Rotace pole při astrofoto...

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
ogami
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ogami »

MMys: taky jsem si to myslel, ale posledni snimek M45 me utvrdil v tom co rika jirka.P.

todle je jeden roh z 600s expozice. nahore v prispevku je 360s a ten nejlepsi testovaci je 300s.

Vabra: dalekohledy mam napevno pres tu klasickou kupovanou listu, zadne pointacni kruhy ani pozicioner. pri foceni toho testovaciho snimku m31 jsem mel jadro galxie viditelne i v phd, takze pointer by mel mirit +- do stredu pole.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
jirka.P
Věk: 53

Příspěvek od jirka.P »

Mag:No to by mě taky stačilo.Jak daleko od středu zaostřuješ?
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Víceméně zaostřuju skoro na rohy, protože jsem zjistil, že střed tím netrpí, ale jdu na to dost laicky, baj vočko, žádná FWHM a podobný vymoženosti.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Problém je v tom, že rovnač od Vixenu byl takřka ideální pro ED 80. A to zdaleka neplatilo o rovnačích WO, které v testech nevypadají vůbec dobře ve spojení s tímhle dalekohledem. .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vabra

Příspěvek od Vabra »

To ED od Celestronu kreslí taky solidně. S reduktorem Vixen 0,67x to vypadá po 4 minutách nějak takhle.Vedet ze s tim vixenem to na APS kresli takhle, tak mozna rozmyslim ten uprgrade na FLT98 a ty ostrouhas. Ta kresba je u vysledne svetelnosti 1:5 opravdu velmi akceptovatelna.
Pavel Vabrousek
jirka.P

Příspěvek od jirka.P »

Milan:Aha,dík za informace.No co už.Budu to zkoušet zaostřit,snad se do jara ještě hvězdy ukážou.Moc se mi líbí fotky od Bíby,tak jsem si myslel,že je to ideální reduktor/rovnač i když verze III.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Z těch snímků co jsem viděl a co jsi poslal, téměř na 100% vylučuji stáčení. To vypadá jinak. Zkus to zaostřit na rohy (podle optimálníího vzhledu, bez Baht. masky), vznikne ti v optimálním případě takový symetrický menší čtvereček, kulaté to nebude asi nikdy. Střed nějak vyjde, o trošku větší než v ideálním zaostření. Prostě to bude kompromis (lepší kraje na úkor středu). Ale jinak je to spíš na použití jiného rovnače/reduktoru.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
astar
Věk: 69

Příspěvek od astar »

Proč stále mluvíte o stáčení pole ?  Při tak krátké expozici,několika minut  a na takový výsledek, by muselo mít ustaveni odchylku od pólu několik stupňů ( záleží na deklinaci)  . Jak už jsem psal ve svém prvním příspěvku, projevuje se tam astigmatizmus a sklenutí pole,  díky nevhodnosti toho korektoru  .Proto jsem doporučil udělat expozice pro různé zaostření a pak posoudit co je přijatelné nebo s čím bude ogami spokojen. Totéž vlastně navrhuje i Martin.  
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
ogami
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ogami »

chci podekovat vsem za rady a nasmerovani tim spravnym smerem ... o staceni pole samozdrejme neslo, jak mi velmi rychle doslo po par odpovedich na muj puvodni dotaz. problem byl v ostreni ... udelal jsem, co doporucil MMys, ostril jsem na hvezdu v rohu pres maxima bez masky. kresba s timto rovnacem ani tak neni idealni, ale me to ke stesti momentalne staci ;)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Odpovědět