Celooblohové zrcadlo
Celooblohové zrcadlo
vyhrievanie bude riesene odporovym drotom, zalepeny medzi latku alebo asi siroku izolacnu pasku, povodne som planoval to zaliat do sadry ale s tym sa mi nechce momentalne babrat, krabicka s potenciometrom pre kazdy vystup, vypinac, LEDka, napajane to bude cele 12V Pb clankom. neni to nic extra, ziadne PWMko. to je cele. neplanujem to mat zapnute furt, proste zahrejem a vypnem. Inak ta myslienka s pohybom v azimute sa mi celkom lubi, na to som ja nemyslel.. zaujimave bude otestovat ked podlozim to velke zrkadlo podobne ako ty Martin tou otocnou platnou ci vobec bude treba vyhrievat? Resp. za aky cas sa zacne to 8kg sklo zahmlievat a ci vobec? 
Celestron 76/300 50th Ann., triedr TASCO 7x50, 30cm celooblohove zrkadlo, Webcam, Lumix LX2, Praktica PLC 2 black 1,8/50
Celooblohové zrcadlo
zdravim,
chystam sa na vyrobu celooblohoveho zrkadla a chcel by som poprosit o radu, ake rozmery by boli najidealnejsie a ako by som si mohol vypocitat zorny uhol zrkadla z jeho rozmerov.
Dlho som rozmyslal ze co na to pouzit, lebo sosovka sa mi zdala az prilis mala na priemer a ked som pozeral tie bezpečnostne zrkalda co sa davaju napr. do obchodov, sa mi to zda zasa az prilis velke (nasiel som minimalne 60 cm), az mi nakoniec, v skole na labakoch, padlo do oka "hodinove sklo". Da sa kupit v roznych polomeroch a myslim ze aj s roznym zakrivenim; a aj povrch vyzera byt slubne presny Tak by som to nechal pokovit.
dik
chystam sa na vyrobu celooblohoveho zrkadla a chcel by som poprosit o radu, ake rozmery by boli najidealnejsie a ako by som si mohol vypocitat zorny uhol zrkadla z jeho rozmerov.
Dlho som rozmyslal ze co na to pouzit, lebo sosovka sa mi zdala az prilis mala na priemer a ked som pozeral tie bezpečnostne zrkalda co sa davaju napr. do obchodov, sa mi to zda zasa az prilis velke (nasiel som minimalne 60 cm), az mi nakoniec, v skole na labakoch, padlo do oka "hodinove sklo". Da sa kupit v roznych polomeroch a myslim ze aj s roznym zakrivenim; a aj povrch vyzera byt slubne presny Tak by som to nechal pokovit.
dik
Celooblohové zrcadlo
Dlho som rozmyslal ze co na to pouzit, lebo sosovka sa mi zdala az prilis mala na priemer a ked som pozeral tie bezpečnostne zrkalda co sa davaju napr. do obchodov, sa mi to zda zasa az prilis velke (nasiel som minimalne 60 cm), az mi nakoniec, v skole na labakoch, padlo do oka "hodinove sklo".
A ty si opravdu myslíš, že sklo bez vypouklé zabroušené "optické plochy" můžeš si nechat napařit odraznou vrstvou "AlSi0" a je plně použitelné... On bude i problém sehnat vakuovou komoru pro tento účel 60 cm skla...
Nezapomeň i na to že s tímto velkým průměrem budeš muset při expozici to "zrcadlo" temperovat... U řady dříve používaných celooblohových fotografických komor a jejich sítě byl průměr necelých 300 mm a klasický fotopřístroj se zakládal do podvěšeného kontejneru na trojnožce. Přes den bylo optické zrcadlo chráněno proti povětrnostním vlivům...
Dnes se používá výhradně objektivů "fisch- eye"
Habl
A ty si opravdu myslíš, že sklo bez vypouklé zabroušené "optické plochy" můžeš si nechat napařit odraznou vrstvou "AlSi0" a je plně použitelné... On bude i problém sehnat vakuovou komoru pro tento účel 60 cm skla...
Nezapomeň i na to že s tímto velkým průměrem budeš muset při expozici to "zrcadlo" temperovat... U řady dříve používaných celooblohových fotografických komor a jejich sítě byl průměr necelých 300 mm a klasický fotopřístroj se zakládal do podvěšeného kontejneru na trojnožce. Přes den bylo optické zrcadlo chráněno proti povětrnostním vlivům...
Dnes se používá výhradně objektivů "fisch- eye"
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Celooblohové zrcadlo
Chorche : lepšie je si o danej problematike niečo prečítať a až potom premýšľať, lebo premýšľanie bez znalostí je zbytočne márnený čas, v horšom prípade sprevádzaný zbytočne míňanými peniazmi...
Celooblohové zrcadlo
neviem ci sme sa spravne pochopili, ja nechcem spravit zrkadlo o priemere 60 cm, pisal som ze taky priemer sa mi zda uz velky.
A neviem ci viete ako vyzera laboratorna pomocka "hodinove sklo" nema to sice presnu opticku plochu ale podla mna stale lepsie, ak sa to necha pokovit, ako nejake bezpecnostne plastove zrkadlo, co tu bolo vo vlakne rozoberane skor, a pritom to funguje.
A neviem ci viete ako vyzera laboratorna pomocka "hodinove sklo" nema to sice presnu opticku plochu ale podla mna stale lepsie, ak sa to necha pokovit, ako nejake bezpecnostne plastove zrkadlo, co tu bolo vo vlakne rozoberane skor, a pritom to funguje.
Celooblohové zrcadlo
Pochopili sme sa správne - nič vo zlom, ale stále platí rada že najprv je treba študovať a potom laborovať, lebo slepé kurča skor zhynie od hladu než náhodou nájde zrno. Keď už kurča vidí, ľahko sa zorientuje a aj vie, na čo sa pýtať..
Celooblohové zrcadlo
to Homer: dakujem za velmi cenne rady; ale myslim ze moje vedomosti uz maju urcitu uroven na to, aby som netrepal totalne scestne veci.
Mozno by si mi mohol teda poradit ako prist k nejakemu celooblohovemu zrkadlu, za rozumnu cenu, s tym ze to nemusi byt prave najdokonalejsia vedecka optika; ved aj ti najlepsi vedci predsa zacinali od jednoduchych pristrojov, a ako postupne ziskavali skusenosti s ovladanim tych jednoduchsich, prechadzali na zlozitejsie, cim sa zlepsovala aj kvalita ich pozorovani a vsetko ostatne. Sam osobne niesom zastancom, ze si niekto hned kupi neviem aky namakany napr. dalekohlad a pritom pomaly ani nevie ako s nim zachadzat. Ja by som sa nechcel uchranit tychto postupnych "vyvojovych" krokov, i ked sa to v dnesnej dobe mozno nenosi, ale mna to bavi a mam v tom velku zalubu.
Takze, ak som spravne pochopil, mam si radsej kupit to plastove bezpecnostne zrkadlo, ako tu bolo popisovane skor v tomto vlakne? (jeho priemer bol 400 mm).
Mozno by si mi mohol teda poradit ako prist k nejakemu celooblohovemu zrkadlu, za rozumnu cenu, s tym ze to nemusi byt prave najdokonalejsia vedecka optika; ved aj ti najlepsi vedci predsa zacinali od jednoduchych pristrojov, a ako postupne ziskavali skusenosti s ovladanim tych jednoduchsich, prechadzali na zlozitejsie, cim sa zlepsovala aj kvalita ich pozorovani a vsetko ostatne. Sam osobne niesom zastancom, ze si niekto hned kupi neviem aky namakany napr. dalekohlad a pritom pomaly ani nevie ako s nim zachadzat. Ja by som sa nechcel uchranit tychto postupnych "vyvojovych" krokov, i ked sa to v dnesnej dobe mozno nenosi, ale mna to bavi a mam v tom velku zalubu.
Takze, ak som spravne pochopil, mam si radsej kupit to plastove bezpecnostne zrkadlo, ako tu bolo popisovane skor v tomto vlakne? (jeho priemer bol 400 mm).
Celooblohové zrcadlo
to chorche: otazka znie, k akemu ucelu chces celooblohove zrkadlo pouzit? Ak sa chces len pohrat a zistit, ze to nieje ono, tak uz pokovenie hodinoveho skla su vyhodene peniaze. Ak sa poobzeras po AF, zistis, ze tu niekolko ludi pouziva s uspechom zrkadlo z pokovenej sosovky, ktora ma presnu opticku plochu. Myslim, ze je to schodnejsia cesta, na ktoru Ta tymto navigujem, ale kludne mozes vyskusat aj to co myslis. Aj negativna skusenost je dobra...
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Celooblohové zrcadlo
no hej, forum som prehladal (a nielen to), no chcel som nieco ine vymysliet ako sosovku (chcel som nieco s priemerom okolo 200 mm).
To celooblohove zrkadlo by som chcel pouzivat na prelety ISS, pohyby hviezd (planet), a ak by to slo aj na meteory.
Spravim to takto, necham si zmerat presnost plochy toho hodinoveho skla, ak to bude v prijatelnych toleranciach, necham ho pokovit. Ak nie tak si zozeniem sosovku. Alebo dam pokovit oboje a uvidi sa.
To celooblohove zrkadlo by som chcel pouzivat na prelety ISS, pohyby hviezd (planet), a ak by to slo aj na meteory.
Spravim to takto, necham si zmerat presnost plochy toho hodinoveho skla, ak to bude v prijatelnych toleranciach, necham ho pokovit. Ak nie tak si zozeniem sosovku. Alebo dam pokovit oboje a uvidi sa.
Celooblohové zrcadlo
Mohla by býti i čočka z Meotaru neb leteckých fotografických objektivů (první spojka) o průměru cca 100 mm její pokovení AlSi0 v optikavod Turnov cca 850,- Kč a AlSi02 cca 1250,-Kč
http://www.optikavod.cz/
Habl
http://www.optikavod.cz/
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
Celooblohové zrcadlo
dakujem za velmi cenne rady; ale myslim ze moje vedomosti uz maju urcitu uroven na to, aby som netrepal totalne scestne veci.
Rado sa stalo Chorche. No z Vaších otázok som nadobudol iný názor. Vo hre sú okrem presnosti optickej plochy ale aj iné faktory...
Obvykle túto osvetu robia iní a tak sa ospravedlňujem a tu končím...
Rado sa stalo Chorche. No z Vaších otázok som nadobudol iný názor. Vo hre sú okrem presnosti optickej plochy ale aj iné faktory...
Obvykle túto osvetu robia iní a tak sa ospravedlňujem a tu končím...
Celooblohové zrcadlo
Jednodušší a levnější varianta je širokuúhlá předsádka než celooblohové zrdcadlo.
Celooblohové zrcadlo
Jednodušší a levnější varianta je širokuúhlá předsádka než celooblohové zrdcadlo.
Ano, jednodušší i levnější toto řešení bude, ale bude mít nesrovnatelně horší kvalitu obrazu, která se bude zhoršovat od středu k okrajům. Mám za sebou hodně pokusů s různými předsádkami a tak vím o čem píšu. Testoval jsem na Canonech EOS 300D i na kompaktech PS A510 i PS A720 IS. Samozřejmě mám na mysli předsádky v cenové hladině do 2000 Kč. Jsou i předsádky mnohem dražší, jejichž cena by asi byla srovnatelná s cenou zrcadla. Nebo má někdo jiné zkušenosti?
Ano, jednodušší i levnější toto řešení bude, ale bude mít nesrovnatelně horší kvalitu obrazu, která se bude zhoršovat od středu k okrajům. Mám za sebou hodně pokusů s různými předsádkami a tak vím o čem píšu. Testoval jsem na Canonech EOS 300D i na kompaktech PS A510 i PS A720 IS. Samozřejmě mám na mysli předsádky v cenové hladině do 2000 Kč. Jsou i předsádky mnohem dražší, jejichž cena by asi byla srovnatelná s cenou zrcadla. Nebo má někdo jiné zkušenosti?
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Celooblohové zrcadlo
Těmto úvahám moc nerozumím. Předpokládám, že si nikdo nenechá vybrousit vypuklé zrcadlo o průměru 200 mm. Pokud použiju hotovou čočku, ( kondenzor, a pod.) je cenou pouze pokovení- Takže výsledná cena bude určitě nižší než i průměrná předsádka ke kompaktu. S tou kvalitou -to bude záležet na více okolnostech , ale u crcadla bude méně problémů.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Celooblohové zrcadlo
2chorche: hlavne si pozri to zakryvenie toho bezpecnostneho zrkadla, mne osobne sa zdaju nedostatocne zakryvene a zorne pole ti nepokryje ani zdaleka celu oblohu. ja som si daval pokovit 2 cocky 6.5cm a 30cm kondenzor(AlSiO obe ma vysli na cca 500Kc a je to odolne aj voci mechanickemu opotrebeniu). prve testy s tym 30cm zrkadlom dopadli dobre, pokryva skoro celu oblohu a na ISS by to stacilo uplne. samozrejme zalezi ale na podmienkach. ak si vies cocku zohnat bud zadara alebo za maly peniaz tak to pokovenie je v zrovnani s fish eye objektivom fakt ze smiesna suma. nezabudaj ale ze ak mas velku cocku tak ju musis aj vyhrievat aby sa ti nerosila.
Celestron 76/300 50th Ann., triedr TASCO 7x50, 30cm celooblohove zrkadlo, Webcam, Lumix LX2, Praktica PLC 2 black 1,8/50