triedr nebo dalekohled?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Myzer

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Myzer »

Niekde som raz čítal, že nejakí ľudia boli presvedčení že S.A. videli dokonca voľným okom. Mne sa ju s tým 7x50 tiež nepodarilo vidieť.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
T.o.m

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od T.o.m »

Takže to bylo 7x50 made in USSR. Hned jsem se doma mrnkul na fotky a i při pozorování jsem si ověřoval dle mapky polohu pár hvězd a souhlasilo to zcela přesně :nod:
Tom :hi:
Myzer

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Myzer »

7x50? Mohol by si popísať zhruba ako v tom triédri vyzerala?
Tak to budem musieť ešte skúsiť hlavne keď teraz prechádza cez zenit.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Psion »

T.o.m napsal: Takže to bylo 7x50 made in USSR. Hned jsem se doma mrnkul na fotky a i při pozorování jsem si ověřoval dle mapky polohu pár hvězd a souhlasilo to zcela přesně :nod:
Já tomu věřím. Může to být soubor vyjímečných podmínek, dalekohled se speciálními vrstvami na optice a vyjímečně čistá atmosféra. Tak se může i stát že za 20 minut v tom místě již nic nenajdete. Já jsem našel řasovku v Labuti 200mm dalekohledem při zvětšení 48x a pak když jsem nasadil UHC filtr, byla skutečně tam. Pravda je, že v UHC to bylo o něčem jiném.
T.o.m

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od T.o.m »

Viditelná byla hlavně díky mexickému zálivu - opačná strana se ztrácela v Mléčné dráze. Záliv byl slabý přechod světlejšího "fleku" na tmavší pozadí, nic bijícího do očí. Je tam spoustu hvězd a Mléčná dráha v tom místě hvězdné pozadí dost "zesvětluje", takže chvílema při nějakém větším zvětšení je těžké se zorientovat. Ale při těch 7x je snadný si najít Deneb a pak už hledat. Pomohly mi při orientaci dvě jasné hvězdy mezi S.a. a Pelikánem - teď nevím jaké, nemám nic po ruce, ale, na fotogalerii u MMyse jsou to ty dvě napravo od středu fotky.
Přeju hodně zdaru při hledání - nejlepší je zajet někam pryč od města- pak se obloha rozzáří hvězdama a ne městem :nod: ;)
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Psion »

Tak nad Prahou nemáš někdy šanci vidět okem ani 4mv :-)
Jinak to co popisuješ, úplně stejně popisují i v knize Night Sky Observer a to pro dalekohled 10x50 v ideálních podmínkách - takže je to potvrzeno ;D
Luky

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Luky »

Tak to je výzva pro mně. 8)
Někdy v létě zajdu na Radhošť nebo nějakou jinou blízkou horu a jdu pozorovat Severní Ameriku triedrem 10x50 :)
Paaja

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Paaja »

Zdravím. Hodlám nahradit dosavadní dokřápaný triedr 12x40 (Tento, Made in USSR) něčím novým a připojitelným k fotostativu (je docela masívní). Uvažuju o 10x15 od Olympusu (DPS) nebo od Minolty (Clasic II), oba za 2500,- (Interfoto Pardubice). Podle webu výrobců mají optické parametry naprosto identické, liší se jen vzhledem (Olympus má větší výstupní čočky a hlubší očnice). Který z nich pořídit? Že by Olympus? Rád bych koupil nejpozději v pátek (snad bude o víkendu něco vidět).
Dík za případné rady :hi:.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Luky

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Luky »

10x15?
To je docela malý dalekohled. ;D

No ale předpokládám, žes chtěl napsat 10x50 ;)
Já bych bral asi spíš tu minoltu. Vím, že si ji hodně lidí kupuje a chválí si její kvalitu

Ale nechám to na tobě, po kterém sáhneš ;)
Paaja

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Paaja »

A to sem to po sobě ještě kontroloval :P. Jasně 10x50. Asi si při koupi hodim korunou ;D.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
vla

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od vla »

Na jaře jsem byl pověřen od známých koupit nějaký turistický triedr, oběhal jsem celou Prahu, koukal se vším co bylo na trhu a nakonec vybral Nikon 10x50, měl perfektní detailní kresbu i velmi jasný obraz, cena asi 4000 kč. Cena byly omezena na 5000 kč.Vla
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Paaja

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Paaja »

Poridil jsem ten od Minolty. O vikendu jsem ho zkousel, ale na jasne obloze jsem videl tak akorat M13, M31, Plejady a par objektu nad Stirem (kousek od lampy poulicniho osvetleni). Pristi vikend by mel byt lepsi :D.
P.S. A moc me nenadchlo, ze je na tom Minolta s optikou jen o malo lip nez ten omlaceny sovet.
Odpovědět