavba dalekohledu
MartinV.: Pokud jsi s objektivem nic nedělal, zkus "Milanovu" metodu "z ruky" s nějakým jiným okulárem (stačí nějaký prachobyčejný, neupravený s rozumným ohniskem). Myslím že zaostřit půjde...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Stavba dalekohledu
Tak záhada vyřešena. Okulár byl v pořád. Pes byl zakopán v objektivu, který neměl ohniskovou vzd. o 18 cm dělší než je na něm uvedeno (asi byl upraven). A moje blbbost byla v tom, že jsme si to dostatečně nepřeměřil.
Niceméně všem díky za pomoc a vaši ochotu
Díky
Niceméně všem díky za pomoc a vaši ochotu

Díky
Stavba dalekohledu
Promiň, ale objektiv , který má mít ohniskovou vzdálenost / co je na něm napsáno/ a je o 18 cm delší ,bych okamžitě vrátil, protože neexistuje žádná úprava, která by dovedla u kvalitního objektivu prodloužit jeho ohnisko ze 40 cm o 18 cm. Okulár o F = 2 mm , prodloužený neidentifikovanou čočkou na 10 mm je zrovna tak naprostý nesmysl, a pokud to hned nevrátíš prodávajícímu, ani už nepiš do AF. Rubrika odpovídající tvému tématu tu opravdu není( a myslím, že ani.ty nezaložíš rubriku s názvem : "co já naivní..... jsem si to koupil")
Stavba dalekohledu
Ahoj. Tvořím uchycení hlavního zrcadla 230/ tl. 37,5. Chtěl bych jej umístit na 3 vahadla. Pokud by byla z hliníkového plechu, stačila by jeho tloušťka 2.5 mm ?
Stavba dalekohledu
Síla vahadel stačí, zrcadlo na podložkách leží pouze vlastní vahou. Předpokládám, že nemyslíš hliníkový plech, ale slitinu Al Mg Si, Al Cu Mg Si, nebo podobný kvalitnější materiál.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Stavba dalekohledu
Jde o to , jestli při téhle tlouštce zrcadla není jednodušší a výhodnější je nechat na 3 bodech. Pro tenhle průměr a tlouštku to je bohatě předimenzované
Stavba dalekohledu
Přesně tak, myslel jsem slitinu, čistý hliník určitě ne.
Pokud by to stačilo opravdu jen na tři body, bylo by to konstručně úplně o něčem jiném.
Co se těch těch podpůrných bodů týče, jaký bude nejvhodnější materiál ? Měl jsem představu vysoustružit plastový kužel s větším vrcholovým úhlem, který by nebyl úplně to ostra a na druhém konci udělat závit, kterým by se přišrouboval do základny ( 10 mm silný duralový "plech").
Pokud by to stačilo opravdu jen na tři body, bylo by to konstručně úplně o něčem jiném.
Co se těch těch podpůrných bodů týče, jaký bude nejvhodnější materiál ? Měl jsem představu vysoustružit plastový kužel s větším vrcholovým úhlem, který by nebyl úplně to ostra a na druhém konci udělat závit, kterým by se přišrouboval do základny ( 10 mm silný duralový "plech").
Stavba dalekohledu
Nekomplikuj si život. 3 body při téhle tlouštce bohatě stačí. Jak je tam přiděláš je naprosto lhostejné, zdali přišroubuješ, nebo přilepíš. 3 teflonové nebo silonové 1-2mm silné podložky o průměru nějakých 10 mm to bohatě řeší.
Stavba dalekohledu
Již podruhé dnes píšu Milan má pravdu. Ale pokud přeci jen chceš mít luxusní a jednoduché uložení udělej tři trojúhelníky do těžiště vyvrtej díru cca 7-8mm, na vrcholy nalep např. filc podložky. Pak udělej na příslušná místa do 10mm základní desky stejnou díru a máš hotovo. na díru v zákl desce polož ložiskovou kuličku vhodného průměru, na kuličku polož trojúhelníky filcem nahoru a na ně polož zrcadlo. Zbývá jen upevnit packami ze zhora stejně jako při uložení na třech bodech. 

tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Stavba dalekohledu
Pánové, díky za rady. Jen se ještě zeptám, body umístím na 70 % procent průměru zrcadla ?