Z toho důvodu, že v dalekohledu s velkým zorným polem a na tmavé obloze je jeho okolí naprostá bomba, spousta barevných hvězd, jedna hvězdokupa vedle druhé a kousek odsud leží i můj nejoblíbenější asterismus kembleho kaskáda.
Aka je vasa najoblubenejsia hviezda a preco?
Mifrak - alfa persea
Z toho důvodu, že v dalekohledu s velkým zorným polem a na tmavé obloze je jeho okolí naprostá bomba, spousta barevných hvězd, jedna hvězdokupa vedle druhé a kousek odsud leží i můj nejoblíbenější asterismus kembleho kaskáda.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
- Honza Ebr (honza42)
Těžko říct, která je oblíbená, ale za poslední dva týdny jsem se naučil nenávidět Sírius, nebot nám po nasazení nových bezpečnostních mechanismů proti přilšnému oslnění fotonásobičů přerušuje práci detektoru 
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Mifrak - alfa persea
:DHonzo,nebude to Mirfak?
Jinak pro mne to bude Slunce.Má nejen tu fajnovou vlastnost,že dává světlo a teplo,ale taky nedělá večer problémy a zapadne. ;D
:DHonzo,nebude to Mirfak?
Jinak pro mne to bude Slunce.Má nejen tu fajnovou vlastnost,že dává světlo a teplo,ale taky nedělá večer problémy a zapadne. ;D
Člověk a život na planetě Zemi je přímo vázán na Slunce a jeho činnost.
Až bude znám život i na jiné vzdálené planetě, tak bude tato hvězda též pro širokou veřejnost známou hvězdou...
Habl
Až bude znám život i na jiné vzdálené planetě, tak bude tato hvězda též pro širokou veřejnost známou hvězdou...
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Možná jsem mohl blíže specifikovat - a vyhnout se tak nejednoznačnosti - že mi jde zejména o názory na hvězdy mimo Slunce či dvoj a vícenásobné vizuální systémy - zkrátka hvězda, na kterou rádi v noci zaměříte dalekohled a pokocháte se její září - ale nechme diskusi běžet.
Re: Jaká je Vaše oblíbená hvězda?
Pokud se chci pokochat, tak nikdy neodolám Albireu nebo 35 Com. 8-)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Re: Jaká je Vaše oblíbená hvězda?
Jupiter ty p..čo..
/Ale to jen reprodukuju../ :-[ ;D
Jako pro někoho to co svítí na obloze jsou hvězdy a přes to jede vlak!! ;D
/Ale to jen reprodukuju../ :-[ ;D
Jako pro někoho to co svítí na obloze jsou hvězdy a přes to jede vlak!! ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ano, takto položená otázka nemůže míti jen emotivní ospověď...
Když jsem byl o hodně mladší, tak mne taky udivovali zajímavosti z vesmíru, třeba i dvojhvězda Albireo... Ta motivace je zkrátka pro každého jiná...
Habl
Když jsem byl o hodně mladší, tak mne taky udivovali zajímavosti z vesmíru, třeba i dvojhvězda Albireo... Ta motivace je zkrátka pro každého jiná...
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
No já v dalekohledu sleduju hvězdy převážně jen jako referenční bod pro nastavení systému GOTO a pak když ustavuji driftovou metodou. 
Ale hrozně rád koukám na hvězdy neozbrojeným okem v kombinaci s ozbrojeným okem pomocí triedru.
Libí se mi Capella. Rád ji pozoruji jak se v létě každou noc prohání kolem horizontu a v zimě je naopak přímo nad hlavou.
Ale hrozně rád koukám na hvězdy neozbrojeným okem v kombinaci s ozbrojeným okem pomocí triedru.
Libí se mi Capella. Rád ji pozoruji jak se v létě každou noc prohání kolem horizontu a v zimě je naopak přímo nad hlavou.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
[ch949] v Lyře - když jsem si před mnoha lety k brejláku z papírové trubky udělal papírovotrubkový hledáček (vláknový kříž z vlastních vlasů), nevím proč jsem si v něm při projíždění oblohy našel právě ji a pak v "dalekohledu" s překvapením zjistil, že je to "dvojhvězda". Moje první objevená ... 
Jo a tenkrát skoro neexistovalo veřejné osvětlení, pánové, to byla obloha jak sviňa (by napsal stana
))
Jo a tenkrát skoro neexistovalo veřejné osvětlení, pánové, to byla obloha jak sviňa (by napsal stana
SW 150/750 na CG-4; okuláry 3,5; 5; 8; 13; 21; a 28 mm
- Bresser-maxi
Fomalhaut kedže večer je kusok nad horizontom , Vega a Polarka najlahšie na hladanie ale aj tak Jupiter sa neda prehliadnut
Polárka.
Je stále na svém místě. Seřídím si na ní hledáček, dá se rozostřit při velkém zvětšení - nikam neutíká. Podle její dvojhvězdy posoudím pozorovací podmínky.
Je stále na svém místě. Seřídím si na ní hledáček, dá se rozostřit při velkém zvětšení - nikam neutíká. Podle její dvojhvězdy posoudím pozorovací podmínky.
SW dobson 200/1200. Okuláry: 32mm, 25, 13 (Hyperion), 10, 8 (Hyperion), barlow 2x. Triedr: 7x50.
- Andrej
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Pre mňa je to Gama And (známa tiež ako Almaak). Moja prvá dvojhviezda, ktorú som pozoroval a nejak mi prirástla k srdcu. Na túto dvojhviezdu nedám dopustiť ::)
Lunt LS50THα/B600 | Sky-Watcher N150/750 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk
https://www.astroandy.sk
Ti, co hlasovali pro Slunce, mi to vzali z pusy. Ano, bez Slunce bychom zde nebyli. Tudíž nemohli hlasovat pro jiná "Slunce", případně jiné životy.
VY Canis[ch65279] Majoris,Eta Carinae, Betelgeuse
MAK127