Binokulární nástavec WO SET 2x20mm, 1.6x Barlow

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Pro Regulus,
no mě jde právě o to jestli to lze takhle matematicky natvrdo brát, že u triedru 25x100 jde do očí prostě Pí.r2.2 světla? nebo jestli se to nějak nesnižuje nějakým koeficientem? Jinak by bylo jasný, že 100 vkový binokulár má dohromady víc světla než ta 110ka. No já bych to právě chtěl na ty menší zvětšení na přehlídku jasných DSO a právě nevím jestli by to tím binokulárním nástavcem nebylo horší než když koukám normálně monokulárně přes zenitové zrcátko?
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Já myslím že co se týče množství světla, tak to tak brát jde - prostě na jedno oko připadá 10cm (binar) vs 7,8 cm (110ka s nádstavcem) objektiv, s tím že nevím, kde jsou větší ztráty (hranoly v binaru nebo v nádstavci). V případě monokulárního 110/600 pozorování tam bude více světla pro jedno oko, ale zas otázka co dělá mozek se stereo pohledem...  V jiných vláknech se tento problém už trochu řešil, hlavně zde:

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 67761778/0

Já to na DSO dlouho nezkoušel tak pak můžu poreferovat (jednooční vs. bino pohled na stejném dalekohledu při stejném zvětšení) jak to vypadá na dalekohledu podobného průměru. Nebo se do té doby ozve někdo fundovanější  :D. Eště jedna poznámka - otázka jestli by to šlo zaostřit i s tím zrcátkem, mylím, že ne :-/
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
hamr

Příspěvek od hamr »

S tím bych počítal, chci vyměnit vyvaklaný okulárový výtah když tak za kratší od dobsona nebo zkrátím tubus nebo si udělám celý nový tubus z novoduru a použiju vlastně jen objektiv. Ono to možná ale půjde protože při zaostření na nekonečno (prostě oblohu) je výtah docela dost venku (5-6cm). S tím už bych se popral, ale nevím jestli má cenu do toho jít, abych binokulárním pohledem nebyl oproti stejnému mono pohledu týmž průměrem nakonec zklamán? Týká se to těch slabších objektů. Na planety a Měsíc jde použít u toho světelného R jen menší zvětšení.
yamaha
Věk: 68

Příspěvek od yamaha »

Ahoj .
Z mé zkušenosti je binonástavec skvělá věc na planety a hlavně na měsíc a to je potřeba dalekohled u kterého můžeš použít větší zvětšení což u 110/660 moc nepůjde . Na DSO máš Dobsona který to ukáže určitě mnohem líp . Co teda dát to bino na dobsona , asi by se muselo řezat aby šlo zaostřit . Já jsem bino na DSO nezkoušel ale taky mém nápady že zkrátím mýho dobsona abych zaostřil . Ještě jedna věc , otázka je ,jak to člověku půjde sjednot obrazy DSO v pravém a levém okuláru . U pohledu na měsíc je to snadné ale na těch mlhavých flíčkách to může být problém s rozdvojeným obrazem a zklamání . Má s tím někdo zkušenost ?
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Já kdysi zkoušel M42 či M27 a tam problém nebyl  8-) Myslím že by nebyl ani u těch slabších DSO (i v recenzích na různé bino-nádstavce zkoušejí uživatelé pozorovat DSO). Na té třístovce to teda s tím prodlužovačem zaostřit nejde? Ani když se dá redukce obráceně s menším šroubkem tak jako na SW 254/1200?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
hamr

Příspěvek od hamr »

Asi zatím od bina upustím, nakonec jsem se s R110/660rozhodl jinak a to úplně zásadně - sekce prodej.
yamaha
Věk: 68

Příspěvek od yamaha »

Mám 300/1500 GSO a nezaostřil jsem ani s tím prodlužovačem .Jak mám dát redukci obráceně s menším šroubkem?
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
zbignieww
Věk: 83

Příspěvek od zbignieww »

Ucinnost obraceni redukce 2/1,25" na zaostreni plati na 100% za podminek :

- hrebenovy vytah, tzn stary typ, pred zavedenim Crayforda v Syntach
- nasroubovani do nastavce bino WO korektora 1,6x
- no a u mne 254/1200 ale pravdepodobne platilo by to na 8" a 12" Sky Watcher

S  telesa redukce sundava se prirubu, otoci o 180* a zase nasrubuje na doraz. Pak se to vstrci do sachty. 2 sroubky blokujici okular /nastavec bino / v redukci maji prilis dlouhe hlavicky a souprava nevejde do sachty; proto nebo kratsi hlavicky, ale da se to tez provozovat bez sroubku...

Pokud mas Crayforda GSO, nebo jineho - je to jina situace...

:)

Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Odstranění odlesků u WO bina v kombinaci s 1,6x barlow:
Jak už v tomto vláknu poznamenal kolega Voko a jak si asi i mnozí ostatní, kteří používají tuto jinak skvělou pomůcku, taky všimli, při pozorování jasných objektů (i ve dne) je obraz zatížen odlesky. Všiml jsem si, že se jedná hlavně o případ kdy je nádstavec v kombinaci s tím dodávaným prodlužovacím korektorem 1,6x. Samotné bino taky asi trošku kontrastu ubere, ale není to nic strašného, majoritní je dle mě opravdu tento odlesk: Jedná se o rovnoměrně prosvětlený kruh uvnitř zorného pole, který je soustřený se zorným polem a dosahuje asi 4/5 jeho velikosti (čili v souvislé vrstvě poblíž obvodu zorného pole jakoby tento odlesk chyběl. Dobře je to vidět při kontrastním přechodu umístněném na kraji ZP - například Měsíční terminátor). Ten korektor celý je sice černý, ale lesklý:

Zjistil jsem že hlavním původcem odlesku je distanční prstenec, který v korektoru odděluje od sebe spojku a rozptylku. Dovnitř se dá dostat povolením jistícího kroužku (jen bacha na pořadí a orientaci obou čoček  :D). Stačí jeho vnitřní plochu nečím vyčernit (já tam vlepil "odchlupený" proužek známé tmavé tapety a okraje zarovnal žiletkou). Toliko můj návod bez záruky  ;) ale mě pomohl, hnusný odlesk nikde :D Později můžu dodat i fota...
vitek.kl

Příspěvek od vitek.kl »

Dobrý den, vím že toto vlákno je o bino nástavci od WO. Ale chtěl bych se prosím zeptat na tento nástavec od TS. Je na spodu této stránky  http://astrocomes.wz.cz/ts_prislusenstv ... =2&hledat=
Je v něčem horší, když je za nižší cenu? A ještě mě zajímá, co to znamená, když na stránkách Supry je u toho Vašeho WO Maxbrightu uváděna možnost seřízení souosovosti. To lze jako nějak štelovat hranoly? Nebo je tím míněna jen možnost nastavení rozteče a je to špatně vyjádřeno?
A ještě mě zajímá, zda je některý z bino nástavců vhodný i na můj planetární speciál od Orionu, a to Newton 150/1600. Nejsem si jist, jestli i kdybych tam dal všelijaké ty prodlužovače ohniska, by to bylo prakticky použitelné, resp. zda by se to nestalo nepoužitelným právě také vinou oněch prodlužovačů. Předpokládám totiž, že ohnisko budu muset prodloužit min. 2x. Pak je otázka, zda při ohnisku 3200 seženu nějaké okuláry vhodné pro bino?

Dík.
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Tak především WO (William optics) není Maxbright. WO nyní Supra v nabídce vůbec nemá... Jedná se o dvě různé značky, dva různé nádstavce. Osobní zkušenost s tím TS nemám, ale bude to zhruba obdobné jako oba výše uvedené. Nastavení rozteče očí je u každého jako standart. Ten Maxbright má navíc ještě nastavení souososti - to je něco jiného - prostě aby "nešilhal". Nevím jak moc je tato funkce potřeba. U WO se souosostí problém nemám ani při velkých zvětšeních. Jinak pokud jde obraz zaostřit, dá se bino použit na prakticky jakýkoli dalekohled. Problém je to zaostření - u některých dalekohledů to jde i bez prodluovače, u některých jen s prodlužovačem a u některých vůbec (respektive by se musel použít silnější barlow). Takže jestli jde u konkrétního dalekohledu použít kokrétní bino-nádstavec (jejich optické délky se taky liší) to zodpoví asi jen případní majitelé :-/ Jedině se domluvit s prodejcem nebo s někým z okolí kdo bino má a vyzkoušet.
vitek.kl

Příspěvek od vitek.kl »

Díky Regule. Trochu jsem to domotal Maxbright je od Baaderu. Nepozorně jsem se díval na ty strámky. Zřejmě se tu bavíte o něčem jiném. Ale není mi jasné, jak může být zařízeno to štelování souosovosti.
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Prostě se tam po povolení nějaké aretace hýbe něčím uvnitř  ;D , co určuje optickou osu každé větve (jakoby měl člověk v každé ruce dvě samostatné půlky triedru a hledal souosost). V ruce jsem to neměl, ale pokud se nemýlím tak minimálně uživatelé SIRIUS_758 a TH jej vlastní, snad by poradili.
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Binohlava Maxbright od Baaderu žádné takové seřizování souososti, jak se domníváte, nemá.. Tedy nikoliv seřizování hranolů uvnitř. To, co je možné u tohoto binonástavce ( stejně jako u větší Zeiss & Baader Mark V binohlavy ) seřizovat, je mírný posuv obou tubusků 1,25", docílený povolením 3 šroubků ( lze na obou ), pomocí kterých jsou upevněny na tělo hlavice. Otvory pro tyto šroubky mají v okulárových tubuskách větší vůli, která tímto umožňuje jakési vystředění. Tímto "vystřeďováním" tedy neměníme polohu optických os obou půlek binohlavy, ale pouze polohy středů -os tubusků pro okuláry. Je to tedy takový švindl pro oko, kdy posuvem tubusu s okulárem vystředíme pozorovaný objekt do středu zorného pole, a mozek si už poradí..  :)
  Tyto hlavy od Baaderů jsou ovšem velmi dobře seřízené, a hlavně velmi trvanlivě, neboť konstrukce je bytelná. Menší odchylky se mohou projevit při velikém zvětšení, samozřejmě i díky vadám očí.. A tady může to mírné "pseudovystředění" pomoci.
  Seřizování souososti hranolů v takovýchto binonástavcích je dost složitá záležitost, takže je v podstatě mechanicky vyloučené, aby si uživatel nějakým jednoduchým způsobem mohl od oka těmi optickými osami hýbat..
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Zevrubné srovnání binohlavic na trhu :

Za pozornost stojí i ta nejlevnější hlavička od TS - je to již druhá, vylepšená verze - oproti starší verzi má už stejný využitelný optický průměr - 23mm jako Baader MaxBright a optimální aretaci okulárů pootočením ( MaxBright má zajištění okulárů pomocí 3 šroubků, což je velmi nepraktické - dokonalé vystředění je stejně dílo náhody, většinou tam stejně uživatel nakonec nechá jen po jednom šroubku, což proti vysunutí 1,25 okulárů bohatě stačí ). Optická délka je u hlavy TS 100mm, u Max Bright 110mm. Uvedený optický průměr umožní použití bez vinětace u okulárů s ohniskem max. 25 až 26mm s polem max.50 až 55°, tedy prakticky jen Plössl ( běžné Plössly 25mm 48 - 52°, Meade 26mm, legendární TAL 25mm 55° ) a jeho odvozeniny - Eudiascopic Baader = Ultima Celestron a Vixen LV. Dále ortho okuláry 25mm a ED okluláry ( např. X-Cel ). Plössly 32mm už silně vinětují, stejně tak např TeleVue Panoptik 24mm - okulár s max.možným využitím pole v barelu 1,25".

Binohlava od WO má menší využitelný opt. průměr - 20 až 21mm. Ovšem toto pořád stačí na 25mm Plössl, či 20mm WA ( tedy širokoúhlý ). Aretace okulárů je rovněž pomocí šroubků.

Společným neduhem těchto levnějších binohlavic jsou vnitřní odlesky, které více, či méně ruší a snižují kontrast.. Hlavy s většími hranoly jsou na tom lépe, ale obecně lze říci, že binohlava bez vnitřních odlesků neexistuje.. Ty jsou totiž způsobeny odlesky z boků hranolů, které by jinak musely být podstatně většího optického průměru, než jaký se pak využívá. No, a s větším rozměrem nárůstají problémy - velikost, váha, cena, ... V uvedených hlavách jsou např.hranoly 25mm a využívá se těch 23mm, čímž je pak dáno to, že při pohledu do okulárového konce nelze nevidět i lesklé boky hranolů už při malém šikmém pohledu..Toto samozřejmě víc vadí většímu průměru polní clony okuláru - delší ohniska, či širokoúhlé provedení. A vadí to víc ve dne, či při pozorování Měsíce. U planet je to příznivější. Používáme-li binohlavu pouze na planety, nebo obecně se silnějšími okuláry, lze si pomoci černými papírovými clonkami o menším průměru, než je max.apertura hlavice, a současně o málo větším, než je polní clona okuláru. Tyto umístíme těsně na výstupu hranolů, ale i na vstupu před rozdělovačem světla.

Větší binohlavy, jako je "velká" od Baadera & Zeisse nebo BinoVue od TV, používají hranoly pro průměr světel.svazku 30mm, přičemž se využívá efektivně 27 až 28mm. Umožňují plné využití vynikajících oklulárů od TeleVue - Panoptika 24mm a Plössla 32mm - oba maxim. využívají možnosti barelu 1,25". Nebo dlouhoohniskových Eudiascopiků 30 a 35mm, případně Plössl 40mm 1,25" ( opět nejlépe TV ). Tyto binohlavy mají menší světelné ztráty dané aplikací efektivnějších děličů světla s dielektrickými vrstvami a spolu s lépe potlač. reflexy tak dávají jasnější a kontrastnější obraz. Ovšem za podstatně vyšší cenu..  :(

Za vůbec nejlepší binohlavy jsou pokládány výrobky firmy Denkmeier, která nabízí i verzi pro 2" okuláry a jiné lahůdky, jako např.zasouvací šuplík pro tři různě silné Barlowy..  8-)
Odpovědět