Moje úspěchy v pozorování Deepsky

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

T.o.m napsal: když se člověk dostane do pořádné tmy, je z toho zážitek na který se nezapomíná...Jo jo, a to to ještě nebyla ta úplně nejlepší noc v životě, ale prakticky k ní neměla daleko ;-)

M31 okem jako dlouhý protáhlý oválek je zajímavá Kočka je 6543 a opravdu se na ní dalo vidět i něco víc než ovál a byla jasná a zelená. Včera se nedalo jít se zvětšením příliš nad 150.

Dík patří Milanovi, že mě vůbec vytáhl. Měl jsem toho přes týden až až a on mě doslova upozornil, že bude hezky a že jede a hlavně mě vzal
:hi:
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Jan_Babovec

Příspěvek od Jan_Babovec »

Ačkoliv tento objekt nepatří mezi deepsky,dovoluji si tohle pozorování zapsat zde.Pozorovaným objektem byla planeta Neptun.V současné poloze mezi hvězdami ji bezpečně triedrem i nezasvěcený.V bezprostřední blízkosti théty Capricornidis je vidět jako poměrně výrazně namodralá hvězdička 7.8mag. :bandana:
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
Myzer

Příspěvek od Myzer »

MaG napsal: Byli jsme ted v noci na Jizerce (mezi Jizer. h. a Krkonosemi) a byla tam chvili dost paradni obloha. Nakonec jsme namirili dalekohled i na Ameriku a tak prisel na radu Pelikan. Verte nebo ne, ale byl tam i s temi jasne ohranicenymi detaily, jako ho znam z fotek, tedy nejen ta jasna oblast za hlavou, ale hlavne jeho oko, ostre ohraniceny zobak a to vse nebyla zadna ducharina, ale pohled na Mlhovinu jasnou asi jako Mlecna draha okem (ne ty nejjasnejsi oblaky ale tak ta ostatni)..

Tezko se to popisuje, ale necekal jsem, ze ma cenu mirit velky teleskop na takoveto objekty. Ted jiz vim ze ma. Nemylim-li se, pomohli jsme si v teto chvili deepsky filtrem.
Tmava obloha je docela dobra vyhoda ;), podla autorov The Night Sky OG videli Pelikana na Texas Star Party aj volnym okom.
Skusali ste vypatrat aj hmloviny v Plejadach? ???

Vidim, ze mate deepsky filter. Mozes opisat jeho vykonnost pocas takejto tmavej noci? Uz o nom dlhsie uvazujem, ale tu na fore mi este nikdo jasne neodpovedal, ci sa vobec oplati a aky je jeho prinos povedzme pri MHV okolo 6.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Dodávám k tomu Pelikánovi, že okem tam nějaká mlha byla vidět. Amerika svítí totiž hodně jasně a bylo vidět, že k Denebu tam něco je, le o tvaru nemůže být řeč.

Mlhoviny v Plejádách jsem neviděl, ačkoliv jsem je zkoušel, asi na to je třeba větší teleskop a vyšší polohu na obloze než nyní kolem 2. ráno.

Ještě jsme zkoušeli takovou duchařinu jako je California (1499 NGC). Byla tam bez filtru vidět, ale nic moc. Totéž prakticky s jakýmkoliv jiným s výjimkou H-beta. Jenže jak se Milan správně vyjádřil - kupovat kvůli jednomu či třem objektům tento filtr se nevyplatí (ale cenu to má). Ohledně filtrů by sem měl napsat Milan, on je vlastní, používá a má bohaté zkušenosti.

Vzhledem k tomu, že u nás není obloha nikdy zcela čistá, domnívám se, že deepsky filtr se vyplatí i za dobré noci, ale pochopitelně ne tolik.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

O filtrech toho bylo na fóru napsáno již více, neexistuje však universální návod na filtr.Trocha shrnutí pro
vizuální pozorování

U planetárních mlhovin a zbytků po SN bývá nejúčinnější OIII filtr a umožňuje spatřit  velmi jemné struktury. Někdy však seslabí již příliš okolí a pokud je v PN centrální hvězda, je potlačena a nevynikte tak krása PN s centrální hvězdou. Někdy postačuje UHC filtr

U emisních mlhovin lze použít UHC, OIII H beta filtr. Záleží na spektru jednotlivých objektů. Obecně nejvíce použití zde nalezne UHC filtr.

U galaxií, komet a hvězdných polí, pokud nestačí zeslabit rušivá světla  větším zvětšením, lze s úspěchem používat širokopásmový filtr ( u Lumiconu značený  Deep Sky filtr.)

Chceš-li pozorovat všechny typy Deep Sky objektů, dá se konstatovat, že potřebuješ všechny filtry. Navíc, pološířka propustnosti i vlnové délky propustnost filtrů jednotlivých výrobců se liší, čož lze s úspěchem využít  a ještě rozšířit   řadu  filtrů.

Jestli se to vyplatí  ? .  Filtry mi umožní  znásobit množství  pozorovaných Deep Sky objektů i jejich detailů, možná více, než bych dosáhl razantnějším zvětšení průměru ( a i ceny ) dalehohledu. Ale protože jejich cena není zas tak  zanedbatelná, je potřeba  zvážit, jestli není lepší investovat peníze do většího průměru optiky nebo do filtru. Přínos filtru je však vždy patrný.  Pokud uvažuješ , a nevíš kde začít , doporučoval bych pořadí podle přínosu a množszví objektů  : UHC , OIII, širokopásmový , H beta.

Pro fotografické  použití
širokopásmové filtry  ( Deep Sky - Lumicon,  nebo CLS -Baader)
nebo pásmový  (UHC od Astronomiku)

umožní prodloužit expozici řádově 4x ( i vícekrát, podle spektrální citlivosti filmu /snímače)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Myzer

Příspěvek od Myzer »

MilAN napsal: U galaxií, komet a hvězdných polí, pokud nestačí zeslabit rušivá světla  větším zvětšením, lze s úspěchem používat širokopásmový filtr ( u Lumiconu značený  Deep Sky filtr.)

Jestli se to vyplatí  ? .  Filtry mi umožní  znásobit množství  pozorovaných Deep Sky objektů i jejich detailů, možná více, než bych dosáhl razantnějším zvětšení průměru ( a i ceny ) dalehohledu. Ale protože jejich cena není zas tak  zanedbatelná, je potřeba  zvážit, jestli není lepší investovat peníze do většího průměru optiky nebo do filtru. Přínos filtru je však vždy patrný.  Pokud uvažuješ , a nevíš kde začít , doporučoval bych pořadí podle přínosu a množszví objektů  : UHC , OIII, širokopásmový , H beta.

Pro fotografické  použití
širokopásmové filtry  ( Deep Sky - Lumicon,  nebo CLS -Baader)
nebo pásmový  (UHC od Astronomiku)

Diky za komplexny navod.

UHC mam, O-III z tohto dovodu zatial neplanujem, H-beta tiez nie - ta cena ma od tych par objektov uz odradila.
Takze v hladaciku mam deepsky filter. :)

A tu mi nie je jasny jeho prinos pre mna. Z prispevkov sa domnievam, ze by sme mohli mat oblohu +/- rovnaku, tak sa teda pytam:
Aky prinos bude v okulare, ked pozorujem nejaku galaxiu v zenite povedzme pri MHV 6-6,5? Zviditelnia sa nejake vonkajsie casti, prip. detaily alebo sa tvar galaxie prakticky nezmeni, pretoze v tej casti oblohy je dobra priezracnost a nerusia svetla miest, teda filter by tu nenachadzal uplatnenie.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Pokud máš oblohu s MHV 6 - 6.5 ,, DS filtr toho už při vizuálním pozorování příliš nepřinese. Pokud se ti ale obloha i přes to zdá světlá ( i když průzračná), určitě ztmaví pozadí ( ale i galaxii) - vše je jen otázkou kontrastu a dostatku světla. Tohle chce asi vyzkoušet - při MHV 5,5 je ale rozdíl dost přínosný.
Pokud máš ale tak dobrou oblohu, uvažuj do budoucna s OIII - to je opravdu síla i při dobrých podmínkách.
Mimochodem , na Severní Ameruíku a Pelikána jsme se dívali s UHC filtrem, na galaxie s Deep Sky.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

MilAN napsal: Pokud máš oblohu s MHV 6 - 6.5 ,, DS filtr toho už při vizuálním pozorování  příliš nepřinese. Pokud se ti ale obloha i přes to zdá světlá ( i když průzračná), určitě ztmaví pozadí ( ale i galaxii) - vše je jen otázkou kontrastu a dostatku světla.  Tohle chce asi vyzkoušet - při MHV 5,5 je ale rozdíl dost přínosný.
Pokud máš ale tak dobrou oblohu,  uvažuj do budoucna s OIII - to je opravdu  síla i při dobrých podmínkách.

Mimochodem , na Severní Ameruíku a Pelikána jsme se dívali s UHC filtrem, na galaxie s Deep Sky.
Ta 6,5 nie je zasa kazdonocna zalezitost, ale ked je jasno bez oparu k 6. magnitude sa dostanem prakticky vzdy a to zhruba po 65 stupen od zenitu. Podla testu je to potom cca 5mag vo vyske 30-40 st. nad neosvetlenou castou.
Mal by teda DS filter prinos pri pozorovani blizsie k obzoru kde je pochopitelne viac svetla, ale na druhej strane horsi seeing, viac prachu /ten sa asi neda filtrovat/ a pod? Cital som, ze pouzitie DS filtra v meste sa nikdy /ani prinajmensom/ nevyrovna pohladu bez neho z tmavych miest.

Co sa tyka O-III tam nejako nevidim velke uplatnenie pri mojom 250 mm. Planetarky potrebuju velke zvacsenie a teda pozadie stmavne, navyse mam UHC. Detailnych zbytkov supernov je pre 250 mm malo, navyse ani pri Riasach alebo M1 nemam v dosahu velke detaily ako ty pri 400 mm. Pri nich sa dokonca zaobidem i bez UHC ked su vyssie nad obzorom.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Myzer napsal:

Cital som, ze pouzitie DS filtra v meste sa nikdy /ani prinajmensom/ nevyrovna pohladu bez neho z tmavych miest.

To bude pravda, ale musím -li již pozorovat z města, je to o dost lepší. Nezřídka měla koma komety až o 50 % větší průměr s filtrem než bez něho. Zákal neodstaníš. Moje poznatky jsou s průměry 300-420 mm, nelze asi aplikovat obecně i na malé průměry

Myzer

Příspěvek od Myzer »

OK, dik, aj tak mi to pomohlo. Sice mam na deepsky filter znovu negativny pohlad, ale na druhej strane pocitam roky, kedy bude doma 400 mm Dobson. :)
Myzer

Příspěvek od Myzer »

MaG napsal: Dodávám k tomu Pelikánovi, že okem tam nějaká mlha byla vidět. Amerika svítí totiž hodně jasně a bylo vidět, že k Denebu tam něco je, le o tvaru nemůže být řeč.
To by docela sedelo. Oni tam tiez nepisu, ze by Pelikana videli, ale skor ze sa "glimpse" - blysol, mihol.

A este k S. Amerike moj zaznam z 19.8.

Keďže sa nachádzala práve niekde v blízkosti zenitu, bola vidieť i voľným okom ako svetlé zjasnenie v Mliečnej ceste, bez náznakov charakteristických obrysov. Až v triédri, ktorý má na rozdiel od ďalekohľadu väčšie zorné pole nadobudla tvar svojho kontinentu. Bola síce slabá, ale bolo sa na čo niekoľko minút pozerať. Od svojho okolia sa dala najľahšie rozoznať v oblasti Mexického zálivu, kde susedí s výraznou tmavou hmlovinou ľahko viditeľnou a neprehľiadnuteľnou i v triédri. Dobre pozorovatelnou bola i zúžená časť Mexika a pobrežie pozdĺž Atlantického zálivu.
SKLP

Příspěvek od SKLP »

Ted trochu z jiného soudku.....
všude v astronomických publikacích čtu, že prstencovku M57 nám ukáže aspoň trochu v náznaku dalekohled o pruměru 8cm.
Ale pozor!!!
Minulý rok a letos 21.7. jsem ji pozoroval v R60/700. Minulý rok jsem jí pozoroval s mojí dívkou a letos s mým kamarádem. Tady je výřez z letošního pozorování: (mhv 6.2)
.........oříšek M 57 minulý rok jsem jí spatřil s R60/700 při super podmínkách, tak jsem byl zvědav jestli i dnes...pro 60mm objektiv je to opravdu silný oříšek. A to se mi loni jevila občas i jako prstýnek a potvrdila mi to i moje dívka. Dnes jsem tedy hledal pod 35x, úplně náhodně jsem jí spatřil, jako malý kotouček, skoro hvězda...pod 56x se už jevila pěkně, byl to kotouček na hvězdném pozadí...najednou mi "spolupozorovatel" říká, že se mu jeví jako prstýnek...hmmm, mrknu na to a opravdu kotouček se občas jeví jako prstýnek a zase se plní do kotoučku...a zase občas prstýnek a zase kotouček....pod 175x je to velice slabé, ale kotouček se jeví častěji jako prstýnek....no chtělo by to nějakej větší objektiv, ale... kamarád jenom kroutí hlavou..."se 60tkou takhle vidět?, hmmm to je fakt dobrý"........

takže to považuji za docela dobrý úspěch v pozorování deep-sky
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Jan_Babovec

Příspěvek od Jan_Babovec »

Tak jsem se po delší době dostal k pozorování(10dní).Dnes 6.10. jsem si prohlédl M51 +NGC 5195(M51 se spirálami-vidět slabě) a M101.Následoval Uran(pěkný zelenomodrý kotouček) a nakonec zapomenutá kometa C/2001 Q4(NEAT),která podle mého značně předpojatého odhadu měla jasnost kolem 10mag. :rockstar:
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
Morpheus

Příspěvek od Morpheus »

V pondelok 11.10 som pozoroval za silného mrazu. Bola jasná obloha. Zoznam objektov-M31,M47,hviezdokopy v perseovi a pár ngc objektov.
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

V mé fotogalerii se můžete kouknout na poslední experiment - fotografování deepsky v sestavě
Dobson+254mm Newton+KLARA (noční pozorovací přístroj s mikrokanálkovou destičkou a ziskem cca 10^5). Delka jedne expozice byla 1/30s. ;D
 Navic uplne stejne to vypadalo i pri vizualnim pozorovani  :).
Odpovědět