Jupiter 2024
Re: Jupiter 2024
Evžen62: Tahle první pozorování si člověk pamatuje hodně dlouho. Okuláry BOC 10 mm jsou s ohledem na cenu opravdu slušný.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
26.12.2024 od 21:20 do 23:50 som videl zatiaľ asi najlepší Jupiter v mojom krátkom astronomickom živote. Keďže bolo asi -4°C tak som si zo sebou nezobral papier a ceruzku, a bola to asi chyba. Nie že by som si nemohol ísť po ne, ale nevedel som sa odlepiť od stoličky. Jupiter bol plný detailov, ako som ho ešte nevidel. Okrem množstva detailov v rovníkovej oblasti a dvoch hlavných rovníkových pásoch som krásne videl aj NTB a niečo sa objavovalo aj v severnej polárnej oblasti. Na juhu bol nádherne viditeľný STB a výnimočne výrazné boli aj SSTB a južná polárna oblasť. Veci sa ale diali aj okolo Jupitera. Okolo 21:20 vstúpil pred disk planéty mesiac Io. Zo začiatku bol pekne viditeľný, ale pomaly sa stratil. Asi o 25 minút neskôr sa na kotúči objavil aj tieň mesiaca Io. Niečo po 23:15 sa začal mesiac objavovať na druhej strane planéty až kým pomaly nevyšiel spred kotúča. Potom už bol viditeľný klasicky ako jasná hviezda. Približne v rovnakom čase sa spoza tieňa Jupitera vynoril mesiac Ganymedes. Nádhera. Hlavný klinec programu, na ktorý som vlastne celý večer čakal prišiel ale až teraz. Na východe sa začal ukazovať outbreak v SEB, ktorý tam začal vznikať pred nejakým 1,5 mesiacom. Zo začiatku som si nebol istý, či ho vlastne vidím, ale keď sa dostal trochu ďalej od okraja planéty bol jednoznačne tam ako pozdĺžna svetlá škvrna. SEB nebol úplne prerušený touto škvrnou, južný okraj bol stále viditeľný ako tenká čiara. Dnešná noc bola jednou z tých, na ktoré budem asi dlho spomínať.
Pozoroval som s ED100 na Rysovej montáži (veľmi dobre sa s ňou pozoruje) pri zväčšení 150x (Vixen SLV 6mm).
Pozoroval som s ED100 na Rysovej montáži (veľmi dobre sa s ňou pozoruje) pri zväčšení 150x (Vixen SLV 6mm).
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
Davide, skvělý report.
Včera jsem měl také životní Jupiter. Ani jsem nikdy nedoufal, že je možné ho takto vidět, chvílemi jako( fotka). Pozoroval jsem od 23:15 -24hod. s Apo 115 f7 s binohlavou, zv.170x. Neumím to takto parádně popsat jako David, tak se o to nebudu ani pokoušet. Viděl jsem podrobnosti cca přesně jako David. Nejvíce mě zaujal stín měsíce, vždy to byla maličká tečka, ale včera opravdu veliký černý kotouček. Po 24hod. jsem už měl všechny okuláry zamlžené ( vyhř. pásky jsou ještě na cestě) tak jsem musel končit. Z toho pohledu jsem namohl ani usnout, prostě fantazie.
Včera jsem měl také životní Jupiter. Ani jsem nikdy nedoufal, že je možné ho takto vidět, chvílemi jako( fotka). Pozoroval jsem od 23:15 -24hod. s Apo 115 f7 s binohlavou, zv.170x. Neumím to takto parádně popsat jako David, tak se o to nebudu ani pokoušet. Viděl jsem podrobnosti cca přesně jako David. Nejvíce mě zaujal stín měsíce, vždy to byla maličká tečka, ale včera opravdu veliký černý kotouček. Po 24hod. jsem už měl všechny okuláry zamlžené ( vyhř. pásky jsou ještě na cestě) tak jsem musel končit. Z toho pohledu jsem namohl ani usnout, prostě fantazie.
Poprvé a naposled v životě jsem zkusil nakreslit Jupiter, jak jsem ho viděl včera. Chtěl jsem to jednou zkusit. Je to nakreslené na bílý papír, vystřizené, a položené na černý papír. Na toto jsem úplný jouda. Dám to sem jenom jako odstrašující případ, a že sem si s tím hrál hodinu. Kdyžtak prosím o přesunutí do astrohumoru.
- Přílohy
-
- 20241227_134104.jpg (1.68 MiB) Zobrazeno 1967 x
Není vůbec čemu se smát, je to naprosto relevantní pokus s docela solidním výsledkem. Navíc ten nápad vystřihnout a dát na černý papír, tedy udělat to “doopravdy” se mi moc líbí.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Achernar, díky za komentář. Nakonec bylo nejtěžší to vůbec vyfotit. Mobil se s tím strašně pral. A teď už se zasměješ, nenašel jsem kružítko, tak se obtáh 50ti koronu.
Tomáši opravdu dobrá kresba. Případně poradím do SZ, když bys chtěl ještě kreslit.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Díky za nabídku Karle. Už jsem si řekl, že to už nebudu zkoušet, protože toto kreslení pro mě narozdíl od pozorování nebyl žádný relax, dělal jsem to 4x. A hlavně bych nedokázal kreslit u pozorování. Ale nedá mi to abych se tedy nezeptal v čem je zakopaný pes.
Díky.
Díky.
Tomáš tá kresba vôbec nie je zlá. Zachytil si tie najdôležitejšie detaily. A spracovanie je vecou osobného štýlu, mne sa napríklad takáto koláž páči. Ono je dosť náročné za nejakých 15 minút zachytiť všetko, čo je viditeľné. A to, že kreslenie nie je žiaden relax je svätá pravda.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
Díky Davide, právě Tvoje kresba byla mojí inspirací. Ale ta moje mazanina se s Tvoji kresbou nedá vůbec srovnat. Zjistil jsem, že to žádna sranda není. Jedna věc je to nakreslit, a druhá vyfotit. Mobil se pokaždé asi zaostřil na černý papír, a pořád to bylo světlé, tak jsem musel asi 3x, hlavně rovníkové pásy překreslovat tmavší a tmavší. A ten stín měsíce mi nešel nakreslit černou pastelkou, tak jsem tam udělal tečku lihovkou, proto je hodně velký. No, ono tam toho je víc, co neodpovidá měřídku.
Tomas, za dalekohladom je do nejakych 15 az 20 minut potrebne len schematicky naskicovat co najviac viditelnych detailov. Niektore casti napriklad
ekvatorialne pasy mozes mat uz predkreslene a do nich uz len doplnis co tam vidis. Obrazok ako taky sa "umelecky" nakresli az doma v teple. Tak to aspon robim ja.
ekvatorialne pasy mozes mat uz predkreslene a do nich uz len doplnis co tam vidis. Obrazok ako taky sa "umelecky" nakresli az doma v teple. Tak to aspon robim ja.
Davide díky, mít předkreslené planety je dobrý nápad. Tak
jestli zaze dostanu záchvat, tak to zkusím.
jestli zaze dostanu záchvat, tak to zkusím.
Především je dobré udělat si šablonu, protože Jupiter má výrazně zploštělý tvar, není kulatý. Ta šablona se dá vystřihnout podle nějaké fotky nebo tak a to v měřítku, které člověku nejlépe vyhovuje. Mně se osvědčila šablona právě podle nějaké fotky, která na té další rovníkové straně má nějakých cca 6 cm. Co se samotného postupu týče, nejvíc se mi osvědčilo nejdřív zachytit rozložení pásů a teprve potom se zabývat detaily. Při tom kreslení se vždycky věnuju nejdřív jednomu pásu a teprve pak druhému. Někdy dělám skici dvě, jak jsem se to naučil u měsíce: na jedné se snažím co nejpřesněji zachytit proporce a vzájemné relace detailů, na té druhé pak detaily samotné; ne vždycky se totiž člověku podaří zachytit obojí současně a tohle ušetří spoustu času. A doma v teple potom udělám syntézu těch dvou kreseb. Třeba u toho měsíce už mám zavedené i určité zkratky: stíny nevybavuju, jen označím stanoveným počtem křížků podle hloubky černě. U Jupitera rovněž ignoruju barevnost, protože velmi často používám žlutý filtr, který dost citelně zvýrazní detaily. K samotné kresbě načisto pak používám tužku negro, která se neleskne a zároveň poskytuje sytější čerň než běžná tužka. Všeobecně je dobré si ten postup nějak standardizovat: mít jednu šablonu jednu techniku kresby, hodně to totiž pomáhá při vzájemném srovnání časově odlehlejších pozorování. Osobně si k tomu vždycky píšu i nějaký průvodní text, ve kterém více charakterizuji třeba pozorovací podmínky, aby to pro mě nebyly jenom suché kresby bez kontextu, ale aby mi to pomohlo třeba si vybavit i ten konkrétní večer a konkrétní zážitky. Ostatně ačkoli ženě, která smysl takové práce ostentativně snižuje, argumentuji, že jde o důležitý mezník vědeckého poznání lidstva, který je třeba zaznamenat, ve skutečnosti jsem si dobře vědom toho, že to dělám čistě pro sebe a pro svou zábavu a už proto, když se do těch starých deníků ponořím, jsem rád, že si připomenu i konkrétní prožitky. Proto někdy zaznamenávám i celou scenérii se střechami nebo okolím, ačkoli to fakticky žádný smysl nemá.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Achernar, díky moc za podrobný popis jak na to. Toto buhužel není pro mě. lidi jako Ty, i ostatní zde, kteří toto dokážou jsem vždy obdivoval. Toto já prostě nedovedu. Na kreslení a malování jsem opravdu levý, a vím že bych se svým výtvorem nebyl zpokojený, a nechci si kazit tak nádherný koníček.
To chápu. Na tom koníčku je přece nejkrásnější to, že si to každý děláme přesně tak, jak nás to baví a jak nám to vyhovuje. Já jsem třeba původní profesí fotograf, ale astrofotografii nechávám zcela vědomě a systematicky jiným. Starost o přesné ustavení montáže, skládání snímků, věčné pípání a vrčení nějakých strojků, blikající kontrolky a starost o baterie a těžké ekvatoreální montáže, to není nic pro mě.