momentalne rozmyslam nad malym cestovnym pristrojom ktory by bol lahko penosny... zatial mam favorita Sky-Watcher MAK127 na EQ3
amater prosi o rady :-)
nesla by farebna vada tych lacnych achromatov aspon ciastocne vykorigovat filtrom proti farebnej vade??
momentalne rozmyslam nad malym cestovnym pristrojom ktory by bol lahko penosny... zatial mam favorita Sky-Watcher MAK127 na EQ3
Hyperion 13mm, SQM; nikon CF 10x50
Achromát 80/480mm s filtrem proti barevné vadě (Baader Fringe Killer), střed pole:
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Tomas: inu, moje výbava mluví za vše :)Ten mak je na cestování parádní věcička - tedy alespoň v tom smyslu že jedu-li na dovolenou, mohu do auta přibalit krom dalekohledu i zubní kartáček a člověka(možná i dva) navíc-na rozdíl od dobsona :)A není problém ho čapnout a pár km odnést. Ten přístroj mám už nějaký čas a v zásadě mu nemám co vytknout, je skladnější a zároven výkonnější než nějaký ten refra 100/500, jen to není žádný widefield(což řeší opět zbytek výbavy). Rosení a temperace nejsou tak hrozné jako strašák co je provází(a stačí karimatka+vystrčit na balkon před pozorováním).
Kubajz
Kubajz
Jakub Kristek

to Kubajz: dakujem za referencie.. vidim ze z makom neurobim krok vedla :) ale mam otazku na zorne pole.. pre newton mam taky programik kde zadam priemer zrkadla, ohniskovu vzdialenost dalekohladu a okularu a zorne pole okularu a ten program mi spocita ake velke zorne pole uvidim dalekohladom.. a chcel by som sa spytat ci nieco podobne existuje aj pre maky...
neviem teraz ten programcek najst na webe ale mam ho doma na notebooku tak kto by ho chcel tak nech sa ozve cez SZ a poslem ho mailom....
neviem teraz ten programcek najst na webe ale mam ho doma na notebooku tak kto by ho chcel tak nech sa ozve cez SZ a poslem ho mailom....
Hyperion 13mm, SQM; nikon CF 10x50
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
Velikost zorného pole se v případě maka i newtona počítá stejně, nezáleží na ničem jiném než na zvětšení(potažmo ohniskové vzdálenosti dalekohledu a okuláru) a zorném poli okuláru. Jinak řečeno naťukáš-li patřičné parametry do tvého prográmku, k výsledkům dojdeš bez ohledu na typ dalekohledu Jen mak má omezení pro extra dlouhé širokoúhlé okuláry dané tubuskem trčícím od středového otvoru směrem k sekundáru(teď mi vypadlo jak se mu nadává)kvůli vinětaci, ale s tímhle problémem se u běžných okulárů nepotýká 
Jakub Kristek

Ahoj všem milovníkům noční oblohy!
Jsem zde na fóru nováčkem. Dlouho chodím koukat na nebe k mému tátovi. Má Bressera 114/900. Po dlouhém bádání zde na fóru a čtení různých astro knížek jsem se konečně odhodlal a objednal si vlastní dalekohled - Dobsona 254 / 1200 Flex Tube. Chci si teď pořídit nějaký mlhovinový filtr a jeden, nebo dva další okuláry. Poradíte mi prosím něco v dobrém poměru kvalita / cena ??? Nechci pochopitelně žádný šmejd, ale ani profi zboží za několik tisíc. A ještě bych měl prosbu jestli někdo náhodou neví o nějakém dobrém místě na pozorování v okolí Třebíče. Díky moc ;)
Jsem zde na fóru nováčkem. Dlouho chodím koukat na nebe k mému tátovi. Má Bressera 114/900. Po dlouhém bádání zde na fóru a čtení různých astro knížek jsem se konečně odhodlal a objednal si vlastní dalekohled - Dobsona 254 / 1200 Flex Tube. Chci si teď pořídit nějaký mlhovinový filtr a jeden, nebo dva další okuláry. Poradíte mi prosím něco v dobrém poměru kvalita / cena ??? Nechci pochopitelně žádný šmejd, ale ani profi zboží za několik tisíc. A ještě bych měl prosbu jestli někdo náhodou neví o nějakém dobrém místě na pozorování v okolí Třebíče. Díky moc ;)
Chci si teď pořídit nějaký mlhovinový filtra a jeden, nebo dva další okuláry. Poradíte mi prosím něco v dobrém poměru kvalita / cena ???Nechci pochopitelně žádný šmejd, ale ani profi zboží za několik tisíc. A ještě bych měl prosbu jestli někdo náhodou neví o nějakém dobrém místě na pozorování v okolí Třebíče.Díky moc Tož vítej na AF:) O okulárech a filtrech je tady toho habaděj, zkus si projí příslušná vlákna (zač. sekce nebo sekce astrotechnika-okuláry a další př.), pokud nebude i potom jasno tak se můžeš zeptat konkrétněji. Nejlepší by ale bylo, zkusit si odpozorovat aspoň pár nocí jen s dodávaným příslušenstvím ať víš na čem jsi a co by se ti v budoucnu hodilo.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
No v okulárech mám celkem jasno. Jde mi spíš o ten filtr. Já vím - bylo toho tu o nich napsáno dost. Jenže při pročítání z toho laik jako já moc nepozná. Jsou to diskuze plné čísel a hodnot a dohadů. Ono na to asi nějak jednoznačně odpovědět nejde, protože každý je spokojen s něčím jiným. :(
Asi se ti neztratí značkové ostré UHC-čko../Lumikon, Astronomik, TV/
/Ty Ekonomické bych asi nechal plavat/
http://www.optcorp.com/ProductList.aspx ... 0-1155-858
P.S. Třeba včera jsem UHC měl v permanenci např. na Řasy, Ameriku, Lagunu, Trifid, Omegu, Orlí mlhovinu, Saturn, Slimák, dvě planetárky v Orlu, Pacman, Srpková mlhovina..
/Jsem zapoměl na Činku a malou Činku a pak nějaké "mlhy", které našel kolega, ale název si už nepamatuju..Asi něco v tom Kefeovi..Ale to už byla duchařina s filtrem a bez filtru vůbec nic..
Jó, včera byla úroda DSO..
/Ty Ekonomické bych asi nechal plavat/
http://www.optcorp.com/ProductList.aspx ... 0-1155-858
P.S. Třeba včera jsem UHC měl v permanenci např. na Řasy, Ameriku, Lagunu, Trifid, Omegu, Orlí mlhovinu, Saturn, Slimák, dvě planetárky v Orlu, Pacman, Srpková mlhovina..
/Jsem zapoměl na Činku a malou Činku a pak nějaké "mlhy", které našel kolega, ale název si už nepamatuju..Asi něco v tom Kefeovi..Ale to už byla duchařina s filtrem a bez filtru vůbec nic..
Jó, včera byla úroda DSO..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Potvrzuji, ze je obrovsky rozdil v pozorovani emisnich mlhovin s a bez UHC Lumicon.
Vcera jsem si doslova uzival predstaveni, ktere me Laguna,Trifid, Omega, Orli mlhovina a nespocetne dalsich naservirovaly!
Treba takova Orli mlhovina - je sice videt i bez UHC, ale po jeho nasazeni dostava zcela jiny rozmer. Mlhovina plna mladych hvezd, formujici tvar, ktery dal nazvu "Orli", neskutecne prokreslena Laguna, ktera je bez UHC fadni, s UHC Lumicon jak fotografie, Trifid s temnymi zarezy, bez UHC tezko rozeznatelnymi...
Na planetarky moc UHC nepouzivam i kdyz je pravda, ze nektere filtr perfektne zjasni. Zalezi.
Treba takovy Kefeus - s UHC clovek vidi spoustu mlhovin a to nemyslim zrovna planetarni. Treba vcera me naprosto dostala opravdu jasna a krasna mlhovina NGC 7380 - mlhovina, protkana hvezdami, ve tvaru napadne pripominajici trojuhelnik. Takovychto je v Kefeu vicero a pro jejich pohodlne pozorovani je UHC filtr nezbytny.
Ja mam zkusenosti s kvalitnim a "plnohodnotnym" Lumiconem a nemenil bych...
Vcera jsem si doslova uzival predstaveni, ktere me Laguna,Trifid, Omega, Orli mlhovina a nespocetne dalsich naservirovaly!
Treba takova Orli mlhovina - je sice videt i bez UHC, ale po jeho nasazeni dostava zcela jiny rozmer. Mlhovina plna mladych hvezd, formujici tvar, ktery dal nazvu "Orli", neskutecne prokreslena Laguna, ktera je bez UHC fadni, s UHC Lumicon jak fotografie, Trifid s temnymi zarezy, bez UHC tezko rozeznatelnymi...
Na planetarky moc UHC nepouzivam i kdyz je pravda, ze nektere filtr perfektne zjasni. Zalezi.
Treba takovy Kefeus - s UHC clovek vidi spoustu mlhovin a to nemyslim zrovna planetarni. Treba vcera me naprosto dostala opravdu jasna a krasna mlhovina NGC 7380 - mlhovina, protkana hvezdami, ve tvaru napadne pripominajici trojuhelnik. Takovychto je v Kefeu vicero a pro jejich pohodlne pozorovani je UHC filtr nezbytny.
Ja mam zkusenosti s kvalitnim a "plnohodnotnym" Lumiconem a nemenil bych...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Zajímalo by mě, jestli mají UHC filtry význam i u menších průměrů zrcadel resp. "stotřicítky.
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Přestože mám pouze ekonomickou variantu filtru (která splňuje to co jsem od ní čekal), souhlasím se Stanou a pro daný dalekohled bych volil "plnohodnotný" filtr od Lumincon, Astronomik, TV.
"Zajímalo by mě, jestli mají UHC filtry význam i u menších průměrů zrcadel resp. "stotřicítky. "
Mají, já jsem na mé stovce spokojen s UHC-E, jiní tady psali že i na malých průměrech mají radši plnohodnoté filtry, ale je to tak trochu otázka osobního vkusu... Pokud jsou finance a nevadí menší počet hvězd v zorném poli tak se vyplatí pořádný filtřík
"Zajímalo by mě, jestli mají UHC filtry význam i u menších průměrů zrcadel resp. "stotřicítky. "
Mají, já jsem na mé stovce spokojen s UHC-E, jiní tady psali že i na malých průměrech mají radši plnohodnoté filtry, ale je to tak trochu otázka osobního vkusu... Pokud jsou finance a nevadí menší počet hvězd v zorném poli tak se vyplatí pořádný filtřík
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Super - díky moc.
odpověd 176
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 878072/180
tam se dozvíš že i plnohodnotný UHC Lumicon jde použít na každý dalekohled,jen se rozmysli jestli ten filtr kupuješ na mlhoviny nebo na hvězdy.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 878072/180
tam se dozvíš že i plnohodnotný UHC Lumicon jde použít na každý dalekohled,jen se rozmysli jestli ten filtr kupuješ na mlhoviny nebo na hvězdy.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP