Širší souvislosti
Širší souvislosti

Širší souvislosti
No, jestli i na tom článku od Michala vidíš přesně to, co jsi dřív napsal, tak se o tom vlastně nemá cenu dále bavit
. A v hojném počtu 20? Čeho, tisíc
? A že to nezmění ani tvar svítidel? Teď mám pocit, žes ten odkazovaný článek vůbec nečetl
.
Jinak z mé strany končím tuto diskusi, protože je to vlastně tak trochu "wasting time"
. A ten je přece jen cenný... Jen mě mrzí podobný postoj z pozice (podle všeho aktivního) pozorovatele noční oblohy, to přiznávám.

Jinak z mé strany končím tuto diskusi, protože je to vlastně tak trochu "wasting time"

- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Širší souvislosti
axel napsal: Slepý nejsem a vidím přesně to co jsem napsal. Za méně peněz větší světelný tok. Dík za důkaz k tomu co jsem napsal. A pokud se opět vrátím co chcete v tom hojném počtu 20? lidí dosáhnout, zůstává to neustále v oblasti naivity a nezmění to ani tvar svítidel
Ano, za méně peněz větší světelný tok, protože ten světelný tok, co by jinak mířil do oblohy, je odražený a soustředěný reflektorem tam, kam má. Tady na zem ! Takže ta je lépe osvětlená, světla nikoho neoslňují a nesvítí na oblohu. Kéž by takhle uvažovali všichni, kdo osvětlují parkoviště u obchoďáků, nádraží, překladiště, logistická centra...
Ano, za méně peněz větší světelný tok, protože ten světelný tok, co by jinak mířil do oblohy, je odražený a soustředěný reflektorem tam, kam má. Tady na zem ! Takže ta je lépe osvětlená, světla nikoho neoslňují a nesvítí na oblohu. Kéž by takhle uvažovali všichni, kdo osvětlují parkoviště u obchoďáků, nádraží, překladiště, logistická centra...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Širší souvislosti

Širší souvislosti
axel napsal: Své nádherné fotografie budeš i nadále dělat jen za cenu cestování za tmou! Nebude. Protoze brzy nebude kam cestovat, tedy pokud si na to clovek nevezme dovolenou. Pred par lety jsem zacinal s vyjezdy do 30km od bydliste nebo prace, s rozvojem kultury hypermarketu a logistickych center jsem nyni na zhruba 120km, pokud pujde vyvoj jeste o maly kousek dal, budu na 1000km, protoze bliz bude tma jen v prvnich zonach narodnich parku, kam autem s celou vybavou nemohu. Takze nejblizsi bude Rumunsko a Ukrajina, tam ovsem vyjezd "na otocku" nezvladam, nemam vrtulnik.
Takze nam proste nezbyva, nez se snazit uchranit to, co z oblohy jeste zbyva. V jinych zemich uz to pochopili a nove osvetleni se tam buduje s ohledem na minimalni ztraty "nezadoucimi" smery. Tento stat byl sice prvni, ktery mel neco takoveho primo v zakone (diky Pavlu Suchanovi, Janu Hollanovi a podobnym, kteri to nevidi tak "neodvratne"), podstatne veci vsak byly zahy degradovany na pouha doporuceni, kterych si nikdo nevsima - a tak se z mezinarodni prestize stala mezinarodni ostuda ...
Kdyz se budeme vsichni tvarit, ze likvidace nocni oblohy je prirozeny jev, spojeny s vyvojem civilizace, tak budeme mit, co nam patri ... jeste bychom mohli celou republiku zastresit, aby nam sem neprselo a nehrozily povodne ...
Takze nam proste nezbyva, nez se snazit uchranit to, co z oblohy jeste zbyva. V jinych zemich uz to pochopili a nove osvetleni se tam buduje s ohledem na minimalni ztraty "nezadoucimi" smery. Tento stat byl sice prvni, ktery mel neco takoveho primo v zakone (diky Pavlu Suchanovi, Janu Hollanovi a podobnym, kteri to nevidi tak "neodvratne"), podstatne veci vsak byly zahy degradovany na pouha doporuceni, kterych si nikdo nevsima - a tak se z mezinarodni prestize stala mezinarodni ostuda ...
Kdyz se budeme vsichni tvarit, ze likvidace nocni oblohy je prirozeny jev, spojeny s vyvojem civilizace, tak budeme mit, co nam patri ... jeste bychom mohli celou republiku zastresit, aby nam sem neprselo a nehrozily povodne ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Širší souvislosti
axel napsal: Snad si vážně nemyslíš, že pokud tímto způsobem osvětlení by bylo osvětleno 50 000 tisícové město dojde k tomu, že by bylo možné nerušené pozorování jak přímo ve městě tak v blízkém okolí?. To snad ne! I takové osvětlení to v okruhu několika kilometrů nebude umožnovat tak jak bychm si přáli. Své nádherné fotografie budeš i nadále dělat jen za cenu cestování za tmou!
No ono by to sice ani tak pořádně nešlo, ale aspoň něco. Ono už i to je velký rozdíl, jestli při pozorování ta lampa poblíž svítí přímo do očí nebo jen pod sebe. Totéž platí pro světlo rušící při spánku nebo při řízení auta...
No ono by to sice ani tak pořádně nešlo, ale aspoň něco. Ono už i to je velký rozdíl, jestli při pozorování ta lampa poblíž svítí přímo do očí nebo jen pod sebe. Totéž platí pro světlo rušící při spánku nebo při řízení auta...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Širší souvislosti

Širší souvislosti
axel napsal: V šichni si myslí,že nějakým štěkem zde na AF jsme udělali kus práce ve prospěch věci. Neudělali jsme nic jen jsme konstatovali a rádi bychom ještě požadovali. A co ten puvodni Zakon o ochrane ovzdusi z roku 2001, §1, odst.1, pismeno d) ? Ten vznikl stekanim na AF ? A neni lepsi takoveto aktivity nasich zakonodarcu svym "stekanim" podporit, nez porad opakovat, ze nic nedokazali a nic nedokazou ? Ano, je v tom vyvoj, jenze ten v rozvinutejsich zemich jde uz opacnym smerem, nez u nas ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Širší souvislosti
:DTak si musíme přiznat, že nejsme ještě dost rovinutí. Rozvinutá zem i její ekonomika se neměří jen podle toho jak řeší osvětlení. Je to zase o vývoji!
Širší souvislosti
axel napsal: :DTak si musíme přiznat, že nejsme ještě dost rovinutí. Rozvinutá zem i její ekonomika se neměří jen podle toho jak řeší osvětlení. Je to zase o vývoji!
Osobně jsem "rovinutý" dost..
;D
Faktem je, že mě ten pomerančový hajzlík co svítí všemy směry a mám ho před domem pjekně prudí!!
Kdyby na tu kouli dali shora cylindr, byl bych spokojenější..
Asi vezmu šutr a bude klid..
Osobně jsem "rovinutý" dost..
;D

Faktem je, že mě ten pomerančový hajzlík co svítí všemy směry a mám ho před domem pjekně prudí!!
Kdyby na tu kouli dali shora cylindr, byl bych spokojenější..
Asi vezmu šutr a bude klid..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Širší souvislosti
axel napsal: Rozvinutá zem i její ekonomika se neměří jen podle toho jak řeší osvětlení.
Tak to tady snad nikdo doslova neřekl...
axel napsal:
Mám takový dojem, že ani Ty a ostatní si vlastně vůbec neuvědomují co chtějí změnit a to nejlépe zítra. V šichni si myslí,že nějakým štěkem zde na AF jsme udělali kus práce ve prospěch věci. Neudělali jsme nic jen jsme konstatovali a rádi bychom ještě požadovali.Nyní se jen bude čekat až se to vyřeší k naší spokojenosti. Samozřejmě že snad ano, ale ten horizont vidím na desítky let.
To si snad uvědomuje každý astronom, že se to nezlepší ze dne na den (vlastně z noci na noc ). Jde o to odstranit/upravit aspoň to osvětlení, které nám nejvíce vadí. O úpravu se, jak je vidět z příspěvků, mnoho uživatelů zasadilo, nebo to alespoň zkouší. Upravit jednu dvě lampy lze v podstatně kratším časovém horizontu.
Tak to tady snad nikdo doslova neřekl...
axel napsal:
Mám takový dojem, že ani Ty a ostatní si vlastně vůbec neuvědomují co chtějí změnit a to nejlépe zítra. V šichni si myslí,že nějakým štěkem zde na AF jsme udělali kus práce ve prospěch věci. Neudělali jsme nic jen jsme konstatovali a rádi bychom ještě požadovali.Nyní se jen bude čekat až se to vyřeší k naší spokojenosti. Samozřejmě že snad ano, ale ten horizont vidím na desítky let.
To si snad uvědomuje každý astronom, že se to nezlepší ze dne na den (vlastně z noci na noc ). Jde o to odstranit/upravit aspoň to osvětlení, které nám nejvíce vadí. O úpravu se, jak je vidět z příspěvků, mnoho uživatelů zasadilo, nebo to alespoň zkouší. Upravit jednu dvě lampy lze v podstatně kratším časovém horizontu.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Širší souvislosti
Pro Axela:
Nevidim to s tim snazenim tak cerne. V mem pripade to slo docela rozumne. Bydlim v Ohrazenicich, coz je vesnice navazujici na Turnov. Vsude nam rozmistili ty "bezva" koule, coz mi docela vadi. Stacil poslat jeden letacek o svetelnem znecisteni (k mani napriklad v Supre) na obecni zastupitelstvo s tim, ze se mi ty koule nelibi a vysledek je takovy, ze u nove instalovanych lamp v obci bude prihlednuto ke vlivu na svetelne znecisteni. O vymene vsech lamp hned nema smysl vzhledem k rozpoctu obce smysl uvazovat, ale je zde slusna perspektiva, ze v budouvnu by se situace mohla zlepsit. Mnou vlozena energie byla naprosto minimalni.
Dalsi pozitivni zkusenosti ma chef, ktery resil konkretni lampu a rovnez mu vysli vstric.
Nevidim to s tim snazenim tak cerne. V mem pripade to slo docela rozumne. Bydlim v Ohrazenicich, coz je vesnice navazujici na Turnov. Vsude nam rozmistili ty "bezva" koule, coz mi docela vadi. Stacil poslat jeden letacek o svetelnem znecisteni (k mani napriklad v Supre) na obecni zastupitelstvo s tim, ze se mi ty koule nelibi a vysledek je takovy, ze u nove instalovanych lamp v obci bude prihlednuto ke vlivu na svetelne znecisteni. O vymene vsech lamp hned nema smysl vzhledem k rozpoctu obce smysl uvazovat, ale je zde slusna perspektiva, ze v budouvnu by se situace mohla zlepsit. Mnou vlozena energie byla naprosto minimalni.
Dalsi pozitivni zkusenosti ma chef, ktery resil konkretni lampu a rovnez mu vysli vstric.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Širší souvislosti
:DAle ano je to pozitivní blahopřeji! Jenže co těch dalších několik set tisíc. Dílčí ůspěchy nejsou tím pravým ořechovým. A jen kvůli několika lampám toto tema určitě nebylo založeno. Cílem bylo něco rozhodnějšího-globálního! A řekněme si na rovinu, že na to nemáme. Jsme odsouzeni čekat co přijde v budoucnu.A budeme-li postupovat tak jako nyní mám takový pocit, že to nám nepřinese nic. Nejsme ta pravá zájmová skupina.
Širší souvislosti
Tohle je vazne pristup... Nezmeni se vsechno, tak se nema cenu ani snazit, kdyz se zmeni jen neco, tak se to nepocita atd...
Takle mohu argumentovat treba tak, ze nema smysl chytat ridice, co nedodrzuji predpisy, protoze se stejne neda zabranit vsem prestupkum. Podle mne je dobra jakakoliv snaha i zmena k lepsimu. Ale v tom se evidentne neshodneme.
Takle mohu argumentovat treba tak, ze nema smysl chytat ridice, co nedodrzuji predpisy, protoze se stejne neda zabranit vsem prestupkum. Podle mne je dobra jakakoliv snaha i zmena k lepsimu. Ale v tom se evidentne neshodneme.
Jsem zacatecnik, ale lecim se 

- Alien_MasterMynd
Širší souvislosti
Ale on nerika, ze nema cenu se snazit, ale ze je treba diametralne zmenit pristup...
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com