Zvláštní a nestandardní úkazy a pozorování

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Telesto napsal: Po delší době jsem opět zavítal na tento web Docela jsem se začetl do této debaty a měl bych (možná) vysvětlení pro ten záhadný jakoby neviditelný objekt.

Stalo se mi něco podobného. Pozoruji a z ničeho nic nademnou v naprosté tichosti proletí velký objekt. Stejně jak říkáte vy. Úplně jsem se toho lekl Je vidět, ale nesvítí. Jakoby byl skutečně neviditelný. Je však dost velký (v porovnání M31) a "světla" jsou uspořádány do trojúhelníku. Letí fakt dost rychle a směřuje přes celou oblohu. No řeknu vám... kdybych neměl triedr, tak bych si myslel, že to byli "ufouni". Když jsem se však podíval triedrem, tak jsem viděl hejno hus ve formaci. Letěli naprosto tiše a to "světlo" bylo asi z puličních lamp, které je osvětlovaly ze spodu. "Objekt" se pohyboval fakt dost rychle... Ony totiž ty husy byly dost nízko.

Tak nějak si myslím, že by se daly vysvětlit ty úkazy. Úplně to odpovídá tomu co jsem viděl já. Jestliže však ten objekt byl velký zhruba asi jako M31, je možné, že to bylo hejno v dálce. Husy nemění směr a pohybují se tiše. Zajímavé je, že ve dne "kdákají", ale tu noc byly naprosto tiché... Nevydali ani hlásku. Jo... mimochodem tu noc se mi to stalo dvakrát. To druhé hejno však už neletělo v tak krásné a neměnné formaci jako to první. Každopádně jsem se ho lekl taky... :)

Takže asi tak. Podle mě to bylo hejno hus v dálce. Neměnilo směr, letělo rychle, jakoby "svítilo a nesvítilo", letělo od obzoru (předpokládám, zahlédl jsem ho totiž až bylo nademnou) k obzoru...
Zaujimave ... no ja ti uz nepoviem ci to bolo naozaj tak - trieder som pri sebe asi nemal. :-/
Mimochodom v ktorom mesiaci si tie husy videl?
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Telesto

Příspěvek od Telesto »

Kdy jsem ty husy viděl? Tak to fakt nevím... vylučovací metodou... Určitě to nebylo poslední dva měsíce. Kdybych si tak vzpomněl na co jsem se díval na obloze. Ale řekl bych, že to bylo o prázdninách. Přesný čas fakt nevím...
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Telesto napsal: Kdy jsem ty husy viděl? Tak to fakt nevím... vylučovací metodou... Určitě to nebylo poslední dva měsíce. Kdybych si tak vzpomněl na co jsem se díval na obloze. Ale řekl bych, že to bylo o prázdninách. Přesný čas fakt nevím...
Ja som to videl tiez v lete, presne uz takisto neviem, ale niekedy na prelome mesiacov jul-august, alebo teda cervenec-srpen. Bolo to v roku 2001.
Odvtedy som uz nic take podobne neregistroval. :-/
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

Tomkk napsal: Kolega z práce v sobotu 4.12.04 cca v 16:00 hod (tedy ve dne) zpozoroval na obloze u Brna prý velmi silný meteorit, poměrně pomalý, žhavou kouli, která se rozpadla na dvě. Padalo to zřejmě k severu. Sám jsem pozoroval 25.11.2004 21:30 krásný ohnivý, padající k západu. Dá se říct, že oba jsme viděli nejvýraznější  meteority ve svém životě. Navíc neobvykle pomalé. Je to náhoda, prolétáváme nějakým pomalým rojem? Nemůže mít na to třeba vliv sluneční aktivita? Myslím tím, že když mohla způsobit propad vesmírné stanice, tak by mohla popohodit i ten bordel, co lítá kolem Země a urychlit jeho pád do armosféry?  

MaG: Čau.

No zdá se že jste měli štěstí na pěkné meteory... Nemůžu si pomoct, ale už těch "náhod " nějak přibívá. Včera 20.12.04 18:00hod jsem se vracel autem přes Rosice domů i z auta jsem viděl nádherně jasný meteor padající k západu, který se rozpadl cca na tři kousky. Proč nám pořád tutlají, že se blíží ohromný roj, který nás všechny smete :uch: ;D.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Přesunuto - napsal richmond 21. 1. 2005, 22:35

Hele lidi potřeboval bych identifikovat objekt , který jsem viděl a pozoroval minule. Jsem uplnej amatér takže moc toho nevím. Ten objekt se velice rychle pohyboval po obloze v pravidelné dráze.Když jsem pozoroval oblast od Orionu k Blížencům tak jsem to poprvé spatřil. Hned jsem ho sledoval dalekohledem.Tan objekt se fakt šíleně rychle pohyboval. Něco jako meteorit.Po asi minutě jsem ten samý objekt spatřil na uplně jiném místě ale zase se blížil stejnou drahou k předešlemu objektu, jeky by celej obzor obletěl kolem dokola po obzoru,což je asi blbost.Prosím poraďte co to může být.Já jsem úplnej začátečník. Blo to v 16.1.05 asi v 20:00.Prosím napište.Přadem díky za radu

Jestli ovšem tento popis zůstane takto nepřesný, obávám se, že nikdo nepomůže...

Nějak jsem ten přesun úplně nezvládl. Tak snad to takto přežijem. Já si asi budu muset uvědomit, že to šlo i jinak :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

Nevím si rady, do které rubriky to patří, tak to dávám sem.
Pánové, nevíte co to je ten flíček na snímku dole (xy 700 820)?
Pro orientaci, je to pokažený snímek poblíž oje Velkého vozu. Ty dva flíčky nahoře (xy 500 160) je M51. Na CDC v tom místě nic nevidím. Když jsem měl podobný dotaz minule, tak jsem se dozvěděl, že nemám nainstalován katalog proměnek. Jsem zvědav, co to bude teď. ;D

http://www.volny.cz/tom.home/temp/cotoje.jpg

Je to pokusný snímek ISO50/10min.
vasek

Příspěvek od vasek »

Tomkk napsal: Nevím si rady, do které rubriky to patří, tak to dávám sem.
Pánové, nevíte co to je ten flíček na snímku dole (xy 700 820)?
Pro orientaci, je to pokažený snímek poblíž oje Velkého vozu. Ty dva flíčky nahoře (xy 500 160) je M51. Na CDC v tom místě nic nevidím. Když jsem měl podobný dotaz minule, tak jsem se dozvěděl, že nemám nainstalován katalog proměnek. Jsem zvědav, co to bude teď. ;D

http://www.volny.cz/tom.home/temp/cotoje.jpg

Je to pokusný snímek ISO50/10min.Já bych si typl na nějakou chybu foťáku.
Jinak mě napadlo jestli to nebude nějaký extra silný vesmírný výbuch a málem to vyšlo,ale ta rozloha by k tomu stejně neseděla...
http://grb.sonoma.edu/details.php?id=119a je to "jen" pár stupňů vedle.
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

vasek napsal:
Já bych si typl na nějakou chybu foťáku...
Není to pravděpodobné, na jiných snímcích se to nevyskytuje.

Hynek2

Příspěvek od Hynek2 »

Velmi silný zážitek jsem měl někdy mezi rokem 82 – 84 na vojně. Ve večerních hodinách jsme ještě s několika kamarády sledovali přelet formace jasných světel. Tato formace svou velikostí, jasem a vzájemným seskupením připomínala poziční světla pouze několik desítek metrů vysoko letícího vrtulníku. Ten nás napadl pro ne příliš velkou, zdánlivou rychlost objektu. Přelet byl viditelný v celém úseku volné oblohy, asi tak 60°. Zajímavé však bylo že jsme nezaznamenali ani ten neslabší zvuk motorů. S odstupem několika měsíců jsem potom náhodně četl o podobném pozorování v novinách, kde úkaz pozorovalo několik dalších svědků. Podle jejich popisu jsem si však nebyl jist zda se jedná o pozorování stejného objektu ve stejný den, tehdy jsem si nepoznamenal ani datum, protože jeden z přítomných lampasáků nás ubezpečil o tom že se asi jedná o vrtulník vybavený plynovými turbinami, o testování nového pohonu. Sice se mi to moc nezdálo, ale neměl jsem důvod nevěřit. Jako vysvětlení v novinách tam stálo že šlo o padající trosky rozpadlé družice, či o odhozené části raketového nosiče. Můj subjektivní dojem však byl, že se jedná o kompaktní těleso, i když ani těsně po pozorování jsem si nedokázal uvědomit zda formace při svém přeletu zakrývala jasné hvězdné pozadí. Každopádně ať to bylo cokoliv, zanechalo to ve mně nezapomenutelnou vzpomínku.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Barva rozpadajících se družic je sice možná rozličná, ale často jsem viděl na videu jen zelenou. také by měla zůstávat stopa ionizovaných plynů. To bys určitě poznal.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
voko

Příspěvek od voko »

S těmi ionizovanými plyny to možná nemusí být vždy tak jednoznačné.
Vzpomínám si (někdy v roce 79) jsem jednou přijel večer domů a máti s bráchou oči navrch hlavy, že viděli UFO. Popisovali to jako tiše se sunoucí jasný rovnostranný trojúhelník (tedy jenom světla v rozích) po obloze, bez jakýchkoli stop. Napřed si mysleli, že to jsou nějaká vysoce letící letadla. Ale soused, který sloužil u radaru a viděl to taky, tvrdil, že to určitě letadla nebyla.
Časem jsem zaregistroval zprávu, že to snad byl nějaký rozpadající se Kosmos. Já sám jsem to tedy neviděl, ale podle jejich popisu a byl-li to opravdu ten Kosmos, tak žádnou stopu ionizovaných plynů nikdo z nich neviděl.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Myzer napsal: Velmi dobre si pamatam na jednu letnu noc roku 2001 niekedy o polnoci. Presne zaznamy neexistuju, s astronomiou som bol vtedy na zaciatku a pozoroval som okom a triedrom.

Nad SZ obzorom vo vyske asi 70 st. som nieco zazrel a uz som to nepustil z dohladu. Rychlo letiaci objekt sa hnal na pocit neuveritelnou rychlostou trochu sikmo k zapadnemu obzoru. Cas pozorovania napriek tej rychlosti bol asi 10 sekund, ked som objekt stratil asi 10 st. nad zapadom. Zaujimave ale je, ze tento objekt vobec nesvietil a vlastne vo mne vyvolal i pocit, ze je akoby neviditelny. Az mi mraz behal po chrbte. Velkostou by som ho prirovnal tak k jadru M31 na tmavej oblohe, navyse sa mi zdalo, ze rotoval. ???
Pocas piatkovej arizonskej noci som zahadny objekt po skoro 4 rokoch opat pozoroval. Tentokrat som mal blizko seba i trieder a zareagoval som velmi rychlo. :)
Uz je to jasne, presvedcil som sa na vlastne oci. Bol to letiaci vtak. Zbadal som ho na severe, ked robil letiace obluky po oblohe a nachadzal sa v blizsej vzdialenosti ako ten spred 4 rokov. Sice v tom pripade sa pravdepodobne naozaj jednalo o krdel husy, kedze leteli rovno jednym smerom.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nevím, zda se s tím už někdo z vás setkal, ale já opět včera. Za naprosto jasné noci někdy pozoruji, že se blýskne. Prostě velká část oblohy blikne, a je po všem, žádný následný zvuk, nic. Viděl jsem to již mockrát, a vždy mi vrtalo hlavou, co to je, a nakonec jsem to přisoudil sobě, a považoval za klam. Včera jsme se s kolegou shodli, že to občas vidí taky.

Bouřku bych vyloučil. Včera v noci nebyly žádné široko daleko stovky kilometrů.

Viděl jste to někdy také ? Neví někdo, co to je ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

MMys napsal: Nevím, zda se s tím už někdo z vás setkal, ale já opět včera. Za naprosto jasné noci někdy pozoruji, že se blýskne. Prostě velká část oblohy blikne, a je po všem, žádný následný zvuk, nic. Viděl jsem to již mockrát, a vždy mi vrtalo hlavou, co to je, a nakonec jsem to přisoudil sobě, a považoval za klam. Včera jsme se s kolegou shodli, že to občas vidí taky.

Bouřku bych vyloučil. Včera v noci nebyly žádné široko daleko stovky kilometrů.

Viděl jste to někdy také ? Neví někdo, co to je ?
Také jsme si toho za Prahou všimli, myslel jsem že se blýská, ale bouřka to nebyla.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tento jev je zdá se velmi častý a upřímně - pravděpodobnost, že za to mohou bouřky či bolidy je malá.

Příklad1: MMys a Psion včera nic co by nasvědčovalo na bouře. Prostě nebyly.
Příkald2: Já např. loni v září s třemi dalšími pozorovateli - zaznamenal jsem asi 5 takových záblesků během cca 3,5 hodiny.

No. Myslím, že tu máme záhadu, která stojí za vyřešení! Pokud někdo neví, co popisujem a zažil záblesk bolidu aniž by jej přímo viděl, tak toto je velmi podobné. Zablýskne se, krátce to trochu i osvětlí krajinu, nebo se jen blýskne před očima a není to doprovázeno zvukem.
Možná akový trochu bližší blesk bez zvuku.

Co dodat? Úkol pro zdatného fyzika?
Odpovědět