Třeba na Saturn.. 8)
100° AFOV
100° AFOV
S barlowem jsi to nezkoušel? By mě to docela zajímalo.. 
Třeba na Saturn.. 8)
Třeba na Saturn.. 8)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
100° AFOV
Hmm, to jsme nějak nestihli... :-[
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
100° AFOV
Tak jsem se pres ten zazrak take podival a moje prasatko si muze v klidu oddechnout. Obraz je perfektni v celem poli (ktere je opravdu VELMI siroke), vzdalenost vystupni pupily prijatelna, je sice velky, ale zato relativne lehky.
Na druhou stranu, jestli mam zorne pole 82° nebo 100° uz me opravdu netrapi - v obou pripadech je jeho okraj "tam nekde daleko" a cele ho stejne najednou nevnimam. Dejte mi 65-70° a budu naprosto spokojeny.
Na druhou stranu, jestli mam zorne pole 82° nebo 100° uz me opravdu netrapi - v obou pripadech je jeho okraj "tam nekde daleko" a cele ho stejne najednou nevnimam. Dejte mi 65-70° a budu naprosto spokojeny.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
100° AFOV
Nemohl bys mi odpovědět na PM-ku? Díky! 
P.S. Kdybych si zorné pole mohl upravit, tak bych si dal 90°...
Pak bych vnímal jeho konec a bylo by to asi lepší..
/zatím jsem s ním teda prdlačky napozoroval, protože je počasí nic moc../
P.S. Kdybych si zorné pole mohl upravit, tak bych si dal 90°...
Pak bych vnímal jeho konec a bylo by to asi lepší..
/zatím jsem s ním teda prdlačky napozoroval, protože je počasí nic moc../
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
100° AFOV
stana napsal: S barlowem jsi to nezkoušel? By mě to docela zajímalo.. 
Třeba na Saturn.. 8)S barlowem lze Ethos používat bez problémů. Mám Baader Eudiaspopic.
Třeba na Saturn.. 8)S barlowem lze Ethos používat bez problémů. Mám Baader Eudiaspopic.
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
100° AFOV
Zorné pole zůstává stejné? Jako pak bych měl nejspíš vyřešen tímto i planetární okulár...Ten paraccor nebude potřeba...Jestli to považuješ za variantu pro pozorování Měsíce a planet při dobrém seeingu tak ....

Zase škaredě a navíc bouřka... ::)
P.S. Baader Eudiaspopic...Cena? :-[ ;D
Je to tento?
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... l?znacka=6
Ten nahoře či dole nebo jiný..?
Zase škaredě a navíc bouřka... ::)
P.S. Baader Eudiaspopic...Cena? :-[ ;D
Je to tento?
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... l?znacka=6
Ten nahoře či dole nebo jiný..?
100° AFOV
Paracorr je ale základ...
Pokud někdo chce tvrdit, že Paracorr není třeba, je to hlavně z nadšení z nového , drahého okuláru, který nemá onyzvěrstva širokoúhlých lacinějších okulárů, Bohužel, okuláry neodstraňují komu ( až na speciální , celkem vyjímečné okuláry, konstruované tak, aby komu odstranily) . Takže, až přejde prvotní nadšení, dojde stejně řada na Paracorr ;D
Pokud někdo chce tvrdit, že Paracorr není třeba, je to hlavně z nadšení z nového , drahého okuláru, který nemá onyzvěrstva širokoúhlých lacinějších okulárů, Bohužel, okuláry neodstraňují komu ( až na speciální , celkem vyjímečné okuláry, konstruované tak, aby komu odstranily) . Takže, až přejde prvotní nadšení, dojde stejně řada na Paracorr ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
100° AFOV
Citace z Test Reportu přibaleného k výrobku:
What we don't like:
Too large for many people to use in bino viewers (minimum spacing 65 mm)
P.S. Takže E.T. je v pohodě, děti a ...mají smůlu... ;D
/Teoreticky jsem tak tak v limitu - cca 70 mm
/
What we don't like:
Too large for many people to use in bino viewers (minimum spacing 65 mm)
P.S. Takže E.T. je v pohodě, děti a ...mají smůlu... ;D
/Teoreticky jsem tak tak v limitu - cca 70 mm
100° AFOV
Bob napsal: Milan má určitě pravdu,zkušenosti jsou prostě takové.Jen by mě zajímalo,když je to takový macek,jestli půjde použít do binokuláru.Myslím,jestli se přes ně půjde koukat,když má člověk oči blíže u sebe.Bob.
Přijeď do Litic, tam to vyzkoušíme v bino...
Budou tam min 3 x Ethos
Přijeď do Litic, tam to vyzkoušíme v bino...
Budou tam min 3 x Ethos
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
100° AFOV
Konečně sem si jaksepatří užil Ethosu!! Nepatrná koma tam je, ale nějak mi to ani nevadilo.. Celkově Super!! Už ani nevím, kolik galaxií jsem zmerčil!! Snad 10..(Medvěd, Panna, Vlasy Bereniky) + M13 v Herkulovi, planetárku a Saturn...Jó když se hned dvě vejdou do jednoho zorného pole, tak to nemá chybu..
Akorát ta lampa mi svítí nepříjemně do obličeje i když je 60 m daleko..::)
P.S. Dnes být někde na kopci za městem, tak by to bylo ještě o dost lepší..
Akorát ta lampa mi svítí nepříjemně do obličeje i když je 60 m daleko..::)
P.S. Dnes být někde na kopci za městem, tak by to bylo ještě o dost lepší..
100° AFOV
Pokud uvažujete o Ethosu 13mm a sbíráte zkušenosti, tak vám třeba pomůže se rozhodnout moje recenze vycházající z mých prvních zkušeností s Ethosem:
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1792
volný český překlad visí už nejakou dobu na 8mag.net
http://www.8mag.net/doku.php/projekty:r ... blog:start
Zdeněk Řehoř změřil Ethos v laboratoři. Velice zajímavé výsledky měřění připravuje pro posec
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1792
volný český překlad visí už nejakou dobu na 8mag.net
http://www.8mag.net/doku.php/projekty:r ... blog:start
Zdeněk Řehoř změřil Ethos v laboratoři. Velice zajímavé výsledky měřění připravuje pro posec
100° AFOV
Rigel1 napsal: To Stana: Zrovna ten večer 6.5.2008 jsem pozoroval za městem a podmínky byly hodně dobré. :)Musím někdy naložit Dobsona a Ethose a vyrazím za tebou do Kl...
Však se dnes potkáme na srazu a dáme řeč..
Zatím zdar!!
P.S. Můžeš sem pak napsat dojmy, ať nejsem úplně off-topic..
Však se dnes potkáme na srazu a dáme řeč..
Zatím zdar!!
P.S. Můžeš sem pak napsat dojmy, ať nejsem úplně off-topic..