Filtry pro pozorování Slunce

Sluneční dalekohledy, filtry, spektroheliografy a vše ostatní k pozorování naší nejbližší hvězdy
rodis951

Příspěvek od rodis951 »

Dakujem za rady. Vychaza mi z toho, ze pre vyrobu filtra pouzijem max. plochu folie A4. Pri pozorovani cez 10" dobson FT budem skusat rozne zatienenia. FT ma dva otvory, v jednom bude folia a v druhom budem zatienovat rozne priemery (dodany kryt ma mimoosi otvor 5 cm). Pri horsom seeingu pouzijem asi mensi priemer ...
Bude to asi podobne ako ked som porovnaval ref. 90/900 a dobson 10" cez slnecny den na pozemsky ciel. Obraz v refraktore menej vlnil, prechadzal mensim stlpom vzduchu ...
stana

Příspěvek od stana »

Je to paskvil, ale oproti jen mimoosé "díře" mi to dává subjektivně lepší obraz..
Mít fólii znovu, tak to prsknu na střed a co možná nejvíc využít toho formátu A4 či kolik to je..Jen ještě bacha na tu šprcku, co je na fólii, potřeba sundat obě..Jedna drží víc a ta druhá odpadne hned.. 8-)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Habl

Příspěvek od Habl »

Pro Stanu

Každý pes si chrání svůj ocas, ale už by jsem dávno vyměnil, ten tvůj jak nazýváš sluneční filtr "paskvil"

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
stana

Příspěvek od stana »

Není důvod něco měnit..Sem tu mimoosou díru zvětšil a filtr funguje líp.. Za koupi nové fólie mi to nestojí..Jen reaguju na ty "rady" o mimoosém otvoru mimo pavouka u Newtonů..Prostě se mi to neosvědčilo a je to můj názor..A basta-fidli..Však každý svýho štěstí strojvůdce ;)
Na 1000 % se vždy přesvědčím, zda karton pevně drží na tubusu, ostatní je jen soft.. :D
Už sem jednu pecku do voka dostal, se starým 160 mm Newtonem, když mi u oka prdlo svářecí sklo.. :-/
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Lukemon
Věk: 46

Příspěvek od Lukemon »

Taky mám mimoosou díru na háku, 17cm průměr je dostačující i se sekundárem, stejně zv. cca nad 100x je nepoužitelný za dne.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
stana

Příspěvek od stana »

Tak tak, pane kolego!
Jinak pro ty "zbavovače se setových okulárů/plossly 10 a 25 mm bych doporučil si nechat tu 25-ku, páč na Slunce je silně použitelná.. ;)
KhanN7

Příspěvek od KhanN7 »

Ještě přidám trošku do mlýna, udělal jsem si držák na folii-filtr ze sololitu a dýhy. Tu dýhu jsme navinuli do trubkózního tvaru podle hrnce s vhodným průměrem (a lepili herkulesem). No vyšlo to tak hezky, že trubka seděla přesně zvenku na tubus 200 SW dobsona, ale nešla moc daleko nastrčit kvůli šroubkům s půlkulatou hlavou co drží tu černou objímku na konci tubusu. No ale využil jsem toho ve prospěch věci, vzal dlátko a pro těch 6 šroubů jsem vydlabal cestičky ve tvaru takového bajonetu. Takže teď filtr nasadím rovně, až nadoraz a o několik centimetrů pootočím a je zajištěno. Je možné za držák filtru zvednout celý tubus, nebo dalekohled převrátit, spíš než aby spadl větrem nebo ho sundal náhodný nenechavec.
A díru mám 19cm na střed, celou A4ku nalepenou oboustranou páskou. Vnitřek držáku vyčerněný, vnějšek barevně sladěný s tubusem a životnost bude vysoká (folie se dá snadno vyměnit).
Spokojenost maximální.
Jen jsem ještě narazil na možný problémek. Je vidět, že vedne proniká do tubusu významné množství parazitního světla zespodu tubusu přes zrcadlo. Pokovený je vrch zrcadla, ale přes čirý spodek a odkryté boky do tubusu viditelně svítí. Obraz se mi zdál hezký tak jsem to neřešil, ale třeba by se zlepšil kontrast kdyby se spodek zrcadla zaclonil, jenže by se pak asi moc nechladilo. Co myslíte? Má cenu s tím laborovat?
triedr 10x50, SW 200/1200 DOBSON, Celestron 102/500 Wide View; okuláry setové 25 a 10;  TV Nagler 12 a Panoptic 19; Pentax XF 8,5; WO SPL 6; barlow BDP Triplet 2x; Astronomik CLS
Pollux

Příspěvek od Pollux »

Aby som sa priznal, tak po prečítaní tohto vlákna som nevedel ako filter na môjho 30 cm Dobsona urobiť. Vyriešil som to teda ako skladačku, aby som otestoval viacej možností, ktoré sa tu doporučujú.
http://imgupload.sk/viewer.php?file=kqq ... myqcvg.jpg
http://imgupload.sk/viewer.php?file=bj5 ... b6b9z1.jpg
http://imgupload.sk/viewer.php?file=p9v ... hzgrie.jpg
http://imgupload.sk/viewer.php?file=t9u ... y876yq.jpg
http://imgupload.sk/viewer.php?file=gt8 ... eu2fr8.jpg
http://imgupload.sk/viewer.php?file=5ag ... w8fwdo.jpg
Priemer otvoru, cez ktorý mám fóliu natiahnutú je 33 cm. Mimo osový otvor je urobený podľa originál dekla tubusu. Priemer malých otvorov 5 cm.
Musím konštatovať, že najlepšie detaily sú vidieť pri plno odkrytej fólii.
GSO DOBSON 12” 300/1500mm f/5 CRAYFORD, typ montáže: Dobsonova azimutálna, TS WA 30 mm, Explore Scientific 20 mm , TS Super Plossl 9 mm, Omegon 6 mm, BAADER 0,9 ND-Filter 2",  BAADER držiak pre afokálne foto, slnečný filter
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Kdo ti radil ty verze s dírama?
Jediná varianta ( kromě plné díry) je mimoosá díra maximálního průměru. Ta u dalekohledu o průměru 300 mm už dává trochu smysl, u menších průměrů moc ne .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Když vidím tu úpravu Lukemona, tak si říkám, že centrální zastínění toho Newtona je tak 50%, takže kontrast dokonale v háji :)
Pollux

Příspěvek od Pollux »

Kdo ti radil ty verze s dírama?V návode na výrobu filtra je napísané, že pre slnečný filter pre väčšie newtony je na dekle tubusu urobený otvor. Tiež ho tam mám. Presnú polohu otvoru a rozmer som preniesol na kartón. Je to vlastne verzia s jedným otvorom. Na nete som ale našiel obrázky aj s 4 otvormi. Nedalo mi ti nevyskúšať. Najhoršie na tom je, že len čo som filter dokončil, tak cca po dvoch hodinách sa zamračilo a doteraz som Slnko nevidel. Testoval som teda len chvíľu. No ako som písal pri plno odkrytom filtri vidím detaily na povrchu Slnka. Hlavne pri škvrnách to je paráda. Okulár som použil len jeden s ohniskom 30 mm. Skúsim ešte čo najväčší mimo osový otvor. Veď teraz nie je vôbec problém filter ľubovolne zakryť. Ten najväčší mimo osový otvor doporučujete kruhový ? Narazil som na obrázky filtrov s otvorom, ktoré od kruhu majú ďaleko.
GSO DOBSON 12” 300/1500mm f/5 CRAYFORD, typ montáže: Dobsonova azimutálna, TS WA 30 mm, Explore Scientific 20 mm , TS Super Plossl 9 mm, Omegon 6 mm, BAADER 0,9 ND-Filter 2",  BAADER držiak pre afokálne foto, slnečný filter
Habl

Příspěvek od Habl »

Pokud lze sehnat folii na celou apreturu Newtona nic nezkazíš a difrakce se nezvětší, tudíž se nesníží kontrast u dalekohledu. Pokud je otvor jeden a centrický a menší zhorší se výsledný kontrast pozorovaného Slunce.
Mimoosový otvor se provede tak s deklem a folií tak že kruhový jeden otvor a nezasahuje nikde do stínění pavoukem.
Vhodné řešení pro Newtony s větší apreturou než  můžeš vyrobit z folie formátu A4 (210x297 mm),  teda pro 8" Newton.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
harpy.mp

Příspěvek od harpy.mp »

Moje verze filtru je vyrobená ze dvou plexisklových mezikruží, čtyřiadvaceti šroubů, třech kovových kolíků pro správné usazení, a oček s gumkami pro uchycení k dalekohledu. Pozorovat se s ním dá pěkně, a bezpečný je podle mě taky. Doufám, že se podaří vložit fotku

SW 200/1200mm 8” DOBSON, Barlow 2x OMNI, původní Super Plössl 10mm, 25mm
RisoP

Příspěvek od RisoP »

Ja som na filter z B.folie použil záslepku na PVC rúry. Zatial iba na makoluka - bola vhodná záslepka na 110mm rúru. Vpredu som vyrezal potrebný otvor, nalepil foliu na obojstrannú lepiacu pásku. Rozdiel vo velkosti mädzi dalekohladom a zaslepkou vyriešilo šesť prúžkov nalepovacieho penového tesnenia(na dvere alebo okná)ktoré to vystredí a zároveň poriadne drží. Cena je zanedbatelná. U mňa je nasadené zvonku, žial foto nemám.
N200/f5,malokuk,bino 7*50, bino 20 & 32*88
Vojczek

Příspěvek od Vojczek »

Já používám na pozorování Slunce Maka 127mm s filtrem atc-black a nemužu si stěžovat sedí perfektně. Nevím jak se čumí mimoosovou dírou ale na slunko mi vyhovuje ten menší průměr xP
OO Dobson 254/1200 --- Mak 127/1500 --- TS 20x80 Triplet --- H-EQ 5 --- Canon EOS 600D (nemod.) --- Canon EOS 20D (mod.) --- Hypíci 5,10,17,24 mm --- Nagleři 8,13 mm a pár dalších nepodstatných blbostí :-)
Odpovědět