Detekcia GRB
Detekcia GRB
Vsetky odpory su na najmensie zatazenie a to farebne znacenie, to uz napisal hroch.
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
Detekcia GRB
Rudy napsal: Vsetky odpory su na najmensie zatazenie a to farebne znacenie, to uz napisal hroch.
SID monitor nie je vysokofrekvencne ale nizkofrekvencne zariadenie t.j. netreba k nemu ziadne velke znalosti
Pokial ste si doma niekedy letovali co i len predzosilovac na vezu alebo hocaku pikovinu, kde su operacne zosilovace, bohate vystacite s tymito skusenostami.
SID monitor je obyvajny nf zosilovac s diodovym detektorom, jednoduchsie to uz byt naozaj nemoze
pokial ste nikdy nedrzali letovacku v ruke odporucam si precitat navod na stavbu RadioJove prijmaca, tam je to vysvetlene vratane znacenia odporov a su tam aj obrazky - je to tam polopatisticky vysvetlene pre uplnych laikov
SID monitor nie je vysokofrekvencne ale nizkofrekvencne zariadenie t.j. netreba k nemu ziadne velke znalosti
Pokial ste si doma niekedy letovali co i len predzosilovac na vezu alebo hocaku pikovinu, kde su operacne zosilovace, bohate vystacite s tymito skusenostami.
SID monitor je obyvajny nf zosilovac s diodovym detektorom, jednoduchsie to uz byt naozaj nemoze
pokial ste nikdy nedrzali letovacku v ruke odporucam si precitat navod na stavbu RadioJove prijmaca, tam je to vysvetlene vratane znacenia odporov a su tam aj obrazky - je to tam polopatisticky vysvetlene pre uplnych laikov
- Miloš Hroch
Detekcia GRB
Tímto příspěvkem bych chtěl varovat případné zájemce o stavbu SID detektoru typu Gyrator II.
Zhruba po roce jsem se vrátil k myšlence zprovoznit SID monitorovací stanici. Při svých prvních pokusech jsem měl problémy s velkou nestabilitou zesilovacího stupně přijímače, který se při překročení určité velikosti signálu na vstupu rozkmital. Proto jsem se rozhodl od základu překopat návrh plošného spoje, což zahrnovalo zvětšení desky a tím i oddálení jednotlivých částí přijímače, umístění součástek vstupní a výstupní části zesilovače co nejdále od sebe, použití "rozlévané země" po obou stranách DPS a umístění přijímače do stíněné uzemněné krabičky. Nic z toho však nepomohlo a nová verze je stejně mizerná jako ta původní z čehož mi vychází, že návrh zesilovacího stupně není asi nejlepší. Z internetových diskuzí vyplývá, že k podobnému závěru došlo více jeho uživatelů a toto zapojení je již pověstné svoji velmi mizernou stabilitou. Proto pokud přeci jen chcete tento přijímač stavět, tak to udělejte na univerzální desku plošného spoje, jako Rudy kterému to takto funguje. Z výše uvedených důvodů je návrh desky ztracený čas a ono někdy zapojení ala "vrabčí hnízdo" funguje lépe než učesaný plošný spoj.
Myšlenky na zprovoznění SID detekce jsem se však úplně nevzdal a v další fázi chci vyzkoušet zapojení dle této stránky: http://sidstation.lionelloudet.homedns. ... ion-en.php, kde je již hotový návrh DPS (k dispozici je jak pdf verze, tak i verze pro CAD software Eagle, který umožní případnou editaci DPS).
Toto zapojení je celkově propracovanější, obsahuje úzkopásmový filtr a navíc kromě analogového výstupu je v zapojení zaintegrovaný 12-bit převodník a interface pro přímou komunikaci s PC protokolem RS-232.
Někdy během příštího týdne dorazí integrované obvody (bohužel některé nejdou v Čechách sehnat), tak uvidím jak to stihnu zporvoznit a kdyžtak dám zase vědět, jak to tentokrát celé dopadlo.
Zhruba po roce jsem se vrátil k myšlence zprovoznit SID monitorovací stanici. Při svých prvních pokusech jsem měl problémy s velkou nestabilitou zesilovacího stupně přijímače, který se při překročení určité velikosti signálu na vstupu rozkmital. Proto jsem se rozhodl od základu překopat návrh plošného spoje, což zahrnovalo zvětšení desky a tím i oddálení jednotlivých částí přijímače, umístění součástek vstupní a výstupní části zesilovače co nejdále od sebe, použití "rozlévané země" po obou stranách DPS a umístění přijímače do stíněné uzemněné krabičky. Nic z toho však nepomohlo a nová verze je stejně mizerná jako ta původní z čehož mi vychází, že návrh zesilovacího stupně není asi nejlepší. Z internetových diskuzí vyplývá, že k podobnému závěru došlo více jeho uživatelů a toto zapojení je již pověstné svoji velmi mizernou stabilitou. Proto pokud přeci jen chcete tento přijímač stavět, tak to udělejte na univerzální desku plošného spoje, jako Rudy kterému to takto funguje. Z výše uvedených důvodů je návrh desky ztracený čas a ono někdy zapojení ala "vrabčí hnízdo" funguje lépe než učesaný plošný spoj.
Myšlenky na zprovoznění SID detekce jsem se však úplně nevzdal a v další fázi chci vyzkoušet zapojení dle této stránky: http://sidstation.lionelloudet.homedns. ... ion-en.php, kde je již hotový návrh DPS (k dispozici je jak pdf verze, tak i verze pro CAD software Eagle, který umožní případnou editaci DPS).
Toto zapojení je celkově propracovanější, obsahuje úzkopásmový filtr a navíc kromě analogového výstupu je v zapojení zaintegrovaný 12-bit převodník a interface pro přímou komunikaci s PC protokolem RS-232.
Někdy během příštího týdne dorazí integrované obvody (bohužel některé nejdou v Čechách sehnat), tak uvidím jak to stihnu zporvoznit a kdyžtak dám zase vědět, jak to tentokrát celé dopadlo.
Detekcia GRB
Chcem len pripomenut, ze SID prijmac je jedno z najjednoduchsich zapojeni vo vesmire
. V skutocnosti sa o ziadne vf zariadenie nejedna, je to praobycajny nf zosilovac s pasmovou priepustou na zaciatku.
Netusil som, ze stavba nf zariadenia skryva v sebe tolko zaludnosti
PS: pripadnym zaujemcom o SID odporucam prist na MHV, kde bude zariadenie k dispozicii vratane jeho stavitela Rudyho

Netusil som, ze stavba nf zariadenia skryva v sebe tolko zaludnosti

PS: pripadnym zaujemcom o SID odporucam prist na MHV, kde bude zariadenie k dispozicii vratane jeho stavitela Rudyho
- Miloš Hroch
Detekcia GRB
Přesně souhlasím s tím co píšeš, proto mě dost překvapilo jak málo je to stabilní i při dodržení všech zásad pro návrh tohoto typu zařízení. Ono to celé nějakým způsobem fungovalo, ale nedalo se to příliš dobře nastavit pro záznam a nechce se mi po pročtení diskuzí na internetu s tímto zapojením dále ztrácet čas. Určitě by stačilo předělat jen ten zesilovač.
-------------------------------------------------------
Na MHV se letos bohužel opět nedostanu, tak snad nashle za rok ...
-------------------------------------------------------
Na MHV se letos bohužel opět nedostanu, tak snad nashle za rok ...
- Lightsscope
Detekcia GRB
Spíš než podle "obecných zásad" bych to na Tvém místě přesně okopíroval od někoho, kdo to má a komu to funguje. Pak se vyhneš takovýmhle zklamáním.
Detekcia GRB
hroch napsal: Tímto příspěvkem bych chtěl varovat případné zájemce o stavbu SID detektoru typu Gyrator II.
.Uvod Tvojho prispevku znie az katastroficky!!
Ja som si postavil prijimac VLF, Gyrator II a chodil mi na prve zapojenie. Je pravda, ze som to postavil na univerzalnej doske ale to by pri tak nizkych frekvenciach nemalo hrat nijaku rolu. Je to jednoduchy NF zosilovac s aktivnou pasmovou priepustou.
Aktivna pasmova priepust, ktora je pouzita na vstupe prijimaca, ma nazov Gyrator a od toho je odvodeny aj nazov samotneho prijimaca.
Zapojeni prijimaca na VLF je velke mnozstvo a pouzit uzkopasmovy filter MAX 275 som mal v plane aj ja ale bohuzial som ho u nas nezohnal a tak som sa radsej priklonil k tej jednoduchsej variante. A preto, ze funguje ine zapojenia som uz od tej doby neskusal a doteraz pouzivam moje prve " vrabci hnizdo". Jedine, co som urobil, bolo, ze som prijimac doplnil jednosmernym zosilovacom a A/D prevodnikom. Viacej casu som ale venoval experimentovaniu pri vyrobe anten na VLF.
.Uvod Tvojho prispevku znie az katastroficky!!
Ja som si postavil prijimac VLF, Gyrator II a chodil mi na prve zapojenie. Je pravda, ze som to postavil na univerzalnej doske ale to by pri tak nizkych frekvenciach nemalo hrat nijaku rolu. Je to jednoduchy NF zosilovac s aktivnou pasmovou priepustou.
Aktivna pasmova priepust, ktora je pouzita na vstupe prijimaca, ma nazov Gyrator a od toho je odvodeny aj nazov samotneho prijimaca.
Zapojeni prijimaca na VLF je velke mnozstvo a pouzit uzkopasmovy filter MAX 275 som mal v plane aj ja ale bohuzial som ho u nas nezohnal a tak som sa radsej priklonil k tej jednoduchsej variante. A preto, ze funguje ine zapojenia som uz od tej doby neskusal a doteraz pouzivam moje prve " vrabci hnizdo". Jedine, co som urobil, bolo, ze som prijimac doplnil jednosmernym zosilovacom a A/D prevodnikom. Viacej casu som ale venoval experimentovaniu pri vyrobe anten na VLF.
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
Detekcia GRB
Od posledního MHV se už skoro rok chystám, že postavím SID monitor, teď už to vypadá že k tomu snad i dojde. Ale nechce se mi motat rámovou anténu, uvažuji o použití antény LW (dlouhý drát), nemáte s tím někdo zkušenost? Vím, že na VLF bude muset být velmi dlouhá, ale nebylo by možné ji nějak přizpůsobit? i kdyby byla třeba 150m?
- Miloš Hroch
Detekcia GRB
Té rámové antény bych se vůbec nebál. Navinutí je otázka pár desítek minut a anténa je operativnější než natažený drát (vím o čem mluvím, používal jsem ho jako anténu k poslechu radioamatérů na středních vlnách). Je také možné použít asi 30 cm dlouhou feritovou tyčku a navinout cívku na ni. Na tento způsob jsem narazil někde na internetu přímo pro SID monitor. Teď nemám čas, ale podívám se po tom, mám to někde uložené.
----------------------------------------------------------
Tak ta stránka je: http://www.abelian.demon.co.uk/sid/
a další návod třeba tady:
http://mira.aavso.org/pipermail/aavso-s ... 00324.html
----------------------------------------------------------
Tak ta stránka je: http://www.abelian.demon.co.uk/sid/
a další návod třeba tady:
http://mira.aavso.org/pipermail/aavso-s ... 00324.html
Detekcia GRB
No nevím, já třeba s feritovou anténou nemám moc dobré zkušenosti, protože se mi ji zatím nikdy nepodařilo pořádně vyladit, navíc je poměrně dost směrová, to se mi taky nezdá protože mám představu, že 20,19kHz odražených od ionosféry se bude vracet na zem poměrně izotropně, takže kdybych použil anizotropní anténu, tak se připravím o značnou část signálu, i když na druhou stranu se tak možná zbavím i části rušení.
Tu LW anténu jsem uvažoval taky proto, že bydlím na kraji města (hodně na kraji, z jedné strany mám louku), a tak mi připadalo lepší umístit anténu do prostoru kde je nejméně rušení tj. směrem na louku. což bych s rámovou anténou těžko realizoval..
Tu LW anténu jsem uvažoval taky proto, že bydlím na kraji města (hodně na kraji, z jedné strany mám louku), a tak mi připadalo lepší umístit anténu do prostoru kde je nejméně rušení tj. směrem na louku. což bych s rámovou anténou těžko realizoval..
Detekcia GRB
Dlzka vlny pri frekvencii okolo 20kHz je 15km. Aj ked mas za domom dost miesta a tvoja antena by bola dlha niekolko desiatok metrov, bol by to stale len zlomok vlnovej dlzky.
Hroch ma pravdu, ze konstrukcia ramovej ( loop ) anteny je velmi jednoducha, da sa jednoduchsie smerovat.
Ale skusit to mozes. Aspon si budeme moct porovnat vysledky.
Navod na prijimac VLF s tymto typom anteny je tu:
http://xtrsystems.com/vlf/antenna_preamp
Hroch ma pravdu, ze konstrukcia ramovej ( loop ) anteny je velmi jednoducha, da sa jednoduchsie smerovat.
Ale skusit to mozes. Aspon si budeme moct porovnat vysledky.
Navod na prijimac VLF s tymto typom anteny je tu:
http://xtrsystems.com/vlf/antenna_preamp
Detekcia GRB
tak jsem právě pravděpodobně oživil gyrator III s ?integtegračním? článkem na výstupu převzatým z gyratoru II. Pokud teda ten šum co částečně připomíná pomalý modem je požadovaný signál... je to naladěno asi tak na 20.3kHz. Za výstupním RC článkem je z něj jenom stejnosměrná složka, je to dobře? Já myslel, že zvukovka má na vstupu oddělovací kondenzátor, tak jak je možné , že by uměla měřit stejnosměrné napětí?
- Alien_MasterMynd
Detekcia GRB
kaklik napsal: tak jsem právě pravděpodobně oživil gyrator III s ?integtegračním? článkem na výstupu převzatým z gyratoru II. Pokud teda ten šum co částečně připomíná pomalý modem je požadovaný signál... je to naladěno asi tak na 20.3kHz. Za výstupním RC článkem je z něj jenom stejnosměrná složka, je to dobře? Já myslel, že zvukovka má na vstupu oddělovací kondenzátor, tak jak je možné , že by uměla měřit stejnosměrné napětí?Ahoj, pres vazebni kondenzator ss slozku nezmeris, pres nej proleze jen st slozka (a to jeste s frekvencni zavislosti) 

SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
Detekcia GRB
Alien_MasterMynd napsal:
Ahoj, pres vazebni kondenzator ss slozku nezmeris, pres nej proleze jen st slozka (a to jeste s frekvencni zavislosti)
No, to právě vím, proto mi není jasné, jak je možné, že se prý gyrator II dá připojit rovnou na zvukovku... (jak se to tady psalo) pokud ten SS výstup z gyratoru mam dobře..
Ahoj, pres vazebni kondenzator ss slozku nezmeris, pres nej proleze jen st slozka (a to jeste s frekvencni zavislosti)

No, to právě vím, proto mi není jasné, jak je možné, že se prý gyrator II dá připojit rovnou na zvukovku... (jak se to tady psalo) pokud ten SS výstup z gyratoru mam dobře..
- Alien_MasterMynd
Detekcia GRB
kaklik napsal:
No, to právě vím, proto mi není jasné, jak je možné, že se prý gyrator II dá připojit rovnou na zvukovku... (jak se to tady psalo) pokud ten SS výstup z gyratoru mam dobře..Nemam zadnou znalost uvedeneho, ale nepouziva se tam treba nejaka modulace?
No, to právě vím, proto mi není jasné, jak je možné, že se prý gyrator II dá připojit rovnou na zvukovku... (jak se to tady psalo) pokud ten SS výstup z gyratoru mam dobře..Nemam zadnou znalost uvedeneho, ale nepouziva se tam treba nejaka modulace?
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Tr. 8x30,10x50,20x50