Co pro devítiletého kluka?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak zrovna tohle bych nedělal. Jen ať si pěkně pohledá, a pozná oblohu. Pro těch pár objektů, co tím je vidět, nepotřebuje GO-TO, ale mapku, oči a mozek :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Listy napsal:

Podle toho co jsem tu četl, většina lidí tady začínala podobně. Dlouho bez dalekohledu, maximálně nějaká plastová stavebnice, později něco malého v čem toho stejně moc vidět nebylo a k tomu literatura. Je třeba si ovšem uvědomit, že tehdy byla jiná doba, tehdy si těžko mohli naši rodiče dovolit koupit nějaký větší dalekohled. Mě bylo devět v roce 1983, v té době asi na trhu nebyl dalekohled průměru 150mm za ani ne polovinu měsíční mzdy. Tehdy by na to potřebovali hypotéku na dům.
Nechci tím říct, že by se začátečník neměl nejdřív naučit orientovat na obloze, ale nesrovnával bych, jak se začínalo kdysi a jak začít dnes.

Ano, driv byla jina doba, ale jedna vec se prilis nezmenila - nevedomost rodicu (nejcastejsi zdroj 1. dalekohledu), kteri v 90% sahnou po snadno dostupnem plastaku (tech zbylych 10% si da tu praci a zepta se nekoho zkusenejsiho) v domeni ze kupuji "astronomicky dalekohled". Takze i kdyby si drive rodice ten poradny dalekohled dovolit mohli, stejne by ho asi nekoupili (ackoliv uznavam ze "za totace" byl asi problem sehnat jakykoliv dalekohled).
Toliko pohled cloveka, ktery pred '89 jeste tahal kacera :)

Potom tu máme DSO (galaxie, mlhoviny, hvězdokupy) Na to má lidlskop hodně malý pruměr (tedy plochu 35 2x3.14=3846,5mm 2) objektivu a moc světla neposbírá. Půjdou pozorovat jen ty nejjasnější a budou vidět jako šmouha nebo světlejší flek.

Problem neni v malem prumeru. Nedavno jsem stravil celou noc pozorovanim DSO s 80mm dalekohledem a mohu rict, ze to byla velice prijemne stravena noc. Na obloze jsou desitky DSO, ktere vypadaji dobre i v malem dalekohledu. Problemem Lidlskopu je jeho mala svetelnost v kombinaci s 1.25" okularovym vytahem, z cehoz plyne male zorne pole. Devizou malych dalekohledu by pritom melo byt prave siroke zorne pole a snadne nalezani objektu.

O dobsonu bych uvazoval jenom v pripade, ze je k dispozici vhodne pozorovaci stanoviste primo na zahrade pred domem. V pripade nutnosti jakehokoliv prenaseni je nevhodny, protoze je velky a tezky (pro maleho kluka). Vzhledem k tomu ze dotycny chodi do skoly, nepredpokladam ze ma po nocich cas na dlouhe pozorovani, spis bych to videl tak, ze vecer chytne dalekohled, vytahne ho na balkon resp. s nim vybehne na kopec za barakem, podiva se na Mars, Plejady a M31 a supajdi do postele.

Go-to v dane cenove kategorii znamena vyhodit penize, za ktere se mohl koupit treba kvalitni okular nebo o tridu lepsi pristroj.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

KoMar napsal: Já bych možná zauvažoval o jednoduchém přístroji s funkcí GO-TO. Sice v této cenové kategorii nebude montáž vhodná pro focení ani přesná, ale pro jednoduché nalezení objektu a jeho sledování by to mohlo stačit. Obvzlášť, pokud nebude nikdo zkušenější, kdo by mohl ze začátku poradit.
Za prvé neznám GoTo systém s dalekohledem za 6-8 tisíc a za druhé jsme tu již mnohokrát napsali, že GoTo systém je pro začátečníka naprosto nevhodný.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

michal.b napsal:
Problemem Lidlskopu je jeho mala svetelnost v kombinaci s 1.25" okularovym vytahem, z cehoz plyne male zorne pole. Devizou malych dalekohledu by pritom melo byt prave siroke zorne pole a snadne nalezani objektu.

"Lidlskop" má max. zorné pole 2.59° a zaleží na použitém okuláru, takže zde bych problém nehledal.
Dominik

Příspěvek od Dominik »

A čo toto? : http://www.skywatchertelescope.net/1309EQ2.html

To sa mi zdá ako celkom lacné a výhodné riešenie.
Standa

Příspěvek od Standa »

Pozorne jsem si precetl dalsi prispevky. Ano, je pravda ze se drive zacinalo jinak, a astrooptika nebyla tak dobre k mani jako dnes.

Klucinovi je vsak devet. Mozna se o astronomii zacal zajimat proto, ze to zrovna brali ve skole a barevne obrazky a povidani o vesmiru jej uchvatily. Nebo sel treba s tatkou od babicky na vesnici, a zaujalo ho, co to sviti na obloze. A tata si s nim chvili povidal. To mi na koupi dalekohledu pripada nedostatecne, zejmena nejakeho uz vetsiho pristroje.

Duskova knizka mi pripada dobra, k tomu triedr - co kdyby (az budou ve skole probirat prirodu) jej zacalo bavit neco jineho. Kdyz se uvidi, ze jej "hvezdy" chytly, muze se mu kdykoliv koupit pristroj vetsi - k daleko vetsi spokojenosti obdarovaneho a darujiciho. A nemusi se zrovna cekat na dalsi Vanoce. Takhle se riskuje, ze kluk bude mit z teleskopu 10minut radost pod stromeckem, ale pak jej mozna napadne, ze ted uz se astronomii venovat musi, protoze mu tata koupil taaaaakhle velky dalekohled. A tata bude taky zklaman, ze se na tubusu usazuje prach. A priste, az kluka chytne neco dalsiho, bude opatrnejsi.

S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

Dominik napsal: A čo toto? : http://www.skywatchertelescope.net/1309EQ2.html

To sa mi zdá ako celkom lacné a výhodné riešenie.
Nevím, ale myslím, že vratká paralaktika není nic moc pro nikoho a už vůbec ne pro začátečníka.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Ale notak panove, prece tady nebudeme rozebirat psychologicke  aspekty vyvoje jedince, jeho rodinne zazemi a vliv na spolecnost!!
Stando pozorne si precti uvodni otazku a pak rozvadej  sve teorie (nejlepe pro sebe), jak dlouho ho astro bavi a jak k tomu dosel.
Standa

Příspěvek od Standa »

Psion napsal: Ale notak panove, prece tady nebudeme rozebirat psychologicke aspekty vyvoje jedince, jeho rodinne zazemi a vliv na spolecnost!!
Stando pozorne si precti uvodni otazku a pak se rozvadej sve teorie (nejlepe pro sebe), jak dlouho ho astro bavi a jak k tomu dosel.
K vyse uvedenym zaverum me vedou osobni zkusenosti s prace s malymi detmi ve veku onoho kluciny, tedy zadne psychologicke konstrukty. Casto se stavalo ze rodice dovedli ditko do krouzku a mluvili o tom, jak dlouho se jejich ditko o astronomii zajima. Pravda byla takova, ze ditko se semtam zeptalo co to na obloze sviti a vetsi zajem prisel az v dobe, kdy to probirali ve skole. Tenkrat to byla 3.trida, nevim, jestli to plati i dnes. V te dobe byl take nejvetsi nabor do krouzku. "Umrtnost" byla ovsem znacna.

Je ovsem mozne, ze vsechno je jinak a ja se zde akorat zesmesnuji ;)
Treba se kluk chytne a za par let nam bude na astro-foru vypravet, jak se jeho tata probiral stohy odpovedi a pripadal si tak trochu jako oslik mezi kupkami sena...

S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Psion napsal:

"Lidlskop" má max. zorné pole 2.59° a zaleží na použitém okuláru, takže zde bych problém nehledal.

Maximalni prumer polni clony 1.25" okularu je kolem 27mm, takze max. zorne pole 2,2°. Na 70mm zacatecnicky dalekohled mi to prijde malo. Treba v C80ED + 40mm SWA jsem mel zorne pole vice nez dvojnasobne a hned to bylo o necem jinem.
Dominik

Příspěvek od Dominik »

Ja by som to bral takto:
Zaujíma ho to určite a aj keby prestalo po čase to na ňho
zase príde. Neviem, ale myslím, že by sa mal niečo o ďalekohľadoch a astronomii podozvedať sám. Mi tu o ňom
hovoríme ako o stroji. Možno, že by bolo dobré keby sa
prihlásil na toto fórum. To by sa dozvedel o teleskopoch
veľa a mohol by poúčať svojho otca a mimochodom 9 rokov sa mi nezdá byť nejaký malý vek. RomanK by
mal napísať niečo viac o svojom chlapcovi a zaujímalo
by ma ako sa prejavuje jeho záujem o astronómiu.
Ostatne, on by chcel ten telekskop alebo je to nápad
otca?
Dominik

Příspěvek od Dominik »

michal.b napsal:

Maximalni prumer polni clony 1.25" okularu je kolem 27mm, takze max. zorne pole 2,2°. Na 70mm zacatecnicky dalekohled mi to prijde malo. Treba v C80ED + 40mm SWA jsem mel zorne pole vice nez dvojnasobne a hned to bylo o necem jinem.
Čo je to začiatočnícky ďalekohľad? Podľa mňa niečo také nieje!
MIZ

Příspěvek od MIZ »

Listy napsal: ...
Je to newton ... a taky zorné pole bude o dost menší než takový triedr a nebo ten Hermes1. Což znamená, že bude složitější orientace na obloze.
...
Lze nějak jednoduše zjistit velikost zorného pole z parametrů běžně v cenících udávaných?
Mé distribuované výpočty: BOINC, nonBOINC
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Dominik napsal:

Čo je to začiatočnícky ďalekohľad? Podľa mňa niečo také nieje!
V danem kontextu jsem mel na mysli "zacatecnicky dalekohled = dalekohled ktery by mel pouzivat zacatecnik", neni to oznaceni zadneho typu ani kategorie
:)
MP

Příspěvek od MP »

MIZ napsal:
Lze nějak jednoduše zjistit velikost zorného pole z parametrů běžně v cenících udávaných?
Muzes predpokladat zorne pole okularu 50 stupnu, u okularu, dodavanych v setu s dalekohledem, to asi vic nebude. No a tech 50 stupnu staci podelit zvetsenim. Takze pokud mame k refraktoru 70/700mm 20mm okular, bude zorne pole zhruba 50/(700/20)=1.4 stupne.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět