Astro cesta na Tenerife

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
Odpovědět
Pavuk_

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Pavuk_ »

turansk napsal: a cez den mozes dalekohlad pouzivat ako slnecnu elektraren...zavadzal som volakedy davno na pusti a musim povedat, ze ked sa ukludni atmosfera tak cca medzi jednou a druhou v noci, zacne byt obloha nadherna, vadilo mi len to, ze teplota padla z cca 40 na cca -5...to tenerife mi zacina vrtat v hlaveNezuzoval by som rozsah moznosti na Kanaroch iba na Tenerife. Zatial neviem zodpovedne posudit, aky velky rozdiel moze byt medzi observatoriami na Tenrife a La Palma, z hladiska vizualneho pozorovatela. Jedno je vsak iste La Palma ma o skoro 0.5 mag/arcsec-2 tmavsiu oblohu a "nepresvetleny" horizont. (zamerne som dal uvodzovky, lebo sa zatial ukazuje (ale neberto prilis vazne), ze na Tenerife bude 15 st. nad obzorom 6.5 mag, 60st. 7mag a v zenite 7.5 mag, kdezto na La Palma obzor zacina uz od 7mag a v zenite dosahuje 8 mag (v zavislosti od dispozicii pozorovatela). Ale toto zatial nemam podlozene.
V kazdom pripade ide o spickove lokality a fotografov toto nebude az tak zaujimat. Tych zaujima hlavne seeing. Uz sa k tomu nebudem vyjadrovat, musim zohnat viac informacii, avsak nic "nepokazis", ked pojdes "iba" na Tenerife. (tuto vetu si dajte radsej este do dalsich uvodzoviek )
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Psion »

Pavuk_ napsal:
Nezuzoval by som rozsah moznosti na Kanaroch iba na Tenerife. Zatial neviem zodpovedne posudit, aky velky rozdiel moze byt medzi observatoriami na Tenrife a La Palma, z hladiska vizualneho pozorovatela. Jedno je vsak iste La Palma ma o skoro 0.5 mag/arcsec-2 tmavsiu oblohu a "nepresvetleny" horizont. (zamerne som dal uvodzovky, lebo sa zatial ukazuje (ale neberto prilis vazne), ze na Tenerife bude 15 st. nad obzorom 6.5 mag, 60st. 7mag a v zenite 7.5 mag, kdezto na La Palma obzor zacina uz od 7mag a v zenite dosahuje 8 mag (v zavislosti od dispozicii pozorovatela). Ale toto zatial nemam podlozene.
V kazdom pripade ide o spickove lokality a fotografov toto nebude az tak zaujimat. Tych zaujima hlavne seeing. Uz sa k tomu nebudem vyjadrovat, musim zohnat viac informacii, avsak nic "nepokazis", ked pojdes "iba" na Tenerife. (tuto vetu si dajte radsej este do dalsich uvodzoviek )
Já jsem volil Tenerife proto, že přesně vím jak se tam dostanu, jak to tam vypadá, kde mohu pozorovat a co od toho mohu čekat (nerad bych někde jinde skončil před cedulí zákaz vjezdu od 22.00-06.00). Možná by někdo mohl zajet na La Palma a otestovat to :-)
Myzer

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Myzer »

Este by ma zaujimalo par veci. Pustil som si Cartes a astronomicka noc na Tenerife trva 1.11. od 18.40 do 5.00 hod. Teda vyse 10 hodin.

1. Planujete tam aspon raz pozorovat jednu celu noc? (ja by som rad, lebo vecer bude este dobre vidiet Sagittarius, o polnoci oblast juzneho galaktickeho polu, rano Puppis-Vela).

2. Kolko noci z celkoveho pobytu planujete pozorovat?

3. Je neruseny vyhlad k juznemu obzoru? Ktory obzor zakryva ta sopka z vyhliadnuteho pozorovacieho stanoviska?
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
FunTomas

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od FunTomas »

Pavuk_ napsal:
Tomas, dopustas sa hned dvoch chyb (ako ja pred nedavnom).
Nedopustam sa ziadnych chyb. Ja som tymto povedal, ze takato mapa s odfotenymi svetielkami vobec nemusi hovorit nic o tom aka je obloha v danom mieste.
Kanarske ostrovy vyzaruju rovnako, ako ktorakolvek cast Europy. Napriek tomu tam su vyborne podmienky a v Europe musis tmu hladat. Kto by naopak hladal tmu v oblastiach bez svetla, tak by mozno najlepsie podmienky nenasiel. Tmu mozno ano ale nie najlepsie pozorovacie podmienky.
Ved citaj pozorne ty. Takto vidis nieco co tam napisane nie je a uz si branis svoj pozorovaci Olymp, hoci ti ho nikto nehani. Doslova som pisal:
"No ked pozriem na tuto mapu: ...linka... a skutocnu tmavost oblohy, tak je jasne, ze asi to nebude urcitelne puhym pohladom na to miesto s najdalej umiestnenym svetlom." Inak povedane pisem, ze najlepsie miesto na pozorovanie asi nebude vzdy to s minimom svetiel. 8)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Pavuk_

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Pavuk_ »

FunTomas napsal:
Nedopustam sa ziadnych chyb. Ja som tymto povedal, ze takato mapa s odfotenymi svetielkami vobec nemusi hovorit nic o tom aka je obloha v danom mieste.
Kanarske ostrovy vyzaruju rovnako, ako ktorakolvek cast Europy. Napriek tomu tam su vyborne podmienky a v Europe musis tmu hladat. Kto by naopak hladal tmu v oblastiach bez svetla, tak by mozno najlepsie podmienky nenasiel. Tmu mozno ano ale nie najlepsie pozorovacie podmienky.
Ved citaj pozorne ty. Takto vidis nieco co tam napisane nie je a uz si branis svoj pozorovaci Olymp, hoci ti ho nikto nehani. Doslova som pisal:
"No ked pozriem na tuto mapu: ...linka... a skutocnu tmavost oblohy, tak je jasne, ze asi to nebude urcitelne puhym pohladom na to miesto s najdalej umiestnenym svetlom." Inak povedane pisem, ze najlepsie miesto na pozorovanie asi nebude vzdy to s minimom svetiel. 8)Prepac, prehliadol som dve nenapadne ale podstatne slovicka (ktore menia vyznam, hlavne poslednej vety).
:-[A skutocnu tmavost oblohy, tak je jasne... Sudiac len podla tej mapy, by som rozhodne na Kanarske ostrovy nesiel.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Psion »

Pozorovacích míst je tam celá řada, takže se dá najít optimální místo. Sopka je buď na SV,S, SZ takže jih je volny.
Pro mě by bylo ideální přílet na Tenerife čtvrtek dopoledne, odlet neděle dopoledne, to znamená 3 pozorovací noci - uvidim podle nabidky.

DODATEK
------------------
Chci s sebou vzít Newtona 200/800 (nebo v krajním případě ED80), CG-5 GT AT, Canon, CCD kameru.
Myzer

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Myzer »

Psion napsal: Pozorovacích míst je tam celá řada, takže se dá najít optimální místo. Sopka je buď na SV,S, SZ takže jih je volny.
Pro mě by bylo ideální přílet na Tenerife čtvrtek dopoledne, odlet neděle dopoledne, to znamená 3 pozorovací noci - uvidim podle nabidky.

Taky termin by mi tiez najviac vyhovoval. Uz si skrtam dni v kalendare a neviem sa dockat kedy to konecne bude. ;D

Tri pozorovacie noci po sebe = 3x10 hodin. To uz je poriadny vykon! To tu tak vacsina na fore nestihne odpozorovat ani za jeden rok. Ja dufam, ze vydrzim aspon jednu noc od zapadu po vychod Slnka. :)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Pavuk_

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Pavuk_ »

Psion napsal: Pozorovacích míst je tam celá řada, takže se dá najít optimální místo. Sopka je buď na SV,S, SZ takže jih je volny.
Mozes prosim zverejnit predbezne naklady (cesta, ubyt. (kde?), ostatne)
Vdaka
Paaja

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Paaja »

Se mnou můžete počítat, jsem pro každou špatnost.
PS: Nepojede někdo s paralaktikou (Psion?)? Jsem holt fotograf ;D.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Pavuk_

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Pavuk_ »

Poobednasie LP okienko je tu opat Pisem obsiahly dokument, ktory vycerpavajucim sposobom osvetli aka tmava obloha je a moze byt (a hlavne kde a kedy).
Podotykam, ze pracujem z vierohodnymi zdrojmi (velke observatoria, odborne clanky) a na vsetko bude referencia. Svoje poznatky v oblasti Sky Brightness a LP aplikujem hlavne na moju "testovaciu" oblast Tenerife a La Palma, ktore ma eminentne zaujimaju.

Uz som kontaktoval amatersky klub na Tenerife aj na La Palma (+par ludi, co tam boli) a tu je zatial jeden vytah z korespondencie , posudte sami:

Hello, Pavol. Pleased to meet you and pleased you visit our islands.

Answering your questions:

First: Tenerife and La Palma observatories are at same altitude (~ 2400 mts) and have identical weather conditions (clear air, low humidity and low air turbulences), BUT there's a great difference between both islands: Light Pollution !!! La Palma is better in this aspect, the sky is very black; in Tenerife there are too much population and lights... But the sky is good, not black, but good.

Second: I don't known the possibilities around or into ORM because we are from Tenerife, but you could contact with AAP association (Agrupación Astronómica de La Palma); they've got more information and better english ;-)

Their web page: www.astrolapalma.org

But if you decide to go to Tenerife, there are various observing sites (www.astrosurf.com/goat/lugares ... in spanish...) near OT and you can come with us.

Best regards,
José Ángel Estévez
Grupo de Observadores Astronómicos de Tenerife (G.O.A.T.)

Jose je domaci a pozoruje na Tenerife cely rok.
Chcem len dodat, ze sprava o stave LP na Tenerife a La Palma ukazuje, ze tak tmava obloha ako je na Tenerife iba v okoli zenitu (75-90st.) je na La Palma uz od 30st. a v zenite splna kriteria IAU ako oblast bez LP (v zenite) (kvalitativne rovnaka ako na Mauna Kea, avsak Tenerife nie).
Preto intenzivne patram po moznostiach ci a kde sa tam da pozorovat a pod. Este jedno cislo na zaver: Tenerife ma 10x viac obyvatelov ako La Palma. Na La Palma platia tvrde restrikcie co sa tyka osvetlenia.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Psion »

Takto nějak vypadala u Del Teide na Tenerife Mléčná dráha pohledem jen očima bez dalekohledu - fotka přímo z Del Teide.

Pavuk_

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Pavuk_ »

Skus zohnat dva podobne obrazky: jeden z OT (Tenerife) druhy z ORM (La Palma). Daj ich sem vedla seba a porovname rozdiel. Vies ide mi o to, ze ked pojdem za oblohou az na Kanarske ostrovy, chcem to najlepsie, co ta oblast ponuka. A ak ma ma od podstatnej zmeny v kvalite oblohy delit 120km navyse na iny ostrov, nevidim v tom problem (zatial). Za tie peniaze, co ma bude ta akcia stat, preco mam este robit kompromisy v tom najdolezitejsom - ozaj kvalitnej oblohy.

Davam do placu tieto dva grafy: jeden je z observatoria na Tenerife (Teide) (OT), druhy s obs. na La Palma (ORM). Kvalita oblohy je urcena jej jasom (resp. rozlozenim jasu) + extinkcia a seeing. Seeing je na oboch lokalitach podobny, extinkcia tiez avsak jas oblohy nie, posudte sami. Pre uplnost dodavam, ze definicia "skutocne tmavej oblohy" (Bortle Class 2 a lepsie) je od 21.5 mag.arcsec-2 a lepsie
(vysvetlenie k grafom: y-os je celkovy jas oblohy, x-ova azimut a kazda ciara zodpoveda konkretnej vyske nad obzorom vid pravy stlpcek)

Sky brightness at the ORM in V (mag arcsec^-2)

Sky brightness at the OT in V (mag arcsec^-2)

--------------------------------------------------------------
DOPLNENE
vyrobil som animovany gif, kde je nazorne vidno rozdiel v tmavosti oblohy, cervena ciara je uroven jasu vo vyske 30st. pre ORM (La Palma), co zodpoveda 75st. pre OT (Tenerife)
Pavuk_

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Pavuk_ »

Hmm sledujem webcam http://www.iac.es/ot/real/ a v oktobri je to pocasie nejake skarede. Zelam vam iba to najlepsie, ale mam obavy aby ste nemali tie 4 dni zatiahnute.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Psion »

Možná lepší odkaz na počasí na Tenerife je ZDE

===================
OPRAVEN ODKAZ
Pavuk_

Astro cesta na Tenerife

Příspěvek od Pavuk_ »

observatorium na Tenerife ma FTP server s anonymnym pristupom: ftp://ftp.iac.es (login: Anonymous alebo ftp, heslo: vas email (alebo hocico@)
v adreari /out/ot-webcam/ sa nachadzaju JPGy webcam , ktore sa zobrazuju na http://www.iac.es/ot/real/
1) je tam o jednu kameru viac ako sa zobrazuje na uvedenej stranke
2) su tam MPG videa za poslednych 24h z tych kamier, velmi zaujmave sledovat ako sa tam pocasie vyvija
okrem toho su tam verejne pristupne adresare, ktore obsahuju data pracovnikov na observatoriu (FITS,...)

priame linky:
webcam1 (ta vlavo)
ftp://ftp.iac.es/out/ot-webcam/cinchado.jpg
video aktualneho dna z webcam1
ftp://ftp.iac.es/out/ot-webcam/daylight.mpg
video aktualneho dna z webcam2
ftp://ftp.iac.es/out/ot-webcam/daylight2.mpg
webcam3 (ta co tam chyba)
ftp://ftp.iac.es/out/ot-webcam/guajara.jpg
video za 24h z webcam1
ftp://ftp.iac.es/out/ot-webcam/latest.mpg
video za 24h z webcam2