OKULÁR 2
OKULÁR 2
Já tu napíšu jednu kacířskou větu, za kterou mě budete všichni kamenovat. Ke svým světelným Newtonům si kupte kvalitní 1 1/4" okuláry. Nechtějte vidět jen ten rozdíl v číslech 2" vers. 1 1/4". To jsou jen čísla, udávající průměr železa, nic nehovoří o skutečné velikosti pole. Podívejte se opravdu na tu tabulku od Tele-Vue a podívejte se na skutečné průměry polí :
2" Nagler F 22 - průměr 31,5 mm
2" Nagler F 20 - průměr 27,4 mm
1 1/4 Panoptic F 24 - průměr 27 mm
a tak můžete pokračovat dále. O kolik je tedy 2" výhodnější než 1 1/4 " ? Pro TAL 24 a 20 mm můžete použít analogie s Naglery. Pro TALy můžete vnější 1/3 průměru pole považovat jen za kosmetické vylepšení vzhledu, k pozorování to již žádný zázrak není. A navíc, pole 80° okulárů je na první pohled úžasné, ale brzy zjistíte, že oko stejně nevezme více než 65°, takže najednou stejně pole nepřehlédnete a musíte u okuláru otáčet hlavou.
Určitě namítnete, proč tedy jsou 2" okuláry. Jednoduše proto, že SCT, MAK ani málo světelné refraktory se bez nich neobejdou. Pro světelného Newtona použijete maximálně jeden 2" okulár , a je tedy otázkou, jestli se vyplatí laciný 2" se špatným krajem. Na druhou stranu, je zas laciný ....
2" Nagler F 22 - průměr 31,5 mm
2" Nagler F 20 - průměr 27,4 mm
1 1/4 Panoptic F 24 - průměr 27 mm
a tak můžete pokračovat dále. O kolik je tedy 2" výhodnější než 1 1/4 " ? Pro TAL 24 a 20 mm můžete použít analogie s Naglery. Pro TALy můžete vnější 1/3 průměru pole považovat jen za kosmetické vylepšení vzhledu, k pozorování to již žádný zázrak není. A navíc, pole 80° okulárů je na první pohled úžasné, ale brzy zjistíte, že oko stejně nevezme více než 65°, takže najednou stejně pole nepřehlédnete a musíte u okuláru otáčet hlavou.
Určitě namítnete, proč tedy jsou 2" okuláry. Jednoduše proto, že SCT, MAK ani málo světelné refraktory se bez nich neobejdou. Pro světelného Newtona použijete maximálně jeden 2" okulár , a je tedy otázkou, jestli se vyplatí laciný 2" se špatným krajem. Na druhou stranu, je zas laciný ....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
OKULÁR 2
Rozumiem a suhlasim, ze od urciteho ohniska nie je potrebne aj pre 80st pole konstruovat 2" okulare, staci aj 1.25" priemer. Avsak jeden rozdiel (spominal ho tu aj zdenek v nejakej inej teme, tusim ked popisoval Vixeny LVW, ktore su vsetky 2") tu je a to je vacsi komfort pri pozerani sa do fyzicky vacsieho priemeru (sosovky). Avsak konkretne 24mm ohnisko a 80st. sa uz neda vyrobit v 1.25" verzii.
K tomu otacaniu hlavou: to je samozrejme, ved o to ide, ide o vyvolanie pocitu okna do vesmiru, je jasne ze tak velky uhol nie je mozne obsiahnut jednym pohladom. Je to vec vkusu, mne sa to paci a preferujem siroke pole - akoby bez hranic
K tomu otacaniu hlavou: to je samozrejme, ved o to ide, ide o vyvolanie pocitu okna do vesmiru, je jasne ze tak velky uhol nie je mozne obsiahnut jednym pohladom. Je to vec vkusu, mne sa to paci a preferujem siroke pole - akoby bez hranic

OKULÁR 2
Pro Pavuka:
Můžeš mi klidně tykat, jsem asi mladší než ty(26).No, jak jsem odpovídal na všechny vaše názory, dostali jsme se úplně mimo pointu mé prvotní otázky.Já právě nechci kupovat 2" filtry,mám 1,25"- jen mě zajímalo, zda je lepší koupit okulár s f-třeba 35(f-42 jste mi rozmluvily) velikosti 1,25", nebo udělat redukci pro fitr 1,25 a koupit okulár 2".Na to ale odpověděl Milan v následujícím přízpěvku.Ale jinak díky za názor.
Pro Milana:
Tobě bych měl Milane vlastně Vykat, ale jsme na foru a ono je všechno tak anonymní.
Jinak jsi uhodil hřebíček na hlavičku.To je přesně to, co jsem chtěl slyšet.Jenom s tou kvalitou je to otázka.Ty (Vy) určitě jako kvalitní okulár považuješ Tele Vue a ten je cenou úplně mimo mé finanční možnosti.Nejsem žádný skrblík, ale preferuji "za málo peněz hodně muziky", a proto pořád píšu o SkyWatchrech příp. TALu nebo maximum ATC.
Můžeš mi klidně tykat, jsem asi mladší než ty(26).No, jak jsem odpovídal na všechny vaše názory, dostali jsme se úplně mimo pointu mé prvotní otázky.Já právě nechci kupovat 2" filtry,mám 1,25"- jen mě zajímalo, zda je lepší koupit okulár s f-třeba 35(f-42 jste mi rozmluvily) velikosti 1,25", nebo udělat redukci pro fitr 1,25 a koupit okulár 2".Na to ale odpověděl Milan v následujícím přízpěvku.Ale jinak díky za názor.
Pro Milana:
Tobě bych měl Milane vlastně Vykat, ale jsme na foru a ono je všechno tak anonymní.
Jinak jsi uhodil hřebíček na hlavičku.To je přesně to, co jsem chtěl slyšet.Jenom s tou kvalitou je to otázka.Ty (Vy) určitě jako kvalitní okulár považuješ Tele Vue a ten je cenou úplně mimo mé finanční možnosti.Nejsem žádný skrblík, ale preferuji "za málo peněz hodně muziky", a proto pořád píšu o SkyWatchrech příp. TALu nebo maximum ATC.
OKULÁR 2
Pro Milana: já kamenovat nebudu, vyzkoušel jsem 2" okulár s velkým zorným polem a dospěl jsem k témuž názoru, takže jsem ho prodal a pořizuji kvalitní 1, 25" sice jsou drahé, ale když se započítá rozdíl ceny příslušenství 2" a 1,25" tak to nakonec vyjde nastejno a obrazově na tom budu lépe.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
OKULÁR 2
to lefty2: pokial mi je zname, tak ATC je drahsi ako TV
to vla: kolko ludi tolko nazorov, kazdemu vyhovuje nieco ine, to je vporiadku...ty si predaval a ja kupil a obaja sme spokojni
dalsie okulare uz budu 1.25" ale 82st. takze musim este vymysliet ako tam tie 2" filtre nasrobujem ::)
to vla: kolko ludi tolko nazorov, kazdemu vyhovuje nieco ine, to je vporiadku...ty si predaval a ja kupil a obaja sme spokojni
dalsie okulare uz budu 1.25" ale 82st. takze musim este vymysliet ako tam tie 2" filtre nasrobujem ::)
OKULÁR 2
to lefty2 :
Určitě mi nevykej !
Používám sice okuláry Tele Vue ( hybridní Naglery 2" /1 1/4") -podobné hybridy dělá Vixen u typů LVW-, ale pro největší pole mám Panoptic 24 s průměrem 1 1/4". Dnes se dělá hodně 1 1/4" okulárů s velkou oční čočkou ( nelze mít stále před očima nejlacinější okuláry s oční čočkou skoro menší než je oční pupila).U Tvého dalekohledu je přijatelný relativní otvor 1:5,7, a tam určitě nebude třeba sahat po nejdražších okulárech, Chce to ale na nějaké akci vyzkoušet, která konstrukce okulárů se nelépe shodne s Tvým dalekohledem.Viděl jsem třeba okulár LVW na SCT a bylo to výborné, zatím co na Newtonu 1:5 byl nejlacinější Plössl výrazně lepší( na můj vkus, samozřejmě). Zkus třeba X-cel ...
Určitě mi nevykej !
Používám sice okuláry Tele Vue ( hybridní Naglery 2" /1 1/4") -podobné hybridy dělá Vixen u typů LVW-, ale pro největší pole mám Panoptic 24 s průměrem 1 1/4". Dnes se dělá hodně 1 1/4" okulárů s velkou oční čočkou ( nelze mít stále před očima nejlacinější okuláry s oční čočkou skoro menší než je oční pupila).U Tvého dalekohledu je přijatelný relativní otvor 1:5,7, a tam určitě nebude třeba sahat po nejdražších okulárech, Chce to ale na nějaké akci vyzkoušet, která konstrukce okulárů se nelépe shodne s Tvým dalekohledem.Viděl jsem třeba okulár LVW na SCT a bylo to výborné, zatím co na Newtonu 1:5 byl nejlacinější Plössl výrazně lepší( na můj vkus, samozřejmě). Zkus třeba X-cel ...
OKULÁR 2
Pavuk_ napsal: dalsie okulare uz budu 1.25" ale 82st. takze musim este vymysliet ako tam tie 2" filtre nasrobujem ::)
- třeba do Paracorru ...
- třeba do Paracorru ...
OKULÁR 2
lefty2 napsal: .No viděl jsem jeden X-CEL v bazaru od Sissudio bez odezvy tak ho zkusím "pumpnout". ;DPsal jsem vyzkoušet:! netuším, jak se Ti snese s dalekohledem
OKULÁR 2
lefty2 napsal: No právě.Koupím, vyzkouším, uvidím- nelíbí,prodám.Né, vážně.Nejsem V Jablonci nebo vHradci, kde se to lidma kolem astro jen hemží.Tady je Morava, pusto, prázdno- teda moc astronomů v okolí neznám. Zkoušel jsem ho pouze ve dne u p. Zahajského a byl podle mně opravdu velmi příjemný, zkoušel jsem více okulárů s 20 mm očním reliefem, ale X-CEL mi vyhovoval nejvíce. Samozřejmě z denního pozorování nelze vyvodit jak se shodne s Tvým dalekohledem, takže je to ber jen jako drobný postřeh.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Re: OKULÁR 2"
Mna by zaujimalo ci sa oplati kupovat 2" okulare s malou ohniskovou vzdialenostou napozorovanie planet. Pri tychto pozorovaniach vlastne nepotrebujem velke zorne pole. Olati sa to teda???
OKULÁR 2
Pokud má okulár ohniskovou délku do 20 mm, není potřebné ani u superširokoúhlých okulárů, aby byl v 2" tubusu.
Jinou otázkou je , zda-li 2" okulárový výtah.Tam při světelnějších soustavách může při okulárech s ohniskovou délkou přes 20 mm snadno dojít k vinětaci u 1 1/4" okulárového výtahu.
Takže pro většinu přístrojů lze doporučit 2" okulárový výtah
Jinou otázkou je , zda-li 2" okulárový výtah.Tam při světelnějších soustavách může při okulárech s ohniskovou délkou přes 20 mm snadno dojít k vinětaci u 1 1/4" okulárového výtahu.
Takže pro většinu přístrojů lze doporučit 2" okulárový výtah
OKULÁR 2
TV= Tele vue?
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk