Co pozorovat s newtonem 76/700
Rekl bych ze michate jablka a hrusky. MHV pouzita jako univerzalni meritko dosahu daneho pristroje je samozrejme problematicka - toho se tyka zmineny clanek (aneb neni prilis smysluplne cokoliv vyvozovat z MHV ruznych lidi pozorujicich za ruznych podminek s ruznym zvetsenim).
Naopak, MHV jakozto korekcni faktor pro daneho pozorovatele je dobre pouzitelna, pokud pozorovatel dodrzuje - byt subjektivni - metodiku jejiho urcovani.
Jeste k tomu clanku o MHV.
Cituji: "...hvězda 'blikla' v zorném poli jenom na sekundu, asi tak jednou za minutu..." Zkousel jste tohle nekdo ? Me to prijde jako hrozna nuda.
J.Rekl bych ze kazde pokrocilejsi pozorovani DSO je prave o tom cekani na prchavy moment zjeveni Ja klidne stravim pul hodiny koukanim do zdanlive tmy, abych si pak rekl: "hm, 3x se mi zdalo ze to vidim, tak to zkusim zakreslit". A nejlepsi je, kdyz pak zjistim, ze mam zakreslene presne to, co v tom miste opravdu je. Ne, nuda to neni v zadne pripade!
Naopak, MHV jakozto korekcni faktor pro daneho pozorovatele je dobre pouzitelna, pokud pozorovatel dodrzuje - byt subjektivni - metodiku jejiho urcovani.
Jeste k tomu clanku o MHV.
Cituji: "...hvězda 'blikla' v zorném poli jenom na sekundu, asi tak jednou za minutu..." Zkousel jste tohle nekdo ? Me to prijde jako hrozna nuda.
J.Rekl bych ze kazde pokrocilejsi pozorovani DSO je prave o tom cekani na prchavy moment zjeveni Ja klidne stravim pul hodiny koukanim do zdanlive tmy, abych si pak rekl: "hm, 3x se mi zdalo ze to vidim, tak to zkusim zakreslit". A nejlepsi je, kdyz pak zjistim, ze mam zakreslene presne to, co v tom miste opravdu je. Ne, nuda to neni v zadne pripade!
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Ja klidne stravim pul hodiny koukanim do zdanlive tmy, abych si pak rekl: "hm, 3x se mi zdalo ze to vidim, tak to zkusim zakreslit"No tak na tohle si budu muset pockat az budu mit lepsi kuk, protoze montaz co mam ted neumoznuje "pohodlne" sledovani stejneho mista dyl, nez utece ze zorneho pole, sou tam vsude hrozne vule, velke staticke treni atd :-/
Ja kdyz jsem lovil M67, tak to vlastne taky bylo neco ve smyslu "myslim, ze ted tam byla !" ale to jenom proto, ze jsem neby schopen ustavit/udrzet montaz az se mi to povedlo, tak uz byla videt, sice hodne slabe, ale byla.
Ja kdyz jsem lovil M67, tak to vlastne taky bylo neco ve smyslu "myslim, ze ted tam byla !" ale to jenom proto, ze jsem neby schopen ustavit/udrzet montaz az se mi to povedlo, tak uz byla videt, sice hodne slabe, ale byla.
..... Ja kdyz jsem lovil M67, tak to .....Nechtěl jsi napsat M57? Možná se mýlím a opravdu jsi myslel M67.
Jinak M57 jsem několikrát pozoroval v 60mm refraktoru a celkem to šlo, i když byla slabá.
Jinak M57 jsem několikrát pozoroval v 60mm refraktoru a celkem to šlo, i když byla slabá.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Oba objekty: planetární mlhovina M 57 v souhvězdí Lyry i otevřená hvězdokupa M 67 v souhvězdí Raka by tímto dalekohledem měly být vidět velmi dobře i za průměrných podmínek. (když bychom uvažovali MHV cca 5 mag; i 4 mag, ale to už trochu hůř)
opravdu jsi myslel M67JJ, myslim M67 (6,9 mag). Ja jsem to asi predtim napsal nesrozumitelne. M67, kdyz jsem ji dostal do zorneho pole, tak byla videt 100%ne, sice jsem jiste nerozlisil jednotlive hvezdy, ale ten mlhavy "flek" tam jasne byl. Podminky pozorovani nedokazu stanovit, jsem zacatecnik. Hrozny problem ale byl M67 NAJIT a pak USTALIT v zornem poli, kvuli te montazi. Kdyz popadnu tubus a tocim s nim, naleznu roztresenou rukou objekt, pustim tubus a dalekohled si vlastni vahou "sedne" do jine polohy a objekt je fuc. Musim vzdycky vychytat smer, kam si "seda" a najet jakoby az za ten objekt a pri "sednuti" dalekohledu mi objekt zklouzne do zorneho pole (pri trose stesti). Je to dost nepohodlne, taky hledacek se hoooodne spatne srovnava s tubusem a rychle se rozhodi :P. Montaz jsem rozdelal, promazal, dotahl, ale mam to pujcene, takze zadne upravy delat nemuzu.
- Roman Pavel
Tak "zaplaťpánbůh". že ho máš jenom půjčený. Aspoň víš jaký dalekohled určitě nekupovat.
Ani ne tak kvůli průměru (i když taky), ale hlavně kvůli té montáži. Sám jsem měl něco podobného před 10 lety a máš jak Ty, tak já, můj obdiv, že jsme přesto nadšeně pozorovali a každý takto nalezený objekt (mlhavý flíček) náležitě oslavili :). Navíc to byla EQ montáž, takže to bylo často velmi krkolomné....
Teď mám dobsona 254/1200 a chrochtám blahem.
Ani ne tak kvůli průměru (i když taky), ale hlavně kvůli té montáži. Sám jsem měl něco podobného před 10 lety a máš jak Ty, tak já, můj obdiv, že jsme přesto nadšeně pozorovali a každý takto nalezený objekt (mlhavý flíček) náležitě oslavili :). Navíc to byla EQ montáž, takže to bylo často velmi krkolomné....
Teď mám dobsona 254/1200 a chrochtám blahem.
Dobson SW 305/1500, Meade SWA 24mm, 13mm Hyperion, Nagler 9mm, 7 a 5mm SW planetary, Lumicon UHC
Už tady mnohokrát zaznělo, že skoro každým dalekohledem lze něco krásného pozorovat...
Sám jsem dlouhé roky z "rodinných" důvodů koukal na oblohu jen triedrem a přesto to vždy stálo zato! Jaké bylo moje překvapení, když jsem tenkrát poprvé zkusil dát ten triedr na stativ - náhle se "dosah" přístroje radikálně zvětšil!
To uvádím proto, aby si začátečníci uvědomili, že neodpovídající montáž znehodnotí parametry jakéhokoliv dalekohledu...

Sám jsem dlouhé roky z "rodinných" důvodů koukal na oblohu jen triedrem a přesto to vždy stálo zato! Jaké bylo moje překvapení, když jsem tenkrát poprvé zkusil dát ten triedr na stativ - náhle se "dosah" přístroje radikálně zvětšil!
To uvádím proto, aby si začátečníci uvědomili, že neodpovídající montáž znehodnotí parametry jakéhokoliv dalekohledu...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Vážení, pokud nemáte kolegovi jak poradit, tak sem aspoň nepište takové nesmysly, jako například že má montáž s paměťovým efektem a že si má POVOLIT šrouby na už tak rozklepané montáži s vůlemi.
Nesmyslné rady a následný flame byly smazány.
Mějte rozum. MMys
Nesmyslné rady a následný flame byly smazány.
Mějte rozum. MMys
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
jiri_OV:
Bohužel montáž je taková, jaká je. K těmto malým levným dalekohledům prostě takové dávají, jak už jsem psal ve svém jednom příspěvku, který jsem kvůli dohadům s VK smazal, jediné, co můžeš zkusit je vymezit vůle tam, kde vznikají, tedy ty vůle, které způsobí to co poisuješ, že po puštění tubusu si dalekohled "sedne".
S nedostatečnou tuhostí bohužel neuděláš u těchto montáží takřka nic.
Prostě si ji užij na to, na co se užít dá, a pokud tě bude omezovat v dalším rozvoji, bude nejlepší našetřit na lepší přístroj.
Buď rád, že sis tuto hračku omylem nekoupil, že ji máš jen půjčenou.
Bohužel montáž je taková, jaká je. K těmto malým levným dalekohledům prostě takové dávají, jak už jsem psal ve svém jednom příspěvku, který jsem kvůli dohadům s VK smazal, jediné, co můžeš zkusit je vymezit vůle tam, kde vznikají, tedy ty vůle, které způsobí to co poisuješ, že po puštění tubusu si dalekohled "sedne".
S nedostatečnou tuhostí bohužel neuděláš u těchto montáží takřka nic.
Prostě si ji užij na to, na co se užít dá, a pokud tě bude omezovat v dalším rozvoji, bude nejlepší našetřit na lepší přístroj.
Buď rád, že sis tuto hračku omylem nekoupil, že ji máš jen půjčenou.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
V podstatě bych doporučil to vrátit majiteli a koupil bych něco lepčího.. 
P.S. Jsem vzal do kanclu malokuka/refra 80/400 a čučeli sme na ulici, jak jezdí auta a nasraní chodci co čekali na zelenou na přechodu byli taky cool..
/Prostě i ten malokuk je dle mého 100 x lepší než ten prťavý Newton../ Teda i s ohledem na EQ-1 montáž, co v pohodě ten krátký tubusek ukočíruje..

Jo! A ještě trochu off topic, ale kolega, majitel toho triedru má čert ví proč furt tendenci, se tím bikukrem podívat na Slunce..Snad mě poslechne, když ho od toho dost silně odrazuju!! Ono slepý architekt není žádná výhra.. ;D
To Lukina: Žádný ústřižek astrofólie nemám..Je tam celá A4.
P.S. Jsem vzal do kanclu malokuka/refra 80/400 a čučeli sme na ulici, jak jezdí auta a nasraní chodci co čekali na zelenou na přechodu byli taky cool..
/Prostě i ten malokuk je dle mého 100 x lepší než ten prťavý Newton../ Teda i s ohledem na EQ-1 montáž, co v pohodě ten krátký tubusek ukočíruje..
Jo! A ještě trochu off topic, ale kolega, majitel toho triedru má čert ví proč furt tendenci, se tím bikukrem podívat na Slunce..Snad mě poslechne, když ho od toho dost silně odrazuju!! Ono slepý architekt není žádná výhra.. ;D
To Lukina: Žádný ústřižek astrofólie nemám..Je tam celá A4.
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Tak mu dej zbytek folie nebo mu kup dopuruc jeji koupi a mas po starosti.
Ano, refraktor 80/400 bude asi lepsi, i kdyz urcite ne nad cca. 1D zvetseni a momentalne neni moc k sehnani (alespon ne jako byl v zime). Kdyz uz ho ma, tak je to spise o tom, vystihnout topic a ne mu doporucovat neco jineho.
Pod tmavou oblohou (coz dotycny ma) by ani tohle nemuselo byt uplne tak katastrofalni (alespon to co byva vyznaceno v obycejne otocne mape oblohy by to melo byt vse videt), jinak je to spise asi na ten Mesic, Jupiter, Venusi a mozna jeste Saturn.
Zatim se rozkukavej a pak s dobsonem uz to bude o necem jinem.
Ano, refraktor 80/400 bude asi lepsi, i kdyz urcite ne nad cca. 1D zvetseni a momentalne neni moc k sehnani (alespon ne jako byl v zime). Kdyz uz ho ma, tak je to spise o tom, vystihnout topic a ne mu doporucovat neco jineho.
Pod tmavou oblohou (coz dotycny ma) by ani tohle nemuselo byt uplne tak katastrofalni (alespon to co byva vyznaceno v obycejne otocne mape oblohy by to melo byt vse videt), jinak je to spise asi na ten Mesic, Jupiter, Venusi a mozna jeste Saturn.
Zatim se rozkukavej a pak s dobsonem uz to bude o necem jinem.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
V podstatě bych doporučil to vrátit majiteli a koupil bych něco lepčího..jj, jak uz jsem psal driv, planuju koupit dobsona 254/1200 (mozna i 300/1500 ale to uz mi prijde fakt jako bojler, to jeste musim okoukat na nejakem srazu) a k tomu pak casem TSC/SKY REFRAKTOR 120/600mm AZ-3, ktery ted stoji 7800,- (pripada mi jako dobry pomer mezi velikosti, prumerem a cenou,... hlavne ta velikost, kvuli prevazeni). No ale jsem vdecny za to co mam pujceme. Mam to jenom na leto, potom jedu na rok pryc a pak konecne neco lepsiho poridim.
A dik moc vsem za rady...
J.
A dik moc vsem za rady...
J.