M45
- astropintr
M45
Alien_MasterMynd napsal: Pridam taky jedny Plejady (focene kamaradovym Olympusem E-500, ktery ma crop factor 2, tak se nevesly do snimku :-/). 3x60s@ISO1600 bez pointace, ustaveni polarnim hledackem.
http://img231.imageshack.us/img231/4327/m45ser0.jpg
Ahoj, teda na to, že je to jen polárně ustavené a pouze 60 s expozice, fakt dobrý. Ještě mám jednu otázku!
Co je to crop faktor 2?
http://img231.imageshack.us/img231/4327/m45ser0.jpg
Ahoj, teda na to, že je to jen polárně ustavené a pouze 60 s expozice, fakt dobrý. Ještě mám jednu otázku!
Co je to crop faktor 2?
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
- Alien_MasterMynd
M45
astropintr napsal:
Co je to crop faktor 2?
Pri prevodu z RAWu jsem to dost zesilil i za cenu sumu, protoze jsem pak zprumeroval ty tri snimky a pak jsem to trochu upravil ve fotokramu, aby vynikla ta mlhovina
. Crop factor u DSLR vyjadruje pomer delky uhlopricky policka kinofilmu a uhlopricky pouziteho snimace, CF 2 tedy vyjadruje, ze snimac ma polovicni uhlopricku oproti kinofilmu a proto se na ten snimek nevesly.
Jinak diky za pochvalu, ale bylo v tom vic zpracovani nez foceni
Co je to crop faktor 2?
Pri prevodu z RAWu jsem to dost zesilil i za cenu sumu, protoze jsem pak zprumeroval ty tri snimky a pak jsem to trochu upravil ve fotokramu, aby vynikla ta mlhovina
Jinak diky za pochvalu, ale bylo v tom vic zpracovani nez foceni
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
- Jakub
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
M45
Tak konečně po 14 nekonečných dnech od pořízení svého nového Newtona 200/1000 se udělalo včera slušně a tak jsem vyrazil za vesnici. Nejen že sem kulil oči do hledáčku a utíral slinu z koutku úst, ale samozřejmě mi to nedalo a na kruhy jsem přišrouboval foťák s tříkilem a pokusil se o svoji první fotku na takovéto montáži s pohonem .... No, nemám ještě polární hledáček, takže ustavení montáže spíše nebylo než bylo, ale stejně mi to nedalo a pustil jsem se do boje. Teorie jsem za těch 14 zamračených večerů načerpal spousta (za což díky vám všem, co se tady dělíte o zkušenosti), ale to jsem zdaleka netušil co mě čeká. Je neuvěřitelné jak ta nehybná hvězda u pointačního kříže oživne a při neustavené montáži sebou mrská a neustále se snaží uniknou z rohu kříže. O tom, že ovládání montáže má moc tlačítek nemluvě . K tomu ještě spoušť, hodinky......... Po dvouhodinovém "souboji" ::) z foťáku vypadlo 6 fotek, které jsem prohnal DeepSky Stackerem. Ale stejně to byla paráda, i když ta fotka není bůh ví co
Tady je to ve větší verzi
http://www.fotokencl.com/astro/hvezdokupy/M45_velke.jpg
Pokud najdete čas a náladu uvítám každou kritiku a radu.
Tady je to ve větší verzi
http://www.fotokencl.com/astro/hvezdokupy/M45_velke.jpg
Pokud najdete čas a náladu uvítám každou kritiku a radu.
CANON EOS 5D, 70 - 200, Sky-Watcher Star Adventurer
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
M45
Ahoj,
vítej do klubu astrofotografů
Vzhledem k použité optice moc pěkné. To modré halo dělá objektiv. S tím moc nenaděláš. Jinak upointování i kompozice pěkná.
Při volbě lepšího objektivu měj na paměti, že nejlepší jsou pevná skla. Moderní konstrukce, z ED a podobných skel, tedy ne různé postarší - byť na denní foto dobré objektivy. Zvláště ty velkoformátové při vysokých kontrastech (hvězda/okolní obloha) nekreslí dobře. To je cena za velké vykreslené pole.
Ani moderní zoomy (s rozumným rozsahem řekněme do 3x) s ED skly nevycházejí špatně pokud se trochu přicloní (třeba Sigma 70-200 f/2.8 EX HSM od f/4 až f/5 již kreslí hezky i pro astro účely)
A nebo pak opravdu dalekohled...
vítej do klubu astrofotografů
Vzhledem k použité optice moc pěkné. To modré halo dělá objektiv. S tím moc nenaděláš. Jinak upointování i kompozice pěkná.
Při volbě lepšího objektivu měj na paměti, že nejlepší jsou pevná skla. Moderní konstrukce, z ED a podobných skel, tedy ne různé postarší - byť na denní foto dobré objektivy. Zvláště ty velkoformátové při vysokých kontrastech (hvězda/okolní obloha) nekreslí dobře. To je cena za velké vykreslené pole.
Ani moderní zoomy (s rozumným rozsahem řekněme do 3x) s ED skly nevycházejí špatně pokud se trochu přicloní (třeba Sigma 70-200 f/2.8 EX HSM od f/4 až f/5 již kreslí hezky i pro astro účely)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
M45
Martine díky. Objektivů mám doma opravdu hodně (bohužel všechny konstrukce spíše vyhovují dennímu světlu) a teď jsem právě pořídil ten nejdelší (200/1000), takže do dalšího již nejdu ;D. Použil toho orestegona, neb je nejdelší co mám a zatím nemám nic z potřebných věcí pro připojení EOSe na výtah nového newtona a nemohl jsem odolat prubnout novou montáž 
Příště nasadím kanonní 70-200/4L, třeba to bude lepší i když ne tak "dlouhé". Každopádně časem přibude i vše pro foto v ohnisku.
Příště nasadím kanonní 70-200/4L, třeba to bude lepší i když ne tak "dlouhé". Každopádně časem přibude i vše pro foto v ohnisku.
M45
Pekné Jakub. Vidno, že kompozícia Ti nie je cudzia 
Napriek tomu, že techniku spracovania ešte postupne vybrúsiš na špičku a potom to bude bomba, aj toto je veľmi pekná fotka. Martin písal o objektíve, ten robí tie krúžky, no mne sa zdá, že hviezdy sú plošky. Pravdepodobne treba dať pozor pri zaostrovaní. Mne sa to tiež stáva. Už by som si mal spraviť nejaký prípravok.
Napriek tomu, že techniku spracovania ešte postupne vybrúsiš na špičku a potom to bude bomba, aj toto je veľmi pekná fotka. Martin písal o objektíve, ten robí tie krúžky, no mne sa zdá, že hviezdy sú plošky. Pravdepodobne treba dať pozor pri zaostrovaní. Mne sa to tiež stáva. Už by som si mal spraviť nejaký prípravok.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
M45
FunTomas napsal: Pekné Jakub. Vidno, že kompozícia Ti nie je cudzia 
jj, řezat to já umim ;D ;D ;D a stou technikou spracování se ještě peru. je to holt o něčem úplně jiném než u fotek za bílého dne.
FunTomas napsal: no mne sa zdá, že hviezdy sú plošky. Pravdepodobne treba dať pozor pri zaostrovaní. Mne sa to tiež stáva. Už by som si mal spraviť nejaký prípravok.
;DJasně o tom žádná, tam budou ještě rezervy. Na matnici se to zdálo OK, na první poksné fotce s kratší expozicí taky, ale asi tomu ještě kousek chybělo. Nebo spíše jestli to nebude pointací. ta hvězdička mi fakt tancovala v rohu kříže jak čert. Budu trénovat
jj, řezat to já umim ;D ;D ;D a stou technikou spracování se ještě peru. je to holt o něčem úplně jiném než u fotek za bílého dne.
FunTomas napsal: no mne sa zdá, že hviezdy sú plošky. Pravdepodobne treba dať pozor pri zaostrovaní. Mne sa to tiež stáva. Už by som si mal spraviť nejaký prípravok.
;DJasně o tom žádná, tam budou ještě rezervy. Na matnici se to zdálo OK, na první poksné fotce s kratší expozicí taky, ale asi tomu ještě kousek chybělo. Nebo spíše jestli to nebude pointací. ta hvězdička mi fakt tancovala v rohu kříže jak čert. Budu trénovat
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
M45
Podle matnice to opravdu nejde. Tam je to OK v rozsahu skoro jednoho milimetru (skutečného, v ohnisku). Povolená tolerance je tak +/-0.1mm, aby to nebylo poznat. Takže to chce zkalibrovat třeba metodou pokus-omyl a na objektiv si udělat třeba na samolepky rysky pro skutečné nekonečno.
70-200 4L bude výborný na rozsáhlejší objekty. I na plnou díru.
U 300mm ohniska, pokud jsi pointoval tím 200/1000, to není ještě kritické. Pokud jsi udržel hvězdu dost blízko kříži (řekněme nejvýše do poloviny rozměru toho čtverečku v okuláru) tak to tím nebude. Opravdu spíše zaostření + aberace optiky.
70-200 4L bude výborný na rozsáhlejší objekty. I na plnou díru.
U 300mm ohniska, pokud jsi pointoval tím 200/1000, to není ještě kritické. Pokud jsi udržel hvězdu dost blízko kříži (řekněme nejvýše do poloviny rozměru toho čtverečku v okuláru) tak to tím nebude. Opravdu spíše zaostření + aberace optiky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
M45
Jakube, v tobě se fotograf nezapře Jsem moc rád, že jsi se nechal zlákat a krom toho jsem rád, že jsi šel rovnou do tý dvoustovky. Na tvé fotce nejvíc oceňuju to, jak je prezentována a pak také chci říct, že podobnou ještě nemám..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
M45
MMys napsal: Ahoj,
vítej do klubu astrofotografů ;)
A co objektiv Xenar f:4,5, F = 18 cm, Schneider Göttingen? Na tento objektiv jsem slyšel chválu od dvou lidí: od p. Ruprechta, majitele soukromé hvězdárny ve Stradouni a od p. Melicha, vedoucího VOD UFP Turnov.
Je "postarší", ale špatný, alespoň podle vyjádření těchto lidí, není.
V. K.
vítej do klubu astrofotografů ;)
A co objektiv Xenar f:4,5, F = 18 cm, Schneider Göttingen? Na tento objektiv jsem slyšel chválu od dvou lidí: od p. Ruprechta, majitele soukromé hvězdárny ve Stradouni a od p. Melicha, vedoucího VOD UFP Turnov.
V. K.
M45
VK napsal:
V. K.
Vláďo, špatný možná úplně není, ale nezapomeň, že byl korigován pro makroskopickou černobílou fotografii. Jistě víš jako optik, že jakákoliv levnější alternativa s těmito typy starších širokoúhlých objektivů
nemůže konkurovat moderním objektivům vzhledem k aberacím, které tyto objektivy mají :-/
Habl
V. K.
Vláďo, špatný možná úplně není, ale nezapomeň, že byl korigován pro makroskopickou černobílou fotografii. Jistě víš jako optik, že jakákoliv levnější alternativa s těmito typy starších širokoúhlých objektivů
nemůže konkurovat moderním objektivům vzhledem k aberacím, které tyto objektivy mají :-/
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
M45
Habl napsal:
Habl
Chtěl jsem tím říci, že i mezi staršími typy jsou použitelné objektivy. Věřím, že tento typ Xenaru mezi ně patří. Rozhodně je ale použitelným objektivem také Sonnar (viz téma Fotoobjektiv pro CCD fotometrii).
Asi by stálo zato udělat nějaký seznam takových objektivů. K tomu je ale povolaný spíš někdo, kdo se přímo těmi objektivy zabývá.
V. K.
Habl
Chtěl jsem tím říci, že i mezi staršími typy jsou použitelné objektivy. Věřím, že tento typ Xenaru mezi ně patří. Rozhodně je ale použitelným objektivem také Sonnar (viz téma Fotoobjektiv pro CCD fotometrii).
Asi by stálo zato udělat nějaký seznam takových objektivů. K tomu je ale povolaný spíš někdo, kdo se přímo těmi objektivy zabývá.
V. K.
M45
VK napsal:
Asi by stálo zato udělat nějaký seznam takových objektivů. K tomu je ale povolaný spíš někdo, kdo se přímo těmi objektivy zabývá.Ale vzdyt na to tady je samostatne tema. Uz dlouho. A pokud chces nejake priklady, mam neco na svych strankach.
Misto Orestegoru ( Pentaconu ) bych pouzil Sonnar 300/4, kresli vyrazne lepe. Ale dnesni pevna skla jsou jeste lepsi ( a i nektere zoomy uz zacinaji konkurovat ). Proste mezi starsimi objektivy jsou pouzitelne typy, ale jsou to svetle ( a dobre zname ) vyjimky. A velkoformatove Xenary bych do toho netahal - ty jsou s rozlisenim uplne jinde, pro digitalni foto naprosto nevhodne.
Asi by stálo zato udělat nějaký seznam takových objektivů. K tomu je ale povolaný spíš někdo, kdo se přímo těmi objektivy zabývá.Ale vzdyt na to tady je samostatne tema. Uz dlouho. A pokud chces nejake priklady, mam neco na svych strankach.
Misto Orestegoru ( Pentaconu ) bych pouzil Sonnar 300/4, kresli vyrazne lepe. Ale dnesni pevna skla jsou jeste lepsi ( a i nektere zoomy uz zacinaji konkurovat ). Proste mezi starsimi objektivy jsou pouzitelne typy, ale jsou to svetle ( a dobre zname ) vyjimky. A velkoformatove Xenary bych do toho netahal - ty jsou s rozlisenim uplne jinde, pro digitalni foto naprosto nevhodne.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- astropintr
M45
Tak ještě Bíba 75 provedl úpravu mého snímku, který tímto publikuji! Děkuji Bíbovi!
https://www.buytelescopes.com/gallery/photos/10783.jpg " alt="" />
Pavel
https://www.buytelescopes.com/gallery/photos/10783.jpg " alt="" />
Pavel
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
M45
Ahoj . 
Tak dnes krátce po desáté se u nás na chvilku vyjasnilo asi tak na hoďku tak mi to nedalo a tak jsem to šel na zahradu zmáčknou!Stihnul jsem jen dva snímky po 3. minutách ,iso 800 a 1600!!Myslím že se to povedlo!! Foceno canonem 350D přes N-203/900 Bresser!!Vím pointace trochu vázne ale snažím se!!
Zde je!!! http://biba75.webgarden.cz/image/596153
Tak dnes krátce po desáté se u nás na chvilku vyjasnilo asi tak na hoďku tak mi to nedalo a tak jsem to šel na zahradu zmáčknou!Stihnul jsem jen dva snímky po 3. minutách ,iso 800 a 1600!!Myslím že se to povedlo!! Foceno canonem 350D přes N-203/900 Bresser!!Vím pointace trochu vázne ale snažím se!!
Zde je!!! http://biba75.webgarden.cz/image/596153
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/