MayJ má myslím hvězdárnu s kopulí, tam to možná vše funguje lépe, neumím posoudit, já stavím na '"zelené louce". Každopádně si velmi dobře pamatuju, že SW 203/1000 na HEQ5 šel hodně blbě rozvážit / vyvážit v de, i jen mírný vánek s tím cvičil. Auto projeduvší po cca 15m vzdálené polní cestě bylo na grafu PHD2 vidět jako blázen. Než se sestava uklidnila po ditheringu, zvládl by jeden vypít menší kafe. Fotil jsem tedy 5 - 10min subframy, možná cestou ultrakrátkých cca 10s expozic by to šlo dobře. (tak fungoval tuším Roman a výsledky mu lezly hodně slušný)
Ony asi všechny ty problematický věci s montáží se nakonec projevují jako "rezervy v pointaci". Mě se tu sestavu stabilně pointovat okolo 1" nepodařilo. Na NEQ6 to bylo lepší, ale i tak to stavebně krátké 8" RCčko chodí na montáži o mnoho lépe než ten dlouhý newton...
Ale pokuid to lidem funguje, beru vše zpět. Vím, že tu někteří fotí s podle mě přetíženou montáží, napadá mě třeba Bíba s 250kou na EQ6 a výsledky má naprosto parádní....
Asi by k nosnosti montáží měli říct názor staré páky. Já se jako stará páka zatím necítím. (co se týče focení tak žel bohu...