Dnes okolo 20:30 som išiel von najmä kvôli tej NGC 752 v trojuholníku (oficiálne asi v Androméde), pretože sme sa na nej s Rekmarikom príliš nezhodli.
Bola taká tenká oblačnosť, ktorá sa miestami zhusťovala do dlhých valov, takže sa mestské osvetlenie aspoň malo o čo oprieť :) Hviezdy však presvitali aj cez túto vrstvu. Voľným okom som spoľahlivo videl hviezdu ni And 4,52 mag. a raz mi preblikla aj tau And 4,94 mag. ale naozaj len raz.
Pozrel som sa na oblasť, kde mala byť NGC 752 a najprv tam len preblikávali nejaké hviezdičky ale vonkoncom nepôsobili dojmom ako hviezdokopa. Proste prázdny kus oblohy (prázdny až na jasnejšie hviezdy) z ktorého vyskakovali nejaké tie hviezdičky. Bolo vidno zrnenie ale nedalo sa vidieť, kde hviezdokopa končí a kde začína. Až neskôr, keď som k tejto hviezdokope vrátil, sa dalo rozoznať, že to zrnenie je na popredí akejsi väčšej oblasti pretiahnutej severo-západným smerom, čo sa dalo badať najlepšie vtedy, keď som hýbal trédrom.
Tu je pekná snímka súhvezdia trojuholník s NGC 752 (vľavo hore) a M33 (vpravo hore):
http://home.cshore.com/astroman/csp11/csp11-09.jpg
NGC 752 má skôr guľovitý tvar a to pretiahnutie severo-západným smerom bolo len iluzórne a spôsobovala ho asi tá skupinka hviezdičiek na severo-západ od hviezdokopy. Najjasnejšia oblasť tohto pretiahnutého oblaku myslím celkom korešpondovala s polohou samotnej hviezdokopy. Počas pozorovania mi napadlo, že to vyzerá ako malý Magelanov mrak, ktorý som ale v živote nevidel
Takže asi musím odvolať moje tvrdenie, že NGC 752 je na mestskej oblohe pre triéder výzvou a dať za pravdu Rekmarikovi.
To moje tvrdenie bolo spôsobené asi tým, že túto hviezdokopu som nedávno našiel len na druhý či tretí pokus a to zrejme preto, že to nie celkom typická hviezdokopa typu M34 (ktorá bola dnes pekná) či M37 - pekne lokalizovaný chumáčik. NGC 752 je plošne veľká a na zlej oblohe dosť zaniká. Ak pri jej hľadaní niekto hľadá typickú otvorenú hviezdokopu, tak ju poľahky prehliadne (najmä taký ešte nie dosť skúsený pozorovateľ ako ja). Jej atypickosť sa mi ale celkom páči, aspoň to na tej oblohe nie je nuda.
NGC 752 sa dá prirovnať ku STOCK2 pri ha-chi Persei, akurát STOCK2 má takú možno nevýhodu, že sa narozdiel od NGC 752 nachádza v dosť hustom hviezdnom poli a na veľmi dobrej oblohe paradoxne vynikne o trochu menej ako na stredne dobrej oblohe. Za to je však STOCK2 asi celkovo o trochu jasnejšia ako NGC 752.
Inak NGC 752 je na slušnej oblohe naozajstným skvostom, čo snáď vidno aj z fotky, na ktorú tu odkazujem.
P.S. dnes to bolo naozaj len objektoch, ktoré možno spočítať na prstoch rúk, ako napísal Stana.