Spjujete Vesmír s Bohem?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Menhunotep

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Menhunotep »

když jsem zakládal tuhle anketu, tak jsem nechtěl aby to vypadalo takhle: :repuke: ale mohl sem tušit, že se to může stát :-/ Víte proč? alespoň je vidět ta rozmanitost myšlenek. koukám že spoustu lidí už bylo téhle otázce vystaveno a i přez rozmanitost názorů máme všichni něco společné: logiku. napadlo mě ale, že to taky nemusí vůbec dávat smysl. my, lidičkové, jsme od začátku vystavováni přírodě se všemi jejími zákonitostmi: příčina/důsledek tu byly odedávna. Tomu jsme se přizpůsobyli a naše myšlení je tím směrováno. možná právě proto nikdy nezjistíme, co bylo před možným Velkým třeskem, kolik rozměrů čítal, jsoucno a nejsoucno a tak podobně. Nezacházim do extrému, naopak. Co třeba věc tak fádní a běžná jako je smrt nebo tvar Vesmíru nebo jeho konec. Vždyť my všichni tady uvažujem logicky, tak nám logicky musí bejt jasný, že to co si myslim si nemusí myslet ostatní. Protože přece sám sebe znám a vím, jak rozmanitý mam myšlenky a abysme se tu shodli na něčem, tak vyrábíme logické úvahy, abysme se domluvili alespoň na něčem. Děláme to každý den. Dělali to ti před náma, proto vymysleli jazyk, slova, pořádek ve větě, matematiku a pod... Protože už tehdy jim bylo jasné, že jiným způsobem se nelze s druhým domluvit. Protože sám o sobě ví, jakých myšlenek je schopný a kolik možných verzí se mu naskýtá. Proto dal věcem, pocitům, myšlenkám, chování... jména. a to že někdo věří v Něco a někdo v Ono je to samé, jako když někdo mluví rusky a někdo esperantem. protože nic v přírodě, kterou známe(Vesmír) není na chlup stejné, že i kdyby byly dvě naprosto stejné věci, liší se už jen tím, že tahle je tady a tahle tady. Tím, jak dlouho tu budou, jaký vliv mají na okolí, jak lámou světlo a prostor a tak... a protože jsme produkt přírody, budeme pořád mít odlišné myšlenky a dělat odlišné věci, protože sme tak tou přírodou očkováni. Ať už ji udělalo cokoli, muselo to být jedinečné, protože přesně tak je to vše uděláno a postaveno - na jedinečnosti. Naše povahy, myšlenky i názory. Důkazem toho jsou naše těla - od otisků prstů, přez počet chlupů na nohou, strukturu vlasů až po strukturu neuronů v mozku. Nikdy se neschodnem, protože podle LOGIKY přírody se shodnout ani nesmíme. No a abych dokázal zákon jedinečnosti: můžeme nechat udělat rozbor mozku každého obyvatele planety nebo se domluvit, že třeba v úterý ve 14,30 budeme všichni myslet na jednu věc. A uvidíte, že se to nestane, protože to v někom může vyvolat odpor a v někom zmatek nebo to někdo zkusí... Nebo jděte ven a seberte kamínek. Buďte si jisti, že držíte unikát a přezto někdo řekne, že jsou všechny stejné : vidíte, už i v tomhle je ta jedinečnost, že si každý myslí něco jiného.... a stejně jako v normálním životě, i tady počítám s tím, že mě teď někdo bude mít za magora nebo že tohle někoho může zajímat a zčásti se třeba shodnem. A tím se to akorát potvrdí :nod: Vždyť to sami znáte :rotflmao:
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

K tomu se už nedá nic dodat..... ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
sandor

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od sandor »

V které úzerý budeme sbírat kamínek? Rád bych takový měl. :hi:
Crazy Vojta

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Crazy Vojta »

sandor napsal: Já ani nevím, jestli vůbec věřím v boha či bohy (proč by měl tvořit jen jeden?). Ale myslím si, že přistupovat zatíženě s vírou ke zloumání daného problému již samo o sobě může značně ovlivnit výběr faktů a jejich interpretaci. Dumat nad VT z hlediska pochopení jeho mechanismu je přece jen složitější, než říct "vůle bohů". A vůbec: kde bereš jistotu v jednoho jediného boha.
Od dětsví nás straší dobrem, kterému se máme klanět a bát v podobě dobrých sil (boha, bohů, andělů ("budeš zlobit, Mikuláš ti nenadělí")), protože i ony trestají a špatných sil (za to samé: "čert tě vezme do pekla"). Ale jak pozoruji život kolem, prostě to nějak nefunguje. Mnohdy lumpíci jsou dlouho živi a dobráci umírají záhy.
Ani tady nevidím nějakou spravedlnost, která by byla řízená vyšší mocí. A tak si lidé aspoň představují posmrtný život, kde spravedlnosti bude učiněno zadost. Hhhhmmmm ... To mi nějak nesedí. Ani v astrofyzice, ani někde jinde.

Vesmír tu náhodou může být zcela náhodou a nemusí. Na to ještě nikdo zatím nedokázal odpovědět, proto je víra v nenáhodu jednostranná a zjednodušená. Nicméně cesta k poznání té či oné strany je zcela určitě pro všechny poctivé badatele trnitá.  ??? :book: 8) :banghead:

Zdravím všechny účastníky tohoto vzácného tématu,

chtěl bych jen rozvinout onu spekulaci, kde bere člověk jistotu, že existuje pouze jeden bůh. Mám pocit, že je zapotřebí nejprve mít ujasněno, za co Boha vlastně pokládáme. Máme zde několik variant:

Buďto se přikloníme k velice ranným názorům dějin lidstva, kdy lidé vzývali jako Bohy četné nebeské objekty a nevysvětlitelné jevy vůbec.

Ale POZOR!!! Představa Boha může být přece úplně odlišná. Proč Boha omezit na jakousi "bytost"? Mám dojem, že "zosobňování" jeho existence je v tomto směru výsledek omezenosti lidského vnímání vůbec.

Osobně jsem silně věřící člověk. Avšak má představa Boha je založená na něčem trochu jiném - Boha vnímám jako všudypřítomného, nikde neohraničeného a podstatou úplně jiného, než jsem schopný uvažovat. A takovýto Bůh podle mě může být uvažován za vznikem Vesmíru. Vždyť Vesmír samotný je pro omezený lidský rozum nepochopitelný. Stačí pohlédnout pod poklici několika málo objevů o oblasti mikrosvěta - vlnově-částicový dualismus, představa n-rozměrných prostorů... Přiznejme si, že na opravdové "pochopení" těchto věcí jsme krátcí. A to ještě pořád možná víme tak málo... Jestli tedy za tím vším má stát Bůh, který je ve vší podstatě "nad" tím vším, nemůže pro nás být jeho podstatu pochopit o nic jednodušší.

Osobně za existencí Vesmíru vidím Boha, avšak takového, u kterého ztrácí smysl otázka, zdali je skutečně jen jeden. Je, jelikož nemá žádné prostorové ohraničení. Je "platný" všude, stejně jako fyzikální zákony.

Amen :hi:
sandor

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od sandor »

Jo - takovou představu boha (ů) měli, tuším, někdy v Babylónii, kdy zosobněním jeho existence byl celý vesmír a jednotlivé části vesmíru byly jeho jednotlivé části těla. Jen teď nevím, zda k této představě dospěli z mnohobožství. Jeden bůh vše značně zjednodušuje co se týče přízně pro člověka: nemusí se přemýšlet, zda některého nevynechal ve svých prosbách. Vynechaný by mohl se cítit uraženě a zmařit veškerou náklonnost oslovených. Možná, že to také vyjde levněji.
Na každý pád: judaismus má své kořeny v mnohobožství (minimálně 2) a jsou v historických pramenech vystopované. Základem byly bohové jejich vlastní a přijaté z přilehlých kulturních oblastí. Teprve později dosáhli monoboha a zbytky mnohobožství se snažili nějakým způsobem potlačit. Tolik je historický náhled. Ukazuje se, že mnohá náboženství postupně eliminovala obrovské množství svých bohů na menší počet a kupříkladu v Polynésii před příchodem křesťanských misionářů a vtloukačů "té jediné správné víry" spěli k jednomu bohu. Jen jim kolonizátoři nedali dost času a jejich kříž převálcoval velmi násilně svébytnou kulturu Tichomoří (a nejen tam).
:hi:
Jan

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Jan »

V záhlaví astronomicky orientovaného a anglicky psaného WEBu kolegy Ing.P.Katreniaka:
http://www.pk3.org/K3CCDTools/ lze nalézt i citát z Bible:

"When I consider your heavens, the work of your fingers, the moon and the stars which You have set in place, what is Man that You are mindful of him?" -- Psalm 8:3,4

Podařilo se mi nalézt  odpovídající překlad toho žalmu. Tady je.

ŽALM 8: 4,5
" (4) Vidím Tvá nebesa, dílo Tvých prstů, měsíc a hvězdy, jež jsi tam upevnil: (5) Co je člověk, že na něho pamatuješ .. ?"

Mne sa citát líbí, jeho výběr považuji za velice vhodný, neboť filozofie pokory člověka vůči kosmu (byť vyjádřena jinými slovy) je asi blízká nám všem ..

Za povšimnutí stojí skutečnost, že přírodní vědy odpovídají na otázky "jak ?" a neodpovídají na otázky "proč ?".. Ale proč je tomu tak?
Jan
lamaka

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od lamaka »

V otázce existence Boha nemám jasno,ale spíš se přikláním k jeho existenci i když asi ne v tak osobní formě jak ho vidí většina náboženství.Je fakt že lecos by se tím vysvětlilo.Existence života jako produktu náhody a jeho vývoj přirozeným výběrem? Já nevím.Dumavým ateistům bych doporučoval knížku od Marka Orko Váchy-Tančící skály.Vácha je katolický kněz,ale taky vystudoval biologii a genetiku.Některé kapitoly přinutí člověka k zamyšlení,ale jak říkám nemám v tom jasno a je nás asi dost. :)
Prazan
Věk: 50

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Prazan »

to stana: To je dost radikální názor Určitým způsobem chápu, proč si to myslíš, ale já jsem si například toto vlákno se zájmem přečetl, protože jsem typ člověka co občas rád přemýšlí nad "nesmrtleností chrousta".  Taky mi vstávají vlasy hrůzou, když vidím lidi s virgulí, jak vyhánějí negativní energii ze svých příbytků, ale je to jejich volba, tak ji zkouším respektovat, protože mě morálně nepohoršuje.
Ano, ve jménu různých bohů jsme jako lidstvo spáchali neskutečná svinstva. Ano, jsme směšní, když se snažíme pojmenovat věci, kterým nerozumíme. Tak jsme pojmenovali Boha. Nemáme matematický důkaz, na jehož konci by šlo konstatovat, že Bůh je nebo není. Tak o tom neuměle žvatláme. Jsme směšní, ale máme na to právo Všechny současné vědy vzešly z filozofie ... tak nevidím důvod, proč by sem toto téma nepatřilo. Na jeho konci se nedozvíme pravdu o tom, co je nebo není Bůh, jestli existuje nebo je to číňan. Přesto má smysl o tom mluvit. Otázka zní jasně - stačí se k ní vyjádřit. Ale troufat si tvrdit, že toto téma sem nepatří, považuju přinejmenším za odvážné Já si to nedovolím rozseknout. Ty ano? To máš můj "obdiv".
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
stana

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od stana »

O.K. Neřeším a radši jsem to vymazal...
Abych to zazdil slovy klasika, tak jen řeknu:
Jsem ateista, díky Bohu... :-*
P.S. A jdu čučet na svůj oblíbený Sit-com Red Dwarf!!
Mám všechny díly a točím pořád dokola!!

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Prazan
Věk: 50

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Prazan »

to stana: "Že není křemíkové nebe? Nesmysl. Kam by se potom poděly všechny kalkulačky?" Jo, červený trpaslík je můj oblíbený :-)
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
stana

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od stana »

Prazan napsal: to stana: "Že není křemíkové nebe? Nesmysl. Kam by se potom poděly všechny kalkulačky?" Jo, červený trpaslík je můj oblíbený :-)Listre! Kde je ta kočka?
;D
Oh yeaas!!
Asi mě mají za blbce, když na to furt hledím, ale ty hlášky, že "má víc zubů než mozkových buněk" jsou prostě sqělééé!! ;)
Pardon za off-topic...Ale třeba to někoho z místních "nakopne" k tomu si to sehnat a pustit! Prostě vřele doporučuju!!
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
astropintr

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od astropintr »

Ahoj,
myslím, že si pod vesmírem a bohem představuje téměř každý něco jiného.
Vystudoval jsem fyziku a nevěřím v boha. Za tu dobu, co o tom hodně přemýšlím a debatuji se svými přáteli (mám i přátele věřící), došel jsem k vlastnímu názoru. Vše ve fyzice je založeno na počtu pravděpodobnosti. Hlavně kvantová fyzika je toho úkazem. Pokud vesmír byl tak malý, že platily zákony kvantové mechaniky, pak celý vesmír je založen na principu pravděpodobnosti. To, že existují někde podmínky pro život, může být jen souhra náhod, souhra náhodně vybraných parametrů, který zapříčinily vznik nejen samotného vesmíru, ale i podružného života. Stačí nepatrně pozměnit základní parametry a život by nebyl možný, nebyly by hvězdy, galaxie a další útvary.
Ne, žijeme, protože náhoda byla pro nás příznivá. Myslete si číslo od jedničky do desítky. A co když číslo 9 bude parametr života. Kdo z nás ho trefil?
;)
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
grajda

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od grajda »

astropintr napsal: Ahoj,
myslím, že si pod vesmírem a bohem představuje téměř každý něco jiného.
Vystudoval jsem fyziku a nevěřím v boha. Za tu dobu, co o tom hodně přemýšlím a debatuji se svými přáteli (mám i přátele věřící), došel jsem k vlastnímu názoru. Vše ve fyzice je založeno na počtu pravděpodobnosti. Hlavně kvantová fyzika je toho úkazem. Pokud vesmír byl tak malý, že platily zákony kvantové mechaniky, pak celý vesmír je založen na principu pravděpodobnosti. To, že existují někde podmínky pro život, může být jen souhra náhod, souhra náhodně vybraných parametrů, který zapříčinily vznik nejen samotného vesmíru, ale i podružného života. Stačí nepatrně pozměnit základní parametry a život by nebyl možný, nebyly by hvězdy, galaxie a další útvary.
Ne, žijeme, protože náhoda byla pro nás příznivá. Myslete si číslo od jedničky do desítky. A co když číslo 9 bude parametr života. Kdo z nás ho trefil?
;)Souhlasím. A pokud je to co nechápeme nějakej bůh, pak delme tomu. Pak ale nemá cenu psát bibli, Korán, Sanskrt... a zkoumat to nepochopitelno ze všech směrů, protože to už je pak nad tou pravděpodobností (neovladatelná), a nebo třeba naopak nad následností, kterou ale nodokáže nic a nikdo popsat a ovládnout- je to něco v nekonečném vesmíru a nekonečně přesnýho- jakákoli sebemenší odchylka by způsobila nejdřív (třeba i)malou ztrátu kontroly, tu by bylo potřeba korigovat, ale zase s chybou, a navíc na více různých věcech (více=OO) a byl by konec toho ovládání vesmíru. OK, vícerozměrný bůh? Zkuste někdo vzít například jedorozměrnou přímku a čas. Někdo z ní vezme bod, ten najděte a nahraďte- tudy by cesta nevedla, ani kdyby jsme z pohledu té přímky byly polobozi. ;D Myslete si každej, co chcete, já jsem popravdě ještě nikdy jednoznačně nepřišel na to, zdali ten pánbíček existuje, nebo ne, dalo by se zas a znova prázdně a nesmyslně psát s nulovým výsledkem a nakonec zbývá víra. Já věřím, že pánbíček nepánbíček musím chodit do práce, chlastat plzeňský pivo a spát. Tak by jsem se PROSÍM jen přimluvil za jednu důležitou věc: Vy, co věříte v aláha, budhy, a další, prosím, nenechte se oblbovat vůdcema těch vašich náboženských spolků, co vám jako nepřekonatelní znalci něčeho nepochopitelného nakecali, jak PŘESNĚ ten váš bůh jako vypadá a co po vás CHCE. Nedávejte jim peníze, ani svou duši a neubližujte ostatním, pokud vás o to požádají. PROSÍM, uvažujte samostatně. A to platí i pro přívržence politických režimů- všechny jsou nahovno. I když, já nejvíc nesnáším kapitalismus, protože v něm zrovna žiju, a tím pádem se mě zrovna kapitalismus snaží oblbnout, že všechny ostatní režimy jsou zločin. Ach jo. Škoda bajtů AF. :-/
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
mi.

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od mi. »

Zdravim,

to grajda: A právě o tom to celé předpokládám je. Vždy se lidi snaží něčím ovlivnit ty ostatní. Ať už se jedná o různé náboženství, politické přesvědčení, "smysl vesmíru/jeho stvoření/tel". Vše je to skvěle promyšlený trik s kruhy v obilí právě pro ty lidi, kteří do toho vnesou různé "energeticko/virguloidní" vědy ;). Proto jsem rád, že si každý ve své mysli může považovat "svoji modlu" přesně takovou jakou uzná za vhodné.

;)
grajda

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od grajda »

Jo, jo. Modlu, jakou uzná za vhodné. Bohužel je to často modla, kterou uzná za vhodné zavést někdo jiný. Zrovna tohle téma mě HODNĚ rozhodilo. Ať si každej věří, ježišmarja, čemu chce a nepřesvědčuje o tom ty ostatní. Je to totiž známka jeho osobní nevyzrálosti. Tak, a teť se do mě všichni pobožní můžete pustit dlóóóóuhýma "úvahama". Já sem už ale přispívat nebudu- svůj názor jsem vyjádřil (s vírou, že se možná najde i někdo, kdo o něho stojí). :'(
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
Odpovědět