C/2006 A1 (Pojmanski)
C/2006 A1 (Pojmanski)
Kometa C/2006 A1 (Pojmanski) překonala hranici 6mag. http://groups.yahoo.com/group/CometObs/message/1635
Už se těším, až se v březnu vynoří nad naším obzorem.
Už se těším, až se v březnu vynoří nad naším obzorem.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 A1 (Pojmanski)
Dobré zprávy 
Kometa se drží předpokládané křivky jasu z přelomu ledna/února. Vypadá to tedy, že dosáhne na přelomu února a března 5 až 5,4(?) mag.
Vzhled komety se příliš nemění, jeví se prý jako malá a kondenzovaná, má krátký ohůnek viditelný v dalekohledu, na fotkách několikastupňový.
Doplněk:
----------
2006 Feb 18.86: m1=5.4, Dia=3, DC=7, 25x100B
Faint tail seen 30' in PA 230 degrees, at times longer but not as
distinct as previous morning. Bright moonlight. Comet altitude 16
degrees. No correction for extinction.
Regards, Jim Gifford
Bridgetown, Western Australia.
34S 116E
-----------
2006 Feb. 18.86 UT: m1=5.5, Dia.=3.5', DC=8...20x80B...Andrew Pearce
(Nedlands, Western Australia)[Very bright and well condensed comet.
Tail easily visible even in a moonlit sky, 42' long in PA 226 deg.]
Andrew Pearce
------------
A na závěr povídání a fotografie Johna Drummonda (Possum Observatory)
http://www.possumobservatory.co.nz/tree_felling01.htm

Kometa se drží předpokládané křivky jasu z přelomu ledna/února. Vypadá to tedy, že dosáhne na přelomu února a března 5 až 5,4(?) mag.
Vzhled komety se příliš nemění, jeví se prý jako malá a kondenzovaná, má krátký ohůnek viditelný v dalekohledu, na fotkách několikastupňový.
Doplněk:
----------
2006 Feb 18.86: m1=5.4, Dia=3, DC=7, 25x100B
Faint tail seen 30' in PA 230 degrees, at times longer but not as
distinct as previous morning. Bright moonlight. Comet altitude 16
degrees. No correction for extinction.
Regards, Jim Gifford
Bridgetown, Western Australia.
34S 116E
-----------
2006 Feb. 18.86 UT: m1=5.5, Dia.=3.5', DC=8...20x80B...Andrew Pearce
(Nedlands, Western Australia)[Very bright and well condensed comet.
Tail easily visible even in a moonlit sky, 42' long in PA 226 deg.]
Andrew Pearce
------------
A na závěr povídání a fotografie Johna Drummonda (Possum Observatory)
http://www.possumobservatory.co.nz/tree_felling01.htm
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 A1 (Pojmanski)
K 21. 2. má prý kometa už 5,3 mag. Stále je však mrňavá (3 úhlové minuty a ohon asi půl stupně). Pokud je to pravda, jedná se o vcelku zajímavou ale malinkou kometku 

C/2006 A1 (Pojmanski)
MaG napsal: K 21. 2. má prý kometa už 5,3 mag. Stále je však mrňavá (3 úhlové minuty a ohon asi půl stupně). Pokud je to pravda, jedná se o vcelku zajímavou ale malinkou kometku 
No už má 5,1 mag Více zde
Už se těším na víkend 4.-5.3.06, doufám, že výjde počasí a uvidíme, co nám kometka ukáže.

No už má 5,1 mag Více zde
Už se těším na víkend 4.-5.3.06, doufám, že výjde počasí a uvidíme, co nám kometka ukáže.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
-
C/2006 A1 (Pojmanski)
tak dodavam jen nejnovejsi jasnost....ta se pohybuje okolo 5.5 mag...
http://cometobservation.com/RecentObs.html#06A1
http://cometobservation.com/RecentObs.html#06A1
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 A1 (Pojmanski)
Vzhledem k tomu, že kometa pomalu mizí z Novozélandské oblohy (máme se tedy pomalu nač těšit my ) posílám odkaz na stránku Johna Drummonda o kometě. Poslední foto se mu vážně povedlo.
http://www.possumobservatory.co.nz/come ... manski.htm
http://www.possumobservatory.co.nz/come ... manski.htm
C/2006 A1 (Pojmanski)
Tak som dnes ráno úspešne odfotil kométu. Nie je to síce nič extra, no kométa a zopár referenčných hviezd na snímke je.
Kliknutím na náhľad sa zobrazí veľká snímka s popismi.
Podrobnosti na stránke
Kliknutím na náhľad sa zobrazí veľká snímka s popismi.
Podrobnosti na stránke
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 A1 (Pojmanski)
Přispěju do mlýna s focením zelených flíčků..
.. ráno mi vyšlo asi tak, že jasno bylo před pátou, po páté byly mraky nebo kouř z komína - po půl šesté se zas vyjasnilo, ale bylo už svítání
Kometu jsem bohužel z výše uvedeného neviděl. V triedru jsem sice snadno rozeznal hvězdy blízko ní (68-70 Aql) ale spletl si ji právě s jednou z nich. Ono v tom kouři a mlze to tak asi vypadalo. Kometky více vpravo sem si bohužel nevšiml. Snad zítra.
Tady nějaké foto než pudu spát.
Tady na tom snímku už je vidět, jak se zase vyjasnilo (5:47)
Vítr foukal čím dál větší, zima byla obrovská (-8 v závětří), tak jsem se nějak musel zahřát při focení dark framů
Podrobněji na webu..
.. ráno mi vyšlo asi tak, že jasno bylo před pátou, po páté byly mraky nebo kouř z komína - po půl šesté se zas vyjasnilo, ale bylo už svítání

Kometu jsem bohužel z výše uvedeného neviděl. V triedru jsem sice snadno rozeznal hvězdy blízko ní (68-70 Aql) ale spletl si ji právě s jednou z nich. Ono v tom kouři a mlze to tak asi vypadalo. Kometky více vpravo sem si bohužel nevšiml. Snad zítra.
Tady nějaké foto než pudu spát.
Tady na tom snímku už je vidět, jak se zase vyjasnilo (5:47)
Vítr foukal čím dál větší, zima byla obrovská (-8 v závětří), tak jsem se nějak musel zahřát při focení dark framů

Podrobněji na webu..
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 A1 (Pojmanski)
Tohle ti závidím
Máš bydlení v celkem ideální poloze. Vyneseš to jen kousek za dům.
Pro mě by podobná akce znamenala vstát s velkým předstihem, natahat vybavení do auta a jet aspoň 15km za město. Tam to rozbalit, odfotit, zase to celé zabalit, dojet domů, vynosit to z auta a jít pracovat, tedy akce minimálně na tři hodiny.
Pro mě by podobná akce znamenala vstát s velkým předstihem, natahat vybavení do auta a jet aspoň 15km za město. Tam to rozbalit, odfotit, zase to celé zabalit, dojet domů, vynosit to z auta a jít pracovat, tedy akce minimálně na tři hodiny.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 A1 (Pojmanski)
MMys napsal: Tohle ti závidím
No s tím spaním mně to po 1,5 hoďce přešlo, když mi mamka už potřetí vypravovala o novém bytě (už aby tam byla ;D )
Není to docela tak jednoduché. Jedna věc mi ale strašně pomohla. Tento týden má náš kraj prázdniny a já měl navíc výjmečně před sebou dnes den volna, ačkoli původně bych byl v práci. Omarodilo moc lidí...
Tahat montáž na rameni mně dalo zabrat i když to bylo jen nějakých 300 metrů s převýšením 50. Ono totiž napadlo za včerejšek kolem 10 cm sněhu a na louce byla samozřejmě hned dvě zrádná místa - ta kde byl sníh nafoukán a šlo se velmi těžko - a ta kde jsem zapadl do starých zmrzlých stop (děr) které nebyly pod novým sněhem vidět. Měl jsem toho právě tak akorát.
Na vodárně sem to nakonec postavil na kopci a přemýšlel, jak ustavit montáž. Nakonec jsem ji zarazil do sněhu a doufal - že bude vodorovně - že bude mířit k pólu. Horší ustavení jsem nezažil. Několikrát jsem ji musel vyrazit ze sněhu a zarazit znova a když už jakžtakž mířila na jednu hvězdu, co se mi zdála, že by mohla být Polárkou, bylo dost času pryč. Kometa se naštěstí teprve vyhoupla zpoza větví stromů.
No - nebylo to zas tak jednoduché, ale tahat se s tím za město (zatím!) nemusím. Teď si představ, pokud bych letos třeba dostal od města byt. To pak narozdíl od tebe nemám ani to auto
Celé to bylo tak, že sem do dvou dobíjel baterii a zbastlil dálkovou spoušť, pak vstával ve 4:35 a byl na kopci do 6:15.
Tak zase zítra, snad to vyjde..
Mimochodem Martine vřelý dík. Jistě sis všiml, že i když je to na 800 ISO, že má vcelku dobře odečtený dark a flat. Otázkou je, co ten flat, ten se mi stále nějak nezdá. Je to super rozdíl mezi RAW do JPEG a mezi RAW -dark /flat do TIFF
(dík patří samozřejmě i HonzoviS)
No s tím spaním mně to po 1,5 hoďce přešlo, když mi mamka už potřetí vypravovala o novém bytě (už aby tam byla ;D )
Není to docela tak jednoduché. Jedna věc mi ale strašně pomohla. Tento týden má náš kraj prázdniny a já měl navíc výjmečně před sebou dnes den volna, ačkoli původně bych byl v práci. Omarodilo moc lidí...
Tahat montáž na rameni mně dalo zabrat i když to bylo jen nějakých 300 metrů s převýšením 50. Ono totiž napadlo za včerejšek kolem 10 cm sněhu a na louce byla samozřejmě hned dvě zrádná místa - ta kde byl sníh nafoukán a šlo se velmi těžko - a ta kde jsem zapadl do starých zmrzlých stop (děr) které nebyly pod novým sněhem vidět. Měl jsem toho právě tak akorát.
Na vodárně sem to nakonec postavil na kopci a přemýšlel, jak ustavit montáž. Nakonec jsem ji zarazil do sněhu a doufal - že bude vodorovně - že bude mířit k pólu. Horší ustavení jsem nezažil. Několikrát jsem ji musel vyrazit ze sněhu a zarazit znova a když už jakžtakž mířila na jednu hvězdu, co se mi zdála, že by mohla být Polárkou, bylo dost času pryč. Kometa se naštěstí teprve vyhoupla zpoza větví stromů.
No - nebylo to zas tak jednoduché, ale tahat se s tím za město (zatím!) nemusím. Teď si představ, pokud bych letos třeba dostal od města byt. To pak narozdíl od tebe nemám ani to auto

Celé to bylo tak, že sem do dvou dobíjel baterii a zbastlil dálkovou spoušť, pak vstával ve 4:35 a byl na kopci do 6:15.
Tak zase zítra, snad to vyjde..
Mimochodem Martine vřelý dík. Jistě sis všiml, že i když je to na 800 ISO, že má vcelku dobře odečtený dark a flat. Otázkou je, co ten flat, ten se mi stále nějak nezdá. Je to super rozdíl mezi RAW do JPEG a mezi RAW -dark /flat do TIFF

(dík patří samozřejmě i HonzoviS)
C/2006 A1 (Pojmanski)
Gratulujem Martin.
Zobudil som sa o 3. ráno, no BA sa javila totálne zadekovaná. Tak som šiel spať. Keď som vstával o 5. od práce, tak už bolo na východe jasno (aká smola). Dnes som teda dúfal, že sa niekto pridá k tomu foteniu alebo aspoň pozorovaniu. Zajtra je piatok, takže prípadné ranné mátoženie doženiem spánkom v noci na sobotu. Ak bude teda jasno, tak ďalšia fotka zajtra.
Zobudil som sa o 3. ráno, no BA sa javila totálne zadekovaná. Tak som šiel spať. Keď som vstával o 5. od práce, tak už bolo na východe jasno (aká smola). Dnes som teda dúfal, že sa niekto pridá k tomu foteniu alebo aspoň pozorovaniu. Zajtra je piatok, takže prípadné ranné mátoženie doženiem spánkom v noci na sobotu. Ak bude teda jasno, tak ďalšia fotka zajtra.
C/2006 A1 (Pojmanski)
MaG napsal: ...Jistě sis všiml, že i když je to na 800 ISO, že má vcelku dobře odečtený dark a flat. Otázkou je, co ten flat, ten se mi stále nějak nezdá. Je to super rozdíl mezi RAW do JPEG a mezi RAW -dark /flat do TIFF
...Ja mám stále problém s odčítaním flat snímku. Aj som nafotil flat taký, že bol v histogram v prvej tretine. Spracoval som to pomocou subRAW tak ako bolo treba, a aj tak tam mám prachové zrnká.
Ako to spraviť?

Ako to spraviť?
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 A1 (Pojmanski)
FunTomas napsal:
Ja mám stále problém s odčítaním flat snímku. Aj som nafotil flat taký, že bol v histogram v prvej tretine. Spracoval som to pomocou subRAW tak ako bolo treba, a aj tak tam mám prachové zrnká.
Ako to spraviť?
Snad Martin poradí.. já zkoušel dělat flaty na strop a na bílý papír na stole. Druhá možnost je lepší. Podle toho co sem viděl při zvýšení kontrastu. Mám na flatu i tři malinká prachová zrnka, ale ta se asi s úspěchem odečetla. ani nevím.
Histogram jsem měl při focení flatů přesně na středu.
Ja mám stále problém s odčítaním flat snímku. Aj som nafotil flat taký, že bol v histogram v prvej tretine. Spracoval som to pomocou subRAW tak ako bolo treba, a aj tak tam mám prachové zrnká.
Ako to spraviť?
Snad Martin poradí.. já zkoušel dělat flaty na strop a na bílý papír na stole. Druhá možnost je lepší. Podle toho co sem viděl při zvýšení kontrastu. Mám na flatu i tři malinká prachová zrnka, ale ta se asi s úspěchem odečetla. ani nevím.
Histogram jsem měl při focení flatů přesně na středu.
C/2006 A1 (Pojmanski)
Vidim, ze nam pekne zjasnila, ale nikde nemozem najst aku ma magnitudu 

Slovak Organisation for Space Activities
-
C/2006 A1 (Pojmanski)
C/2006 A1 (Pojmanski):
2006 Mar. 1.23 UT: m1=5.3, Dia.=4', DC=7/, Tail: 3.2 deg. in PA 260 deg,
7x50B.
[ Altitude: 9 deg ].
( Bonella - Riello, alt.1180 m, León, North Spain )
C/2006A1 (Pojmanski)
2006 Mar.01.33 UT: m1=5.6,Dia=4´,
DC=6/...11x80B...Willian Souza(Sao Paulo,Brazil)
2006 Mar. 1.23 UT: m1=5.3, Dia.=4', DC=7/, Tail: 3.2 deg. in PA 260 deg,
7x50B.
[ Altitude: 9 deg ].
( Bonella - Riello, alt.1180 m, León, North Spain )
C/2006A1 (Pojmanski)
2006 Mar.01.33 UT: m1=5.6,Dia=4´,
DC=6/...11x80B...Willian Souza(Sao Paulo,Brazil)