Hvězdářská ročenka 2011

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od MilAN »

A které údaje z ní u toho dalekohledu používáš ? To, co potřebuji, stačí načmáret na útržek novin ( taky ještě používám papírové ;D)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Kami
Věk: 48

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Kami »

:)

V terénu podstatě od každého něco. Když vyjedu třeba do hor a vzpomenu si na komety,nebo zapomenu ,kdy přesně je zákryt měsíců Jupitera,čí jejich přesné polohy ap.,Ročenka byla hned po ruce. Nepojedu přece 50km zpátky,abych zapínal PC.
V pozorovacím domečku je to pak pohodlný,ale v terénu někde v horách na bunkru či na poli....
 Prostě kniha je kniha,nehledě na tom,že tisk mám max v práci a tajně.

Jinak LCD monitor i tak v noci oslňuje (viz Pepan a výjezd na Polom) Z pár minut čumění do LCD bylo z oblohy prt.

http://kamii.webgarden.cz/image/13693090

SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Kami
Věk: 48

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Kami »

Pokroku se bohužel neubráníme,ať se snažíme jakkoli. Mě trochu mrzí,co se stalo s Ročenkou.Člověk je zvyklý mnoho let na suprový zdroj informací a najednou... nás pomalu tlačí do techniky. Já to časem překousnu,zvláště když se mi do několika let snad podaří postavit pozorovatelnu a promrzlé výjezdy za tmou odpadnou. Co si však počne ta nejstarší generace,která už k PC moc nepřičuchne.
Za pár let už Ročenka třeba ani nebude vycházet.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
michal.b

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od michal.b »

Notebook je pro pouziti pri pozorovani treba nalezite pripravit. Parkrat jsem byl pozorovat s Tharosem, ktery pouziva nejaky laciny netbook - jas a kontrast stahne na minimum, ve skymape nastavi nocni rezim a pres displej ma dve vrstvy tmave cervene folie.
I pod velmi tmavou oblohou je to plne pouzitelne (naruseni adaptace je minimalni), vydrz netbooku je akorat tak jedna dlouha pozorovaci noc a flexibilita SW mapy (vcetne obrazku z DSS) je uzasna.
janek950

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od janek950 »

Pavel Příhoda se vedení ročenky vzdal, protože v jeho věku a zdravotním stavu už to pro něj znamenalo přílišnou zátěž.Vzhledem k tomu, že jsem s Ing. Příhodou mluvil v dubnu 2010, tak vím o dobrovolnosti a prvotních příčinách jeho rozhodnutí své, ať si to M.i.X. prezentuje jak chce. Nebudu to dál komentovat.

K ročence : řada M.i.X.ových poznámek k důvodům změn je racionální, určitě ale ne všechny. Já sám mám z tištěné verze smíšené pocity. Na jednu stranu některé změny vítám, ale řada věcí mi připadá taková (i přes snahu a určitě velké množství odvedené práce) - nedodělaná. Plnobarevný tisk, vyzdvihovaný v předmluvě, mi připadá - zvlášť pro ročenku - zcela zbytečný. Jediné, čemu barva něco mohla přinést, jsou inzeráty.

Hodlám si najít přes svátky víc času a podívat se na novou tištěnou ročenku střízlivým pohledem - zatím jsem tam v té rychlosti, co jsem měl možnost, nenarazil na faktické či hrubé chyby, přesto tam ale jsou chyby či opominutí jiného druhu, které by tam být nemusely.

Zkusím to tu pak ve stručnosti shrnout do nějaké mini-recenze.

mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
alex.sky

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od alex.sky »

Jsem amatér, o astronomii se zajímám od roku 1975 a od té doby si pravidelně kupuji HR. Letos jsem ji rutině objednal e-mailem ze stránek Planetária Praha. Na poště jsem byl překvapen a říkal jsem si, co mi to poslali v tak tenké obálce. Doma jsem to rozbalil a zklamání bylo obrovské. Chtěl jsem HR jako knihu, protože chci to, co ročenka dosud obsahovala, v tištěné podobě. Mám samozřejmě počítač a denně na něm pracuji, ale na pozorování ho neberu ani brát nebudu. Prošel jsem tištěnou i elektronickou část a si kladu otázku komu je tato ročenka určena. S ohledem na slovníček na konci tištěné části se zdá, že začínajícímu amatérovi. Tomu ale zcela jistě budou chybět pozice Merkura ranní a večerní na obloze, původní diagramy viditelnosti planet, úkazy Jupiterových měsíců, podrobné mapky drah Urana a Neptuna, zákryty hvězd Měsícem a hlavně pořádný kalendář zajímavých úkazů. Vždy, když jsem např. vytáhl dalekohled abych ukázal známým Jupitera, stačilo sáhnout po ročence a podívat se, který měsíc je který. Současná podoba tabulky není zdařilá. Je to titěrné a nevím jak budou v noci vidět ty barevné čáry.
Čas ukáže jestli to, co se s HR stalo, je či není dobré. Měl-li bych dnes říct, zda si ji v této podobě koupím i příští rok, pak bych asi odpověděl ne.
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
Regulus

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Regulus »

Jupitera, stačilo sáhnout po ročence a podívat se, který měsíc je kterýTo jde často poznat i vizuálně Jinak já pár starších ročníků ročenky mám, ale už dlouho jsem ji nekoupil a ani už asi kupovat nebudu. V době kdy nebyl internet takovou samozřejmostí se mi některé části hodily. Dnes bych ji nevyužil. Nicméně nedávno jsem psal nějaký přehledný článek co bude vidět v roce 2011 (pro laiky) a překvapilo mě, jak je obtížné dohledat na netu třeba opozice planet. Nějaké aktuální viditelnosti atd to ještě jde, ale na několik měsíců dopředu se mi to nepovedlo, tak jsem to po krátkém hledání vzdal a období nejlepší viditelnosti jsem zkontroloval ve Stellariu  :P Tady by mi ročenka čas ušetřila...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
MaG
Kontaktovat uživatele:

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od MaG »

Možná je vhodné, abych doporučil pro takové případy program Astronomy Lab for Windows. Používal jsem ho pod Win 3.11 a dodnes v něm vyjíždím tabulky a grafy na tyhle těžko dohledatelné údaje. Je to rychlé a praktické.

Stahujte třeba tady: http://www.uselesssoftware.com/download/alw113-zip
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Honza Ebr (honza42)

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Přestože to zřejmě nikoho, kdo to můžě nějak ovlivnit, nezajímá, tak mi dovolte postřehy k ročence:

- barvený tisk: kolik to tak stálo navíc? kolik za to mohlo být stránek s něčim užitečným? Nevidim zběžně žádné místo, kde by ta barva vysloveně pomáhala. Naopak, modré pozadí záhlaví tabulek bude v červeném světle tmavé a může zhoršit čitelnost.

- soumraky najednou sou super, takhle to asi v ročence nebylo nikdy, pokud se pomatuju. bohužel je to téměř jediná změna vysloveně k lepšímu.

- co nechápu je, proč při omezeném prostoru zabírají tolik místa polohy Slunce po dnech. Kdo má problém najít na obloze Slunce? nechápu to předevšim proto, že polohy planet po dnech nejsou - přitom Venuše a Merkur se mohou pohybovat i rychleji než Slunce. A ty je ve dne problém najít. To je přesně praktický příkald těch "údajů pro údaje".

- Měsíc mi přijde dlouhodobě dobrej, poloha se hodí marginálně, ale má nějakej smysl, fyzickou efemeridu bych rozhdoně nechal, je to dobrý rychlý pohled třeba na to, kdy by se tak daly pozorovat nějaký librační oblasti.

- u zatmění nechápu, proč tolik údajů musí být vypsáno ve větách, pokud šetříme místem. za všechny ty "body o souřadnicích" by snad bylo několik stránek navíc.

- torchu rozpačitej jsem z "vidtielnost dobrá/špatná" - je to celkem zajímavá myšlenka, ale je to trochu nekvantitativní.

- poloy měsíců Jupitera a Saturna tam jsou, takže jsem někoho musel špatně pochopit, když jsem nebyl dojmu, že nejsou. to je užitečná věc, to tam fakt nechte velká škoda ale těch úkazů Jupiterových měsičků, převelká!

- mapka, podle které není možné objekt najít je plýtvání místem. mapa, na níž je objekt červeným nápisem, je úplně na houby. ano, jednou jsem to udělal, od tý doby vim, že to nejde na uran a Neptun aby si človek vzal lupu, Pluto je prostě podle takovéhle mapy zcela absurdní hledat. Pokud tam nejsou hěvzdy aspoň o půl magnitudy snažší než hledaný objekt (je-li bodový), nemá to vůbec smysl.

- souřadnice planetek je zase příklad kategorie "autoři si asi nerozmysleli použití". Nedovedu si představit, že by je někdo potřeboval k něčemu jinýmu, než k vyhledání - to si je ale bude muset pečlivě vynést do mapy, pokud má nějakou v takové projekci, aby to fungovalo ... místo těch obřích dabulek by stačily mapky, protože s nima nejsou souřadnice potřeba.

- ač meteorář, u meteorům chválím redukci. Uvedení spousty nejistých rojů jenom motivovalo lidi hlásit haluze a slušný roje už člvoěk nemusí pracně hledat. Ale dejte tam rychlost taky ve stupních!

- Že kalendář úkazů ve své současné podobě je totální ptákárna, to už ode mě asi slyšel každý. V ročence s takto omezeným obsahem už vůbec takto "nadýchaný" seznam nachápu. Navíc když ho polovinu tvoří slovně rozepsané fáze Měsíce! Kdyby tak z toho byly vybrány ty opravdu zajímavé věci, kterých bude pár a sepsány na jednu stranu...

- na ušetřný papír by se pak dal natisknout nějaký aspoň trochu reprezentativní seznam zákrytů. takhel už jich bude víc i v astropise :)

Dovolím si nehodnotit e-obsah, pokdu si chci zjistit na počítači prakticky cokoliv, tak vim jak na to i bez ročenky - její smysl vidím jenom v dodání na papíře, tedy použitelných v místě, kde není počítač.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
m.i.x

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od m.i.x »

Ačkoli mě to vůbec nezajímá  ;), tak se pokusím odpovědět na některé otázky které nadhodil Honza Ebr. Nebudu odpovídat na všechno, protože na některé oblasti nemám vyhraněný názor. Podoba ročenky vznikala v redakčním týmu kterého já jsem byl jedním z členů.

reprezentativní seznam zákrytůKdyž to je těžké. Jednak, jak často se dneska ty zákryty pozorují? A kdo z těch co je dělají pro ně chodí do ročenky? Zvolili jsme reprezentativní přehled hvězd do 5 mag. Není dlouhý a jsou v něm zákryty co "dávají smysl". Jako záktyt jasnosti 7.8 je fakt paráda, ale ten kdo tohle dělá rozhodně nepřipravuje pozorování s ročenkou.

Hodně zdaru a další konstruktivní připomínky vítány.
Dvojitý astrograf Zeiss 18+20cm r.v. 1905, Zeiss Maksutov-Cassegrain 38cm '67, Meade LX200 16" (MARK), Kawasaki ZRX1100 ;]
Honza Ebr (honza42)

Hvězdářská ročenka 2011

Někdo tady zmiňova, že ročenka není jenom nástroj "k nalezení něčeho", ale je to také publikace referenčního charakteru. Tabulky dat o Slunci mi přijdou z tohoto hlediska zcela zásadní a těžko opomenutelné. Samozřejmě pro amatérského pozorovatele je jejich praktický význam diskutabilní.
Může mi někdo vysvětlit, co tohle tvrzení prakticky znamená, tedy jak někdo v reálném světě použivá tato data v ročence k nějakému účelu? Pokdu ano, stáhnu ocas a už to nebudu kritizovat. Já prostě čekám :)

Nespecifický pocit, že by se to mělo dát na papír přece nezakládá důvod to spolu s opravdu užitečnými věcmi vnucovat stovkám lidí. nerad bych urazil vážnost naší republiky, ale Slunce se pohybuje stejně, aď už je pozorováno odkudkoliv a určení jeho polohy není výsledkem tvdré práce autorů ročenky, takže moc nechápu jejich potřebu tento údaj soustavně lokálně publikvoat z nějakch "referenčích důvodů". to přece stačí na celym světě jednou, a to nejlpe těma, kdo to vyvinuli tu teorii pohybu, která se zrovna používá. Přestaňte si hrá na nějakou lokální profesionální astronomii, nic takovýho v dnešnim světě, z hlediska vědy totálně globalizovanym, prostě neexistuje.

Tohle platí pro všechno, co je v ročence z těhle důvodů. Pokud je počet lidí, kteří to skutečně k něčemu používají roven nule, tak to snad proboha vyhoďte. Pokud ne, tak myslim, že by hodně lidí obohatilo vědět, co je příčinou :)

Zákryty - kdo to použivá? Já nevim .... třeba já Prostě když sem ještě měl pozorovací elán při pobytu na hvězdárně, tak sem kouk do ročenky, jeslti neni zákryt. ne, že bych ho chtěl nějak seriozně měřit, mě prostě bavilo se na to koukat A buřtem za dobrý průzračnosti 9ky nejsou problém. A takovej dalekoheld má dneska doma každej druhej ...

Prostě mi přijde, že když už je tam Pluto, na kterýho 300ku potřebuješ, abys ho vůbec zahlíd, tak výběr zákrytů tak pro malé triedry je vůči tomu nevyváženej. (Stejně je to s kometama, ale tam to prostě jinak ve formátu ročenky udělat nějde a nekritizuju to - až na ty hnusný mapky.)

(Vůbec "mapky": ty si TEN člověk, co vynaleznul ty mapky, co posledních skoro 10 let v různých podobách točim v Astropise, takže naprosto prokazatelně máš na lepší :))
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
m.i.x

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od m.i.x »

Přestaňte si hrá na nějakou lokální profesionální astronomii, nic takovýho v dnešnim světě, z hlediska vědy totálně globalizovanym, prostě neexistuje.Pokud by se přijmulo tohle (což netvrdím, že z velké části není pravda), pak prostě nemá českou ročenku vůbec význam vydávat - tečka.

Mapky jsem dělal jenom některé (např. pod ty u kalendáře úkazů se s klidem podepíšu až na jedno drobné faux pas). Třeba za komety nemůžu Mapky jsou slabina a vím to. Zapracuju na nich.

Dvojitý astrograf Zeiss 18+20cm r.v. 1905, Zeiss Maksutov-Cassegrain 38cm '67, Meade LX200 16" (MARK), Kawasaki ZRX1100 ;]
Honza Ebr (honza42)

Hvězdářská ročenka 2011

argument s tebou se nepřijímá :)

vydávat českou ročenku jako sebrané moudro o vesmíru smysl nemá, to je snad ale přece jasný. kdo si myslí něco jinýho, prostě jenom trpí iluzí sebevýzmnamnosti.

ale já si myslim, že by ji mohlo mít smysl vydávat jako příručku pro pozorovatele. prostě pořád mít něco v jednom kuse, kvalitně sešitym papíru, kterej si čověk sebou vezme dycky a když náhodou něco honem chce vědět, tak se podívá - to mi nepřidje jako ztracenej projekt.

ale měla by si ročenka vybrat jeden účel a toho se držet. pokud chcete ten první, tak vydejte každej rok jeden kus a uložte ho na hvězdárně do knihovny. pokud druhej, vydávejte jich fůru a snažte se je prodat lidem - taky tim, že bduete hledat, co potřebujou.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od MaG »

Honza chtěl nepochybně vyjádřit, že když se už Ročenka měnila, měla se více přizpůsobit většině jeho uživatelů a pokud velice úzká skupina lidí použije tabulky, které tam jsou uvedeny, měly by být vyhozeny z tištěné verze a ta hrstka lidí si je má spíš tisknout v případě potřeby.

Jako člověk, co tě m.i.x nezná si myslím, že mohu bez jakéhokoli citového zabarvení říci, že Honzovy názory jsou mnohem logičtější a rozumější, než třeba ten poslední argument, kdo používá tabulky Slunce. Měl bys ty stahnout ocas a sakra rychle týmu kolem ročenky něco říct, když on sám se to bojí vidět. Díky za odvahu, žes přišel se svými názory na toto nepřátelské fórum a přeji, ať se další změny už podaří k lepšímu. Po letošku to vypadá, že i tak jste přišli o dost čtenářů.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Lukina

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Lukina »

Taky mi zmeny spise vadi a myslim si, ze se podoba mela konzultovat driv (ale mozna byla jinde, nez na tomto "nepratelskem" foru), nez ted tu rikat, ze to je pouceni pro priste, ze si to beru za domaci ukol. Nicmene zajici se scitaji az po honu...
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Odpovědět