Kudy Dal ?
Kudy Dal ?
Uz zacinam rozumet i ty "matematice" :] Diky Martine.
Ale i tak ... vyzkousim, uvidim :]
Ale i tak ... vyzkousim, uvidim :]
NWT SW Quattro-250P, SW HelioStar 100 H-alpha
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 294 MM Pro, ZWO ASI 432 MM, ZWO ASI 585 MC, ZWO ASI 174 MM mini
SW CQ350-PRO
Kudy Dal ?
Zkus si představit, jak v Tvém dalekohledu je velký kotouček Saturna. Zkus kotouček rozdělit na 5 dílků a představ si, že pointační kříž nesmí opustit tento dílek. To je požadavaná přesnost pointace při ohnisku cca 900 mm. Musíš použít takový dalekohled a takové zvětšení , abys to mohl okem spolehlivě rozlišit.
Stará praktická literatura doporučovala při pointaci použít zvětšení minimálně takové, jako je ohnisková délka fotografického přístroje ( v cm )- a to při focení na staré filmy. Takže pro moderní fotografické materiály a DSLR lze počítat s 1,5 až 2 násobkem tohoto požadavku.
Stará praktická literatura doporučovala při pointaci použít zvětšení minimálně takové, jako je ohnisková délka fotografického přístroje ( v cm )- a to při focení na staré filmy. Takže pro moderní fotografické materiály a DSLR lze počítat s 1,5 až 2 násobkem tohoto požadavku.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Kudy Dal ?
MilAN napsal:
Stará praktická literatura doporučovala při pointaci použít zvětšení minimálně takové, jako je ohnisková délka fotografického přístroje - a to při focení na staré filmy. Takže pro moderní fotografické materiály a DSLR lze počítat s 1,5 až 2 násobkem tohoto požadavku.
Milane není jasné zda v mm nebo v cm. Např. pro Rubinar 5,6/500 by mi vycházelo zvětšení 750x - 1000x, což je asi nesmysl respektive 75x - 100x, což mi zase připadá málo. Navíc u DSLR jsou zase daleko kratší exposiční doby, takže upointovat 5 minut s vyšším nárokem na přesnost mi připadá snazší, než hodinu s nižším nárokem.
Stará praktická literatura doporučovala při pointaci použít zvětšení minimálně takové, jako je ohnisková délka fotografického přístroje - a to při focení na staré filmy. Takže pro moderní fotografické materiály a DSLR lze počítat s 1,5 až 2 násobkem tohoto požadavku.
Milane není jasné zda v mm nebo v cm. Např. pro Rubinar 5,6/500 by mi vycházelo zvětšení 750x - 1000x, což je asi nesmysl respektive 75x - 100x, což mi zase připadá málo. Navíc u DSLR jsou zase daleko kratší exposiční doby, takže upointovat 5 minut s vyšším nárokem na přesnost mi připadá snazší, než hodinu s nižším nárokem.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Kudy Dal ?
Je to v cm - už jsem to tam doplnil.
Také jsem uváděl na staré materiály a ještě jako minimum. ( Ti staří praktici fotili na materiály s rozlišovací schopností tak 40/mm ). Osobně mi na ohnisko 30 cm vyhovovalo zvětšení 150x - bylo to velmi snadné, nemuselo se do okuláru stále upřeně dívat, a když byla odchylka od kříže již viditelná, bylo dost času na korekci, a při tom i na jemnozrnném materiálu KODAk TP 2415 (rozlišení až 200/mm) se ještě odchylka neprojevila.
Ale dnes chce každý fotit ohniskem 100 cm a má představu, že to urží ve 3" odchylce miniaturním přístrojem s malým zvětšením. Nechci nikoho odrazovat (proto tam uvádím pouze ty minimální hodnoty, při kterých by to už mělo smysl - ale jinak absolutně souhlasím s tím co uvádíš !), měl by si tím každý sám projít. Samozřejmě to jde, ale na digitálu to bude určitě vidět . Pokud mi bude hvězda cestovat +/- 3", při tomhle ohnisku to na obrazu bude vidět. Zatím co odchylka od kříže 3" vizuálně je takřka neviditelná, a už při malém seeingu si s tím oko neporadí.A to i v případě, že bude vybrána skoro ideální hvězda ( svojí jasností)
Také jsem uváděl na staré materiály a ještě jako minimum. ( Ti staří praktici fotili na materiály s rozlišovací schopností tak 40/mm ). Osobně mi na ohnisko 30 cm vyhovovalo zvětšení 150x - bylo to velmi snadné, nemuselo se do okuláru stále upřeně dívat, a když byla odchylka od kříže již viditelná, bylo dost času na korekci, a při tom i na jemnozrnném materiálu KODAk TP 2415 (rozlišení až 200/mm) se ještě odchylka neprojevila.
Ale dnes chce každý fotit ohniskem 100 cm a má představu, že to urží ve 3" odchylce miniaturním přístrojem s malým zvětšením. Nechci nikoho odrazovat (proto tam uvádím pouze ty minimální hodnoty, při kterých by to už mělo smysl - ale jinak absolutně souhlasím s tím co uvádíš !), měl by si tím každý sám projít. Samozřejmě to jde, ale na digitálu to bude určitě vidět . Pokud mi bude hvězda cestovat +/- 3", při tomhle ohnisku to na obrazu bude vidět. Zatím co odchylka od kříže 3" vizuálně je takřka neviditelná, a už při malém seeingu si s tím oko neporadí.A to i v případě, že bude vybrána skoro ideální hvězda ( svojí jasností)
lepší rada žádná než špatná
Kudy Dal ?
Tak teď si rozumíme. Navíc u těch starších materiálů zřejmě nešlo jen o menší rozlišení, ale o fakt, že se fotilo na větší formát s podstatně menším dodatečným zvětšením, než z kinolfilmu. Sám jsem také kdysi fotil na desky 9x12. Kde jsou ty časy.
Kafka
Kudy Dal ?
MilAN napsal: Stará praktická literatura doporučovala při pointaci použít zvětšení minimálně takové, jako je ohnisková délka fotografického přístroje ( v cm )- a to při focení na staré filmy. Takže pro moderní fotografické materiály a DSLR lze počítat s 1,5 až 2 násobkem tohoto požadavku.Takze pokud fotim ohniskem 90cm, potrebuji na pointacnim dalekohledu zvetseni optimalne 135x-180x. Pointacni dalekohled ma ohnisko 50cm a pointacni okular 12.5mm, coz dava zvetseni 40x.
Kdyz pouziju dva barlowy 2x, dostanu se na zvetseni 160x. Ale to se mi zda, ze uz asi pointak 70/500 nezvladne, kdyz ma pouzitelny zvetseni kolem 50x.
Od nedele do stredy mam cas zkouset, co to udela, tak sem pak hodim moje prakticky postrehy (zvladnu-li to psychicky:])
Kdyz pouziju dva barlowy 2x, dostanu se na zvetseni 160x. Ale to se mi zda, ze uz asi pointak 70/500 nezvladne, kdyz ma pouzitelny zvetseni kolem 50x.
Od nedele do stredy mam cas zkouset, co to udela, tak sem pak hodim moje prakticky postrehy (zvladnu-li to psychicky:])
SW CQ350-PRO
SW CQ350-PRO
Kudy Dal ?
Ahoj.
Neboj ono to pujde. chce to jen trpělivost a hned to nevzdávat!!Ještě mě tak napadlo jaký máš pointační okulár? Já mám od Meade 12mm ale když mi kamarád astropintr pujčil Vixen 12,5 mm byla pro mě pointace snažší!! a hned si ho obědnávám. Vím je to asi věc každého zvlášť ale ten Vixen mi sedí líp než meade!!
Neboj ono to pujde. chce to jen trpělivost a hned to nevzdávat!!Ještě mě tak napadlo jaký máš pointační okulár? Já mám od Meade 12mm ale když mi kamarád astropintr pujčil Vixen 12,5 mm byla pro mě pointace snažší!! a hned si ho obědnávám. Vím je to asi věc každého zvlášť ale ten Vixen mi sedí líp než meade!!
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Kudy Dal ?
Pointacni okular zatim nemam zadnej, ale v planu mam prave VIXEN Ortho 12,5mm osvetleny. Po Meade jsem ani nekoukal.
V cem se lisej ? Mne se u Vixenu libi ten dvojitej kriz, osvetleni a samostatne zaostreni osnovy
V cem se lisej ? Mne se u Vixenu libi ten dvojitej kriz, osvetleni a samostatne zaostreni osnovy
SW CQ350-PRO
SW CQ350-PRO
Kudy Dal ?
u Vixenu je právě to ostření osnovy ,meade to nemá. Neříkám že s tím nejde pointovat ale vixen mě uchvátil!!! 
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Kudy Dal ?
I Meade 12mm (mám já) má dvojitý kříž a taktéž ostření osnovy. Otáčí se horní částí s očnicí. Nevím, jak jsi na to přišel, že nemá. Dělá se verze s pouzdem na knoflíkové články a verze s kabelem na externí napájení.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kudy Dal ?
MMys napsal: I Meade 12mm (mám já) má dvojitý kříž a taktéž ostření osnovy. Otáčí se horní částí s očnicí. Nevím, jak jsi na to přišel, že nemá. Dělá se verze s pouzdem na knoflíkové články a verze s kabelem na externí napájení.
Tak to se musím veřejně omluvit za mistifikaci !Okulár Meade má opravdu ostření záměrné osnovy! Dva roky jsem žil v nevědomosti a trápil jsem se tím že záměrný kříž mého okuláru je nějaký divný neostrý!! Když jsem ho kupoval tak v balení žádný návod nebyl tak proto jsem nic nezkoušel myslel jsem si že to tak má být!! Martine ušetřil jsi mi 4000 které teď mohu vrazit do nového bezvůlového výtahu!! Díky!
Tak to se musím veřejně omluvit za mistifikaci !Okulár Meade má opravdu ostření záměrné osnovy! Dva roky jsem žil v nevědomosti a trápil jsem se tím že záměrný kříž mého okuláru je nějaký divný neostrý!! Když jsem ho kupoval tak v balení žádný návod nebyl tak proto jsem nic nezkoušel myslel jsem si že to tak má být!! Martine ušetřil jsi mi 4000 které teď mohu vrazit do nového bezvůlového výtahu!! Díky!
Kudy Dal ?
Dekuju vsem, za rady, nazory a pripominky. Montaz HEQ-5 a pointacni VIXEN uz mam doma a vyjde-li alespon trochu pocasi mezi nedeli a uterym, pokusim se z toho neco dostat.
Dan
Dan
SW CQ350-PRO
SW CQ350-PRO
Kudy Dal ?
vlastofka napsal: Dekuju vsem, za rady, nazory a pripominky. Montaz HEQ-5 a pointacni VIXEN uz mam doma a vyjde-li alespon trochu pocasi mezi nedeli a uterym, pokusim se z toho neco dostat.
Dan
Tak doufám že se tu pochlubíš. ;)Jestli ti to pujde jako snímky slunce tak se už moc těším. 8)
Dan
Tak doufám že se tu pochlubíš. ;)Jestli ti to pujde jako snímky slunce tak se už moc těším. 8)
Kudy Dal ?
to Biba75:
Zkusim to :] Necekam zazraky, preci jenom NWT 130 je jenom NWT 130, ale zacit se nejak musi :]
Krom toho jeste nemam odzkousenej pripravek na uchyceni EOSe v prim. ohnisku, tak se muze stat, ze bude konec jeste driv, nez zacnu.
Dnes vecer budou prvni testy, ale na vysledky si budes muset pockat asi az na konec tejdne, nez se dostanu na rozumne rychlej net :]
Zkusim to :] Necekam zazraky, preci jenom NWT 130 je jenom NWT 130, ale zacit se nejak musi :]
Krom toho jeste nemam odzkousenej pripravek na uchyceni EOSe v prim. ohnisku, tak se muze stat, ze bude konec jeste driv, nez zacnu.
Dnes vecer budou prvni testy, ale na vysledky si budes muset pockat asi az na konec tejdne, nez se dostanu na rozumne rychlej net :]
SW CQ350-PRO
SW CQ350-PRO
Kudy Dal ?
Vidím, že zde někteří používáte 200/800 na focení, někdo dokonce GSO a ještě k tomu tu a tam i nějaký ten Nikon. Nebudu tedy zbytečně zakládat nové téma. Mám tento dalekohled a k dispozici Nikony D70 a D80, ani s jedním ale nezaostřím (musel bych ho zatlouct do okulárového výtahu). Zrcadlo už blíž neposunu a komakorektor ohniskem nijak zvlášť nehne (nebo to nijak nepozoruji). První testy jsem dělal na vzdálenost do 50 m, to bylo ok. Na Měsíc to jaxi selhalo Řešil už někdo z vás něco podobného? Nenapadá mě nic jiného, než zkrátit trubku (to nevím, jestli se pak ještě vejde obraz z primáru na sekundár) nebo použít delší stavěcí šrouby (to asi stabilitě primáru příliš nepřidá nehledě na předchozí problém). Co je horší, nezdá se mi, že by to vyřešil Canon (kromě toho má ohnisko ještě o 2 mm dál, jestli se nepletu. Otázkou pak ale zůstává, co předpokládal výrobce jako foťák k tomuto astrofotospeciálu. Budu vděčný za každý postřeh...