Pripajam novu verziu analyzy s opravenym Obr. 2 - boli doplnene popisky k obrazkom.
Satelity během úplného zatmění Slunce
Re: Satelity během úplného zatmění Slunce
Naposledy upravil(a) peto dne 12. 09. 2026, 00:20, celkem upraveno 1 x.
Velké uznání za tak rozsáhlý rozbor !!!!' A díky za něj.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
V kazdom pripade, aj tato druha (a midarsova tretia...) analyza potvrdila, ze na zaberoch nie su satelity, ale nieco ine... Tym sa trojnasobne potvrdil Tvoj povodny nazor, ze v takejto pozicii odfotit satelit uvedenymi pristrojmi je asi nemozne - 
- vicky79
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
Analýzu od Péti ať posoudí jiní. Dle mě je na analýzách od AI ten problém, že se těžko kontrolují a ověřují, obzvlášť když se snaží být hodně detailní.
Ta varianta hmyzu v analýze AI mě ale zarazila hned – lze zaostřit na nekonečno a mít v záběru takto v malých bodech hmyz?
Neumím si to moc dobře představit...
Já zde chci ale hlavně doplnit lehká data a něco pro snadnou představu.
Na nízkém orbitu je zhruba 21 000 objektů (funkčních i nefunkčních), které mají přibližně stejnou jasnost jako Starlinky. To vychází přibližně na 0,25 objektu na půl úhlového stupně oblohy.
To znamená, že každou chvíli něco letí přes oblohu o výseku zhruba měsíčního průměru – to sedí s tím, co sleduji na obloze a o čem jsem mluvil.
V Midarsově videu je jeden objekt – to s tím plně koresponduje a je to snadno uvěřitelné a v toleranci s tím rozložením objektů na obloze. Co je nebo není možné spatřit, teď neposuzuji – mluvím o té četnosti.
Pak přišel Martin.
A ve videu od něj je těch objektů snad 7 či více, a to už je nad očekávání a je to očividný nepoměr k tomu rozložení satelitů po orbitě. Ale vzhledem k tomu, že mohlo jít o roj či vláček, tak ještě ok. Ale zase je u této představy problém s těmi křižujícími se směry...
Chtěl jsem to hodil do placu aby bylo nad čím přemýšlet. Třeba z toho někdo něco zase upeče.
Ta varianta hmyzu v analýze AI mě ale zarazila hned – lze zaostřit na nekonečno a mít v záběru takto v malých bodech hmyz?
Neumím si to moc dobře představit...
Já zde chci ale hlavně doplnit lehká data a něco pro snadnou představu.
Na nízkém orbitu je zhruba 21 000 objektů (funkčních i nefunkčních), které mají přibližně stejnou jasnost jako Starlinky. To vychází přibližně na 0,25 objektu na půl úhlového stupně oblohy.
To znamená, že každou chvíli něco letí přes oblohu o výseku zhruba měsíčního průměru – to sedí s tím, co sleduji na obloze a o čem jsem mluvil.
V Midarsově videu je jeden objekt – to s tím plně koresponduje a je to snadno uvěřitelné a v toleranci s tím rozložením objektů na obloze. Co je nebo není možné spatřit, teď neposuzuji – mluvím o té četnosti.
Pak přišel Martin.
A ve videu od něj je těch objektů snad 7 či více, a to už je nad očekávání a je to očividný nepoměr k tomu rozložení satelitů po orbitě. Ale vzhledem k tomu, že mohlo jít o roj či vláček, tak ještě ok. Ale zase je u této představy problém s těmi křižujícími se směry...
Chtěl jsem to hodil do placu aby bylo nad čím přemýšlet. Třeba z toho někdo něco zase upeče.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
V tomhle příspěvku je několik nelogičností.
- Nelze zrovna zpochybnit fakt, že pokud bylo dle elementů dráhy propočítáno 33000 objektů , tak že se v žádnéím případě nenašl shoda jak ve směru, tak času, tak rychlosti pohybu
- úvaha, kolik objektů z nízké oběžné dráhy je v daném okamžiku na čtvereční stupeň oblohy by platila, pokud bychom byly ve středu země a měli nad sebou 1/2 sféry nízké dráhy. Jenže my jsme na povrchu země a máme nad sebou cca 1% sféry nízkých drah
-pokud jde o zaostření- vzhledem k tomu, že jsou použity objektivy s poměrně krátkýcm ohniskem můžeme počítat s tím, že reálné nekonečno pro zaostření je od vzdálenosti několika set metrů.
- úvaha o propustnosti FV panelů a tudíž o možnosti jejich viditelnosti se dá celkem jednoduče ověřit na snímcích ISS při tranzitu přes Slunce. Osobně jsem to nikdy nezaznamenal. Pro ilustraci řez snímkem ISS. Je vidět, že není rozdíl v "osvětlení " tělesa stanice a FV panelů
- Nelze zrovna zpochybnit fakt, že pokud bylo dle elementů dráhy propočítáno 33000 objektů , tak že se v žádnéím případě nenašl shoda jak ve směru, tak času, tak rychlosti pohybu
- úvaha, kolik objektů z nízké oběžné dráhy je v daném okamžiku na čtvereční stupeň oblohy by platila, pokud bychom byly ve středu země a měli nad sebou 1/2 sféry nízké dráhy. Jenže my jsme na povrchu země a máme nad sebou cca 1% sféry nízkých drah
-pokud jde o zaostření- vzhledem k tomu, že jsou použity objektivy s poměrně krátkýcm ohniskem můžeme počítat s tím, že reálné nekonečno pro zaostření je od vzdálenosti několika set metrů.
- úvaha o propustnosti FV panelů a tudíž o možnosti jejich viditelnosti se dá celkem jednoduče ověřit na snímcích ISS při tranzitu přes Slunce. Osobně jsem to nikdy nezaznamenal. Pro ilustraci řez snímkem ISS. Je vidět, že není rozdíl v "osvětlení " tělesa stanice a FV panelů
- vicky79
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
Vaše úvaha o tom ,,středu Země“, je správná, ale výpočet hustoty na úhlový stupeň oblohy to paradoxně nemění.
Ten řez ISS je velice zajímavý. Přikládám fotku z orbity, která není focená ani přímo proti Slunci. Máte pravdu a toto foto je také reálné – a to je na tom to zajímavé.
Ještě mě napadlo:
V příspěvku #23 zmiňuji i tu možnost smítka (hmyzu) – nějak to tu zapadlo.
To video od Martina bylo točené na poli, kde bylo dost květeny, a Slunce bylo nízko nad obzorem. Tedy dlouhá optická dráha těsně nad povrchem, kde soumrakové chování hmyzu muselo být hojně přítomno.
Ve finále je také možné, že jsme viděli kombinaci hmyzu i nějaké družice.
Zda je ten hmyz při tomto zvětšení na tu vzdálenost několik set metrů vůbec možný at posoudí už někdo jiný.
Ten řez ISS je velice zajímavý. Přikládám fotku z orbity, která není focená ani přímo proti Slunci. Máte pravdu a toto foto je také reálné – a to je na tom to zajímavé.
Ještě mě napadlo:
V příspěvku #23 zmiňuji i tu možnost smítka (hmyzu) – nějak to tu zapadlo.
To video od Martina bylo točené na poli, kde bylo dost květeny, a Slunce bylo nízko nad obzorem. Tedy dlouhá optická dráha těsně nad povrchem, kde soumrakové chování hmyzu muselo být hojně přítomno.
Ve finále je také možné, že jsme viděli kombinaci hmyzu i nějaké družice.
Zda je ten hmyz při tomto zvětšení na tu vzdálenost několik set metrů vůbec možný at posoudí už někdo jiný.
- Přílohy
-
- 1.png (721.12 KiB) Zobrazeno 246 x
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Ale no tak.Obloha je to, na co se skutečně díváme. Díváme se na satelity, které nejsou v nekonečnu ., takže na pozorovaný stupeň naší oblohy připadne jen cca 1% z těch satelitů, které vyjdou z hustoty na jejich drahách - tedy při zobrazení z barycentra.
Pokud si vezmu průměrný triedr, třeba 8x40, určitě uvidím všechny satelity do 6 velikosti bez oihledu na kvalitu oblohy ( tedy ne horší MHV než +2,5 mag). A pokud má triedr zorné pole 6° , neuvidím v poli, které má cca 28°čverečních, 28/4 = 7 satelitů současně , ale za extrémně vhodných podmínek jen 0,07 satelitů (současně )
Je i to samozřejmě zvěrstvo, ale můžeme být alespoň ve svých vyjadřování troch korektní.
-----------
A jestli může být hmyz zobrazen?
Mám s ohniskem 6,5m ( = zaostření na nekonečno je několik km) focenou Venuši , a to co se před ní pohybuje, je smrkový pyl ( velikost pylových zrn je cca 0,1 mm). Samozřejmě, pyl je v prostoru , něco je blíž než v "nekonečnu"ale dají se najít při zastavení videa i celkem osté obrazy zrn, v ůhlové velikosti v jednotkách " ( t.j. daleko menší obrazy, než na těch zatmění Slunce)
Analyzu som zveril AI preto, lebo som lenivy, a hlavne by som to nikdy nedokazal takto spocitat...som len stredoskolsky chemik...
No ale na overenie a kontrolu predsa nie je nic jednoduhsie, ako si to spustit v Stellariu...
Pripravil som teda simulaciu pre Stellarium s TLE vsetkych evidovanych satelitov k 12.8.2026. Navod je v baliku, farebne zvyraznene satelity su tie, ktore krizuju zorne pole kamery, a boli predmetom analyzy od AI pre identifikaciu letiacich objektov v analyzovanom videu.
Zachovany je aj staticky zaber kamery, takze Slnko v zabere postupne zapada tak ako v Martinovom (MaG) videu.
Balik so simulaciou.