Jak jste na tom s astronomií doma?
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Taky bude velmi zalezet na tom, kde bude dalekohled provozovan. Pokud nebudes mit filtry (minimalne alespon UHC) a budes v blizkosti vetsiho mesta, tak rozdil mezi 30-kou a 40-kou prakticky neni. Objekty, jejich plosna jasnost je mensi, nez plosna jasnost nasvicene oblohy, neuvidis tak jako tak. V okamziku, kdy mas filtry, jdi na nejvetsi prumer, ktery je pro tebe jeste unosny a snadno transportovatelny (je-li treba) a je celkem jedno, jestli je to 30 nebo 40cm. Rozhodne 30-ka s filtrem u mesta prekona 40-ku bez filtru ve stejnych podminkach. Tedy pri pozorovani emisnich a planetarnich mlhovin. S galaxiemi je potiz, tam filtry moc nepomohou, jedinou moznosti je tmava obloha a velky prumer.
A na obrazky jako na fotkach stejne zapomen. Pravda, ukaze se o mnoho vice detailu ve srovnani s tvoji 150-kou, ale vse bude stejne jemne, decentni, v odstinech sedi, ale pekne (co si pamatuji z koukani 30-kou a 40-kou u kolegu). Ovsem stejne to bude jen pro zasvecene. Pro manzelku to budou asi porad smouhy ;D
A na obrazky jako na fotkach stejne zapomen. Pravda, ukaze se o mnoho vice detailu ve srovnani s tvoji 150-kou, ale vse bude stejne jemne, decentni, v odstinech sedi, ale pekne (co si pamatuji z koukani 30-kou a 40-kou u kolegu). Ovsem stejne to bude jen pro zasvecene. Pro manzelku to budou asi porad smouhy ;D
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Přesně tak Martine.
Pro obyčejné,nezasvěcené to budou jenom fleky i kdyby koukali zkrz 1m reflektor. ;D Oči je potřeba vycvičit. Co naplat,když čekáte na rozkoukání ve tmě a někdo vás oslní dálkovými světly z auta,či zapne venkovní,nechráněné světlo.V tu chvíli by člověk vraždil!!! Pak neuvidí ani nic hvězdář,natož lajk. :rotflmao: ;D
Pro obyčejné,nezasvěcené to budou jenom fleky i kdyby koukali zkrz 1m reflektor. ;D Oči je potřeba vycvičit. Co naplat,když čekáte na rozkoukání ve tmě a někdo vás oslní dálkovými světly z auta,či zapne venkovní,nechráněné světlo.V tu chvíli by člověk vraždil!!! Pak neuvidí ani nic hvězdář,natož lajk. :rotflmao: ;D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Chapem... filter je teda vyrazne plus v boji so svetelnym znecistenim. Povedzme ale, ze mam dal. na chalupe, kam chodim kazdy druhy vikend. Cez somet sa vzdy pozriem najprv (v lete
) na NGC7000 a NGC6990 ake su podmienky. Za dobrych podmienok ich vidim cez somet celkom zretelne a kontastne a filter nemam. (BTW podla mna riasy su ovela jasnejsie ako N.A.). Do buducnosti vsak uvazujem nad filtrom.
Ale spat: ide mi o to, ze si chcem postavit dalekohlad na vizualne pozorovanie, ktory by som bol "spokojny" (astronomii sa venujem uz 16ty rok), cena medzi primarom(al. dobsonom) 30cm a 40cm je cca 10tis.Kc (vid Drbohlav). Ide o to, kde je ta "rozumna" hranica medzi exp.narastom ceny za priemer ?
Inymi slovami, ci nie je 40tka prilis draha na to co dokaze v porovnani s 30tkou ?

Ale spat: ide mi o to, ze si chcem postavit dalekohlad na vizualne pozorovanie, ktory by som bol "spokojny" (astronomii sa venujem uz 16ty rok), cena medzi primarom(al. dobsonom) 30cm a 40cm je cca 10tis.Kc (vid Drbohlav). Ide o to, kde je ta "rozumna" hranica medzi exp.narastom ceny za priemer ?
Inymi slovami, ci nie je 40tka prilis draha na to co dokaze v porovnani s 30tkou ?
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Přítelkyně pozoruje se mnou meteory, takže si nemám na co stěžovat a spíš mě naopak do pozorování honí, protože už sem starší a líný kus a na ležení v -15 12 hodin venku mě už musí přemlouvat.... ;D :bounce:
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
30cm alebo 40cm ? k takymto priemerom si uz clovek musi kupit aj domcek niekde za dedinou na kopci, cim sa cena za dalekohlad splha dost vysoko 
stastni su ti, ktori take nieco maju ...

stastni su ti, ktori take nieco maju ...
- Shark
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak jste na tom s astronomií doma?
Ahoj
trochu oživím toto vlákno....
Doma mi drahá polovička toleruje mapy na stole, knihy a pod. ale jakmile sestavím a vyndám trubky na balkon (i když nejsou velké) je ohně na střeše
( překáží to, nedá se tam chodit, uhni s tím ...), venku mám klid, ale po návratu ... cos tam dělal tak dlouho... co tam prosímtě vidíš ... ale Satrurn se manželce líbil - se slovy, zda-li to "kulatý okolo" má každá hvězda, se dívala skoro celou minutu, Jupiter taky docela zkousla... Ve svém okolí bohužel nemám stejně postiženého kolegu - takže venku jsem sám, manželka odmítá se mnou sdílet noční výpravy za poznáním (zima, komáři, nepohodlí, někam spadnu, a další výmluvy proč nejít ven)
stejný jako u většiny takovýchto nočních bláznů 
trochu oživím toto vlákno....
Doma mi drahá polovička toleruje mapy na stole, knihy a pod. ale jakmile sestavím a vyndám trubky na balkon (i když nejsou velké) je ohně na střeše

Naposledy upravil(a) Shark dne 26. 07. 2017, 12:34, celkem upraveno 1 x.
SCT 203/2032, SW Evostar ED80, CG5, SW EQ3-2, AZ4 GSO, 20x80,10x50, 8x30
GSO 70°/15,20,30 -TS 4 UWA 82°- Baader Ortho 6,10 - Hyperion 8-24 Mark IV - APM Lunt - Baader Neodymium, Fringe Killer, Solar Continuum, UHC, CLS
Astronomie pro každého
GSO 70°/15,20,30 -TS 4 UWA 82°- Baader Ortho 6,10 - Hyperion 8-24 Mark IV - APM Lunt - Baader Neodymium, Fringe Killer, Solar Continuum, UHC, CLS
Astronomie pro každého
... a proč jako řešíš, co si myslí manželka?
Věky platí ono : " do žen a melounů se nevidí "
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Shark
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Howking píše:... a proč jako řešíš, co si myslí manželka?
MiIAN píše:Věky platí ono : " do žen a melounů se nevidí "

Naposledy upravil(a) Shark dne 26. 07. 2017, 13:27, celkem upraveno 1 x.
SCT 203/2032, SW Evostar ED80, CG5, SW EQ3-2, AZ4 GSO, 20x80,10x50, 8x30
Astronomie pro každého
Astronomie pro každého
máš tam překlep: chějí pro sebe jen to dobré, ale je-li to pro nás dobré to už neřešíShark píše:... chějí pro nás jen to dobré, ale je-li to pro nás opravdu dobré to už neřeší...
(jakýkoli koníček odebírá "společné" prostředky a zabírá čas k dalšímu hromadění prostředků "hostiteli")
- ok1in
- Věk: 64
- Kontaktovat uživatele:
Tak to doma asi nemám babu, ale chlapa...
Když si mě zvolila (a byla to její volba), tak věděla, že jsem pošuk co má těch zálib více (kapela, vysílání, foto) a přece do toho šla. A nestěžujeme si dodnes ani jeden. Je to jen a jen o toleranci (samozřejmě v rozumné míře) k tomu druhému.
Faktem ovšem je, že bejvalka byla typická ženská bez zálib, prot už jen bejvalka.

Když si mě zvolila (a byla to její volba), tak věděla, že jsem pošuk co má těch zálib více (kapela, vysílání, foto) a přece do toho šla. A nestěžujeme si dodnes ani jeden. Je to jen a jen o toleranci (samozřejmě v rozumné míře) k tomu druhému.
Faktem ovšem je, že bejvalka byla typická ženská bez zálib, prot už jen bejvalka.

- Peter S. (cactae)
Manzelka toleruje moje zaluby, na oplatku ja tolerujem jej. Ale s balkonom mam podobny problem ako Shark. Kedze pestujem kaktusy tak balkon je s nimy zapratany od marca do zaciatku novembra. Aj ked podla mna je tam dost priestoru na montaz a maly refrak, manzelka to vidi inak. Ale ked ich dam zazimovat dalekohlad na balkone moze byt. 

- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Podle toho, jak fouká vítr
! Pánové, buďte rádi za jakoukoliv manželku, partnerku, melouny a seeing 5" ! Pořád tisíckrát lepší, než-li okolí, které neovlivníte a které vám udělá ze života peklo.

- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Lepší když partnerka tomu nerozumí, ale zajímá jí to, můžete ji ohromovat i špatným snímkem, nebo špatným obrazem Měsíce v okuláru 

Tak, ta moje tomu malinko rozumí a potřebu hvězdáře občas utrácet za hračky atd. chápe. Já su tedy vpohodě. Aby to tak bylo, tak jsem nejdřív musel někdy v roce 88-89 učit děti v astro-kroužku na základce, kam chodila. No a pak za pár let, jsem si jí vzal.
Ale mojí tchýni, bych žádnému hvězdáři nepřál! To je Satan zlo
Ale mojí tchýni, bych žádnému hvězdáři nepřál! To je Satan zlo

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/