Draconidy aka Giacobinidy 2011

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tak to co sepsal Ladis to se dlouho nevidí. Budu rád, když to budu moci použít i pro web, na památku ;)

Mně se akce vydařila (ačkoli si prvotně ostatní asi mysleli, že je nás na Kumburku z KaLu víc )

Vyrazil jsem s manželkou(!) na Novopacko. Plán nasbírat houby, dojít si do příjemné hospůdky na večeři, udělat si procházku a pak pozorovat Drakonidy vyšel dokonale, ovšem čím by to bylo oproti zážitku z před desáté večer...

Nejprve jsme tedy kdesi za Lomnicí nad Popelkou koukali na vývoj oblak pomalu se snažících dostat k nám (ačkoli bylo právě polojasno). Bohužel to za soumraku zvládly, tak jsme vyrazili k Nové pace a když se ukázalo, že dál jak na Kumburk už stejně nemá cenu jet, protože se jasná díra příliš odsunula, pozorovali jsme po 19:10 na Kumruku.

A měli jsme štěstí, v jedné poměrně malé díře a přímo u Měsíce nám padl jasný pomalý meteor a my věděli, že i kdyby byl poslední stálo to za to. Jasnost někde mezi 0 a -1 mag.

V následujících desítkách minut se obloha střídavě otvírala a zavírala, ale i tak to stačilo na spatření dalších drakonid, byť přes mraky. Jeden kousek byl tak jasný a s pohasínající stopou, že opodál sedící myslivci, či kdo to navečer přijel, museli mít z mého užaslého řevu radost.

A pak už přišly dva vrcholy expedice.

První mezi 20:40 a 21:10. To se postupně udělalo skorojasno a MHV na průzračné obloze (i přes výrazný svit Měsíce) dosáhla úctyhodných 5 mag. Hvězdy 3,5 mag byly ještě nedaleko obzoru světlého od měsíčního svitu a ve větších výškách byly snadno viditelné i 4,5-ky (a to prosím s mýma očima s brýlemi). No a drakonidy? Pěkný. Jasné i slabé kousky, rozptyl od -2 do +4 mag. Počty v pětiminutových intervalech byly 1,0,2,2,3. To je na uvedenou dobu slušná frekvence. Sem tam padl i nějaký sporadický či jinorojový, těch bylo v půlhodině vidět další tři. Tyto údaje bych zkusil vložit do nějaké databáze meteorářům, pokusil jsem se seriózně pozorovat i fotit. Pozor, za celou dobu ač obloha dokonalá, nemám zřejmě jediné foto! Podle všeho jsem vždy mířil kousek mimo místo, kde zrovna padly ty nejhezčí kusy! Kdo má foto, byť neměl hezky, měl ještě větší štěstí ;)

Ale pozor, to co přišlo poté, co se zatáhlo, to byla pecka. Na obloze jen beránky, Měsíc přes ně dobře viditelný a já zrovna bloumal okolo auta, když cosi přijelo na odbočku k louce, na níž jsme stáli. Nechali puštěný motor na volnoběh a bouchali chvíli dveřmi. Zprvu jsem myslel, že je to Ladis, protože jsem předtím psal na AF, tak třeba.. no ale nikdo těch 50 metrů k nám nešel a já neměl potřebu se taky prozrazovat cizím. Před desátou ale dorazila další dvě auta a osádky se evidentně daly do řeči. Jedno auto bylo nasvícený tak, že jsem ho tipl na Karlovu Oktávii, ale když ani tentokrát nikdo nedorazil, sedl jsem do auta a četl AF. Když jsem dočetl příspěvek, že Ladis možná přijede, začlo se cosi přeci jen dít, auto s předními reflektory a snad i mlhovkami na plný výkon najelo asi 20 metrů směrem k nám. V záři reflektorů se vykolébala postava a evidentně nám chtěla něco naznačit. Otevřu okénko a slyším řev, který by nevydal ani herec na velkém divadle. Plynnou němčinou na nás někdo řve, že je to jeho pozemek a ať vypadneme, jinak začne střílet. První dvě věty jsem díky své znalosti NJ bez obtíží akceptoval jako srandičku Ladinovu, jenže Ladin by to neměl být, ten je prý v podještědí. Věta "Ich wurde schiesen!" mně tedy přiměla k akci. Poprosil jsem Janu, ať raději vyjedeme na cestu. Setkání s Karlem v takové situaci bylo kouzelné.
A tento kouzelný chlapík, který nejde pro špetku humoru daleko, ještě pokračoval zmíněnou nabídkou čaje, kávy, pizzy (té bylo tolik, protože myslel, že je tu celý Klub astronomů Liberecka). A byla sranda. A byly nakonec i drakonidy pro zmíněné osazenstvo. A byla to parádní akce, No ne?

Napočítáno bylo za tuto polozataženou i polojasnou noc 25 meteorů z nichž podle jejich typického chování usuzujeme na 20 drakonid.

Když se znovu před jedenáctou zatáhlo a družice netvrdila, že se to má změnit, vydali jsme se každý svou cestou s pěknými zážitky v srdci. Tyto zážitky po návratu domů umocnil básnický počin Ladisův, který vstoupí do dějin pozorovací astronomie na Jičínsku, Jablonecku, Jilemnicku jakož i Jizersku a Ještědsku.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
LaBa
Věk: 52

Příspěvek od LaBa »

Data zo SMRSTe (ocistene od sporadickeho pozadia)

Nanasal som data od 5. oktobra doteraz. 7. oktobra medzi 10h az 14h UT bol vypadok v merani dat (sposobeny zle nastavenym casom OS po vypadku elektriny).
Jirka247
Věk: 57

Příspěvek od Jirka247 »

Tady v Jindřichově Hradci jsem měl štěstí a viděl jsem včera ve 22,35 tři meteory .Pak přišla oblačnost a byl konec. Jirka
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

MaG> pekny report, synu! Mel jsem prijet drive, jsem rad, ze Vase delsi cesta nebyla zbytecna a krom meteorickeho roje uzili jste si i kras a dobrot zdejsi krajiny. Jinak muj chaby pokus o minireport pouzij v klidu dle Tveho uvazeni.

Jinak me nenapadlo, ze vsechny nase milovane pozorovaci oblasti zacinaji na stejne pismeno. To neni nahoda  ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tak mám dvě dobré zprávy z focení. Jeden záblesk mezi Vozem a Pastýřem u kterého mám poznamenán čas 20:14 se shoduje se stopou slabší drakonidy s výraznějším zábleskem.

Naprosto nečekaně mám ale díky snímání polí kolem Velkého vozu i stopu rozplývající se po meteoru, který v reportu zmiňuji, že jsem zařval, až se museli lidé na nedalekém posedu leknout. Tehdy jsem ještě nefotil toto místo, ale pak na dalších fotkách mám stopu po dobu asi 5 minut.

Perfektní byl Iridiu podobný záblesk družice NOAA17. podobné záblesky budou asi velmi vzácné, nepředpoví je ani Calsky.

Další postřehy a fotky postupně v článku na našem webu. Díky za krásné setkání Jilemnickým i Jičínským..
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

T
Perfektní byl Iridiu podobný záblesk družice NOAA17. podobné záblesky budou asi velmi vzácné, nepředpoví je ani Calsky.
Tyhle záblesky jsou naopak velmi běžné
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 61155/11#9
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tak tu odbočku od tématu trochu rozšířím - nejsem z těch, kdo by nepozorovali a nezachytili mnoho záblesků nepředpovězených nebo už jsem zachytil záblesky jiných družic podle předpovědi, než Iridií. Píšu jen, že záblesk NOAA, potažmo NOAA17  je podle mně celkem vzácná věc. Záblesky nepředpovězené jsou velmi časté, o tom ale nepíšu. Ty sice narážíš na svůj náhodně zachycený záblesk NOAA13 či 11, ale tohle byla jiná liga, bylo to jasné jako Iridium. Navíc nemáme zatím ověřeno, zda a jak časté toto je.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Proboha, o čem se tu bavíš ? Já tě o ničem nepoučuju, jen jsem konstatoval nesouhlas s tím, že  u družice NOAA jsou  záblesky nějaká vzácnost, jak jsi napsal ( cituji : podobné záblesky budou asi velmi vzácné)
Nenapsal bych to, kdybych těch snímků neměl více pro různé družice NOAA. A jasnost srovnatelná s Iriidii.

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Čteš mezi řádky, pokračuji v SZ protože mně to uráží.
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Co teda skupina Němeko II - Cassi a spol.? Viděli ste něco nebo ne? My totiž nakonec měli skutečn úplně jasno.

Nebyl to nějaký déšť, ale rozhodně to byly "lepší meťasy", nad úrovní maxima pravidelných rojů. Kdyby nesvítil ten přiblbbej Měsíc, to by bylo něco!

Každopádně jsme se poučili, nestačí spoléhat na KaoSovo "bude hezky", ale chce to jet zcela přesně podle družicových snímků. Taky to chce, abych si koupil novej telefon, protože tomuhle pořád vypadává internet. (A úplně na okraj, chce to, abych si ten internet vypnul, než si lehnu s telefonem v kapse na louku, jinak zase zbytečně prodatuju tři kila :)).

Mám spoustu meťasů na fotkách, ale teď bojuju, co s tím, protože hrozně pěkný by to bylo složit na hvězdy, aby vylez radiant, ale to u snímků ze stativu za 18ky prostě neuvim (pole je hrozně zkreslený). Možná to udělým prostě nějakou deformací ve fotošopu, nebo fakt nevim. Příště to posadim na montáž a bude :)

Tak zatim jenom takovej náhled (větší na klik):
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
KaoS

Příspěvek od KaoS »

Honza: Měl jsi se spoléhat na mé "sbalíme to a jedeme na sever" :)

Naše výsledky:

Observer Country Teff nDRA
Jakub Cerny Czech Republic 1.88h 100
Jan Ebr Czech Republic 1.64h 91
Ivana Ebrova Czech Republic 1.88h 78
Jan Horsky Czech Republic 1.56h 63
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
mich1

Příspěvek od mich1 »

No je to naprosto paradni foto, rozhodne jich tam mas mnohem vic nez jsem vcera videl ja z Prahy, jen to chce poradne upravit jas a kontrast, takhle to vypada hrozne :)
newton 30 cm, eq6
Honza Ebr (honza42)

Tak nakonec jsem ručně vybral 21 snímků, na kterých je nějaký meťas. Složení DSSkem ale dopaldo strašně, neni tam vidět skoro nic, a to sem zkoušel ledacos - kdo by měl nějakou teorii, jak to složit na hvězdy, aby tam byly vidět ty meťasy, tomu s radostí těch 21 souborů dám.

Z pohledu na časy snímků je docela jasné, kdy bylo maximum: fotil jsem v intervalu 21:29-23:14 SELČ (to je 105 minut) a přitom 8 z 21 (38%) snímků s meteory je v rozmezí 21:55-22:08 SELČ (13 minut = 12%).

Tak jsem z toho udělal aspoň takouvou "starmorseovku", kde ty hvězdy vadí mnohem míń než na výše uvedeném snímku. Zas větší na klik a na něm je skutečně těch meteorů vidět hodně:

Jeden z meteorů měl taky moc pěknou stopu (na fotce, vizuálně jsme si jí nějak moc nevšimli):

Snímky jsou 13s expozice, takže stopa tam byla asidvě minuty.

EDIT: A video: http://ccd.wz.cz/stopa.avi
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Honza Ebr (honza42)

No je to naprosto paradni foto, rozhodne jich tam mas mnohem vic nez jsem vcera videl ja z Prahy, jen to chce poradne upravit jas a kontrast, takhle to vypada hrozne
Nenašel jsem žádnou úpravu, na které by byly metoery vidět líp než na tomhle. Klidně si s tim můžeš hrát Ale myslím, že výraznější jsou pak na tom, co jsem dával hned potom.
mich1

Příspěvek od mich1 »

ja bych si to predstavoal asi takhle: http://www.ulozto.cz/10560703/dratrailshe-jpg
Metasy jsou videt pekne, jen mi u nekterych jakoby chybi ty slabsi casti stop co jsou videt na tom druhem zpracovani a nevypada to ze by to prekryly hvezdy, jakym algorytmem si to skladal, souctem ?
newton 30 cm, eq6
Odpovědět