Zákryt Venuše Měsícem 18. 6. 2007
Už delší dobu Astrofórum čtu (po téměř patnáctileté pauze se vracím k astronomii od nuly), ale teď se zkusím i něčím "pochlubit":
http://picasaweb.google.com/strangecase ... enuEMSCem/
Moje galerie ze včerejšího dne (včetně večera). K mizerné kvalitě fotek bych poznamenal jen to, že jsou focené stoletým kompaktem Nikon Coolpix 2000, přibastleným k Bresseru 10x50 (který byl zase pro změnu dost bídně uchycený na přenosném roztřeseném fotostativu) a ostření bylo nutné provádět ručně na mrňavém LCD displeji. Takže proto to vypadá tak, jak to vypadá...
http://picasaweb.google.com/strangecase ... enuEMSCem/
Moje galerie ze včerejšího dne (včetně večera). K mizerné kvalitě fotek bych poznamenal jen to, že jsou focené stoletým kompaktem Nikon Coolpix 2000, přibastleným k Bresseru 10x50 (který byl zase pro změnu dost bídně uchycený na přenosném roztřeseném fotostativu) a ostření bylo nutné provádět ručně na mrňavém LCD displeji. Takže proto to vypadá tak, jak to vypadá...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
MilAN napsal: Jeden snímek z Jablonce
větší na klik
a jedno VIDEO 5,8 MB z výstupuMilane opravdu zdařilý snímek i video. Je vidět, že v Jablonci ty dva pitomý mráčky nevadily, zatímco u mně přecházely přes Měsíc
Docela mně ale překvapil seeing na tvém videu. Ne že by se to nechvělo, ale tady v Kokoníně jsem koukal z balkónu a obraz byl mnohem klidnější, než vidím na tom videu. Krom toho před 20h byl excelentní - takový nepamatuju na to že byl ještě den.
větší na klik
a jedno VIDEO 5,8 MB z výstupuMilane opravdu zdařilý snímek i video. Je vidět, že v Jablonci ty dva pitomý mráčky nevadily, zatímco u mně přecházely přes Měsíc

Docela mně ale překvapil seeing na tvém videu. Ne že by se to nechvělo, ale tady v Kokoníně jsem koukal z balkónu a obraz byl mnohem klidnější, než vidím na tom videu. Krom toho před 20h byl excelentní - takový nepamatuju na to že byl ještě den.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
I já přidávám pár snímků. Vstup mě zhatil mráček, zato výstup už stál za to. Fotil jsem v Ratíškovicích pomocí LPI přes SC8" na LXD75, ale ten seeing byl u nás hrozný. Ze sekvence asi 50 snímků jdou vybrat tak max. 3 až 4, a to ještě s bídou.
Tady je snímek s upraveným barevným podáním v PSP těsně po výstupu
A tady v přirozených barvách o chvilku později
Pak jsem přehodil na montáži dalekohledy a SCT vyměnil za Lídlskop Skylux 70/700. Opět LPI v primárním ohnisku.
Tady je snímek s upraveným barevným podáním v PSP těsně po výstupu
A tady v přirozených barvách o chvilku později
Pak jsem přehodil na montáži dalekohledy a SCT vyměnil za Lídlskop Skylux 70/700. Opět LPI v primárním ohnisku.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
to : MaG : Pohled na video na monitoru odpovídá pohledu do dalekohledu při zvětšení tak 140x. A to ve dne a ve městě. Tobě přecházely mraky, mě zase ty kraje, které sice nejsou na snímku vidět, ale dělají tam hezkou paseku. Ale i tak ten seeing je max do 3", to bych řekl, že je v současné době ve dne dost dobré. Při západu se to samozřejmě po dešti vylepšilo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nevím, nakolik jste se kdo i byť okrajově věnoval zjištění okamžiku 2. a 3. kontaktu. ale zhledem k tomu, že jsem chtěl nafotit sekvenci, měl jsem ze 3 zdrojů spočítán 3. kontakt. Dost mě překvapil nesoulad se skutečností. Mohu určit ze snímků čas s přesností na 1 s, a např. oproti simulaci v CdC nastal 3. kontakt o 33s dříve, oproti výpočtu z diferencí z Hvězdářské ročenky např. o 26s dříve.. Máte nějaké podobné postřehy ?
lepší rada žádná než špatná
Spracoval som aj snímky z výstupu. Tu je prvá snímka Venuše mimo Mesiac, hneď ako som ju zbadal výjsť spoza mraku. Výstup bol teda opäť v oblakoch.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Milane,
mám CCD kamerou snímaný výstup asi po sekundě a půl, jenom při začátku výstupu tam byly trochu mraky, ale mám pocit, že to nějak prosvítá. I kdyby ne, je to snímané v pravidelných intervalech, a půjde ta poloha dointerpolovat zpátky a podívat se na čas odpovídajícího snímku. S přesností na jednotky sekund by to mělo jít. A musím taky zjistit, jak mi jde čas na notebooku nepřesně.
Zkusím to udělat, až se vrátím večer z práce.
mám CCD kamerou snímaný výstup asi po sekundě a půl, jenom při začátku výstupu tam byly trochu mraky, ale mám pocit, že to nějak prosvítá. I kdyby ne, je to snímané v pravidelných intervalech, a půjde ta poloha dointerpolovat zpátky a podívat se na čas odpovídajícího snímku. S přesností na jednotky sekund by to mělo jít. A musím taky zjistit, jak mi jde čas na notebooku nepřesně.
Zkusím to udělat, až se vrátím večer z práce.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Udělal jsem to ještě teď. Notebook měl připojení k internetu, a tak jeho čas sedí (teď jsem ho kontroloval podle budíku s DFC). Samozřejmě na snímcích s 3 kontaktem je jen deka. Poslední, kde venuše ještě není je ze 17:46:59 SELČ, a následující, kde už kousek kouká je ze 17:47:05.
Mezi tím jsou dva snímky, kde jsou jen mraky. Podle míry posunu Venuše mezi snímky T3 odhaduji tak na 17:47:02
časové údaje jsou brány z FITS hlavičky souborů, údaj exposure start, takže by to mělo sedět. Vlastní časy souborů jsou posunuté o dobu vyčítání kamery (asi sekunda a půl)
Každopádně určité informace Ti to dá. Pozorováno v HK, můžeš použít souřadnice Hradecké hvězdárny, jsem od ní asi 2km.
Mezi tím jsou dva snímky, kde jsou jen mraky. Podle míry posunu Venuše mezi snímky T3 odhaduji tak na 17:47:02
časové údaje jsou brány z FITS hlavičky souborů, údaj exposure start, takže by to mělo sedět. Vlastní časy souborů jsou posunuté o dobu vyčítání kamery (asi sekunda a půl)
Každopádně určité informace Ti to dá. Pozorováno v HK, můžeš použít souřadnice Hradecké hvězdárny, jsem od ní asi 2km.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN napsal: Nevím, nakolik jste se kdo i byť okrajově věnoval zjištění okamžiku 2. a 3. kontaktu. ale zhledem k tomu, že jsem chtěl nafotit sekvenci, měl jsem ze 3 zdrojů spočítán 3. kontakt. Dost mě překvapil nesoulad se skutečností. Mohu určit ze snímků čas s přesností na 1 s, a např. oproti simulaci v CdC nastal 3. kontakt o 33s dříve, oproti výpočtu z diferencí z Hvězdářské ročenky např. o 26s dříve.. Máte nějaké podobné postřehy ? Pro tvou polohu mi vychází začátek výstupu na 15:45:07 UT a střed kotoučku na 15:45:40 UT. Počítáno programem Occult.
mn
mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Před pozorováním jsem koukal na časy na Spaceweather.com (orientačně) a pak do CdC a Guide. Nakonec podle Guide, nastaveného na Liberec to nastalo asi o půl minuty až minutu pozdějc. Když sem dodatečně nastavil Guide na své pozor. stanoviště, vychází mi to vcelku dost přesně, odchylka nebude větší než půl minuty, ale přesné časy nemám. Zkusím se mrknout doma do Guide na ten MMys čas.
Martin Gembec, Astronomické události
MaG napsal: Před pozorováním jsem koukal na časy na Spaceweather.com (orientačně) a pak do CdC a Guide. Nakonec podle Guide, nastaveného na Liberec to nastalo asi o půl minuty až minutu pozdějc. Když sem dodatečně nastavil Guide na své pozor. stanoviště, vychází mi to vcelku dost přesně, odchylka nebude větší než půl minuty, ale přesné časy nemám. Zkusím se mrknout doma do Guide na ten MMys čas.V Guide8 mi vychází ten první čas pro MilANa na 15:45:18 UT, čili asi o 11 sekund později než dává Occult.
Přepočítal jsem to ještě jednou v Occultu a vychází mi to takhle :
MilAN 15:45:10
Hradec Králové 15:46:53
Takže rozdíl mezi Occultem a Guidem je 8 sekund a pokud tenhle rozdíl aplikuji také na HK, tak pro MMys vychází z Guide8 čas na 15:47:01 UT. To je ve velmi dobré shodě s tím, co MMys píše výše. Zdá se, že Guide8 nezklamal.
mn
Takže rozdíl mezi Occultem a Guidem je 8 sekund a pokud tenhle rozdíl aplikuji také na HK, tak pro MMys vychází z Guide8 čas na 15:47:01 UT. To je ve velmi dobré shodě s tím, co MMys píše výše. Zdá se, že Guide8 nezklamal.
mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
MilAN napsal: Nevím, nakolik jste se kdo i byť okrajově věnoval zjištění okamžiku 2. a 3. kontaktu. ale zhledem k tomu, že jsem chtěl nafotit sekvenci, měl jsem ze 3 zdrojů spočítán 3. kontakt. Dost mě překvapil nesoulad se skutečností. Mohu určit ze snímků čas s přesností na 1 s, a např. oproti simulaci v CdC nastal 3. kontakt o 33s dříve, oproti výpočtu z diferencí z Hvězdářské ročenky např. o 26s dříve.. Máte nějaké podobné postřehy ? Casy kontaktu jsem nemeřil, navic vystup mi prekazil mrak, ale pokud zminene programy nepocitaji s profilem Měsíce, tak je chyba okolo 30s bezna. Ve Hvezdarske rocence s profilem urcite pocitano neni. Doporucuji program Occult, ten s tim pocita a podle mych zkusenosti s pozorovanim zakrytu hvezd Mesicem se obvykle nelisil o vice nez 5s.
Milane, mas moc pekne fotky a super video. Ten seeing mi prijde celkem prumerny, v Plzni to bylo mozna jeste horsi. Muzes prosim napsat nejake udaje k pristrojovemu vybaveni, cim si poridil to video?
Diky Libor
Milane, mas moc pekne fotky a super video. Ten seeing mi prijde celkem prumerny, v Plzni to bylo mozna jeste horsi. Muzes prosim napsat nejake udaje k pristrojovemu vybaveni, cim si poridil to video?
Diky Libor
Ahoj na foru.
tak jsem konečně zpracoval snímky ze zákrytu a zde je animace.
Zde je větší verze: http://sweb.cz/virgo75/mes2.gif
Chtěl bych poděkovat ivanmskovi za skvělou úpravu mého nepovedeného giffu Ivane Díky pěkná práce.
tak jsem konečně zpracoval snímky ze zákrytu a zde je animace.

Zde je větší verze: http://sweb.cz/virgo75/mes2.gif
Chtěl bych poděkovat ivanmskovi za skvělou úpravu mého nepovedeného giffu Ivane Díky pěkná práce.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
janek950 napsal:
V Guide8 mi vychází ten první čas pro MilANa na 15:45:18 UT, čili asi o 11 sekund později než dává Occult.
mn
Posun východu Venuše o proti předpovědi jsem též zaregistroval.V Chocni byl první záblesk po 15:47 UT a chloupek.
Fotečky doplním až večer z domu.
V Guide8 mi vychází ten první čas pro MilANa na 15:45:18 UT, čili asi o 11 sekund později než dává Occult.
mn
Posun východu Venuše o proti předpovědi jsem též zaregistroval.V Chocni byl první záblesk po 15:47 UT a chloupek.
Fotečky doplním až večer z domu.

SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
MilAN napsal: Nevím, nakolik jste se kdo i byť okrajově věnoval zjištění okamžiku 2. a 3. kontaktu. ale zhledem k tomu, že jsem chtěl nafotit sekvenci, měl jsem ze 3 zdrojů spočítán 3. kontakt. Dost mě překvapil nesoulad se skutečností. Mohu určit ze snímků čas s přesností na 1 s, a např. oproti simulaci v CdC nastal 3. kontakt o 33s dříve, oproti výpočtu z diferencí z Hvězdářské ročenky např. o 26s dříve.. Máte nějaké podobné postřehy ?
Pro Jablonec (15°10´50°44´ mi SkyMap udává 3. kontakt na 17:45:06 SELČ.
Pro Rovensko jsem přesnost nekontroloval, nechtěl jsem přerušit ani na chvilku pozorování pohledem na hodinky.
Když tak napiš, zda čas ve SkyMapu souhlasí, považuji ho za velmi přesný program.
Pro Jablonec (15°10´50°44´ mi SkyMap udává 3. kontakt na 17:45:06 SELČ.
Pro Rovensko jsem přesnost nekontroloval, nechtěl jsem přerušit ani na chvilku pozorování pohledem na hodinky.
Když tak napiš, zda čas ve SkyMapu souhlasí, považuji ho za velmi přesný program.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....