Vzhledem k tomu, že polární hledáček pro CG-5 je záležitost kolem 1000 Kč, tak si myslím, že není co řešit - já jsem si ho koupil zároveň s montáží a byl klid. Díky tomu jsem montáž bez polárního hledáčku ustavovat nezkoušel - a upřímně si to ani neumím moc představit. Jinak CG-5 má kromě standardních způsobů ustavení (pomocí 3 a více hvězd nebo ze zadané zeměpisné polohy) ještě funkci Polar Align. Tato funkce ale slouží pouze ke zpřesnění sledování objektů - tj. před jejím použitím je nutné dalekohled ustavit některou z klasických metod. Nástroj "All Sky Align" který popisoval Konihlav neznám (minimálně moje montáž, kterou mám půl roku ho nemá).
Jinak ještě k dilematu SkyScan X Syntrek - z mého pohledu mi přijde, že pokud je cenový rozdíl tak malý (vzhledem k ceně montáže), pak bych šel rovnou do toho Go-to. Přijde mi, že s tím Syntrekem člověk sice v prvním okamžiku nějaký ten chechták ušetří, ale pak to co ušetříš narveš do toho, abys pořídil nějaký "domo-bastl" ovladač, u jehož výroby se navíc zaručeně mnohem víc navztekáš. Takže je otázka zda takováhle úspora má smysl.
Stejně tak bych nešel cestou ovládání přes ntb - jednak proto, co zde bylo zmíněno (koukneš na monitor a pak už nic nevidíš), ale hlavně proto, že ten ntb bude celkem dost drasticky trpět (na ntb obalený rosou nebo ještě lépe jinovatkou pro mě opravdu nebyl moc radostný pohled...). Jinými slovy, pokud by na to člověk vzal nějakou starou šunku, se kterou by se stejně jinak rozloučil, pak asi ano, ale jinak bych k tomuto svůj ntb asi nepropůjčil

Nicméně je to jenom můj osobní názor...