Jaký okulár
Re: Jaký okulár
To "utíkání" je nevyhnutelný důsledek toho, že se Země otáčí. Normálně to nevnímáme, ale ve větších zvětšeních je to docela fofr, zvlášť když "planetární" okuláry nemívají moc velké zorné pole (protože není potřeba a udělat okulár s větším zdánlivým polem a kvalitním obrazem v celém poli je náročnější). Jak jsem psal výše, u toho 4mm okuláru bych odhadoval tak 40-50 sekund ze středu na okraj. Když se člověk chce soustředit na nějaké detaily, do toho má proměnlivý seeing a ještě ho zlobí sraženiny ve sklivci, tak to není moc.
Jsou v podstatě jen tři řešení: (a) nepoužívat velká zvětšení (ale v menších je ten problém taky, jen je to pomalejší), (b) zvyknout si na to nebo (c) pořídit si k montáži pohon (to u azimutální nepůjde) nebo jinou montáž s pohonem nebo rovnou GoTo.
Jsou v podstatě jen tři řešení: (a) nepoužívat velká zvětšení (ale v menších je ten problém taky, jen je to pomalejší), (b) zvyknout si na to nebo (c) pořídit si k montáži pohon (to u azimutální nepůjde) nebo jinou montáž s pohonem nebo rovnou GoTo.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Když jsme tu psali, že okulár 4 mm je na ten dalekohled už moc, jak je možné pokračovat v diskusi tím, jestli nebude 3,2mm vhodnější ? To snad logicky nepotřebuje už žádnou odpověď, ne ? Problém není primárně v kvalitě okuláru , ale dalekohledu. A to ne v jeho nekvalitě. ale v jeho vlastnostech,daných konstrukcí( a s tím související i cenou )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pokud se bavime o hodne omezenych penezich na optiku, prijde mi GoTo fakt ujete. Krom toho, ze vyhledavani je zabava a nauci znat oblohu.
Beru ze je to zacatecnik, precetl doporuceni, neuvedomil si to.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Nemůžu věřit, že Honza doporučil okulár s ohniskem 3,2mm
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Vyjmenovával jsem možná řešení, netvrdil jsem, že se všechna hodí pro každého (a hned). Bohužel je to navíc tak, že montáží s pohonem (nebo možností ho k nim dokoupit) zase tak moc není. A co si vzpomínám, třeba u Exos-2 byla cena dodatečně kupovaného pohonu na obě osy podobná jako rozdíl mezi cenou základní plně manuální montáže a verze s GoTo. Asi to není moc překvapivé, elektronika je dnes levná, drahá je spíš (kvalitní) mechanika a optika.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Ani mne se to nezdalo, kdyz jsem to cetl. Doporuceni okularu k dalekohledum ma primo na svych strankach nekdo jiny.
Taky mi to připadá jako nějaké nepochopení nebo nedorozumění. Supra je obvykle doporučována začátečníkům právě proto, že jim tam neprodají úplné nesmysly jen proto, že jsou ochotni za ně zaplatit. Nebo se jim to aspoň pokusí rozmluvit.
A proč se tu píše stále o Supře ? Tazatel to nebyl, tak kdo si to takhle spojil ?
viewtopic.php?p=528619#p528619
Podle meho se spletl, nasel jsem to zde pod Speciální sady za zvýhodněnou cenu dokonce i Sada "Pro náročné".
viewtopic.php?p=528619#p528619
EDIT :milan smutný píše: ↑11. 09. 2024, 11:31 .... SUPRA Praha k mému dalekohledu doporučuje okulár 3,2mm.Co bude pro mne lepší ? Milan
Podle meho se spletl, nasel jsem to zde pod Speciální sady za zvýhodněnou cenu dokonce i Sada "Pro náročné".
Naposledy upravil(a) peta62 dne 11. 09. 2024, 15:29, celkem upraveno 2 x.
V jiném příspěvku ze dne 10/9 píše : kontaktoval jsem svého prodejce... Jenže Supra má už od 1/9 zavřeno 

Presne tak, to mi take bylo divne, ale kdyz explicitne napsal Supra, veril jsem. Myslel jsem ze panu Zahajskemu volal. Mel jsem si overit.
- L@dis
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
Honza má na webu, že i v době dovolené bude příležitostně komunikovat, tak se spolu třeba nějak domlouvali..
12" dobson s OnStep GoTo, SW 80/400mm,
okuláry Explore Scientific 68°/82°, 2” Baader Aspherical 36mm. 2” filtry UHC, OIII, CLS, RED.
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Hvězdárna Benátky nad Jizerou
okuláry Explore Scientific 68°/82°, 2” Baader Aspherical 36mm. 2” filtry UHC, OIII, CLS, RED.
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Hvězdárna Benátky nad Jizerou
Ono to bude asi jednodušší

Jo prodejce Novédalekohledy prodá všechno a doporučí všechno a komentáře, které si jistě píše sám patří jako vždy do astrohumoru.
Jen nechápu, kde vzal kolega Milan Smutný to doporučení Supry Praha. Přitom Honza doporučuje ohnisko 6mm.
Jen nechápu, kde vzal kolega Milan Smutný to doporučení Supry Praha. Přitom Honza doporučuje ohnisko 6mm.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
- Stanislavxyz
Tak abychom si shrnuly podstatné závěry, kteréžto je možno z proběhlé diskuse učinit:
- Achromát 120/600 není vhodný přístroj na planety a není to jeho chyba. Clonit se jistě může, ale planetární speciál z něj nevznikne.
- Zvětšení nad 1D bude velmi špatné, takže debata o okulárech s kratším ohniskem než těch 6 mm je maření času.
- Montáž AZ 3 je špatná a nevhodná k pozorování čehokoliv na obloze.
- S každým dalekohledem (a příslušenstvím) je třeba naučiti se pracovat. To je problém č. 1. I na (hrozné) montáži AZ3 lze achromátem 120/600 sledovat objekt při zv. 150 x. Zkusil bych osvojit si tuto dovednost a zjistil, zdali mi použití 4 mm okuláru přináší uspokojení, či nikoliv.
- Pakliže kolega touží po planetách, nebude od věci, poohlížet se po jiném dalekohledu a též jiné montáži. Nemusí to být zase tak drahé jak by se mohlo zdát. Pro začátek bych vzal nějaký bazarový AR 90/900, nebo AR 100/1000. Krapet složitější bude levně vyřešit odpovídající montáž (zejména u toho 100/1000), ale i zde jsou nějaké možnosti jak pozorovat a neutratit majlant.
- Achromát 120/600 není vhodný přístroj na planety a není to jeho chyba. Clonit se jistě může, ale planetární speciál z něj nevznikne.
- Zvětšení nad 1D bude velmi špatné, takže debata o okulárech s kratším ohniskem než těch 6 mm je maření času.
- Montáž AZ 3 je špatná a nevhodná k pozorování čehokoliv na obloze.
- S každým dalekohledem (a příslušenstvím) je třeba naučiti se pracovat. To je problém č. 1. I na (hrozné) montáži AZ3 lze achromátem 120/600 sledovat objekt při zv. 150 x. Zkusil bych osvojit si tuto dovednost a zjistil, zdali mi použití 4 mm okuláru přináší uspokojení, či nikoliv.
- Pakliže kolega touží po planetách, nebude od věci, poohlížet se po jiném dalekohledu a též jiné montáži. Nemusí to být zase tak drahé jak by se mohlo zdát. Pro začátek bych vzal nějaký bazarový AR 90/900, nebo AR 100/1000. Krapet složitější bude levně vyřešit odpovídající montáž (zejména u toho 100/1000), ale i zde jsou nějaké možnosti jak pozorovat a neutratit majlant.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!