ORBITER - The Space Flight Simulator
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Myslim, ze pisem o tom samym Jen jsem se mozna nepresne vyjadril. Opravil jsem puvodni prispevek cervenou barvou.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
SpaceMan napsal: To ze sa to takto robi je u raketoplanu len podruzny dovod, ten primarny je eliminacia nadmerneho namahania zavesov ET.
Je to tak. V této poloze prochází vektor tahu motorů těžištěm soustavy (SRB +raketoplán + ET) a tak tah motoru je využíván hlavně k zývyšování rychlosti
Je to tak. V této poloze prochází vektor tahu motorů těžištěm soustavy (SRB +raketoplán + ET) a tak tah motoru je využíván hlavně k zývyšování rychlosti
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Kto by mal zaujem "preletiet" sa v Orbitery (2006 P1) v novom (buducom) kozmickom US "koni" (viacnasobne ciastocne pouzitelna kozmicka lod Orion - nahrada raketoplanu), moze si stiahnut add-on Orion CEV. Nachadza sa to tu: http://francisdrake.freewebspace4all.de/ pridavok
Zatial je to sice "len" beta verzia, ale funguje to OK.
Zatial je to sice "len" beta verzia, ale funguje to OK.
nou napsal: ja by som mohol vysvetlit TransX co je nastroj na naplanovanie medziplanetarnej cesty.
tu je priklad ako vyzera cesta Voyageru
Zdar - potreboval by som odkonzultovat (overit si) jeden TransX problem a kedze tvrdis ze to mas zvladnute, tak by ma zaujimal tvoj nazor.
tu je priklad ako vyzera cesta Voyageru
Zdar - potreboval by som odkonzultovat (overit si) jeden TransX problem a kedze tvrdis ze to mas zvladnute, tak by ma zaujimal tvoj nazor.
dobre. napis aky je to problem.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
nou napsal: dobre. napis aky je to problem.
Problem je nasledovny:
Navrat Apolla z orbity Mesiaca na Zem. Islo by o to, stanovit pomocou TransX rychlost a cas odletu tak, aby som vo finale skoncil priblizne v JZ Pacifiku a hlavne cez den. Podotykam ze Apollo pristavalo priamo z preletovej drahy (bez navedenia na orbitu Zeme).
Parametre odletu treba stanovit tak, aby - beruc do uvahy trvanie preletu - som priletel do cielovej oblasti vtedy, ked je cielova planeta vhodne otocena (spravnou pologulou) vzhladom na drahu priletu.
Osobne si myslim ze len pomocou TransX nie je tento problem priamo riesitelny. Z Net-u poznam pomocne postupy ako to (uspesne, alebo aj neuspesne) zvladnut, ktore maju ale jednu "chybu" - opieraju sa o historicke udaje konkretnej realnej lunarnej misie. Mojou snahou je ale dospiet k vseobecne pouzitelnemu postupu bez ohladu na historicke data. Preto by ma zaujimal nazor cloveka ktory sa v TransX vyzna.
Problem je nasledovny:
Navrat Apolla z orbity Mesiaca na Zem. Islo by o to, stanovit pomocou TransX rychlost a cas odletu tak, aby som vo finale skoncil priblizne v JZ Pacifiku a hlavne cez den. Podotykam ze Apollo pristavalo priamo z preletovej drahy (bez navedenia na orbitu Zeme).
Parametre odletu treba stanovit tak, aby - beruc do uvahy trvanie preletu - som priletel do cielovej oblasti vtedy, ked je cielova planeta vhodne otocena (spravnou pologulou) vzhladom na drahu priletu.
Osobne si myslim ze len pomocou TransX nie je tento problem priamo riesitelny. Z Net-u poznam pomocne postupy ako to (uspesne, alebo aj neuspesne) zvladnut, ktore maju ale jednu "chybu" - opieraju sa o historicke udaje konkretnej realnej lunarnej misie. Mojou snahou je ale dospiet k vseobecne pouzitelnemu postupu bez ohladu na historicke data. Preto by ma zaujimal nazor cloveka ktory sa v TransX vyzna.
hmmm. viemm si predstavit naplanovanie navratu aj do atmosfery ale to aby to bolo do pacifiku to bude dost tazko. kedze TransX neumoznuje naplanovanie to aby bola Zem vhodne natocena.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
nou napsal: hmmm. viemm si predstavit naplanovanie navratu aj do atmosfery ale to aby to bolo do pacifiku to bude dost tazko. kedze TransX neumoznuje naplanovanie to aby bola Zem vhodne natocena.
OK, vykasleme sa zatial na natocenie Zeme (mam predebezne premysleny jeden postup ktorym by aj toto mozno islo, nie sice cez TransX ale MapMFD - musim to skusit). Skus sem zatial hodit postup ako by si ty s TransX naplanoval odlet od Mesiaca s navratom do atmosfery Zeme. Ja sa pokusam prist na to, ako sa toto da zvladnut cez InterplanetaryMFD - BaseApproach Program (tymto by sa to podla vyjadrenia samotneho autora malo dat "zmaknut" - ale zatial k tomu nie je ziadny oficialny tutorial).
OK, vykasleme sa zatial na natocenie Zeme (mam predebezne premysleny jeden postup ktorym by aj toto mozno islo, nie sice cez TransX ale MapMFD - musim to skusit). Skus sem zatial hodit postup ako by si ty s TransX naplanoval odlet od Mesiaca s navratom do atmosfery Zeme. Ja sa pokusam prist na to, ako sa toto da zvladnut cez InterplanetaryMFD - BaseApproach Program (tymto by sa to podla vyjadrenia samotneho autora malo dat "zmaknut" - ale zatial k tomu nie je ziadny oficialny tutorial).
este som to nikdy neskusal. az teraz. tak si zoberme projekt Apollo. Ten obiehal okolo mesiaca retrogradne. inak TransX sa na toto nehodi pretoze bol navrhnuty pre medziplanetarne lety.
1.lietame okolo mesiaca s inklinaciou 180stupnov
2.v transX nastavime terget na escape a manevre na on
3.v druhom okne klikneme FWD aby sme videli darhu mesiaca a nasu vlastnu ako pojdeme k zemi.
4.v manevre nastavime prograde vel. na cca +800m/s
5. potom cas odletu opatrne posunieme dopredu sledujuc v druhom okne s drahou mesiaca kedy sa hodnota PeD dostane tak na 6500M.
6.pockame kedy sa dostaneme do startovnej pozicie zapalime motory zrychlime o tych 800m/s
7.pockame az budeme v 70% vplyve zeme a dame prograde,kill rott, a pomocou linearnych motorov upravime pomocou Orbit MFD drahu tak aby bolo PeA 80km-60km(presne neviek kolko musi mat Apollo)
uz len pockame na vstup do atmosfery.
1.lietame okolo mesiaca s inklinaciou 180stupnov
2.v transX nastavime terget na escape a manevre na on
3.v druhom okne klikneme FWD aby sme videli darhu mesiaca a nasu vlastnu ako pojdeme k zemi.
4.v manevre nastavime prograde vel. na cca +800m/s
5. potom cas odletu opatrne posunieme dopredu sledujuc v druhom okne s drahou mesiaca kedy sa hodnota PeD dostane tak na 6500M.
6.pockame kedy sa dostaneme do startovnej pozicie zapalime motory zrychlime o tych 800m/s
7.pockame az budeme v 70% vplyve zeme a dame prograde,kill rott, a pomocou linearnych motorov upravime pomocou Orbit MFD drahu tak aby bolo PeA 80km-60km(presne neviek kolko musi mat Apollo)
uz len pockame na vstup do atmosfery.
Nou: Skusim to skombinovat s "mojim" postupom, ktory by ma mal dostat do JZ Pacificu (ak to samozrejme "zafunguje" ...)
nou: Zatial bez vacsieho uspechu - dostanem sa sice spat na Zem, ale cas a miesto pristatia su stale problem. Zatial som to skusal 3x, ale len raz (viacmenej nahodne) som ako-tak "trafil" Pacific (ale bohuzial pri zapade Slnka). No, budem sa musiet zase zamysliet ...
ja skusam navrat z mesiaca pomocou NASSP 6.4. Pustim si scenario Apolla 11 kedy je vsetko pripravene na TEI. podla casoveho rozpisu mam zapalit motory 135:23:42. co urobim. potom uz len sledujem zmenu drahy v TransX tak aby bolo PeD okolo 6500km. Draha okolo zeme sa priblizuje k zemi dosiahne 6500km(vtedy priletite na zem zo zapadneho smeru) ale ked pokracujete dalej tak sa draha otoci(priletite z vychodu). obydva pokusy ale mali za vysledok ze som sice pristal v Pacifiku ale pri 210-220 hodin od zaciatku a nie 195 hodin ako je v casovom rozpise.
nou: Ja som to skusal s Orbiter-om 2006 P1 a NASSP 6.4.3 a ked si zvolim tebou spominany scenar tak dopadnem asi nasledovne:
- odlet od Mesiaca podla historickeho datumu
- 2 az 3 korekcie pocas preletu k Zemi
- priletim sice zo spravneho smeru (pri TEI manevri musi byt RInc max. do 40 st.) a "spadnem" priblizne do "historickeho" miesta pristatia, ale flight time tiez nesedi a navyse pristavam za tmy.
Takze pockame na dalsiu (avizovanu) verziu NASSP (uz je k dispozicii v podobe beta verzie) a uvidime ...
Tu je ta beta: http://sourceforge.net/project/showfile ... _id=129726
- odlet od Mesiaca podla historickeho datumu
- 2 az 3 korekcie pocas preletu k Zemi
- priletim sice zo spravneho smeru (pri TEI manevri musi byt RInc max. do 40 st.) a "spadnem" priblizne do "historickeho" miesta pristatia, ale flight time tiez nesedi a navyse pristavam za tmy.
Takze pockame na dalsiu (avizovanu) verziu NASSP (uz je k dispozicii v podobe beta verzie) a uvidime ...
Tu je ta beta: http://sourceforge.net/project/showfile ... _id=129726
ESA ma kozmicku lod !!!
Zatial len simulovanu, ale spracovane to je pekne. System Ariane 5 + Pegase sa da stiahnut tu:
Kourou ELA
http://orbiter.mustard-fr.com/addons/kourou.php
Ariane 5
http://orbiter.mustard-fr.com/addons/ariane5wnm.php
CTV Pegase
http://orbiter.mustard-fr.com/addons/ctv.php
Zatial len simulovanu, ale spracovane to je pekne. System Ariane 5 + Pegase sa da stiahnut tu:
Kourou ELA
http://orbiter.mustard-fr.com/addons/kourou.php
Ariane 5
http://orbiter.mustard-fr.com/addons/ariane5wnm.php
CTV Pegase
http://orbiter.mustard-fr.com/addons/ctv.php
ma to nejaky realny podklad. napriklad ze by take nieco chcela ESA postavit?? inak teraz ma napadla jedna vec. ake tazke je postavit lod. ono Ariane je myslim ze spolahliva takze ake tazke by to bolo zrealizovat.