Merkur 2008
Merkur 2008
Dnes 5:50-6:05 SEČ opět Merkur ozdobou ranní oblohy. Zkoušel jsem zahlédnout (triedříkem) Spiku, se kterou byl včera v konjunkci, ale nepodařilo se, Merkur měl -0,9 a Spika +0,98, tedy rozdíl skoro dvě magnitudy...
zdar
Petr
zdar
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Merkur 2008
tak podobny napad jsem dneska rano (spis vcera pred spanim) mel taky, ale dopadlo to tak, ze spanek vyhral nad touhou neco videt. Kdyz ja byl vcera na treninku a to jsem pak uplne vycerpany...
BTW Merkur je dalsi objekt, co nemam ve sbirce
BTW Merkur je dalsi objekt, co nemam ve sbirce
Merkur 2008
Snímek z databáze ALPO

Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Merkur 2008
Pro Konihlav,
to musíš z tréninku pěkně domů a ne do hospody ;D. Já byl včera taky zase trochu potrénovat a pak jsem si dal 3 nealko Radegasty a domů (musím bohužel autem). Už v 0,30 jsem byl v posteli
.
Pro SKLP,
koukal jsem ještě na další planety Johna Bodreaua a supr. Koukal jsem jak má třeba vyfocený Mars při 16" kotoučku (bezvadné). No ten Merkur bezchybný, já když ho cvaknul, byl jsem rád, že tam je vůbec vidět fáze:
to musíš z tréninku pěkně domů a ne do hospody ;D. Já byl včera taky zase trochu potrénovat a pak jsem si dal 3 nealko Radegasty a domů (musím bohužel autem). Už v 0,30 jsem byl v posteli
Pro SKLP,
koukal jsem ještě na další planety Johna Bodreaua a supr. Koukal jsem jak má třeba vyfocený Mars při 16" kotoučku (bezvadné). No ten Merkur bezchybný, já když ho cvaknul, byl jsem rád, že tam je vůbec vidět fáze:
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Merkur 2008
jo a do hospody nechodim (pokud to neni vylozene nekuracka, kterych je poskrovnu) a pivar nejsem to jen tak pro poradek ;D
- Alien_MasterMynd
Merkur 2008
Konihlav napsal:
jo a do hospody nechodim (pokud to neni vylozene nekuracka, kterych je poskrovnu) a pivar nejsem to jen tak pro poradek ;D
A ja si myslel, ze jsem sam
A ja si myslel, ze jsem sam
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Merkur 2008
Pro Konihlav,
se omlouvám
, samozřejmě je to legrace, no my bývalí basketbalisti a volejbalisti, máme už tu hospodu po tréninku za těch 30let zkrátka nějak zažitou
. Je to hodně OT ve vlákně Merkur, ale jen pro vysvětlenou
.
se omlouvám
Merkur 2008
to hamr: tvoje fotka je moc pěkná!! Mě se nikdy Merkur nepodařil vyfotit ... vždy byl špatný seeing ;D
Kdy jsi fotil? Ve dne?
Kdy jsi fotil? Ve dne?
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Merkur 2008
Pro SKLP,
ano bylo to ve dne za modré oblohy, tady je to hodně ztmaveno. Bylo to přes Dobson 250 a povedly se jakž takž 2 fotky z asi 50ti a je to někdy z května.
ano bylo to ve dne za modré oblohy, tady je to hodně ztmaveno. Bylo to přes Dobson 250 a povedly se jakž takž 2 fotky z asi 50ti a je to někdy z května.
Merkur 2008
Ahoj...mám problém s nalezením merkuru na obloze...už delší dobu každý večer když je jasná obloha pozoruji z balkónu na sídlišti Venuši, Saturn, Mars...ale Merkura nemůžu zaboha najít...
Pozoruji triedrem 10x50, vždy mrknu do stelária na jejich polohu a souřadnice a podle nich mám ty první tři planety nalezené skoro ihned...
Je s tím Merkurem nějaký problém? Je fakt, že mám západním směrem Ostravu se silným smogem z hutí...že by nebyl zkrz to svinstvo vidět? Nebo budu muset někam na kopec? Jasný by měl být dost- 2,0mag...tak fakt už nevím...
Pozoruji triedrem 10x50, vždy mrknu do stelária na jejich polohu a souřadnice a podle nich mám ty první tři planety nalezené skoro ihned...
Je s tím Merkurem nějaký problém? Je fakt, že mám západním směrem Ostravu se silným smogem z hutí...že by nebyl zkrz to svinstvo vidět? Nebo budu muset někam na kopec? Jasný by měl být dost- 2,0mag...tak fakt už nevím...
Dobson SW 200/1200, setové 25 mm a 10 mm, 7 mm SW Planetary, Triedr 10x50, refraktor 50/540 Zeiss
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Merkur 2008
Merkur je dobře k nalezení, jen pokud je nad ekliptikou a zrovna je i rel. jasný, např. 0 až -1mag. Potom je vidět okem, pro triedr, pokud vím kam najet bych si za dobré výšky nad obzorem dokázal představit i těch 1 mag..
V současné chvíli je ale pod ekliptikou a tedy ani v největší elongaci nebyl moc vysoko nad obzorem po západu Slunce. Navíc ekliptika má malý sklon k obzoru v létě..
Prostě v srpnu je Merkur pro nás prakticky nepozorovatelný po západu Slunce a v červenci to nebylo o mnoho lepší, kdy měl těch -0,5 mag kolem poloviny měsíce a byl viditelnžý nízko nad obzorem.
Počkej tedy na jeho nejbližší ranní viditelnost, kdy bude mít výhodnou elongaci - tedy už kolem poloviny až konce září a nebo nejbližší večerní v roce 2011 (březen).
V současné chvíli je ale pod ekliptikou a tedy ani v největší elongaci nebyl moc vysoko nad obzorem po západu Slunce. Navíc ekliptika má malý sklon k obzoru v létě..
Prostě v srpnu je Merkur pro nás prakticky nepozorovatelný po západu Slunce a v červenci to nebylo o mnoho lepší, kdy měl těch -0,5 mag kolem poloviny měsíce a byl viditelnžý nízko nad obzorem.
Počkej tedy na jeho nejbližší ranní viditelnost, kdy bude mít výhodnou elongaci - tedy už kolem poloviny až konce září a nebo nejbližší večerní v roce 2011 (březen).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Andrej
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Merkur 2008
No ja ti neviem ale podľa mňa je príliš blízko Slnka. A v najbližšej dobe to bude len a len horšie. Najbližšia elongácia bude 19. septembra a bude to konkrétne západná, takže možno budeš mať možnosť ho nájsť na východe tesne pred východom Slnka 
edit: MaG ma predbehol :)
edit: MaG ma predbehol :)
Merkur 2008
Jasan, už to chápu jak to s ním je...díky!
Dobson SW 200/1200, setové 25 mm a 10 mm, 7 mm SW Planetary, Triedr 10x50, refraktor 50/540 Zeiss