Digitálne foťaky v astrofotografii.

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
zdenek
Věk: 56

Příspěvek od zdenek »

peta napsal:
jen bych chtel dodat ze fotim bez problemu projekci za okularem i s autofokusem (staricky DF olympus C2000). Samozřejmě že to lze, při jasnějších objektech postačuje pouhé uzamčení nastavení při polostisku spouště (což dělá většina slušných fotoaparátů), popř. záleží i dost na logice, jakou při ostření daný fotoaparát volí. Některé fotoaparáty (hlavně těch méně značkových výrobců, což Olympus určitě není   ) s tím ale mají opravdu problém - odzkoušeno např. s BenQ.
Zdenek.
zdenek

Příspěvek od zdenek »

peta napsal:
canon A60 jsem nevidel, jak se tam ostri manualne - pouze kontrolou na displeji, to mne prijde dost nepresne... Ideální to opravdu není. Pro hrubé ostření displej postačuje, občas postačí pro doostření i  maska na vstupu dalekohledu, pro jemné to zpravidla ale chce 2-3 kontrolní expozice (ještě, že je výsledek hned vidět  :) ). Po nastavení to pak lze už zpravidla bez problémů používat až do další výměny okuláru.
(Inu zrcadlovka to není, ale jinak plný manuál, takže celkem použitelný).

Zdenek.
Antares

Příspěvek od Antares »

Ano, fotil jsem v afokální konfiguraci a výraz "širší oční reliéf" je opravdu pěkná blbina ::). Ostření atofokusem jsem nezkoušel, měl jsem vždy nastavené manuální ostření a zaostřeno na nekonečno (tedy aspoň stupnice na displeji to ukazovala). Jinak C750 má i plně manuální režim, kdy mohu libovolně a nezávisle na sobě měnit nastavení clony a expoziční doby, což se určitě hodí.
Jěště mě napadá jedna věc, jak ovlivní obraz vysunutí, nebo zasunutí zoomu, tedy změna ohniskové vzdálenosti objektivu? Je lepší nechat ji co nejmenší?? Rád bych vyfotil zatmění Měsíce, tak doufám, zě ještě stihnu vychytat všechny problémy. :book:
MP

Příspěvek od MP »

Ad autofocus - take to obcas delam, ale jde to jen u jasnych objektu ( Slunce, Mesic, Jupiter, Mars v opozici ... ) a ne vzdy se to povede. Lepsi je fotoaparat zaostreny na nekonecno a ostrit okularovym vytahem.

Ad manualni ostreni - s uspechem pouzivam digitalni zoom ( ne na foceni, jenom na zaostrovani ) - zvetsim stred obrazku 4x, zaostrim podle displeje a bez dotyku s fotoaparatem ( dalkovym ovladanim, abych s tim nehnul ) zase digitalni zoom vypnu.

Ad nastaveni zoomu - delsi ohniskova vzdalenost samozrejme znamena mensi vinetaci ( pri mensim uhlu zaberu objektivu staci mensi prumer vystupni pupily okularu ). Takze casteji pouzivam delsi okular a delsi zoom. Zalezi ale samozrejme na tom, co fotis a take na kvalite zobrazeni zoomu pri ruznych ohniskovych vzdalenostech.

Ad zdenek - "použij menší ohniskové vzdálenosti okulárů (dostaneš větší průměr výstupní pupily a je i dále)" - neni to preklep ? Podle mne to chce spis delsi ohnisko okularu ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
JZ

Příspěvek od JZ »

Pro - zdenek
Koupil jsem Canon A70 což je vlastně stejný foťák jako tvůj A60. Jakým způsobem jej upevňuješ na dalekohled. Co jsem zjišťoval tak lze použít canon redukci bajonet - závit a ze stavebnice T2 (Supra) postavit uchycení, ale to vychází cena všeho tak na 3500. Šel jsi touto cestou, nebo máš nějaký jiný fígl.
Díky
zdenek

Příspěvek od zdenek »

MP napsal: "použij menší ohniskové vzdálenosti okulárů (dostaneš větší průměr výstupní pupily a je i dále)" - neni to preklep ?
Auu to bolí (inu tak to dopadá, když myslím na X věcí a nepřečtu si to po sobě). Samozřejmě je to překlep. Správně mělo být " ... delší ohniskové vzdálenosti okulárů...". Hned to opravím i v původním textu. Díky za upozornění.

Jinak foto dělám velmi podobně - fotoaparát na nekonečno a doostřit dle displeje okulárovým výtahem. Digitální Zoom používám rovněž jen na doostření, obvykle ale se už zmíněným 2-3 kontrolním expozicím nevyhnu. Nejvíce se osvědčily okuláry s f´ nad cca 20mm. Opt. Zoom mám proto  obvykle vysunutý (tj. větší ohnisková vzdálenost).  

Zdenek.
zdenek

Příspěvek od zdenek »

JZ napsal: Šel jsi touto cestou, nebo máš nějaký jiný fígl.
Odpověď zní fígl. Na okulárový výtah mám udělanou kruhovou objímku se stavitelným třmenem, na který uchycuji  fotoaparát pomocí stativového šroubu (tj. jako na klasický stativ). Uchycení umožňuje nastavení kolmona  i podél opt. osy. Díky různé délce třmenu pak mohu fotoaparát umístit ve vzdálenosti od 0 až cca po 40cm za okulár. Mezi objektiv fotoaparátu a okulár při větších vzdálenostech umisťuji "rukáv" (tj. látkový tubusek pro odstínění parazitního světla).
Výhoda je na snadě - je to univerzální prakticky pro všechny fotoaparáty, které mají závit na stativový šroub (občas tak používám i starého dobrého Zenita).
Celé mne to vyšlo tak na 100 Kč.

Zdenek.
JZ

Příspěvek od JZ »

Tak toto řešení mě taky napadlo a jak měříš souosost? Fotíš i více fotek a potom je skládáš? Jaký používáš program?
Díky.
zdenek

Příspěvek od zdenek »

Se souosostí není problém. Prostě dalekohled hledáčkem zaměřím do středu na nějaký vzdálený objekt a fotoaparát nastavím tak, aby byl rovněž cca ve středu snímku. Rychlé, jednoduché a dostatečně přesné.
Jinak opravdu skládání obrázků opravdu používám. Při délkách  max. expozice u digitálů nic jiného ani nezbývá. Při rozumném skládání lze dosáhnout s rozumnou kvalitou expozice řádově v minutách (víc jak 10 jsem ani nezkoušel), což stačí ještě na pár jasnějších deep sky objektů. Hlavní pole působnosti je ale pro focení Měsíce a planet.Pro skládání používám vlastní skript napsaný v Matlabu s ImageToolboxem. Pro skládání jsou ale vhodné i jiné programy - experimentoval jsem např. s PictureWindow (trošku pracné, ale výsledky slušné), popř. Registax a Registar.Ten druhý jmenovaný je z nich asi nejlepší. Bohužel je volně ke stažení jen jako trial verze.
Zdenek
vla

Příspěvek od vla »

zdenek napsal: Se souosostí není problém. Prostě dalekohled hledáčkem zaměřím do středu na nějaký vzdálený objekt a fotoaparát nastavím tak, aby byl rovněž cca ve středu snímku. Rychlé, jednoduché a dostatečně přesné.
Jinak opravdu skládání obrázků opravdu používám. Při délkách  max. expozice u digitálů nic jiného ani nezbývá. Při rozumném skládání lze dosáhnout s rozumnou kvalitou expozice řádově v minutách (víc jak 10 jsem ani nezkoušel), což stačí ještě na pár jasnějších deep sky objektů. Hlavní pole působnosti je ale pro focení Měsíce a planet.Pro skládání používám vlastní skript napsaný v Matlabu s ImageToolboxem. Pro skládání jsou ale vhodné i jiné programy - experimentoval jsem např. s PictureWindow (trošku pracné, ale výsledky slušné), popř. Registax a Registar.Ten druhý jmenovaný je z nich asi nejlepší. Bohužel je volně ke stažení jen jako trial verze.
ZdenekTrochu jsem zmaten , didit,foťákem expozice 10 mimut nebo vteřin? Díky Vla.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MP

Příspěvek od MP »

vla napsal:
Trochu jsem zmaten , didit,foťákem expozice 10 mimut nebo vteřin?Minut. Muj kompakt umi 1minutove expozice a sum jeste neni tak strasny. Kdyz slozim 10 obrazku, sum klesne, podexponovane casti se zesili a rozliseni se zlepsi - odpovida to 10minutove expozici ( i kdyz kvalita se asi nevyrovna 10min. expozici na film )
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
zdenek

Příspěvek od zdenek »

Skutečně minut, byť poskládané z kratších expozicí.
Výsledný obrázek pak je opravdu blízký 10´ expozici. Chce to pak jen vhodně kombinovat průměrování a sčítání.
Na testování maximální smysluplné expozice čekám na zimu a nějaký slušný mrazík, abych vyzkoušel digitál i za chladnějšího počasí (kdy by měl být šum podstatně nižší).
Zdenek.
vla

Příspěvek od vla »

zdenek napsal: Skutečně minut, byť poskládané z kratších expozicí.
Výsledný obrázek pak je opravdu blízký 10´ expozici. Chce to pak jen vhodně kombinovat průměrování a sčítání.
Na testování maximální smysluplné expozice čekám na zimu a nějaký slušný mrazík, abych vyzkoušel digitál i za chladnějšího počasí (kdy by měl být šum podstatně nižší).
Zdenek.Myslíš, že při slušném mrazíku bude digitál fungovat? Většinou se doporučuje držet ho v teple , rychle vyfotit a do tepla vrátit. To jsem teda opravdu zvědavej.
mig2000

Příspěvek od mig2000 »

To by aj mňa zaujímalo, či náhodou ten nejaký "slušný mrazík" nemôže spôsobiť napr. zamrznutie displeja a tým poškodenie foťáku. :banghead:
vla

Příspěvek od vla »

Ještě doplním právě tento problém překvapil p. Neffa,/ digineff. cz/ který každému doporučuje držet foťák v teple a sám na to zapomenul a foťák se mu při asi -10 stupních totálně zbláznil, pomohlo až ohřátí.
Odpovědět