triedr nebo dalekohled?
triedr nebo dalekohled?
Niekde som raz čítal, že nejakí ľudia boli presvedčení že S.A. videli dokonca voľným okom. Mne sa ju s tým 7x50 tiež nepodarilo vidieť.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
triedr nebo dalekohled?
Takže to bylo 7x50 made in USSR. Hned jsem se doma mrnkul na fotky a i při pozorování jsem si ověřoval dle mapky polohu pár hvězd a souhlasilo to zcela přesně :nod:
Tom :hi:
Tomáš&&http://www.astronom.wz.cz
triedr nebo dalekohled?
7x50? Mohol by si popísať zhruba ako v tom triédri vyzerala?
Tak to budem musieť ešte skúsiť hlavne keď teraz prechádza cez zenit.
Tak to budem musieť ešte skúsiť hlavne keď teraz prechádza cez zenit.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
triedr nebo dalekohled?
T.o.m napsal: Takže to bylo 7x50 made in USSR. Hned jsem se doma mrnkul na fotky a i při pozorování jsem si ověřoval dle mapky polohu pár hvězd a souhlasilo to zcela přesně :nod:
Já tomu věřím. Může to být soubor vyjímečných podmínek, dalekohled se speciálními vrstvami na optice a vyjímečně čistá atmosféra. Tak se může i stát že za 20 minut v tom místě již nic nenajdete. Já jsem našel řasovku v Labuti 200mm dalekohledem při zvětšení 48x a pak když jsem nasadil UHC filtr, byla skutečně tam. Pravda je, že v UHC to bylo o něčem jiném.
Já tomu věřím. Může to být soubor vyjímečných podmínek, dalekohled se speciálními vrstvami na optice a vyjímečně čistá atmosféra. Tak se může i stát že za 20 minut v tom místě již nic nenajdete. Já jsem našel řasovku v Labuti 200mm dalekohledem při zvětšení 48x a pak když jsem nasadil UHC filtr, byla skutečně tam. Pravda je, že v UHC to bylo o něčem jiném.
triedr nebo dalekohled?
Viditelná byla hlavně díky mexickému zálivu - opačná strana se ztrácela v Mléčné dráze. Záliv byl slabý přechod světlejšího "fleku" na tmavší pozadí, nic bijícího do očí. Je tam spoustu hvězd a Mléčná dráha v tom místě hvězdné pozadí dost "zesvětluje", takže chvílema při nějakém větším zvětšení je těžké se zorientovat. Ale při těch 7x je snadný si najít Deneb a pak už hledat. Pomohly mi při orientaci dvě jasné hvězdy mezi S.a. a Pelikánem - teď nevím jaké, nemám nic po ruce, ale, na fotogalerii u MMyse jsou to ty dvě napravo od středu fotky.
Přeju hodně zdaru při hledání - nejlepší je zajet někam pryč od města- pak se obloha rozzáří hvězdama a ne městem :nod:
Přeju hodně zdaru při hledání - nejlepší je zajet někam pryč od města- pak se obloha rozzáří hvězdama a ne městem :nod:

Tomáš&&http://www.astronom.wz.cz
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
triedr nebo dalekohled?
Tak nad Prahou nemáš někdy šanci vidět okem ani 4mv 
Jinak to co popisuješ, úplně stejně popisují i v knize Night Sky Observer a to pro dalekohled 10x50 v ideálních podmínkách - takže je to potvrzeno ;D

Jinak to co popisuješ, úplně stejně popisují i v knize Night Sky Observer a to pro dalekohled 10x50 v ideálních podmínkách - takže je to potvrzeno ;D
triedr nebo dalekohled?
Tak to je výzva pro mně. 8)
Někdy v létě zajdu na Radhošť nebo nějakou jinou blízkou horu a jdu pozorovat Severní Ameriku triedrem 10x50
Někdy v létě zajdu na Radhošť nebo nějakou jinou blízkou horu a jdu pozorovat Severní Ameriku triedrem 10x50

triedr nebo dalekohled?
Zdravím. Hodlám nahradit dosavadní dokřápaný triedr 12x40 (Tento, Made in USSR) něčím novým a připojitelným k fotostativu (je docela masívní). Uvažuju o 10x15 od Olympusu (DPS) nebo od Minolty (Clasic II), oba za 2500,- (Interfoto Pardubice). Podle webu výrobců mají optické parametry naprosto identické, liší se jen vzhledem (Olympus má větší výstupní čočky a hlubší očnice). Který z nich pořídit? Že by Olympus? Rád bych koupil nejpozději v pátek (snad bude o víkendu něco vidět).
Dík za případné rady :hi:.
Dík za případné rady :hi:.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
triedr nebo dalekohled?
10x15?
To je docela malý dalekohled. ;D
No ale předpokládám, žes chtěl napsat 10x50
Já bych bral asi spíš tu minoltu. Vím, že si ji hodně lidí kupuje a chválí si její kvalitu
Ale nechám to na tobě, po kterém sáhneš
To je docela malý dalekohled. ;D
No ale předpokládám, žes chtěl napsat 10x50

Já bych bral asi spíš tu minoltu. Vím, že si ji hodně lidí kupuje a chválí si její kvalitu
Ale nechám to na tobě, po kterém sáhneš

triedr nebo dalekohled?
A to sem to po sobě ještě kontroloval
. Jasně 10x50. Asi si při koupi hodim korunou ;D.

Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
triedr nebo dalekohled?
Na jaře jsem byl pověřen od známých koupit nějaký turistický triedr, oběhal jsem celou Prahu, koukal se vším co bylo na trhu a nakonec vybral Nikon 10x50, měl perfektní detailní kresbu i velmi jasný obraz, cena asi 4000 kč. Cena byly omezena na 5000 kč.Vla
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
triedr nebo dalekohled?
Poridil jsem ten od Minolty. O vikendu jsem ho zkousel, ale na jasne obloze jsem videl tak akorat M13, M31, Plejady a par objektu nad Stirem (kousek od lampy poulicniho osvetleni). Pristi vikend by mel byt lepsi
.
P.S. A moc me nenadchlo, ze je na tom Minolta s optikou jen o malo lip nez ten omlaceny sovet.

P.S. A moc me nenadchlo, ze je na tom Minolta s optikou jen o malo lip nez ten omlaceny sovet.