Využil jsem akce a pořídil v páru 9mm a 17,5mm do bina. Při vyjasnění jsem je zkoušel porovnat na hvězdách v binokuláru APM 100SA s verzí 12,5 mm, kterou již mám. 9mm a 12,5mm jsou parfokální, u verze 17,5 mm je nutné o 2,5mm přeostřit blíže k objektivu, což je uvedeno i v tabulce na stránkách výrobce. Oproti 12,5mm mají verze 17,5mm i 9mm trošku delší oční reliéf, tak je znovu potřeba hledat správnou polohu oka.
9mm vykreslí hvězdy bodově i u okraje pole, 17,5mm už ne.
Ta 17,5mm se obrazem v APM 100 hodně podobá Panoptiku 19mm, který také hvězdy na okraji bodově nevykreslí.
Zaokrouhleně na dvě des. místa je poměr ohniskových vzdáleností Panoptik / Morpheus (19 / 17,5 = 1,09) a poměr zorných polí Morpheus / Panoptik (76 / 68 = 1,12) velmi podobný. V Morpheu je vidět jen o malinko více a to větší zorné pole je působivější, ale rozdíl zvětšení 29x s Panoptikem a 31x s Morpheem je zanedbatelný. Chcete-li tedy ušetřit za Panoptik, kupte si Morpheus

.
Do Panoptika se někomu lépe kouká a je menší, ale zase kratší výstupní pupila může způsobovat mlžení v zimě a při větší vlhkosti vzduchu.