Zákryt Měsíce se Saturnem
-
MP napsal: jo, prave jsem zaznamenal prvni dnesni uspech - ustavil jsem montaz. Chvili byla videt i Polarka. Ted uz je zase zatazeno. Bude to napinave do posledniho okamziku ...
fandim ti !!! ;D
fandim ti !!! ;D
Tuchořice na Žatecku hlásí jasno!! balím fidlátka a vyražím!! Každému kdo je venku přeju hodně štěstí a parádní pokukání!!
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
- Jakub
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
'Revnice u Prahy jasno, až podezřele moc. Na západním obzoru se rýsuje fronta, ale snad to ještě pokčá a Plzeň to sem tak rychle nepošle jdu na to.
CANON EOS 5D, 70 - 200, Sky-Watcher Star Adventurer
Tak vás zklamu, předchvilkou bylo polojasno a zrovna se to celé zatáhlo, vydím to špatně.
Ještě zbývá něco málo přes hodinu.
Ještě zbývá něco málo přes hodinu.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Jen vydrzte, strida se to pekne rychle, nekdo mit stesti snad bude. Zatim se nam ta dve telesa pekne blizi ( aspon zdanlive ) :
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Jicin jasno! Dle satelitu by to mohlo vydrzet. Balim dobsona a padim ven, okulary 6mm a 25mm s sebou + mesicni filtr 
Drzim vsem palce!

Drzim vsem palce!

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Já vám tak závidim teď jsem vytáhnul svého nového dobsona a zjistil jsem že sekundár hazí takový reflexy, že se na to nedá koukat. :-[ musím to pořešit. Takže jsem to zase zabalil a koukám na Stellarium ja se to krásně blíží.
Tak na západě pořád deka, místama malinko prosvítá měsíc, tak snad bude škvírka v mracích, mám krásný výhled z okna, vše připraveno, jen to počasí. Oba objekty mám krásně v zorném poli 10 mm plossla
- feliz_navidad
Vyrážím na balkón, Mak tam už na mě čeká. V Chomutově stále jasno.
- feliz_navidad
Konec prvního dějství...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Počasí dobrý Samá nízká oblačnost, ale lítala jak divá, vítr moc nemám, teplota lehce pod 2 st.
Měsíc se Saturnem byl vidět chvílema i dost pěkně, jen jsem si asi 3 minuty hrál, než sem ho v těch děrách dobře zaostřil.
Nakonec jsem se rozhodl použít jen 15x70, ostatně ještě jsem neměl ověřeno, jak je Saturn opravdu v tomto triedru vidět. No - na první pohled bylo jasné, že má prstenec rovnoběžný s hranou Měsíce a to přísahám, že jsem si natočení prstence vůči Měsíci nepamatoval.
Zákryt pozorovaný triedrem se u mně udál velmi rychle. Skoro nevím kdy přesně. Na hodiny sem koukal v 3:34:45 a to tam byl a najednou koukám, že tam není. To snad musela být ne otázka několika sekund, ale tak 1 sekundy .. buď sem nebyl pozorný a zrovna se nesoustředil, nebo nevím, každopádně v 3:35:10 jsem se díval na hodiny zas a už tam nebyl.
Bylo zajímavé vidět Saturna tak blízko. Jsem rád, že to přeci jen vyšlo, takové počasí by mi v sobotu na zatmění bohatě stačilo..
Měsíc se Saturnem byl vidět chvílema i dost pěkně, jen jsem si asi 3 minuty hrál, než sem ho v těch děrách dobře zaostřil.
Nakonec jsem se rozhodl použít jen 15x70, ostatně ještě jsem neměl ověřeno, jak je Saturn opravdu v tomto triedru vidět. No - na první pohled bylo jasné, že má prstenec rovnoběžný s hranou Měsíce a to přísahám, že jsem si natočení prstence vůči Měsíci nepamatoval.
Zákryt pozorovaný triedrem se u mně udál velmi rychle. Skoro nevím kdy přesně. Na hodiny sem koukal v 3:34:45 a to tam byl a najednou koukám, že tam není. To snad musela být ne otázka několika sekund, ale tak 1 sekundy .. buď sem nebyl pozorný a zrovna se nesoustředil, nebo nevím, každopádně v 3:35:10 jsem se díval na hodiny zas a už tam nebyl.
Bylo zajímavé vidět Saturna tak blízko. Jsem rád, že to přeci jen vyšlo, takové počasí by mi v sobotu na zatmění bohatě stačilo..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Pardubice oblačno. Nafotil jsem pár fotek přiblížení a pak přišla na řadu webka. Tak tak jsem stihl vše zapojit a zaostřit. Animačka vstupu je na světě ;D . Čtyři minuty na to přišly mraky a už je to lov v mezerách.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Paráda, zcela jasno
Ale až teď! :'(
Ale až teď! :'(
Sláva, 2 minuty přd zákrytem se krásně vyjasnilo, bylo to drama až do konce, přišlo to překvapivě rychle, prohodil jsem okuláry a skoro hned byl pryč. Kouknul jsem na hodinky a přišlo to tak 3:38 +- minuta, hodinky jsem mezitím odhodil. Paráda :) Jdu spát
Bohdaneč u Pardubic na vstup jasno, štráchy mraků od obzoru rychle přicházejí ale stejně rychle i odcházejí.