Tak dvakrát za rok perfektní podmínky, to bych si dal líbit. S mojí frekvencí pozorování je to tak jednou za dva roky a ani to mi nepřijde špatné...
Samozřejmě velké i menší CaF2 refráky, o kterých se bavíme, jsou nádherné ale zcela nerozumné stroje kde naprosto nemá cenu se bavit o poměru cena/výkon, to je o tom, že když musíš tak musíš...
A je docela zvláštní, jaké detaily to pak jsou. Já tomu říkám, že povrch Jupitera zdrsní. Funguje to jen u zvětšení ( v mém případě)
165x a 195x. Kdy R 172 dokáže ještě dostatečně kvalitní kresbu.
Se zvětšením 236x se to zatím nestalo a asi nestane. Už je to zvětšení, kdy obrazová kvalita R172 klesá. I takové zvětšení je ale užitečné. Za dobrého seeingu je u detailů dobře vidět jejich tvar.
To zdrsnění, nebo taková granulace, je často vidět v jižní polární oblasti a v oblasti EZ. Dalekohledy s ještě lepším kontrastem, tohle dokážou jistě lépe.
Tím Zerochromátem tu granulaci u polů nebo v pásech vidím i při zvětšení 130x, musí být ale rozumný seeing alespoň 5/10 s občasným vylepšením. Myslím, že Takahashi FC100 nebo TSA102 jsou skvělé CaF2 dublety za výborný poměr cena/výkon. Stačí se podívat na triplet LZOS objektivy, které stojí i při průměru 100mm ranec (dvakrát tolik) a kvalita je prakticky totožná s TAK 100mm F9. Mimochodem ten FC100DL už nikdy nebude a kdo po něm bude toužit, zaplatí víc než za běžný TSA102. Nyní se platí za původní limitku FC100/F10 mnohem více než se prodával a uživatelé tvrdí, že od té doby nevyrobili lepší dublet a za 2 roky to bude 30 let.
Artaban:"Pokud bys po několika pozováních pořád viděl jen hlavní detaily a nic víc, tak je něco špatně."
Jasné. Seeing nebol dobrý. Je to dosť problém, keď je stále hnusne, a občas sa vyčasí. Max. použitelné zv.120x. Občas na zlomok sekundy naskočili pekné detaily. Ale po 3 hodinách DSO sa mi kresliť nechcelo.
Myslím, že Takahashi FC100 nebo TSA102 jsou skvělé CaF2 dublety za výborný poměr cena/výkon. Stačí se podívat na triplet LZOS objektivy, které stojí i při průměru 100mm ranec (dvakrát tolik) a kvalita je prakticky totožná s TAK 100mm F9. Mimochodem ten FC100DL už nikdy nebude a kdo po něm bude toužit, zaplatí víc než za běžný TSA102. Nyní se platí za původní limitku FC100/F10 mnohem více než se prodával a uživatelé tvrdí, že od té doby nevyrobili lepší dublet a za 2 roky to bude 30 let.
Psione, ze ty se chces toho FC-100DL vyhodne zbavit? Ja bych tak optimisticky nebyl. FC100/F10 se opravdu prodava za nasobek toho, za kolik byl k mani. Posledni, co jsem videl, byl v Nemecku za 2700EUR. Porad dost pod cenou onech LZOS 100/800mm tripletu (pres 4000 EUR za novy). Nemam pocit, ze by Takahashi bylo vylozeno sberatelskou znackou a to ani ty limitovane edice. Dalekohledy podobnych parametru, u kterych za 20-30 let vyletely ceny do (nesmyslnych) vysin jsou Nikon 100/1200 ED (kolem 7000 Eur), Zeiss APQ (v 10cm taky tak 7000-10000Eur), nebo AP Stowaway 92mm f/5 (11000$).
Limitovana serie je taky trochu marketingovy trik. Loni byla dalsi "vzacna" limitovana serie podobneho dalekohledu: GOTO 100/1000mm (ED doublet). Osobne si myslim, ze Takahashi prijde brzy s necim dalsim, ze ta 100vka byla testovaci balonek, ktery mel ukazat, jaky je o ty delsi refraky zajem.
Skvele je samozrejme i to, ze FC100/F10 drzi cenu i po tech 30 letech (ve smyslu, ze za podobnou cenu si lze poridit spickovy pristroj podobnych parametru). I to se pocita.
Cena taky nevypovida plne o kvalite, a porad to muze byt, ze FC100N/F10 je nejlepsi 10cm doublet k mani. Kazdopadne nad tim novym dlouhym Takahashi FC100DL slintam a doufam, ze ho na MHV privezes. Rad bych jim kouknul. Je velmi blizko toho, jak si predstavuji idealni 10cm refrak (kdyby byl f/12, tak bych se asi uz neudrzel, i to FC-100DL me pri f/9 hodne pokouselo...)
FC100DL se nechci nikdy zbavit, protože až umřu, tak chci ho mít v rakvi jako TEC a dlaší dalekohledy, je to škoda prodávat Ale vážně, podle všeho to je skvělý dalekohled, za rozumnou cenu se dá sehnat trochu podobný design Vixen FL102 s CaF2 za nějakých 1500 USD, který se kdysi vyráběl. FC100DL jako bazarový nebude dlouho k mání a jak říkáš, všechno se dá nahradit, nebo později koupit něco podobného, ale pochybuju, že Takahashi vyrobí za nějaký čas 100mm F9, možná třeba udělá něco jiného, ale to tak bývá a pokud vyrobí něco ještě lepšího, tak nebudu váhat.
Dalekohledy, které se blíží k fyzikálním limitům, jsou pro fajnšmekry, kteří hledají ty malinké rozdíly v detailech, barvě a atd. Na MHV ho vezmu, spolu s dalekohledem Broadhurst.
miro75: Kreslit má cenu, když je nálada. Nutit se nemá cenu.
I tak by ale kresba měla být trochu plánovaná. Nejčastěji to bývá, když je Jupiter vysoko na obloze. To si pak moc nevybereš. Prostě je čas na kresbu. Taky to tak ale pokaždé nedělám. Když je pěkný úkaz, tak to zkouším i za horšího seingu. Né pokaždý to ale klapne.
Jasně, pokaždý to není dobrý a seeing nás moc nepustí k detailům.
Nemá cenu dělat vědu z toho, že moc detailů nevidíš. Spíš to chce kreslit trochu častěji a i když nění zrovna supr seeing.
Každý kreslíř má svůj styl a ten si musí nejprve vytvořit. Ať je detailů hodně, nebo málo. Nějaké základní zkušenosti máš a detaily vidíš. Jen začít.
[quote author=032E074F0 link=1446447434/12#12 date=1454831530]Pokoušel jsem se o bílé skvrny v pásu pod GRS, ale našel jsem jen dva krátké světlé proužky rovnoběžně s pásem. Takže buď mi větší skvrny splývají do proužků, nebo mystifikuji.
Io nad planetou jsem rychle ztratil a už nenašel.
Tyhle skvrnky potřebují už dost dobrý seeing. Podle snímků to sice vypadá, že jsou výraznější, než jindy, ale snímek je od vizuálu mnohem kontrastnější. Tak snad brzo uvidíme víc.
...
Až po kontrole snímků (proky - děkuji) z http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 5695646/90
jsem si potvrdil, že jsem v pátek ty tři bílé skvrny ve společnosti GRS v ED100 konečně viděl. Tedy asi celkem 5s z čistého 45min pozorování, ale v těch pěti vteřinách byly docela výrazné.
Zajímavé je, že ve čtvrtek se mi zdál seeing lepší, ale v pátek jsem si pod to dal poncetku.
Edit: ještě zvětšení - cca 250x, u zoomu to mimo polohy přesně neurčím
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
LaH: Tak dobrý Je vidět, ža máš dobré oko. To tak většinou je tyhle duchařiny. Pár sekund a jinak člověk pořád dokola zkouší přidat další sekundy k ověření.
Taky krom seeingu záleží na průzračnosti.
Zdravím vás.Chtěl bych se zeptat.V tomhle příšerném počasí se mi předevčírem po půlnoci otevřelo okno v mrakách asi tak na 2 hodinky,koukal jsem na Jupiter,byl docela i fajn seening.Ve svém novém zrcadle 405mm jsem ale viděl pět a chvílema i šest měsíců okolo Jupiteru na místo čtyřech běžně viditelných.Je tohle vůbec možné ??? Nebo mě šálil zrak ??? Díky Milan
To jsem viděl na půlmetru taky, to dělá seeing. Světlo těch měsíců dopadá na různé části zrcadla pod různými úhly...za špatného seeingu jsem těch měsíců viděl přes deset...a jak hezky tancovaly!
Někdy může být seskupení hvězd blízko Jupitera, že to může vypadat jako měsíce. Na to, abych viděl takovou šílenost díky seeingu, mám asi malej dalekohled.
Taky jsem ten večer 1.3. pozoroval a zdálo se to dobrý. Jak jsem tak čekal, až vyleze GRS, tak se seeing zhoršil a přilezla hustá vysoká oblačnost. Moc jsem toho neviděl a tak jsem to zabalil.
Vcera som tiez vychytal dieru medzi oblakmi, a je jedna pomerne jasna hviezda - Sigma Leo, kusok od Jupitera a dalsich zopar hviezdiciek 9-12 mag este blizsie, takze mohli celkom vyzerat ako dalsie mesiace.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka