Laciny dalekohled cca 3000,-
OMG, to je opravdu takovy problem si po sobe ten prispevek precist a opravit alespon ty nejhorsi chyby???
koupil sem ten teleskop z Lidlu postavil zkontroloval jestli sem vse dal sparvne dle navodu
Na tom neni moc co zkazit. Do otvoru na konci dalekohledu vlozis pravouhle zrcatko a do toho zrcatka vlozis okular s oznacenim 20. Namiris na Mesic a otacis ostrenim tak dlouho, dokud nemas ostry obraz. Klidne si projed cely rozsah zaostrovani (od uplne zasunuteho po uplne vysunuty okularovy vytah). Pokud to presto nepujde zaostrit, tak mas nejaky zmetek - varoval jsem te.
koupil sem ten teleskop z Lidlu postavil zkontroloval jestli sem vse dal sparvne dle navodu
Na tom neni moc co zkazit. Do otvoru na konci dalekohledu vlozis pravouhle zrcatko a do toho zrcatka vlozis okular s oznacenim 20. Namiris na Mesic a otacis ostrenim tak dlouho, dokud nemas ostry obraz. Klidne si projed cely rozsah zaostrovani (od uplne zasunuteho po uplne vysunuty okularovy vytah). Pokud to presto nepujde zaostrit, tak mas nejaky zmetek - varoval jsem te.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
A máš ho opravdu namířený na Měsíc? Když jsem byl pozorovat poprvé, neseřídil jsem si pořádně pol. hledáček, a místo Měsíce se mi v okuláru zobrazoval odlesk. Aby jsi neviděl při malém zvětšení alespoň něco, není snad ani možný. Jako první variantu bych řekl, že máš něco blbě, jako druhou že to bude zmetek, ale o tom pochybuju...
Zkus si ještě pořádně seřídilo seřit pol. hledáček, nasadit nejdelší okulár (co má nejmenší zvětšení), namířit dalekohled na Měsíc a zaostřit. Když nic neuvidíš, zkus to třeba na nějakém pozemním cíly, nebo s tím dalekohledem trochu "pozametat" po obloze jestli opravdu nemáš Měsíc o kousek vedle... ;)
Zkus si ještě pořádně seřídilo seřit pol. hledáček, nasadit nejdelší okulár (co má nejmenší zvětšení), namířit dalekohled na Měsíc a zaostřit. Když nic neuvidíš, zkus to třeba na nějakém pozemním cíly, nebo s tím dalekohledem trochu "pozametat" po obloze jestli opravdu nemáš Měsíc o kousek vedle... ;)
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
prave jako pozemni objekty sem vubec nevidel zadny. jinak tim hledackem sem si pekne mesic nasel,ale kdyz s epodivam do cocky,tak vidim jen zluty svetlo a zasotrovanim jezdim sem a tam a nic:) jen porad takovy zluty svetlo
prave jako pozemni objekty sem vubec nevidel zadny. jinak tim hledackem sem si pekne mesic nasel,ale kdyz s epodivam do cocky,tak vidim jen zluty svetlo a zasotrovanim jezdim sem a tam a nic:) jen porad takovy zluty svetloa máš vložené před okulár to převracecí 90°zrcátko, či co to je..?
/Bez toho zalomeného oného vloženého do tubusu nezaostříš/...
/Bez toho zalomeného oného vloženého do tubusu nezaostříš/...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
A máš správně seřízený hledáček? Mám takový pocit že asi ne...
To světlo bude odlesk a Měsíc budeš mít o kousek vedle...
To světlo bude odlesk a Měsíc budeš mít o kousek vedle...

Tak tam ten "bazmek" dej znova, nasad na nej okular a ono se to snad zlepsi.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Prave ja su celkem nasrany ja si rikal tim teleskopem s epekne podivam na mesic parada. k tomu pozorovani jsme vlastne prisel tak,ze jsme chtel fotak s velkym opticky zoomem a vdiel sme fotky mesice se zoomem 2č kd euz je vazne pekne videt. Snad se to nejak vyladi a nebudu zklamany
povedlo se i pri dnesni mlze. pekne jsme vidlei mesicek:P- dokonce se podarilo i neco vyfotit mobilem. to sem vazne necekal
Tak vidis...nekdy je az ta posledni moznost spravna...Cim to tedy bylo? Pokud tim, ze jsi nemel nasazeno zrcatko, tak je to jasny, protoze k zaostreni pak neni dost dlouhy vytah.
Newton 203/1200, dobson
Nejspis ten odlesk nepresny zamereni,protoze ten hledacek neni v ose toho dalekohhledu. Ted bych rad taky neco vyfotil,ale je to tezko. Vy fotite nekdo nebo na to kaslete? Nejaky rady? mobilem samozrejme ne 

Kup si afokální držák http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej. ... =dr%9E%E1k je to 4 položka od vrchu, pro upevnění foťáku za okulárem a můžeš dělat experimenty...
Nebo je taky cesta webovou kamerou (nebo jinou vhodnou) a notebookem...
Jsou tu celá vlákna a focení, je toho mraky ke čtení... pohledej
Nebo je taky cesta webovou kamerou (nebo jinou vhodnou) a notebookem...
Jsou tu celá vlákna a focení, je toho mraky ke čtení... pohledej
aha,tak to zase investovat za drzak tolik co za teleskop nechci:D
- smajdalfek
ahoj. Jsem tu novy a nadelil sem si pod stromecek astronomicky teleskop, nechtel sem nic zbytecne kvalitniho a draheho takze jsem se rozhodoval mezi refraktorem 70/500 bez stativu a refraktorem 60/700 na stativu AZ. Velky prumer zvitizyl takze jsem koupil refraktor 70/500, vcera jsem poprve pozoroval, predtim jsem se dival na hvezdy jen tak ocima na balkone a je to uplne neco jineho, na mesici jsme videl spoutu krateru a detailu ale spatne se mesci zameroval,montaz jsem udelal ze jsem vystrihl obrys tubusu do krabice od bot a do nej dalekohlel posadil. cetl jsem tu o pozorovani galaxii a mlhovin a komet, to me hodne zajima a chci se zeptat kolik jich s mym vybvanim uvidim, kdyz jsem investoval ne zas zanedbatelnou castku za dalekohled tak aby to k necemu bylo,musim asi pockat na bezmesicnou noc, uz se tesim na galaxie 

K tomu priemeru by som len tolko- radsej si mal zobrat ten s montazou... mal by si pokoj a nemusel by si vymyslat provizorne montaze. Ten 1cm ti toho o vela viac neukaze. Myslim ze by si ten rozdiel ani nespozoroval. A k tym galaxiam mas to tuna podobny dalekohlad ako mas ty. http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1125867008
Powerseeker 60/700 AZ, okulary 20mm, 4mm, barlow 3x, digitalny fotoaparat+doma vyrobeny drziak, celovka s cervenou foliou, Trieder 8x40