Vox populi - prosim, mam otazky

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Habl

Příspěvek od Habl »

Trpasličí planety .....
To jsou tak trochu hraniční tělesa, když pominu Ceres a Pluto - Charon pro amatéry.
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Sajri
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sajri »

Nechci tu obhajovat ani hanet definici trpaslicich planet (to bychom byli dost off-topic), ale ciste z praktickeho hlediska bych tuto kategorii doporucoval zatim nezavadet, protoze ta definice je takova, ze nektere objekty mohou preskakovat z kategorie planetka do trpaslici planeta pote, co se o nich zjisti vice podrobnosti. Kdyz hodis Ceres atd. do jedne kategorie s planetkami, zadnou skodu to nenadela (koneckoncu napr. Minor Planet Center a vubec i dalsi instituce zabyvajici se planetkami tu novou definici zvesela ignoruji a dale radi Ceres a dalsi velka telesa mezi "minor planets").
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Sajri: s tim naprosto souhlasim. Nejde o to mit pro vsechno kategorii a mit to uplne presne rozskatulkovane na male kousky (to stejne nema vyznam, kdo to kdy vyfoti a kolik fotek by v te kategorii asi bylo... mit prazdne seznamy je zbytecne).
Hlavni je, aby se vse co muze astrofotograf rozumne vyfotit (byt malou tecku - treba Pluto) dalo nekam zaradit a nebylo to uplne blbe. Trochu blbe to byt muze, stejne definice jsou ruzne a muzou se menit. Nemusi a ani nemuze to byt 100% exaktni, staci priblizne :-)

dekuji za nazory na tema kategorie, nejak bych to uz uzavrel a neco z toho co jste mi doporucili pridam a finalne to doladim...
grajda

Příspěvek od grajda »

Ať to jde od "ruky". ;)
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
grajda

Příspěvek od grajda »

Jeden uživatel, který se podílel na jejich tvorbě, laskavě nabídnul v SZ možnost provázání, nebo odkazování na stránky http://astronomia.zcu.cz/astrofoto/ . Mají tam fotogalerii, něco píšou o metodice,... Ať se k tomu vyjádří konihlav a další odborníci na astrofoto, popř. ti, kteří tyto stránky znají líp, než já. Kdyžtak napíši do SZ, kdo byl ten, kdo to nabídnul (a nechápu, proč zrovna mě). ;)
SW 2''-80°-20/50/96
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

cim vice na tom delam, tim vice moznosti me napada, co vse by se dalo jeste udelat a pridelat a jednou z nich je uvadet u pouzite techniky, pri vkladani fotografii, krome uz asi milionu otazek na dalekohled/objektiv, ccd/fotoaparat apod. taky jeste jednu drobnustku a to sice v pripade ccd kamery uvest i cip, napr. KAI-2020, KAF-1603, ICX424AL, ICX429ALL, ICX285AL apod.

s ohledem na vytizeni/pretizeni serveru a neskutecne mnozstvi moznosti, ktere je mozne udelat a zkombinovat a pak poskytnout pres nejaky interface/rozhrani bych toto docela rozmyslel, zda opravdu jit i do techto podrobnosti - na druhou stranu by to bylo velke plus vyhleda si fotky focene podle typu CCD cipu :-)

jelikoz na to ted nemam vubec cas, prisel jsem sem, pokud by nejaky dobrovolnik nemel co delat a chtel sestavit tabulku (seznam) o dvou sloupcich - prvni: typ CCD cipu, druhy: seznam kamer (samozrejme neuplny, jen tech nejbeznejsich), ktere jej pouzivaji....

je to dobry napad nebo spatny napad nebo jaky je to napad? :D

vzhledem ke komplexnosti ulohy bych to asi videl pouze na pridani kolonky typ CCD cipu.

Jo a dalsi drobnost, kterak fotografum ulehcit praci: v profilu pridat moznost editovat si svoje technicke vybaveni. Potom by pri vkladani fotografii pouze vybrali ze seznamu to co ke vzniku fotografie pouzili... (nebo to uplne zjednodusit a dat moznost predvyplnit tech nekolik technickych polozek na ktere jsou tazani: je to dalekohled, reduktor/korektor, ohnisko (mm), svetelnost, ccd/fotoaparat, pouzite filtry, pointace a montaz.

asi si zivot zbytecne komplikuji ted musim pryc a budu pracovat az vecer a v noci...
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

na ZCU jsem chodil do skoly v poslednim rocniku me i neco naucili, vubec FAVka byla prvni skola, ktera mi opravdu dala nejake vzdelani (drive jsem vse ze sveho oboru znal uz od 5ti let...)
ceres

Příspěvek od ceres »

...jelikoz na to ted nemam vubec cas, prisel jsem sem, pokud by nejaky dobrovolnik nemel co delat a chtel sestavit tabulku (seznam) o dvou sloupcich - prvni: typ CCD cipu, druhy: seznam kamer (samozrejme neuplny, jen tech nejbeznejsich), ktere jej pouzivaji....

napriklad tu: http://www.mmerino.com/resources/ccd-chart.htm
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

aby bylo videt, ze neco delam a neflakam se, tak sem pridam ukazku dnesni prace.

Jinak v patek jsem udelal strasne moc veci, ze si je ani nepamatuji, abych to sem napsal :-). O vikendu jsem dokoncil vkladani fotografii a vcera dulezite zarazeni fotografie do kategorii a "modifikatoru" a drobnou napovedu, abych uvedl priklady, jak ten slozity formular vyplnit.

Dnes jsem udelal uzivatelske menu a thumbnail list pro prochazeni fotografii uzivatele. Jeste pridam mazani fotografii a zvednu limity pro pocet thumbnailu na strance (ted mam testovacne po 2 obrazkach) no a pak uz mozna pujdu spat do pulnoci to urcite bude...

Jinak celkovy ETA (odhad) je, ze do Valentyna bych mohl prvni funkcni verzi uvolnit ;-)

Chybi: vylepsit galerii, kterou jsem delal o Vanocich a poresit 2 chyby (hacky) pro Internet Exploiter, dale provazat uvodni stranku s galerii a thumbnailama, pridat jednoduche hledani... pak pridat pokrocile hledani (podle napr. typu dalekohledu ci montaze ci vseho mozneho). Dalsi funkce uz se budou iterativne pridelavat on the fly ;-)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

tak hlasim mazani fotografii funguje, jak z databaze, tak z HDD. Delam to tak, ze smazu popisky k fotkam, to aktivuje trigger after delete on descriptions, ktery udela delete from photos coz aktivuje trigger after delete on photos, ktery smaze tagy pro danou fotku, coz aktivuje triggery jednak pro after delete on modifiers a rovenz pro after delete on category :D jo a smaze se zaznam o miste na disku a poctu fotek uzivatele...

jeste chybi spousta malickosti, ale uz se to "zacina rysovat" ! z cehoz mam velikou radost, jak to pekne funguje opravdu doufam, ze se to bude libit! nerad bych aby jiz urcite stovky hodin prace prisly vnivec :-?
grajda

Příspěvek od grajda »

Stovky?? Klobouk dolů před Tebou, chlape...
SW 2''-80°-20/50/96
grajda

Příspěvek od grajda »

Pořád, už pár dní jsem nevěděl, zdali to sem napsat, nebo ne... Asi by to chtělo, jako aspoň malinký zúročení té práce (kterou nikdo pořádně neocení a za rok nebude nikdo vědět, kdo že to ty stránky založil), galerii jen malinko omezit (např. nezobrazováním fotek mraků a pod.) a dát povinnost uživatelům, kteří se chcou zaregistrovat naplno a všechno vidět, zaslat někam smsku o ceně např. +2 Kč... Nesmí to samozřejmě platit pro ty, co odešlou aspoň jednu smysluplnou fotku- ti se na galerii budou podílet, žejo...
SW 2''-80°-20/50/96
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

uff, tak mam za sebou 8 hodin v praci a 8 hodin dobrovolnictvi. Nebyt asi 2 hodin, kdy jsem se zdrzoval drobnostmi, aby to fungovalo i v MSIE (mimochodem opravdu durazne nedoporucuji nikomu tento "produkt" pouzivat, nebot to je nejvetsi virus na svete) a stejne to v nem ma mouchy a bude mit (reseni proste neexistuji - malokdy jsem tak striktni ve svych vyrocich, ale tady to opravdu plati)...
toz, muzete vkladat, muzete mazat, muzete prochazet svoje fotografie a zitra snad pujde prochazet i jednoduse celou galerii, a dale i jednoduse hledat. Pak bych to chtel oficialne spustit ;-)
Dalsi dodelavky budou: pokrocile hledani, treba podle dalekohledu nebo CCD cipu nebo proste podle vseho :-)

P.S.: jedna se o zcela nekomercni projekt, do ktereho jsem se pustil jenom proto, ze ma predstava fotogalerie se od toho, co je na Internetu bezne dostupne rapidne lisi - chci, aby to fungovalo, jako kdyz si na lokalnim pocitaci prohlizite fotky treba v ACDSee nebo IrfanView s tim rozdilem, ze zde byste si vybrali seznam hledanim podle moznosti a odpadla by nutnost tvorby nejakeho seznamu fotek :-)

Nejvetsi radost mi udela Vas zajem a vkladani Vasich nejlepsich fotek :)

Jo a panove astrofotografove, prosim, jiz si chystejte sva nejlepsi dila k uploadu :)
Martin Vyskočil
Věk: 45

Příspěvek od Martin Vyskočil »

MSIE (mimochodem opravdu durazne nedoporucuji nikomu tento "produkt" pouzivat, nebot to je nejvetsi virus na svete)Dovolim si offtopic: MSIE nemuze byt virus, protoze virus je maly a vi, co dela.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
LaBa
Věk: 52

Příspěvek od LaBa »

Dovolim si offtopic: MSIE nemuze byt virus, protoze virus je maly a vi, co dela.Dovolim si OT aj ja. Preto v mojom pocitaci nie su produkty MS a spokojnost. Vcera som bol nuteny pracovat na stroji s win a som bol blizko kolapsu. Mrzlo to atd. A to som len spracovaval jeden obrazok v Photoshope...
A s tymi virusmi mas pravdu. Virus je zadarmo co sa o Windows povedat neda  ;D
Odpovědět