Jaký dalekohled do 5 tisíc?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
filomena

Příspěvek od filomena »

Proti původnímu plánu jsi něco ušetřil, možná by zbylo na triedr :hi:
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Myzer napsal:

To mi pripomina prvu noc s mojim refr. 80/900. Lenze vtedy nesvietil ani Mesiac, tak som nevidel ani ten....Aj mne to pripomina...Moj prvy dalekohlad som dostal na vianoce, ked som mal 12r. bol nim Astrokabinet-taka plastova stavebnica dalekohladu z NDR. Prezil som s nim uzasne zaciatky. Mal som sice predtym pozicany trieder, ale cez ten plastovy refraktor som videl Jupiterove mesiaciky, fazu fenuse, Mesiac vo vacsom zvacseni. Spominam si na moje prve pozorovanie. Tiez nebolo nic vidiet, iba jednu hviezdu tak som sa dival na nu. Bolo to neopisatelne fascinujuce , ked som prvy krat uvidel mesiaciky okolo jupitera. Vtedy neslo o to aky je to dalekohlad, ale o tu autenticitu toho ukazu.
Osud takychto dalekohladov je ten, ze sa stanu vychodzou zakladnou suciastok pre stavbu, vlastnych konstrukcii (tiez zprvu jednoduchych-kobercova rura, okuliarova sosovka a pod.).
Moj osobny nazor: amater by si mal pred kupou svojho pristroja "obehat" a "okukat" viacej typov dalekohladov a pozriet sa cez ne aby vedel co ziska prip. o co prichadza volbou toho ci onoho dalekohladu
Radous

Příspěvek od Radous »

Ahoj,
chci jít taky do triedru. Co říkáte na tohle? :
http://www.rolla.cz/index.php4?page=kat ... d=15-50856
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Vsetko potvrdzujem. No ja som tu jednu hviezdu este ani nevedel zaostrit a pozeral sa na nejake kolecko  :rotflmao:
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Radous napsal: Ahoj,
chci jít taky do triedru. Co říkáte na tohle? :
http://www.rolla.cz/index.php4?page=kat ... edpokládám, že bys nám měl dát raději odkaz na popis toho dalekohledu.
Např. http://www.rolla.cz/index.php4?page=kat ... d=15-50856

Jinak Rolla v Č.B. je fajn firma. Chodil jsem tam s astrofilmy. Je tam jedna pracovnice, co má ráda vesmír - chodí na přednášky do hvězdárny. Takže rádi mi to dělali pořádně.

Když se tak dívám na ten triedr, 8x56 je bezva volba - obecně vzato jsou triedry takto světelné asi optimální. Doufám, že ti někdo řekne více, třeba k použitému sklu. Já myslím, že osobní vyzkoušení na hvězdách bude nezbytné a to se snima snadno domluvíš. Takže osobní návštěva ti řekne víc.

Ta pracovnice je poměrně mladá, černovlasá, nevím ale zda tam ještě dělá, sou to snad čtyři roky. Pokud jo, možná si na mě vzpomene, protože já jí o tom výběru za tmy už říkal.. :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Pepek

Příspěvek od Pepek »

filomena napsal: Proti původnímu plánu jsi něco ušetřil,  možná by zbylo na triedr  :hi:
Triedr si koupím určitě taky - akorát počkám na nějakou výhodnou nabídku. Ale teď se musím především naučit zacházet s tím, co mám doma. Jak už jsem napsal, vůbec jsem nebyl schopný s tím něco najít. Takže teď strávím pár nocí pozorováním, abych se dobře zorientoval na obloze. A pak uvidím, co je třeba dokoupit.
Radous

Příspěvek od Radous »

MaG napsal:
Předpokládám, že bys nám měl dát raději odkaz na popis toho dalekohledu.
Např. http://www.rolla.cz/index.php4?page=kat ... d=15-50856
.. :-)
haha ;D tak to sem vás dostal.. a mně ten odkaz fungoval... no je to :
Technické specifikace
Parametry: 8x56 Zvětšení: 8x
Průměr objektivu: 56mm Optické sklo: BaK4
Zorné pole: 110/1000m Rel. světelnost: 49
Index stmívání: 21.17 Barva: olivová
Rozměry (mm): 210x70x220 Hmotnost: 1100g

Popis produktu
Modelová řada Linear a Jagd je určená především pro potřeby myslivosti a k pozorování přírody. Velmi světelná optika je ideální pro pozorování zvěře za soumraku. Díky FMC antireflexním vrstvám a BaK-4 optickému sklu je obraz jasný, ostrý a kontrastní dokonce i za stížených světelných podmínek. Ergonomické řešení a pogumování umožňují pevné a jisté držení dalekohledu. Centrální ostření je uzpůsobeno i pro použití v rukavicích během zimních měsíců.
Hadra

Příspěvek od Hadra »

Pepek napsal:
Ale teď se musím především naučit zacházet s tím, co mám doma. Jak už jsem napsal, vůbec jsem nebyl schopný s tím něco najít. Takže teď strávím pár nocí pozorováním, abych se dobře zorientoval na obloze. A pak uvidím, co je třeba dokoupit.---- :hi:
Ten refr za 990 jsi koupil v CF v ostrave? Jinak gratuluji. Z takove verze bude uzasny upgrate...Jsem taky z ostravy, takze pokud by si mel zajem, ozvi se a mohli bychom neco vymyslet-pokec, pokuk 8), par objektu a orientace...
ahoj
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
Pepek

Re: Jaký dalekohled do 5 tisíc?

Příspěvek od Pepek »

---- :hi:
Ten refr za 990 jsi koupil v CF v ostrave? Jinak gratuluji. Z takove verze bude uzasny upgrate...Jsem taky z ostravy, takze pokud by si mel zajem, ozvi se a mohli bychom neco vymyslet-pokec, pokuk 8), par objektu a orientace...
ahoj
Jo, koupil jsem ho v CF v Ostravě. Myslím, že pro moje pozorování úplně stačí. A když se to bude vyvíjet dobře, tak se dá vždycky koupit něco většího. Jinak bych byl samozřejmě rád, kdyby mi někdo pomohl, takže se určitě ozvu.
Morebundus

Příspěvek od Morebundus »

Čoveče něčím podobným jsem taky začínal, než mi rupla noha na tom Alu stativu, doporučuji zvýšenou opatrnost, jinak s tim hledáčkem je to marný, jsem se naučil místo hledáčku, hledat podle odrazu na vnější straně tubusu ;D Můžu ti říct že to byla celkem prča :rotflmao: ale už to mám tak natrenovaný že bez problému s tim cokoliv najdu. Jo a místo stativu jsem potom používal 2 polštáře na okně a různě jsem si je rovnal podle objektu ..... ach jo kde jsou ty spartanske časy ;D
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Ten hledáček není zase tak strašný (samozřejmě, kdybych mohl pracovat s něčím lepším, tak už bych se nerad vracel k horšímu). Prostě před začátkem pozorování musím ten hledáček znovu nastavit, či lépe upravit. Poté v daném pozorování drží. Zatím jsem pozoroval Měsíc a Saturn. Tohle jsem našel bez problémů (s tím Měsícem je to jasné, že?). Já mám spíš problém s orientací - mám mapku, ale neumím ji "přiložit" na oblohu. Budu se muset asi s někým setkat a nechat si poradit. Na nějaké deepsky objekty ten dalekohled stejně moc není.
Jan_Babovec

Příspěvek od Jan_Babovec »

Já jsemzačínal s přístrojem podobných parametrů a kvälity.I já jsem měl špatný úchyt na hledáček.To zarývání kroužků i rozostřování jsem vyřešil velmi jednoduše.Do okruří jsem vložil pásek měkkého tenkého linolea.omezilo to otlaky a ztížilo to hledáčku se rozostřit-alespoň trochu........
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Jan_Babovec napsal: Já jsemzačínal s přístrojem podobných parametrů a kvälity.I já jsem měl špatný úchyt na hledáček.To zarývání kroužků i rozostřování jsem vyřešil velmi jednoduše.Do okruří jsem vložil pásek měkkého tenkého linolea.omezilo to otlaky a ztížilo to hledáčku se rozostřit-alespoň trochu........
Taky mám v plánu něco tam vložit. S tím linoleem to není špatný nápad. Zase do toho nechci dát příliš moc peněz - ten dalekohled stál tisíc korun, takže veškeré úpravy, případně doplňky musí být přiměřené této ceně. Rozhodně je podle mě nesmysl k tomuto dalekohledu kupovat nějaké drahé příslušenství.
Radous

Příspěvek od Radous »

Poraďte prosím :

co triedr 15x60? Není už to příliš velké zvětšení? Dá se to v ruce udržet bez třasu? Jde o :

Technické specifikace
Parametry: 15x60 Zvětšení: 15x
Průměr objektivu: 60mm Optické sklo: BaK4
Zorné pole: 75/1000m Rel. světelnost: 16
Index stmívání: 30 Barva: černá
Rozměry (mm): 208x75x205 Hmotnost: 1140g

Díky.

Radim
MP

Příspěvek od MP »

Radous napsal:
co triedr 15x60? Není už to příliš velké zvětšení? Dá se to v ruce udržet bez třasu? Jde o to, jak mas pevnou ruku, ja bych si to musel o neco poradne oprit. Mam 10x50 a 10x60 a je to tak maximum, co udrzim v ruce bez opory.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět